9 semne că ai carențe nutriționale

O zi sau chiar o săptămână de alegeri alimentare neinspirate nu vor face prea multe daune în corp. Dar când ai o dietă săracă în nutrimente pe o perioadă lungă de timp, organismul îți va da câteva semne de atenționare.

Majoritatea acestor carențe nutriționale pot fi rezolvate prin consumul unor alimente bogate în nutrimente, cu ajutorul unor suplimente alimentare sau printr-o combinație a celor două. Dacă iei suplimente, însă, e indicat să te sfătuiești cu un medic. Ce semne îți indică faptul că ai lipsă de anumite vitamine sau minerale?

Pierderea părului

Este normal să pierzi aproximativ 100 de fire de păr pe zi. Însă, dacă observi o cantitate mare de păr pe pernă sau când faci duș, este posibil să ai un nivel scăzut de fier. Nu ești singur, lipsa de fier este o problemă des întânită. Medicul îți poate recomanda un test rapid de sânge pentru a afla situația fierului din sânge. Dacă ai această problemă, consumă mai multe alimente bogate în fier, cum ar fi: carne de vită slabă, păsări de curte, spanac, fasole, caju, semințe de dovleac.

Oboseala inexplicabilă

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dacă simți o osobeală pe care nu știi cum s-o explici, este timpul să îți verifici nivelul de vitamina D. Această vitamină este unică, fiind produsă de corp când pielea este expusă la soare, dar nu apare natural în multe alimente. Dacă nu vezi soarele des, ia-ți vitamina D din alimentație (ton, somon, alimente îmbogățite precum anumite tipuri de lapte sau de cereale) sau discută cu medicul despre un supliment.

Sindromul gurii care arde

Această afecțiune poate face ca persoana afectată să simtă că îi ard gingiile, buzele, interiorul obrazului și cerul gurii sau că gura este uscată ori amorțită. Această problemă poate fi cauzată de un deficit de vitamine din complexul B, cum ar fi folații, tiamina sau vitamina B6. Dacă te confrunți cu această neplăcere, consumă fasole, banane, spanac și cereale fortificate.

Pielea uscată

Unul dintre numeroasele roluri ale vitaminei A este să contribuie la creșterea și întreținerea țesuturilor care acoperă fiecare suprafață a corpului, în interior și în exterior. Când nivelul de vitamina A este scăzut, e posibil să ai pielea uscată și solzoasă, inclusiv buzele. Pentru a obține mai mult din acest nutriment, adaugă în alimentație legume frunzoase (spanac, varză, kale, salată verde etc.), legume portocalii (morcovi, cartofi dulci) și fructe portocalii (caise, pepene galben).

Limba umflată

Această afecțiune se mai numește și glosită, din cauza aspectului neted și lucios pe care îl capătă limba când este umflată. Poate fi un semn că ai o carență nutrițională, precum lipsa de fier sau de acid folic, niacină, riboflavină și B12. Vitamina B12 se găsește în peşte, carne, lapte, ouă, cereale fortificate.

Fisuri la colțurile gurii

Dacă unul sau ambele colțuri ale gurii se usucă și se irită, devenind dureroase, înseamnă că te confrunți cu o afecțiune numită cheilită angulară. Dacă problema nu dispare când folosești balsam de buze, ar putea fi un semn că ai lipsă de fier sau de anumite vitamine din complexul B, cum ar fi riboflavina. Printre alimentele bogate în riboflavină se numără ouăle, carnea slabă, laptele, legumele verzi (sparanghel, broccoli).

Apatia

Lipsa de nutrimente îți poate afecta și corpul, și mintea. Acidul folic, de exemplu, ajută corpul să producă globule roșii și să creeze substanțe care reglează tiparele de somn și starea de spirit. Când nu ai suficient acid folic, te simți slăbit, lipsit de energie și de entuziasm. Introdu în alimentație alimente precum năutul, sparanghelul, spanacul și cerealele fortificate.

Vânătăile

Colagenul din corp păstrează unitatea celulelor pielii. Dacă observi că ai mai multe vânătăi decât de obicei, este posibil să te confrunți cu un nivel scăzut de vitamina C, un element cheie în producția de colagen. Această carență nutrițională apare dacă suferi de o tulburare alimentară, dacă mănânci prea puțin din cauza anumitor boli, dacă ai o afecțiune digestivă severă sau dacă ești fumător. Adoptă o alimentație bogată în legume și fructe, în special ardei gras, roșii, broccoli, kiwi și citrice.

Unghiile deteriorate

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Când corpul are nevoie de mai mult fier, unghiile pot deveni moi și se pot îndoi de la margini, luând o formă asemănătoare unei linguri. Acest lucru ar putea fi, de asemenea, un semn al hemocromatozei, o afecțiune care face ca organismul să absoarbă prea mult fier. Unghiile sugarilor pot lua inițial această formă, dar se normalizează pe măsură ce cresc. Dacă ți se întâmplă acest lucru, solicită un test de sânge pentru a afla cauza.

 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Web MD - Signs You’re Not Getting Enough Nutrients
https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-not-enough-nutrients
Healthline - 12 Healthy Foods That Are High in Iron
https://www.healthline.com/nutrition/11-healthy-iron-rich-foods

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0