Cele mai frecvente cauze de invinetire a ochilor

Ochiul vânăt este o expresie folosită pentru a descrie vânătăile în jurul ochiului din cauza unei răni a feței sau a capului. Sângele și alte fluide se adună în spațiul din jurul ochiului, provocând umflături și vânătăi în țesut.

Când există traumatisme sau răni ale feței, pielea din jurul ochiului - care este foarte slăbită - este prima care se umflă pe măsură ce se acumulează lichid. Deși numele „ochi vânăt” ar indica altfel, ochiul în sine nu este de obicei rănit.  

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Învinețirea ochiului are loc ca urmare a spargerii capilarelor sensibile din zona oculară, care invadează instantaneu spațiul de sub ochi – unde pielea este foarte subțire. Acest lucru poate avea loc din cauza unei lovituri puternice la nivelul nasului sau capului, dar ar putea fi și un simptom al unor boli de sânge ori o reacție adversă survenită în urma unei intervenții chirurgicale. 

În cât timp se vindecă un ochi umflat și vânăt

În cazurile ușoare, când învinețirea are loc din cauza unei lovituri, ochiul vânăt capătă în primele 3-4 zile culoarea verde și galben, semn că sângele este din nou absorbit în țesuturi, urmând că în termen de maximum două săptămâni culoarea din jurul ochilor să revină la normal.

În alte situații, învinețirea ochiului survine în urma unor intervenții chirurgicale de corectare a nasului, însă și de această dată recuperarea nu durează mai mult de două săptămâni.

Simptome ochi umflat și vânăt

După o leziune a ochiului, este important să se facă distincția între simptomele de ochi vănăt și cele care ar putea indica o leziune mai gravă.

Simptomele ochiului vânăt pot include:

  • durere în jurul ochiului
  • umflarea în jurul ochiului, care poate fi ușoară la început, apoi care se accentuează. Umflarea poate face dificilă deschiderea ochiului.
  • decolorare (ca o vânătaie) în jurul ochiului. Pielea din jurul ochiului poate fi roșie la început, apoi devine mai întunecată, progresând spre violet, galben, verde sau negru.
  • vedere încețoșată

Semnele unei răni la cap mai grave necesită asistență medicală și pot include următoarele simptome:

  • vedere dublă
  • pierderea vederii
  • sânge pe suprafața globului ocular
  • incapacitatea de a mișca ochiul
  • durere de cap severă sau continuă
  • leșin/pierderea cunoștinței
  • sânge sau lichid care provine din urechi sau nas

Cauzele ochi umflat și vânăt

Cea mai obișnuită cauză a unui ochi vânăt este o lovitură puternică în față. Cu toate acestea, există și alte cauze posibile, cum ar fi chirurgia nazală și chirurgia estetică a ochilor. Ochii și pleoapele umflate pot apărea, de asemenea, din cauza unei infecții severe a dintelui, a infecției sinusurilor și a unor tipuri de lucrări dentare.

Dacă învinețirea apare din senin și fără o cauză precisă, adresează-te de urgență medicului pentru a discuta acest aspect și pentru a afla care sunt posibilele cauze medicale ce pot sta la baza acestei probleme.

Un ochi învinețit poate fi un semn al unei răni mai grave. De exemplu, dacă există sângerare în interiorul ochiului, aceasta se numește hipema și ar trebui să fie investigată de fiecare dată când ai un ochi vânăt, pentru că aceasta poate afecta corneea și vederea. 

În unele cazuri de traumatism facial sau ocular poate apărea o presiune crescută în interiorul globului ocular, ducând la deteriorarea ochiului și a vederii dacă nu este tratată. Dacă ambii ochi sunt vineții după o rănire la cap, ar putea semnifica o fractură de craniu sau o altă vătămare gravă.
 
Problemele medicale grave care pot duce la un ochi negru includ:

Ochiul vânat poate fi asociat și cu:
• nas rupt
• contuzie la nivelul feței sau capului (traumatism provocat prin lovire cu un obiect dur, care constă în strivirea țesuturilor profunde, fără ruperea tegumentului)
• febra Dengue
• hemofilie– o boala ereditară care se manifestă prin tulburări de coagulare a sângelui
• hematom epidural
• urgențe oculare
• deficitul de factor II, V, VII, X
• hematom subdural
• sindromul bebelușului zgâlțâit – un grup de semne și simptome ce apar ca urmare a unui traumatism cranian secundar zgâlțâirii copilului
• fractură la nivelul craniului
hemofilia de tip A
• maladia Von Willebrand – o afecțiune hemoragică transmisă ereditar

Când ochiul umflat poate fi o urgență medicală 

Trebuie să mergi de urgență la medic dacă ochiul vânăt este însoțit de următoarele simptome:

  • dureri de cap;
  • pierderea vederii și a cunoștinței;
  • îți curge sânge sau lichid purulent din nas sau urechi;
  • apar pete de sânge pe globul ocular;
  • nu îți poți mișcă ochiul;
  • vedere încețoșată;
  • ochii roșii;
  • episoade de amnezie sau letargie;
  • senzație de greață, vomă, amețeală;
  • dificultăți la mers.

