Cum apar si cum se manifesta carentele nutritionale

Ne plangem deseori de dureri de cap, ameteli, probleme digestive, fluctuatii ale tensiunii arteriale si multe alte situatii neplacute, fara a avea o cauza aparenta. Stim ca nu avem boli cronice, nu avem alte simptome mai grave si nu am facut schimbari majore in viata noastra.

Problema poate fi depistata in urma unor analize de sange mai amanuntite si sa provina din alimentatia noastra. Carentele nutritionale se dezvolta in timp si se pot agrava fara ca noi sa ne dam seama, pana in momentul in care corpul nostru cedeaza. Ele reprezinta lipsa unor vitamine sau minerale esentiale pentru organismul nostru, fara de care nu putem functiona normal.

Cum imi dau seama ca pot avea o lipsa de vitamine si minerale

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Majoritatea carentelor nutritionale se manifesta prin slabiciune musculara, iritabilitate, insomnie, lipsa poftei de mancare, dureri de cap si migrene, lipsa de energie, furnicaturi, hipoglicemie, hipotensiune, uneori stari de greata, ameteli si chiar palpitatii. Daca aveti astfel de simptome pentru mai mult de 72 de ore si nu exista o alta cauza aparenta, adresati-va medicului dumneavoastra pentru cateva investigatii.

Carentele de vitamine si minerale sunt confundate deseori cu oboseala, stresul, prea mult sau prea putin efort fizic, sunt trecute cu vederea si revin cu simptome mult mai grave. De aceea este important sa va adresati medicului imediat cum observati anumite schimbari, in special daca urmati o dieta care pune accent pe o singura grupa alimentara.

Medicul va va recomanda cel mai probabil o ionograma, analiza care masoara nivelul de sodiu, clor, calciu, fosfor, potasiu, fier, magneziu, plumb si iod din sange.

Ce cauzeaza carentele nutritionale

Principala cauza a deficitului nutritional este alimentatia. Pe de o parte poate fi vorba despre o dieta speciala, fie recomandata din cauza unei afectiuni, fie urmata pentru a scapa de kilogramele in plus. In special in a doua categorie exista multe diete care se bazeaza pe o alimentatie disociata sau pe o singura grupa alimentara. Un bun exemplu sunt dietele hiperproteice, care incurajeaza consumul de carne, lactate si oua in detrimentul legumelor si fructelor, principalele surse de vitamine si minerale. O astfel de dieta urmata pe termen lung poate cauza grave dezechilibre nutritionale.

Pe de alta parte poate fi vorba despre o alimentatie pe care o consideram obisnuita, dar care nu este suficient de complexa si completa. Pentru ca organismul uman sa functioneze corect, are nevoie de 3 mese principale pe zi si de alimente din toate grupele: cereale, fructe, legume, lactate, carne, oua.

Persoanele care au doar 2 mese pe zi sau care mananca la intervale foarte mari de timp (mai mult de 6-7 ore) pot sa sufere de deficiente nutritionale, chiar daca aparent aportul caloric este suficient, pentru ca mananca rar si mult. Astfel de probleme au si vegetarienii sau alte categorii de persoane care nu includ in alimentatie o anumita grupa si care trebuie sa suplineasca lipsurile prin alte surse. De exemplu, cei care nu consuma lactate trebuie sa primeasca suficient calciu din surse vegetale, cum sunt migdalele, susanul sau chia.

O alta cauza a deficientelor nutritionale poate fi dezechilibrul in raport cu alte vitamine si minerale. Un exemplu in acest sens este calciul, care are nevoie de vitamina D, vitamina A, vitamina C si magneziu pentru a fi asimilat corect. Altfel spus, degeaba avem suficient calciu in organism daca nu exista alte elemente care sa sustina depunerea lui in locurile potrivite.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Exista si anumite afectiuni, congenitale sau cronice, care pot duce la carente nutritionale, pentru ca ingreuneaza absorbtia mineralelor sau utilizarea corecta a acestora de catre organism, cum sunt anumite boli hepatice, renale sau cardiovasculare.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0