Ce sa mananci cand ti-e rau?

Pe de o parte, apetitul poate avea de suferit de pe urma stărilor de rău. Pe de altă parte, însă, atunci când suntem bolnavi, este extrem de important să ne hrănim corespunzător, pentru ca organismul să aibă energia necesară pentru a se reface. Iată ce ar fi bine să mănânci atunci când ți-e rău, în funcție de problema de sănătate pe care o ai.

Alimentația potrivită este foarte importantă și pentru persoanele sănătoase, și pentru cele bolnave cronic, precum și pentru cele care au câte un scurt episod de boală. Să vedem ce e indicat să mănânci când ți-e rău, dacă te confrunți cu probleme mai des întâlnite, cum ar fi o răceală sau o intoxicație alimentară sau cu ceva mai rar, cum ar fi o intervenție chirurgicală.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce să mănânci când ți-e rău dacă suferi de răceală sau alte infecții respiratorii?

Aceste infecții respiratorii se manifestă prin congestie nazală, dureri de cap, tuse și dureri în gât, de aceea este indicat să consumăm alimente care ușurează aceste stări, dar care fortifică totodată sistemul imunitar.

Ceaiurile din plante (soc, tei, mușețel) sunt recomandate în caz de răceală, gripă, COVID-19 întrucât hidratează organismul și ajută la eliminarea mucusului, calmând totodată inflamația din gât. Ceaiul poate fi consumat cu puțină miere, care are proprietăți antibacteriene și combate infecțiile, acționând precum un antibiotic natural. 

Citricele combat și ele inflamația, însă totodată fortifică și sistemul imunitar, de aceea e bine să le introduci în alimentație când ai o răceală, la fel și alte alimente bogate în vitamina C (kiwi, ardei gras, roșii, pătrunjel). Cafeaua, alcoolul și produsele lactate pot accentua simptomele de răceală, de aceea e bine să fie evitate în această perioadă.

Cum faci un ceai de soc?

Ai nevoie de 1-2 lingurițe de flori de soc uscate sau proaspete, 1 cană de apă, și, opțional, miere sau alt îndulcitor. Fierbe apa într-un ibric, oprește focul când dă în clocot, pune florile de soc în apă și acoperă cu un capac sau o farfuriuță pentru 15 minute. Apoi strecoară ceaiul într-o cană, și, dacă dorești, poți adăuga puțin suc de lămâie și o linguriță de miere pentru a îndulci și pentru a amplifica gustul. Bea ceaiul de soc cald.

Ce să mănânci când ți-e rău dacă suferi de greață, vărsături sau diaree?

Atunci când apare una dintre aceste probleme, ori când apar toate la un loc, e important să mănânci alimente care relaxează tractul gastrointestinal, combătând simptomele digestive. 

Ghimbirul combate greața și vărsăturile, așa că e indicat să fie consumat în caz de rău de la stomac. Bananele, orez fiert simplu, cartofii fierți și pâinea prăjită sunt alimente care relaxează sistemul intestinal greu încercat și calmează totodată simptomele precum greața, vărsăturile sau diareea. 

Atât pâinea prăjită, cât și o porție de orez fiert simplu sau cartofii sunt alimente ușor de digerat pentru majoritatea persoanelor, nu pun o povară grea asupra sistemului digestiv și pot fi tolerate bine chiar și atunci când stomacul este sensibil. Aceste alimente absorb excesul de acid gastric din stomac, ceea ce poate ajuta la calmarea simptomelor de arsură sau disconfort gastric asociate cu greața. În plus, sunt neutre, fără arome puternice, deci sunt bine tolerate atunci când greața nu îți permite să te apropii de aroma altor mâncăruri.

Apa de cocos este eficientă în combaterea inflamației de la nivelul mucoasei stomacului. Mai mult decât atât, datorită conținutului ridicat de sodiu și potasiu, apa de cocos reechilibrează organismul din punct de vedere electrolitic, combătând deshidratarea. Când suferi de greață, vărsături și diaree, evită alimentele grase, prăjite, picante, produsele lactate, cofeina și îndulcitorii artificiali.

Cum faci un ceai de ghimbir?

Ai nevoie de 2-3 cm de rădăcină de ghimbir proaspăt, curățată de coajă și tăiată felii subțiri, două căni de apă, 2-3 felii de lămâie și puțină miere sau alt îndulcitor, opțional. Încălzește apa într-un ibric sau într-o oală mică până când începe să fiarbă, apoi adaugă feliile de ghimbir și, la foc mic, lasă-le să fiarbă 10-15 minute. Cu cât fierbe mai mult, cu atât ceaiul va avea un gust mai puternic de ghimbir și va fi mai iute la gust. Oprește apoi focul, pune feliile de lămâie și mai lasă ceaiul să se odihnească 5 minute, apoi îl poți strecura. Opțional, îndulcești cu o linguriță de miere.

Ce să mănânci dacă te lupți cu constipația?

Dacă suferi de pe urma constipației și nu știi ce să mănânci pentru a rezolva situația, îndreaptă-ți atenția către alimentele bogate în fibre. Fulgii și tărâțele de ovăz, orez brun, quinoa, fructele deshidratate, dar și semințele de in te pot ajuta să combați constipația și să te simți mai bine. Fasolea, lintea și năutul sunt bogate în fibre și pot contribui la îmbunătățirea funcției intestinale și la stimularea tranzitului intestinal. 

