Coronavirus - ce este, simptome, prevenție, tratament

Despre coronavirus
-Ce sunt coronavirusurile
-Cum se transmite noul coronavirus 
-Simptomele coronavirusului
-Complicații coronavirus
-Sarcina și coronavirusul

Coronavirus tratament
-Coronavirus vaccin

Coronavirus prevenție
-Obiceiuri sănătoase
-Recomandări de călătorie

Care este diferența dintre carantină și izolarea la domiciliu

Despre coronavirus

Noul coronavirus SARS-CoV-2 cauzează COVID-19, o boală infecțioasă.  În următoarele rânduri explicăm simptomele coronavirusului, ce tratament este indicat și cum se poate preveni infecția cu noul coronavirus.

Ce sunt coronavirusurile

Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care provoacă infecții atât la om, cât și la animale (inclusiv păsări și mamifere). Sindromul respirator acut sever (SARS-CoV) și sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) sunt cauzate de coronavirusuri provenite de la animale. În 2002, SARS-CoV s-a răspândit necontrolat în 37 de țări. Acesta a infectat peste 8.000 de oameni și a ucis peste 750 de persoane. MERS-CoV, în 2012, nu s-a răspândit cu atâta ușurință ca SARS-CoV, în schimb, numărul celor decedați a fost mai mare. Astfel, 35% dintre cei 2.500 de oameni care au fost infectați au decedat.

În decembrie 2019, un nou coronavirus (2019-nCoV) a fost întâlnit pentru prima dată la trei pacienți cu pneumonie, în Wuhan, China. Oamenii de știință spun că acest nou coronavirus are caracteristici similare cu virusul SARS din 2003. Acesta poartă denumirea de sindrom respirator acut sever coronavirus-2 (SARS-CoV-2), în timp ce boala asociată acestuia este denumită COVID-19. Cel mai probabil, virusul s-a transmis de la o specie de liliac sau de la pangolin.

Cum se transmite noul coronavirus

În prezent, SARS-CoV-2 se răspândește de la o persoană la alta prin același mecanism prin care se transmit și alte virusuri comune, cum este gripa. Virusul SARS-CoV-2 nu se transmite prin aer, ci prin picăturile pe care o persoană infectată le generează atunci când tușește, strănută sau vorbește. Aceste picături sunt grele și nu plutesc prin aer, ci cad pe podea sau pe suprafața obiectelor, conform Organizația Mondială a Sănătății.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, perioada de incubație a virusului SARS-CoV-2 este, în medie, de 5-6 zile, variind între 0 și 14 zile. Cercetările sunt încă în stadii incipiente, dar unele estimări sugerează că o persoană infectată cu SARS-CoV-2 ar putea îmbolnăvi între două și patru persoane 1.

Totodată, specialiștii spun că acest virus rezistă pe obiectele și pe suprafețele exterioare, din plastic, din metal sau din sticlă, câteva ore. Dacă o persoană sănătoasă atinge aceste obiecte sau aceste suprafețe, iar apoi își atinge ochii, nasul sau gura există riscul să se îmbolnăvească. Este important de știut și că riscul de infectare cu noul coronavirus este foarte scăzut în cazul primirii unui pachet din orice zonă în care au fost raportate cazuri de coronavirus.

Simptomele coronavirusului

Deși atât SARS-CoV-2, cât și virusurile gripale se transmit de la om la om și pot provoca simptome similare, cele două virusuri sunt foarte diferite și, prin urmare, nu se comportă în același mod.

Coronavirus simptome:

  • Febră foarte mare (38,3 °C);
  • Tuse;
  • Dureri de cap;
  • Dureri de gât;
  • Dureri musculare
  • Stare generală proastă;
  • Pierderea mirosului ((anosmia) sau gustului (ageuzie).

Infecția cu noul coronavirus provoacă simptome asemănătoare gripei: pacienții au febră și tuse, iar starea lor de sănătate progresează spre pneumonie. Potrivit unui studiu publicat în „The Lancet”, efectuat pe primii 99 de pacienți tratați în Wuhan, infecția cu noul coronavirus provoacă inflamarea plămânilor și umplerea cu apă a alveole pulmonare 2.

