Creierul ar putea fi organizat pe baza functiilor, nu a partilor corpului

Oamenii de stiinta au considerat intotdeauna ca diferite parti ale creierului controleaza diferite parti ale corpului. Dar noile cercetari sugereaza ca creierul uman ar putea fi in schimb, organizat pe baza anumitor functii.

„Pentru mine este destul de surprinzator sa ma gandesc ca noi, oamenii de stiinta, am inteles gresit acest lucru atat de mult timp” a spus Tamar Makin, unul dintre cercetatori, de la University College London din Marea Britanie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Makin si colegii sai s-au intrebat ce se intampla la nivelul creierului persoanelor care nu au avut niciodata o anumita parte a corpului. Prin urmare, au investigat activitatea cerebrala a 17 persoane care s-au nascut fara o mana. Acestia au descoperit ca regiunea asociata in mod normal, cu miscarea mainilor compenseaza, devenind activa atunci cand alte parti ale corpului, precum cealalta mana, picioarele sau gura, se misca.

„Din punct de vedere stiintific, o modalitate de a interpreta rezultatele noastre este sa ne punem urmatoarea intrebare: dar daca zona mainii nu este zona mainii, ci doar acea parte a creierului care controleaza functia indeplinita in mod normal de mana respectiva?” a spus Makin. „In cazul persoanelor fara handicap, acest lucru este realizat de mana nedominanta. Existenta unei reprezentari surprinzator de diferita in acea zona la persoanele cu o singura mana ar putea sugera ca zona respectiva nu este, de fapt, zona din creier care controleaza mana” a declarat Makin intr-un numar al revistei.

Cercetarile au fost publicate pe 20 februarie in revista Current Biology (Biologia Actuala). Autorii studiului speculeaza ca este posibil ca oamenii de stiinta sa fi interpretat gresit structura creierului. Acestia au comparat activitatea cerebrala a 17 persoane care s-au nascut fara o mana si a 24 de persoane fara acest handicap. Participantii au fost filmati in timp ce desfasurau cinci activitati zilnice de rutina, precum manuirea banilor sau impachetarea unui cadou. De asemenea, oamenii de stiinta au scanat creierele voluntarilor in timp ce-si miscau anumite parti ale corpului pentru a vedea ce zone cerebrale se lumineaza, indicand activitate cerebrala.

 

 

Poeziile stimuleaza pozitiv activitatea creierului

"Am descoperit ca zona cerebrala care controleaza mana este folosita de multe parti ale corpului in cazul persoanelor cu o singura mana” a mai spus Makin. „In mod interesant, aceste parti ale corpului care beneficiaza de o reprezentare mai mare in zona cerebrala „libera” sunt folosite de persoanele cu o singura mana in viata de zi cu zi, pentru a substitui functia mainii care lipseste, spre exemplu, atunci cand desfac o sticla de apa.”

Autorii studiului recunosc ca este nevoie de mai multe studii pentru a confirma daca structura creierului se bazeaza pe partile corpului sau pe anumite functii. Dar acestia sustin ca studiul subliniaza flexibilitatea si adaptabilitatea creierului, caracteristici care ar putea fi folosite pentru a le ajuta pe persoanele cu membre lipsa sa-si controleze protezele.

„Daca noi, ca neurochirurgi, am putea valorifica acest proces, am putea beneficia de un instrument cu adevarat important pentru societate si imbunatatirea asistentei medicale” a spus Makin. „Daca descoperim cum se intampla acest lucru in mod spontan la persoanele cu o singura mana, e posibil sa ne dam seama ce am putea sa realizam”

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0