Crema pentru unghii si cuticule, pe baza de lavanda

Unghiile și cuticulele au nevoie de hidratare însă, de cele mai multe ori, acest aspect este neglijat. Întrucât ne spălam foarte des pe mâini, uleiurile naturale ale pielii sunt îndepărtate, iar pielea se deshidratează.

Pentru ca unghiile și cuticulele să arate bine, trebuie neapărat să le hidratezi corespunzător. Ideal ar fi ca atunci când îți faci manichiura, să profiți de faptul că dai oja jos și să aplici o cremă hidratantă. Cremele din comerț sunt eficiente, însă de multe ori conțin ingrediente toxice, pe care e de preferat să le eviți. În locul cremelor din comerț poți să prepari chiar tu acasă o cremă hidratantă pentru unghii și cuticule din ingrediente naturale.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Unghiile casante și cuticulele rupte sau aspre sunt semne clare că trebuie să folosești un tratament hidratant. Cuticulele crăpate nu numai că sunt inestetice, însă permit bacteriilor să pătrundă cu ușurință.

Cremă hidratantă pentru unghii și cuticule

Pentru a prepara o crema hidratantă pe bază de lavandă, ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 linguriță de ulei de cocos
  • 1 linguriță de ulei de migdale
  • 2 linguri de ceară de albine
  • ¼ linguriță de miere
  • câteva picături de ulei esențial de lavandă

Fiecare ingredient are un scop anume. Pe de o parte, uleiul de cocos hidratează și are efect emolient, înmuind cuticulele. Pe de altă parte, uleiul de migdale este bogat în conținutul de vitamina E și hrănește unghia, dar și cuticulele. Ceara de albine are proprietăți antimicrobiene, dar și intens hidratante. Uleiul esențial de lavandă nu numai că are o aromă plăcută, însă are și proprietăți vindecătoare.

Pentru a prepara crema pentru unghii și cuticule, amestecă lingurile de ceară de albine cu uleiul de migdale și cu cel de ulei de cocos. Topește ingredientele în cuptorul cu microunde, apoi adaugă mierea și uleiul esențial de lavandă. La final, pune amestecul într-un recipient cu capac și lasă crema să se răcească la temperatura camerei.

Imediat ce crema capătă o textură solidă, o poți folosi pe unghii și cuticule. Aplic-o imediat după ce îți speli mâinile cu apă caldă, pentru ca aceasta să pătrundă mai bine în piele. Este recomandat să folosești această cremă cel puțin de 2 ori pe săptămână, însă dacă timpul îți permite, o poți face chiar și zilnic.

Pentru a păstra proprietățile hrănitoare ale acestei creme, depoziteaz-o într-un loc rece și întunecat. Depozitată astfel, crema poate fi folosită săptămâni la rând fără probleme.

Cum să îți protejezi unghiile și cuticulele

Există o serie de reguli pe care să le respecți dacă vrei unghii și cuticule hidratate, sănătoase și frumoase.

Protejează-le cu mănuși 

Fie că speli vasele, fie că speli cada sau vasul de toaletă, mănușile sunt esențiale întrucât îți protejează mâinile de produsele de curățare care conțin substanțe agresive pentru pielea și unghiile tale.
Simpla spălare a mâinilor poate usca cuticulele, dar chiar și cele mai naturale săpunuri de vase și spray-uri de curățare pot conține ingrediente care pot afecta unghiile și cuticula - cum ar fi oțetul și lămâia - care pot cauza cuticule și unghii crăpate. Ca să îți protejezi unghiile, și implicit cuticulele, nu uita să folosești mănuși pentru munca manuală sau pentru treburile casnice. 

Protejează-le de radiațiile UV 

Radiațiile ultraviolete îți afectează cuticulele, uscându-le puternic. Așadar, atunci când aplici loțiune cu factor de protecție UV, asigură-te că o aplici și pe cuticule, dar și pe unghii.

Evită temperaturile extreme

Nu îți expune mâinile la apa fierbinte, dar nici la apa rece. Temperaturile extreme îți afectează cuticulele, dar și unghiile.

Cum îți păstrezi unghiile și cuticulele sănătoase?

În primul rând, este important să nu îți tai cuticulele, ci doar să ți le hidratezi. Iar motivul este unul cât se poate de simplu. Unghiile tale cresc dintr-o zonă de sub cuticulă numită matricea unghiei sau rădăcina unghiei. Cuticulele nu reprezintă altceva decât pielea care protejează matricea și noua unghie pe măsură ce crește. Tăierea cuticulelor este o practică obișnuită în timpul manichiurii de salon, cât și acasă, dar este una periculoasă, căci se transformă într-o poartă de intrare pentru bacterii și alți germeni care pătrund în organism, putând să provoace infecții.

În al doilea rând, asigură-te că instrumentele cu care îți faci manichiura sunt dezinfectate. Acest pas este important tot pentru ca bacteriile să nu pătrundă în organism, ducând la infecții. Instrumentele cu care îți faci manichiura ar trebui să fie dezinfectate lunar. De altfel, specialiștii spun că ar trebui să folosești un instrument de tăiat unghiile separat pentru degetele de la mâini și de la picioare.