În primele zile ale infecției, noul coronavirus invadează rapid celulele pulmonare umane. Se pare că există trei modele majore ale cursului clinic al infecției: cazuri ușoare, care se manifestă ca o răceală obișnuită; pneumonie, care nu pune viața în pericol, și pneumonie severă cu sindrom de detresă respiratorie acută, care debutează cu simptome ușoare timp de 7–8 zile și apoi progresează spre cedarea organelor. Acestea ar fi simptomele noului coronavirus. 

Conform datelor până la această oră, infecția cu noul coronavirus provoacă simptome ușoare în aproximativ 82% dintre cazuri. Primele studii efectuate asupra noului coronavirus SARS-CoV-2 au arătat că mulți pacienți dezvoltă pneumonie la ambii plămâni, însoțită de simptome precum dificultăți de respirație. Chiar dacă pacienții supraviețuiesc, există riscul ca aceștia să rămână cu leziuni pulmonare permanente. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, SARS a perforat plămânii celor bolnavi, făcând să arate precum un fagure. Cercetătorii spun că aceste leziuni sunt prezente și la persoanele diagnosticate cu noul coronavirus. Specialiștii spun că bolnavii sunt contagioși atunci când se confruntă cu simptomele noului coronavirus. Dar există și probabilitatea ca o persoană să fie contagioasă, deși nu are simptome.

Potrivit unui studiu recent 3, cei infectați cu noul coronavirus pot să nu prezinte simptome timp de cinci zile. Prin urmare, perioada medie de incubație a bolii durează 5,1 zile, potrivit noilor cercetări efectuate de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health și publicate în revista Annals of Internal Medicine.

Complicații coronavirus

În cazul vârstnicilor și celor care au imunitatea foarte scăzută, coronavirusul poate duce la apariția multor afecțiuni respiratorii grave, precum pneumonii și bronșite. În cazuri foarte grave, acesta poate pune viața în pericol, din cauza cedării organelor. Potrivit specialiștilor, persoanele cu afecțiuni cronice existente par să fie mai vulnerabile, de exemplu cei care suferă de hipertensiune arterială, boli de inimă sau diabet.  Se pare că tinerii și copiii sunt mai puțin afectați.  

Sarcina și coronavirusul 

Specialiștii spun că transmiterea de la mamă la copil nu a fost observată la SARS și MERS. În plus, există alte modalități prin care un nou-născut s-ar putea infecta cu noul coronavirus, de exemplu, dacă se naște la un spital în care sunt mulți pacienți infectați cu virusul wuhan.

Mai mult, un nou studiu publicat în „The Lancet” oferă dovezi preliminare potrivit cărora infecția cu noul coronavirus nu poate fi transmisă de la mamă la copil. Cercetătorii au avut sub observație nouă femei din Wuhan care aveau pneumonie cauzată de noul coronavirus SARS-CoV-2. Câteva dintre acestea au avut complicații la naștere, dar toate au născut bebeluși sănătoși, fără dovezi de transmitere a infecției 4

Coronavirus tratament

Nu există un tratament specific pentru infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2, astfel încât este necesară tratarea simptomelor noului coronavirus (de exemplu, febra, dificultățile de respirație).  Este important de știut că terapiile utilizate în coronavirus sunt cu titlul de experimentale, chiar dacă substanțele sunt utilizate în prezent, ele au fost aprobate pentru alte boli, nu pentru COVID-19. De exemplu, cercetătorii spun că Remdesivirul, un medicament experimental care a fost utilizat pentru a trata virusul Ebola, poate combate simptomele coronavirusului. 

Deoarece este vorba de pneumonie virală, antibioticele nu sunt de niciun folos. Totodată, nici medicamentele antivirale nu sunt recomandate. Recuperarea depinde de fiecare organism în parte. Cei diagnosticați cu noul coronavirus ar trebui să primească îngrijiri medicale pentru ameliorarea simptomelor. În cazurile grave de COVID-19, este nevoie de suport respirator pentru pacienții afectați. Pacienții pot suferi și de infecții bacteriene, în acest caz având nevoie de antibiotice. 

Coronavirus vaccin

Comisia Europeană a acordat autorizație de introducere pe piață condiționată la 21 decembrie 2020 pentru vaccinul dezvoltat de BioNTech și Pfizer, (Comirnaty), și la 6 ianuarie pentru cel dezvoltat de compania Moderna, mRNA-1273, în urma evaluării pozitive de către Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a siguranței și eficacității acestora. 

