Ce se stie despre Omicron, o noua varianta de ingrijorare a SARS-CoV-2?

O nouă tulpină SARS-CoV-2 a fost desemnată ca variantă de îngrijorare și a primit eticheta Omicron de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Ce e bine de știut despre această nouă tulpină?

O variantă SARS-CoV-2 aparținând liniei Pango B.1.1.529, cu un număr mare de mutații ale genei S în comparație cu virusul original, a fost detectată la începutul lunii noiembrie 2021 pe continentul african si a patruns din cauza contagiozitatii in toate continentele, crescand alramant numarul persoanelor infectate si impunand noi restrictii de calatorie. In plus, studii recente au concluzionat ca varianta Omicron ar putea evita atacul anticorpilor neutralizanți la persoanele vaccinate cu doua doze, insa din fericire, nu si pe cel  rezultati in urma dozelor booster ale principalelor vaccinuri utilizate pe scara larga in lume, respectiv Pfizer si Moderna.

Ce se știe despre varianta Omicron a SARS-CoV-2?

Potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC),varianta Omicron este caracterizată prin 30 de modificări, trei mici deleții și o mică inserție în proteina Spike, iar dintre acestea, 15 sunt în domeniul de legare la receptor. Această variantă a fost detectată pentru prima dată în probe colectate pe 11 noiembrie 2021 în Botswana și pe 14 noiembrie 2021 în Africa de Sud. 

Varianta Omicron este cea mai divergentă variantă detectată într-un număr semnificativ în timpul pandemiei până în prezent si este asociată cu o transmisibilitate crescută, o reducere semnificativă a eficacității vaccinului și un risc crescut de reinfectare.

Organizația Mondială a Sănătății a etichetat Omicron ca fiind variantă de îngrijorare a SARS-CoV-2. „Variantă de îngrijorare” înseamnă că are modificări genetice despre care se stie acum că influențează caracteristicile virusului, cum ar fi transmisibilitatea, severitatea bolii, evadarea imunitară, evadarea diagnostică sau terapeutică și care a fost identificată ca provocând transmitere comunitară semnificativă în mai multe țări, cu o prevalență relativă în creștere sau alte efecte epidemiologice aparente care sugerează un risc emergent pentru sănătatea publică globală.

Răspândirea variantei Omicron va fi mai mare decât a variantei Delta?

Având în vedere potențialul său de a se feri din calea anticorpilor și potențialul crescut de transmitere în comparație cu Delta, autoritățile sanitare evaluează probabilitatea răspândirii variantei Omicron în comunitate în Europa ca fiind mare. În situația în care varianta Delta revine puternic în Europa, impactul introducerii și posibilei răspândiri ulterioare a Omicron ar putea fi foarte mare. 

În declarația Centrului African pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (Africa CDC) se precizează că unele dintre mutațiile acestei tulpini au fost detectate în variantele anterioare, cum ar fi Alpha și Delta, și au fost asociate cu transmisibilitate crescută și evadare imunitară. Multe dintre celelalte mutații identificate nu sunt încă bine caracterizate și nu au fost identificate în alte variante care circulă în prezent. 

Ravi Gupta, profesor de microbiologie clinică la Universitatea din Cambridge, consideră că varianta B.1.1.529 ridică o îngrijorare semnificativă pe baza mutațiilor prezente, deoarece unele influențează legarea prin neutralizarea anticorpilor, iar altele sunt cunoscute că măresc capacitatea virusului de a pătrunde în celule sau de a le face să fuzioneze pentru a permite răspândirea de la o celulă la alta.

Reprezentanți ai Institutului Național pentru Boli Transmisibile (NICD) din Africa de Sud au declarat că numărul de cazuri detectate și procentul testelor pozitive crește rapid în trei dintre provinciile țării, inclusiv Gauteng, unde se află centrul economic Johannesburg și capitala Pretoria. După un început lent al campaniei de vaccinare în Africa de Sud, aproximativ 41% dintre adulți au primit cel puțin o singură doză, în timp ce 35% sunt complet vaccinați, cifrele fiind cu mult peste media continentală de 6,6%.

O serie de investigații sunt în curs de desfășurare pentru a stabili impactul posibil al acestor mutații asupra capacității virusului de a transmite mai eficient de a provoca forme de COVID-19 mai severe sau mai ușoare.

In legatura cu impactul asupra persoanelor vaccinate, Omicron scade de aproximativ 50 de ori nivelul de neutralizare a anitcorpilor la persoanele care au primit două doze de vaccin Moderna COVID-19, conform unui studiu preliminar de laborator, insa o injecție de rapel a vaccinului ARNm pare să restabilească nivelurile de anticorpi de protecție. Cercetările recente au indicat, de asemenea, că două doze de vaccin COVID-19 de la Pfizer au arătat o scădere de 25 de ori a anticorpilor împotriva Omicron. O a treia doză de vaccin pare să mărească anticorpii până la un nivel de protecție.