În al treilea rând, folosește din când în când un ulei ca să-ți masezi cuticulele. Nu e necesar doar să aplici ulei, ci chiar să masezi acest produs pe unghii timp de câteva minute, pentru ca acesta să pătrundă în piele și patul unghiilor. În felul acesta, ajuți ca vitaminele și nutrienții care se găsesc în produsul pe care-l folosești să pătrundă bine în piele. De asemenea, masajul ajută la stimularea circulației, o altă componentă importantă a creșterii sănătoase a unghiilor.

Și nu în ultimul rând, evită să-ți rozi unghiile și cuticulele. Și nici nu-ți rupe cuticula atunci când se usucă, căci există riscul să apară o infecție, deoarece poți transfera microorganismele din gură pe deget. 

Alte recomandări pentru unghii sănătoase

Taie unghiile de la picioare în mod regulat

Menținerea lor scurtă va minimiza riscul de traumă și rănire. Când unghiile de la picioare sunt groase și greu de tăiat, ține-ți picioarele cufundate în apă caldă în care ai pus sare mare. Ca să prepari acest amestec, omogenizează o linguriță de sare la un litru de apă și menține picioarele cufundate timp de 5 până la 10 minute în această soluție. 

Mergi la medic dacă ai o unghie încarnată

Evită să agresezi unghiile încarnate de la picioare, mai ales dacă sunt infectate și dureroase. Dacă ai observat că o unghie este încarnată, mergi la un dermatolog pentru tratament.

Poartă încălțăminte potrivită

Poartă încălțăminte care ți se potrivește și alternează, de asemenea, ce pereche de pantofi porți în fiecare zi.

Poartă șlapi când te afli la piscină

De fiecare dată când te afli la piscină și la dușurile publice poartă șlapi. Acest lucru reduce riscul de infecții cauzate de o ciupercă care poate pătrunde în unghiile de la picioare.

Nu-ți tăia cuticulele

Ca să nu-ți tai cuticulele, le poți împinge cu un bețișor special conceput pentru asta. Când cuticula se îngroașă și crește excesiv pe unghie, este greu să le împingi cu acest bețișor. Când se întâmplă asta, cuticulele tale sunt predispuse la crăpare.

Nu trebuie să fii prea meticulos în privința asta. Cel mai bine ar fi să-ți faci un obicei din a împinge cuticula ușor înapoi la fiecare două zile după duș, căci atunci cuticulele sunt moi.

Acordă atenție și produselor cu care îți faci unghiile

Pentru ca unghiile și pielea din jurul lor să nu fie afectate, asigură-te că lacurile de unghii pe care le folosești (atât produsele basecoat, cât și culorile și produsele topcoat) conțin ingrediente hrănitoare, care sunt benefice pentru unghii și pentru cuticule, mai degrabă decât substanțe chimice dăunătoare precum formaldehida, camforul și toluenul.

Este important să acorzi o atenție deosebită și produselor cu care îndepărtezi oja de pe unghii. Stai departe de produsele de îndepărtare a unghiilor care conțin 100% acetonă (care pot usca unghiile) și încearcă să găsești opțiuni care conțin ingrediente hidratante, cum ar fi un produs pe bază de soia - acestea pot dizolva eficient lacul de unghii, întărind simultan unghia. Un alt beneficiu al acestor produse este că, de cele mai multe ori, au în compoziție vitamine și ingrediente hidratante pentru cuticulă și pentru unghii. 

Poți lua un suplimente pentru unghii

Ca să ai unghii și cuticule sănătoase, medicul îți poate recomanda și un supliment. Unghiile sunt făcute din cheratină, astfel încât dacă iei un supliment cu aminoacizi care ajută la stimularea cheratinei acesta poate să susțină creșterea unghiilor și le poate menține sănătoase. Două dintre cele mai populare (și studiate pe scară largă) vitamine pentru unghii sunt biotina și colagenul, dar o mulțime de suplimente includ alți antioxidanți și bioactivi pentru a susține sănătatea unghiilor din toate unghiurile, precum vitamina E. 

Optează pentru cel mult două manichiuri la salon pe lună

Deoarece cuticulele crescute excesiv pot cauza o mulțime de probleme, poți lua în considerare, dacă îți permiți, și o vizită la salon pentru curățarea, pilirea și tăierea unghiilor. Totuși, specialiștii recomandă să optezi pentru cel mult două manichiuri la salon pe lună.

Iar dacă observi anumite modificări la nivelul unghiilor tale, precum pete, mergi la medicul dermatolog, deoarece acestea pot fi semne ale unor probleme grave ale unghiilor. Dacă ai diabet sau circulație deficitară, este deosebit de important să consulți medicul pentru tratament pentru orice problemă pe care o ai cu unghiile.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Academy of Dermatlogy Association -  Tips for healthy nails
https://www.aad.org/public/everyday-care/nail-care-secrets/basics/healthy-nail-tips

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0