Coronavirus prevenție

Organizația Mondială a Sănătății recomandă tuturor persoanelor respectarea unor obiceiuri sănătoase, pentru limitarea transmiterii bolilor respiratorii, respectiv o bună igienă a mâinilor și a căilor respiratorii și adoptarea unor practici alimentare sigure. Doar așa infecția cu noul coronavirus poate fi prevenită.

Obiceiuri sănătoase

La noi în țară, autoritățile fac apel la cetăţeni să nu intre în panică şi să se informeze doar din surse oficiale în legătură cu evoluţia coronavirusului.  

Potrivit recomandărilor Organizației Mondiale de Sănătate, se diminuează riscul de transmitere a infecției cu SARS-CoV-2, dacă:

  • Se evită contactul cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute;
  • Se respectă regulile de igienă de bază - spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun sau dezinfectarea mâinilor cu soluții de dezinfectare pe bază de alcool:
  • Se evită contactul direct cu animalele sălbatice;
  • Persoanele bolnave, cu infecții respiratorii acute, tușesc sau strănută în șervețel. Este important ca după folosire șervețelul să fie aruncat la gunoi.
  • Se menține o distanță de cel puțin 1 metru între oricine tușește sau strănută.
  • Se evită atingerea ochilor, nasului și gurii cu mâinile murdare.
  • Cei care se simt rău evită deplasările și solicită asistență medicală.
  • Cei care se confruntă cu simptome respiratorii (tuse sau strănut) poartă o mască medicală pentru a-i proteja pe ceilalţi. 

Când și cum ar trebui să folosești dezinfectant pentru mâini?

Dacă nu ai acces la apă, curățarea mâinilor cu un gel de curățare cu alcool între 60 și 95% te poate ajuta să eviți îmbolnăvirea și răspândirea germenilor. Un astfel de produs este gelul de curățare GUARD X, pentru mâini.

Cum știi dacă gelul tău de curățare este eficient?

  • Pentru început, trebuie să ai în vedere concentrația de alcool pe care o are produsul pe care vrei să-l achiziționezi. Potrivit multor studii, gelurile de curățare a mâinilor trebuie să aibă un conținut ridicat de alcool, pentru a fi eficiente în lupta cu bacteriile. De exemplu, GUARD X are o concentrație de 70% alcool, considerată eficientă pentru înlăturarea majorității virusurilor și bacteriilor.
  • Ține cont de calitatea ingredientelor. Acestea trebuie să fie de calitate superioară. Gelul de curățare GUARD X are în compoziție astfel de ingrediente, precum aloe vera și glicerina. Aloe vera conține agenți care inhibă bacteriile, ciupercile și virusurile, pe când glicerina este un umectant care hidratează și întărește bariera naturală de protecție a pielii.  
  • Cât de important este aspectul produsului? Un gel de curățare conține doar ingrediente de calitate dacă, de la o simplă privire, se observă că este clar, curat, fără impurități. 
  • Un indicator senzorial: Un gel de calitate nu lasă reziduuri de săpun și nici nu are o textură lipicioasă. 

Când folosești un gel de curățare pentru mâini, precum este gelul de curățare GUARD X, pune o cantitate suficientă de produs în palme, aproximativ 3 ml, după care freacă mâinile timp de 30 secunde, până la evaporarea completă a lichidului. Gelul GUARD X are grijă să mențină curate mâinile tuturor membrilor familiei, de la copii, la părinți, la bunici.

Recomandări de călătorie 

Zonele afectate de coronavirus sunt considerate acele țări, provincii, teritorii sau orașe care se confruntă cu răspândirea continuă a infecției cu SARS-CoV-2, spre deosebire de zonele care raportează doar cazurile importate.  