Tratament vânătăi

Învinețirea ochiului cauzată de un traumatism minor poate fi tratată cu odihnă, comprese reci (pentru reducerea durerii și a umflăturii) și calde (pentru stimularea absorbției sângelui în țesuturi, după ce umflătura s-a retras), precum și prin administrarea de analgezice și antiinflamatoare.

Un ochi umflat și vânăt poate fi autotratat acasă, dacă ții cont de următoarele recomandări:

Ziua întâi și a doua: în prima zi după accidentare, redu durerea și inflamația cu aplicarea blândă a unei pungi de gheață pe zona oculară timp de aproximativ 15-20 de minute, o dată pe oră. 

O pungă de legume congelate sau câteva cuburi de gheață înfășurate într-un prosop (plasarea lor direct pe față poate să ardă pielea) va ajuta la reducerea inflamației, prin constrângerea vaselor de sânge.

Poți lua medicamente fără prescripție medicală pentru a ajuta la ameliorarea durerii. Evită acidul acetilsalicilic, precum acesta, cu excepția cazului în care iei astfel de medicamente în mod regulat din alte motive, deoarece aceasta subțiază sângele și ar putea agrava vânătăile.  

Atenție! 

În ciuda portretizării luptătorilor de la Hollywood care-și pun o bucată de carne crudă peste ochiul lor vânăt, acesta este de fapt un tratament periculos și nesănătos. Carnea crudă este terenul de reproducere perfect pentru multe bacterii, toate provocând infecție atunci când sunt aplicate pe o rană.

Ziua a treia: este timpul să treci de la comprese reci la calde; căldura îmbunătățește fluxul de sânge în zona ochilor, ceea ce facilitează vindecarea.

Există vreo modalitate de a accelera vindecarea unui ochi vânăt?

Studiile de cercetare sugerează că administrarea de suplimente cu vitamina C poate întări vasele de sânge, iar consumul de ananas poate reduce inflamația. Un alt tratament este să consumi extract de afine, deoarece este plin de antioxidanți puternici care pot reduce vânătăile în organism.

Medicii oftalmologi recomandă să eviți orice alte leziuni oculare în această situație. În felul acesta îți ajuți ochiul să se vindece mai repede. De altfel, este indicat să eviți orice activități sau sporturi care implică aruncatul mingii sau lovirea de alți jucători de echipă.  

Vestea bună este că umflarea și durerea ochiului vânăt ar trebui să dispară în câteva zile. Și de cele mai multe ori un ochi vânăt va arăta semnificativ mai bine într-o săptămână, înainte de a dispărea complet în câteva săptămâni. 

Posibile complicații ale ochiului vânăt și umflat

Dacă ai alergii nazale grave, te poți alege cu cearcăne sau apariția unui ochi vânăt, deoarece fluxul sangvin este ușor îngreunat. Venele mici de sub ochi se vor umple cu sânge și se vor mări, deoarece sângele se întoarce la inimă mai lent.

Deși foarte puțin probabil, un ochi vânăt la un copil fără niciun semn de traumă poate fi un simptom precoce al leucemiei mieloide.

Vizita la medic și analizele recomandate

În cazul în care ochiul vânăt este însoțit de alte simptome, precum cele enumerate anterior, este indicat să te prezinți la medic. În general, medicul poate face pur și simplu un examen fizic pentru a diagnostica un ochi vânăt. El îți va verifica vederea și va testa mișcarea ochiului, mișcându-și degetul în fața ochilor și rugându-te să urmărești mișcarea cu ochii. 

Medicul îți va verifica ochii cu o lumină pentru a evalua dacă pupila se dilată normal și pentru a se uita la interiorul ochiului pentru orice posibilă problemă. Medicul va examina, de asemenea, oasele feței și din jurul ochiului. Dacă  bănuiește că s-ar putea să se fi fracturat oase sau că ar putea fi ceva în interiorul ochiului, îți va recomanda o examinare oftalmologică, ce ar putea fi coroborată cu tomografie computerizată și radiografie, dacă există suspiciunea de fractură la nivel cranian.

În situația în care se descoperă o leziune severă la nivelul cerebral, vei fi îndrumat către un neurochirurg, iar în cazul unei fracturi la nivelul feței către un specialist ORL.

Cum previi învineținerea ochilor

Nu poți să previi întotdeauna o leziune oculară, dar o modalitate de a preveni umflarea și învinețirea ochilor este să porți ochelari de protecție. Dacă activitățile la care participi necesită sau recomandă folosirea ochilor, ochelarii de protecție și ecranele faciale vor reduce semnificativ riscul de rănire a feței sau a ochilor.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Academy of Ophthalmology - What Is a Black Eye?
https://www.aao.org/eye-health/diseases/black-eye
American Academy of Ophthalmology - Recognizing and Treating Eye Injuries
https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/injuries


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0