In acest context, oficialii din domeniul sănătății  din Statele Unite ale Americii spun că un vaccin specific Omicron nu este necesar în acest moment, invocând beneficiile rapelurilor.

Cum diferă variantele C.1.2, Beta sau Delta de Omicron?

Deși Omicron are în comun câteva mutații cu variantele C.1.2, Beta și Delta, are și o serie de mutații suplimentare. În prezent, este considerată relativ diferită de variantele C.1.2, Beta și Delta și are o cale evolutivă diferită.

Infecția cu Omicron are ca rezultat simptome diferite față de alte variante?

Până în prezent nu au fost raportate simptome neobișnuite în urma infectării cu varianta B.1.1.529 și, la fel ca în cazul altor variante, unele persoane care se infectează sunt asimptomatice.

Ce se poate face pentru a evita contractarea variantei Omicron?

Supravegherea genomică rămâne de cea mai mare importanță pentru depistarea precoce a prezenței acestei variante, pentru a permite urmărirea tendințelor epidemiologice și pentru a ghida măsurile de izolare, conform ECDC. Concret, se recomandă evitarea călătoriilor către și dinspre zonele afectate cunoscute, precum și creșterea testării și urmărirea contactelor cazurilor de COVID-19 cu o legătură epidemiologică cu zonele afectate. 

Având în vedere și circulația activă a variantei Delta, vaccinarea anti-COVID-19 rămâne de bază pentru a contribui la prevenirea infectării și la dezvoltarea unor forme severe de boală. 

Persoanele care sunt deja complet vaccinate de cel puțin șase luni ar trebui să ia în calcul doza booster, mai ales mai ales dacă au 40 de ani și peste. Doza booster se face cu vaccinurile de la Pfizer (Comirnaty) și de la Moderna (Spikevax). E bine de știut că persoanele care au făcut primele două doze de vaccin de la Moderna și doresc booster tot de la Moderna, vor primi doar jumătate de doză (50 de micrograme, adică 0,25 ml din flacon).

Este loc si de un scenariu optimist?

Chiar daca varianta Omicron este mult mai usor transmisibila, dupa primele comunicari ale medicilor, virologul belgian Marc van Ranst de la  Rega Institute for Medical Research a spus că „dacă varianta omicron este mai puțin patogenă, dar cu o infecțiozitate mai mare, permițând lui Omicron să înlocuiască Delta, acest lucru ar fi unul pozitiv”. De altfel, Dr. Angelique Coetzee a marturisit ca simptomatologia diferita, mai usoara decat cea cu care eram obisnuiti, i-a trezit semne de intrebare cu privire la posibilitatea aparitiei noii tulpini in Africa de Sud: „Simptomele sunt atât de diferite și atât de ușoare de la pacienții [non-Omicron] Covid pe care i-am tratat înainte”.

Dr. Angelique Coetzee este medic de familie de peste trei decenii și președinte al Asociației Medicale din Africa de Sud si a fost primul medic african care a sugerat autorităților locale că SARS-CoV-2  s-a transformat într-o nouă tulpină.

Varianta are peste 30 de mutații – aproximativ de două ori mai multe decât varianta Delta – care o fac mai transmisibilă și eludează protecția oferită de infecția sau vaccinarea anterioară. Daca insa aceasta varianta ar genera simptome mai usoare si forme mai putin severe de boala la majoritatea pacientilor, scenariul in care Omicron ar inlocui varianta Delta asociata cu un risc crescut de patogenitate, atunci acesta ar fi un scenariu pozitiv al evolutiei COVID.  „Este extrem de important să monitorizăm îndeaproape datele clinice ale pacienților cu Omicron din Africa de Sud și din întreaga lume”, a subliniat Van Ranst.

Din pacate, insa, un studiu efectuat de Imperial College London nu confirma deocamdata aceste ipoteze optimiste. Noul raport confirma faptul ca că riscul de reinfectare cu varianta Omicron este de 5,4 ori mai mare decât cel al variantei Delta. Aceasta înseamnă că protecția împotriva reinfectării cu Omicron oferită de infecția anterioară poate fi de până la 19%.

"Acest nivel de evaziune imunitară înseamnă că Omicron reprezintă o amenințare majoră, iminentă, pentru sănătatea publică" a declarat prof. Neil Ferguson.