Este prudent pentru călătorii care sunt bolnavi să amâne sau să evite deplasările în zonele afectate, în special pentru călătorii în vârstă și persoanele cu boli cronice. Recomandările generale care țin de igiena personală, folosirea unui șervețel în caz de tuse sau strănut și păstrarea unei distanțe de cel puțin un metru față de persoanele care prezintă simptome ale unei infecții respiratorii rămân deosebit de importante pentru toți călătorii. Acestea includ:

  • Efectuarea frecventă a igienei mâinilor în special după contactul cu secrețiile respiratorii. Igiena mâinilor include fie curățarea acestora cu apă și săpun, fie dezinfectarea lor cu un dezinfectant pe bază de alcool. 
  • Acoperirea nasului și gurii cu un șervețel în caz de tuse sau strănut, aruncarea acestuia imediat după folosire și apoi spălarea bine a mâinilor. 
  • Evitarea atingerea gurii, nasului și ochilor.

Este importantă și purtarea măștii de protecție în spațiile publice. Cei care poartă măști, este esențial să respecte cele mai bune practici cu privire la modul de purtare, îndepărtare și eliminare a acestora și la igiena mâinilor după îndepărtare. 

Călătorii care se întorc din zonele afectate ar trebui să-și auto-monitorizeze simptomele timp de 14 zile și să urmeze protocoalele din țara în care domiciliază. Unele țări pot solicita călătorilor care se întorc în țară să intre în carantină. Dacă apar simptome, cum ar fi febră sau tuse sau dificultăți de respirație, călătorii sunt sfătuiți să ia legătura cu medicul, preferabil prin telefon, și să-l informeze despre simptomele și istoricul călătoriei lor. 

De altfel, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) recomandă românilor care se află sau călătoresc în străinătate să se informeze cu privire la măsurile dispuse de autoritățile din țările respective în contextul demersurilor de gestionare și limitare a răspândirii infecției cu SARS-CoV-2. 

Mai multe state au interzis accesul în zonele afectate sau au fost instituite perioade obligatorii de carantină / izolare la domiciliu pentru cei care au călătorit recent într-o țară sau regiune unde se înregistrează o largă răspândire a virusului.

Care este diferența dintre carantină și izolarea la domiciliu

Izolarea voluntară la domiciliu și carantina sunt măsuri luate de autoritățile de la noi din țară pentru a limita răspândirea infecției cu SARS-CoV-2. Astfel, la intrarea în țară, toate persoanele care se întorc din zonele cu multe persoane diagnosticate cu noul coronavirus trebuie să stea în carantină timp de 14 zile. Asta înseamnă că acestea vor locui timp de 2 săptămâni  în spații special amenajate, puse la dispoziție de autoritatea locală, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
1 Studiul „The reproductive number of COVID-19 is higher compared to SARS coronavirus, publicat în 13 februarie 2020”, autori: Ying Liu, Albert A Gayle, Annelies Wilder-Smith, Joacim Rocklöv
https://academic.oup.com/jtm/advance-article/doi/10.1093/jtm/taaa021/5735319
2 Studiul „Epidemiological and clinical characteristics of 99 cases of 2019 novel coronavirus pneumonia in Wuhan, China: a descriptive study”, publicat în The Lancet, la 30 ianuarie 2020, autori: Prof Nanshan Chen, Prof Min Zhou, Xuan Dong, Prof Jieming Qu, Fengyun Gong, Yang Han, et al.
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2820%2930211-7/fulltext

3Studiul „The incubation period of coronavirus disease 2019 (COVID-19) from publicly reported confirmed cases: estimation and application”, publicat în Annals of Internal Medicine, pe 9 martie 2020, autori: Stephen A. Lauer et al. 
4 Studiul „Clinical characteristics and intrauterine vertical transmission potential of COVID-19 infection in nine pregnant women: a retrospective review of medical records”, publicat în The Lancet, la data de 12 februarie 2020, autori: Huijun Chen, Juanjuan Guo, Chen Wang, Fan Luo, Xuechen Yu, Prof Wei Zhang, et al.
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30374-3/fulltex
Centers for Disease Control and Prevention - 2019 Novel Coronavirus, Wuhan, China
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/index.html
Ministerul Afacerilor Externe - Sfaturi de călătorie
http://www.mae.ro/node/1533
National Geographic - Here’s what coronavirus does to the body
https://www.nationalgeographic.com/science/2020/02/here-is-what-coronavirus-does-to-the-body/
The Lancet - COVID-19: what is next for public health?
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30374-3/fulltext
Centers for Disease Control and Prevention - Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) Situation Summary
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/summary.html
World Health Organization - Coronavirus disease (COVID-19) outbreak
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0