Merele, perele, prunele, căpșunile, zmeura, portocalele, kiwi-ul, morcovii, spanacul, broccoli-ul, varza și dovleceii sunt câteva fructe și legume care luptă împotriva constipației: fibrele din aceste alimente adaugă volum și consistență scaunului, facilitând tranzitul intestinal.

Evită să consumi alimentele foarte procesate, precum produsele de patiserie sau de fast-food, evită cofeina și alcoolul și, în schimb, bea mai multă apă și supe, și vei observa o îmbunătățire a situației tale. Poți încerca și un ceai de păpădie pentru a combate constipația. 

Cum faci un ceai de păpădie?

Ai nevoie de 1 lingură de rădăcină de păpădie uscată sau proaspătă (frunze și flori de păpădie) și 1 cană de apă (poți folosi la final miere sau alt îndulcitor opțional, precum și zeamă de lămâie). Spală bine rădăcina de păpădie sub apă curată, iar dacă folosești frunze și flori de păpădie, asigură-te că sunt proaspete și curate. Sau, poți lua direct de la un magazin naturist un ceai de păpădie sub formă uscată. Dacă folosești păpădie proaspătă, tăie rădăcina de păpădie în felii subțiri sau mărunt, ori folosește frunzele și florile așa cum sunt. Încălzește apa într-un ibric sau o oală mică până când începe să fiarbă. Adaugă rădăcina de păpădie sau frunzele și florile de păpădie în apa clocotită. Redu focul și lasă ceaiul să fiarbă timp de aproximativ 5 minute. Apoi, strecori ceaiul și îl bei, după ce adaugi, opțional, miere și zeamă de lămâie.

Ce să mănânci după o operație?

După o intervenție chirurgicală, pacientul se va simți slăbit, așa că are nevoie de nutrienți din belșug pentru a se reface. Proteinele din carnea slabă și din ouă, alimentele fermentate care conțin probiotice, dar și fibrele, trebuie să facă parte din dieta post-operatorie.

Fructele, legumele și semințele sunt și ele foarte nutritive, așa că nu trebuie neglijate. O dietă diversificată și bogată în mai multe tipuri de minerale și vitamine va ajuta pacientul să se pună mai rapid pe picioare, însă este important să se țină cont de recomandările medicului.

Așadar, modificările din alimentație sunt obligatorii atunci când pacientul se simte rău. Regimul alimentar poate îmbunătăți starea acestuia, în timp ce consumul anumitor alimente poate agrava simptomatologia. Hrănirea adecvată și hidratarea sunt extrem de importante în general, așa că nu trebuie neglijate nici atunci când ne simțim rău, în ciuda lipsei de apetit specifică bolii.

Ce să NU mănânci când ți-e rău de la stomac?

Când te simți rău de la stomac, există anumite alimente și băuturi pe care este recomandat să le eviți pentru a nu agrava starea și pentru a permite stomacului să se odihnească și să se vindece mai repede. Iată câteva dintre ele:

Alimente grase și prăjite

Aceste alimente pot fi dificil de digerat și pot agrava simptomele de greață și disconfort gastric. Grăsimile necesită o descompunere mai îndelungată în stomac și intestin pentru a fi digerate complet. Când simți greață, stomacul este deja sensibil și grăsimile provoacă disconfort suplimentar. În plus, grăsimile pot stimula producția de acid gastric, ceea ce poate agrava simptomele de arsură sau disconfort gastric asociate cu greața.

Alimente picante

Condimentele picante pot irita stomacul și pot crește aciditatea gastrică, provocând mai multă disconfort. Ardeiul iute, de exemplu, conține o substanță numită capsaicină, care va irita mucoasa stomacului și a tractului digestiv atunci când ți-e rău. Această iritație suplimentară agravează senzația de greață și provoacă disconfort gastric. De asemenea, consumul alimentelor picante intensifică senzația de căldură în gură și în stomac, ceea ce poate agrava senzația de greață și poate provoca disconfort suplimentar.

Alimente acide și citrice

Fructele citrice și alte alimente acide pot irita mucoasa stomacului și pot agrava simptomele de arsură gastrică sau de reflux gastroesofagian.

Cafea și băuturi cafeinizate

Cafeaua și alte băuturi care conțin cafeină pot crește aciditatea gastrică și pot agrava simptomele de greață și disconfort gastric.

Alcool

Consumul de alcool poate irita stomacul și poate agrava simptomele de greață și disconfort gastric.

Lactate

Unele persoane pot avea dificultăți în digerarea laptelui și a produselor lactate atunci când au probleme cu stomacul, așa că este recomandat să le evite până când se simt mai bine.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - What To Eat (and Avoid) When You Have an Upset Stomach
https://health.clevelandclinic.org/foods-for-upset-stomach
Stanford Cancer Nutrition Services - Helpful Tips for Nausea & Vomiting 
https://stanfordhealthcare.org/content/dam/SHC/programs-services/cancer-nutrition/docs/nausea-vomiting-during-cancer-treatment-nutrition-facts.pdf


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0