Studiul include persoane identificate ca având infecție cu Omicron din cauza unui eșec a țintei genei S (SGTF), precum și persoane cu date de genotip care au confirmat infecția cu Omicron. În total, 196.463 de persoane fără eșecul țintei genei S (probabil să fie infectate cu o altă variantă) și 11.329 de cazuri cu aceasta (probabil să fie infectate cu Omicron) au fost incluse în analiza SGTF, precum și 122.063 cazuri Delta și 1.846 de cazuri Omicron în analiza de genotip.

În primul rând, raportul analizează factorii asociați cu testarea pozitivă pentru Omicron în comparație cu cazurile non-Omicron (mai ales Delta). Rezultatele sugerează că proporția de Omicron dintre toate cazurile de COVID s-a dublat la fiecare 2 zile până pe 11 decembrie, estimată atât din eșecul țintă al genei S, cât și din datele genotipului. Pe baza acestor rezultate, ei estimează că numărul de reproducere (R) al lui Omicron a fost peste 3 în perioada studiată.

Distribuția Omicron în funcție de vârstă, regiune și etnie diferă în prezent semnificativ față de Delta, cu vârsta între 18 și 29 de ani, rezidenți în regiunea Londrei.

Studiul nu găsește nicio dovadă că Omicron ar avea o severitate mai mică decât Delta, fie după proporția de persoane testate pozitiv și care raportează simptome, fie după proporția de cazuri care solicită îngrijire spitalicească după infecție.

Pentru a evalua impactul Omicron asupra ratelor de reinfecție, cercetătorii au folosit datele genotipului, deoarece chiar înainte de Omicron, reinfectia a fost corelată cu date negative de eșec țintă a genei S, probabil din cauza eșecului aleatoriu al țintei PCR cauzate de încărcăturile virale mai scăzute asociate cu reinfecții.

Controlând statusul vaccinului, vârsta, sexul, etnia, starea asimptomatică, regiunea și data specimenului, Omicron a fost asociat cu un risc de reinfecție de 5,40 ori mai mare în comparație cu Delta. Pentru a pune acest lucru în context, în epoca pre-Omicron, studiul „SIREN” din Marea Britanie privind infecția cu COVID la lucrătorii din domeniul sănătății a estimat că infecția anterioară a oferit o protecție de 85% împotriva unei a doua infecții cu COVID pe parcursul a 6 luni. Riscul de reinfecție estimat în studiul actual sugerează că această protecție a scăzut la 19% împotriva unei infecții cu Omicron.

Cum te poti proteja?

Pentru a evita infectarea cu orice variantă a SARS-CoV-2, inclusiv cu Omicron, extrem de contagioasa mai ales prin aerosoli, rămân în vigoare celelalte măsuri știute de prevenire a infectării și anume purtarea corectă a măștii de protecție, care să acopere nasul și gura, distanțarea socială, cu evitarea spațiilor aglomerate, pe cât posibil, și menținerea unei igiene riguroase, cu spălarea corectă a mâinilor cu apă și săpun sau, când acest lucru nu este posibil, dezinfectarea cu un gel cu cel puțin 70% alcool.

In privinta mastior este momentul sa acordam mai multa atentie capacitatii acesteia de filtrare si sa luam in calcul optiunea celor de calitate superioara, eventual cu capacitatea de neutralizare a virusurilor, obtinute prin tehnologii superioare.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
ECDC - Threat Assessment Brief: Implications of the emergence and spread of the SARS-CoV-2 B.1.1. 529 variant of concern (Omicron) for the EU/EEA
https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/threat-assessment-brief-emergence-sars-cov-2-variant-b.1.1.529
Africa CDC - Africa Centres for Disease Control and Prevention’s Statement regarding the new SARS-COV-2 virus variant B.1.1.529
https://africacdc.org/news-item/africa-centres-for-disease-control-and-preventions-statement-regarding-the-new-sars-cov-2-virus-variant-b-1-1-529/
Science Alert - Scientists Are Closely Watching New COVID Variant With a 'Very High' Number of Mutations
https://www.sciencealert.com/highly-mutated-south-african-covid-variant-has-scientists-on-high-alert
Science Media Centre - expert comments about two SARS-CoV-2 variants, one in Botswana (B.1.1529) and one in the US (B.1.628)
https://www.sciencemediacentre.org/expert-comments-about-two-sars-cov-2-variants-one-in-botswana-b-1-1529-and-one-in-the-us-b-1-628-2/
Insider - Pfizer said an updated version of its COVID-19 vaccine will be 'ready in 100 days' if the new Omicron variant is resistant to its current vaccine 
https://www.businessinsider.com/pfizer-vaccine-update-100-days-omicron-variant-resistant-2021-11

https://www.imperial.ac.uk/news/232698/modelling-suggests-rapid-spread-omicron-england/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0