Chelia la barbati: cauze, factori de risc si tratament

Chelia la barbati poarta numele de alopecia androgenica si apare, de regula, ca rezultat al oscilatiilor hormonale care apar in organism in decursul vietii.

De ce apare chelia la barbati

Exista 3 factori care determina aparitia cheliei la barbati:

  • Factorii genetici
  • Varsta
  • Hormonii androgeni
  • Folosirea unor produse cosmetice (sampoane) neadecvate, agresive cu scalpul
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Acesti 4 factori contribuie fie separat, fie chiar impreuna, la subtierea foliculilor firelor de par, scurtand parul si facandu-l sa fie din ce in ce mai rar. Daca exista predispozitia, depistata prin rarirea firelor de par in crestet si deasupra fruntii, este de preferat sa se foloseasca produse speciale, sampoanele agresive de tip mass-market accelerand pierderea parului si impiedicand regenerarea naturala. Intr-un final, nu vor mai creste fire de par noi din foliculi si apare chelia.

Majoritatea barbatilor dezvolta un anumit grad de chelire, in functie de varsta si factorii genetici. Caderea parului poate aparea si la barbatii tineri.

Barbatii care au rude de gradul 1 si 2 cu chelie au sanse mai mari sa cheleasca la randul lor, deci trebuie sa se adreseze din timp dermatologului, pentru a aplica produse specifice cat timp parul nu este total compromis. 

Hormonii androgeni au un rol important in procesul de chelire. S-a constatat ca barbatii care nu mai poduc hormoni masculini nu isi pierd podoaba capilara.

Statistic vorbind, 50% dintre barbatii de peste 50 de ani chelesc, in timp ce in cazul barbatilor de 30 de ani, procentul este de 30%.

Iata si alte cauze ale chelirii la barbati:

  • Probleme de natura endocrina: dereglari hormonale, hipertiroidism sau hipotiroidism
  • Tratamente pe baza de retinol sau medicamente anticoagulante
  • Exces de vitamina A
  • Deficit de fier
  • Malnutritie
  • Boli foarte grave si tratamentele agresive (radioterapie, chimioterapie,ciclofosfamide etc)

 

 

Efectele chelirii la barbati

Pierderea podoabei capilare poate avea o serie de efecte asupra psihicului barbatului. Printre acestea, cele mai comune efecte sunt:

  • Scaderea stimei de sine
  • Depresia
  • Imagine de sine negativa

 

Ideal ar fi ca, atunci cand se constata rarirea podoabei capilare, sa se apeleze la ajutorul unui dermatolog, dar si la ajutorul unui psiholog, pentru a preveni problemele de natura psihologica ce pot aparea in urma pierderii parului.

 

Tratament pentru chelie

Exista doua tratamente aprobate de specialisti pentru chelie, unul pe baza de minoxidil si unul pe baza de finasterida.

Minoxidilul este un tratament topic, sub forma de unguent sau substanta lichida ce se aplica pe scalp. Acesta stimuleaza cresterea parului, insa efectele sale se vad intr-un interval de 4-12 luni.

Printre reactiile adverse ale tratamentului cu minoxidil s-au observat urmatoarele: ingrasare, umflarea fetei, a incheieturilor si a abdomenului, probleme de respiratie, durere in piept, tahicardie.

 

 

Finasterida se gaseste sub forma de comprimate orale si se poate lua numai la recomandarea medicului. Aceasta estompeaza actiunea hormonilor masculini care determina caderea parului. Rezultatele sunt vizibile dupa cel putin 3 luni de tratament, insa caderea parului revine odata cu intreruperea tratamentului.

Printre reactiile adverse ale tratamentului cu finasterida s-au observat: depresie, prurit, urticarie, umflaturi la nivelul fetei ori buzelor, dureri testiculare, durere la ejaculare, probleme erectile.

In cazul in care esti dispus sa apelezi la o interventie de natura chirurgicala costisitoare, transplantul de par este o varianta eficienta de combatere a cheliei. Din pacate insa, de multe ori este nevoie de multiple interventii pentru obtinerea rezultatelor dorite. De asemenea, exista riscul unei infectii la nivelul scalpului.

 

Prevenirea chelirii

Specialistii nu au descoperit inca modalitatile prin care chelia poate fi prevenita. Exista o teorie potrivit careia stresul contribuie la caderea parului, crescand productia de hormoni masculini, insa nu a fost confirmata de niciun studiu pana acum. Daca aeasta teorie va fi confirmata, ar putea fi de ajutor tehnicile de relaxare, care combat stresul.

In plus, terapiile alternative, practicate in cabinetele  de medicina estetica de tipul mezoterapiei, ozonoterapiei s-au dovedit a fi eficiecte prin efectele de stimulare locala a regenerarii firului de par. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Implantul de par este de asemenea, o optiune demna de a fi luata in consideratie, intrucat in ultima vreme s-au constatata  imbunatatiiri ale  tehnicilor si preturile au devenit mai accesibile. Metodele noi utilizeaza extractia  parului donator de exemplu, prin unitati foliculare individuale (metoda FUE) ce sunt apoi transplantate in diverse arii de interes, prin proceduri chirugicale avansate de refacere si regenerarea a podoabei capilare. 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0