Ce este scorul PASI utilizat în tratamentul pentru psoriazis?

Medicii pot utiliza scorul PASI pentru a măsura severitatea și amploarea psoriazisului, dar și pentru a observa eficacitatea sau ineficacitatea tratamentului pentru psoriazis.

Psoriazisul este o afecțiune cronică a pielii, care duce la apariția unor pete solzoase roșii, însoțite de mâncărimi, cel mai frecvent pe genunchi, coate, trunchi și scalp. Milioane de oameni din întreaga lume suferă de această boală - care nu este contagioasă, însă scade calitatea vieții persoanei afectate dacă nu este tratată.

TESTARE PCR COVID-19

Deși nu există un tratament care să vindece psoriazisul, sunt disponibile diverse terapii pentru a reduce simptomele bolii: tratamente topice (creme și unguente aplicate pe piele), fototerapie (expunerea pielii afectate la anumite tipuri de lumină ultravioletă) și tratamente sistemice (medicamente orale sau injectate). Tratamentul este personalizat pentru fiecare pacient în funcție de caracteristicile afecțiunii sale.

Ce este scorul PASI?

Scorul PASI (Psoriasis Area and Severity Index) este o metodă de măsurare a situației pielii afectate de această boală. Medicii utilizează scorul PASI pentru a măsura gravitatea psoriazisului și cât de mult s-a extins, dar și pentru a evalua eficacitatea tratamentelor recomandate. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cum se utilizează scorul PASI?

Scorul PASI poate varia de la 0 la 72, valorile mai mari indicând o severitate mai mare a psoriazisului. Un scor 0 indică lipsa bolii, în timp ce un scor mai mare de 10 indică o formă severă de boală. Sistemul de notare include o secțiune pentru intensitatea afecțiunii și alta pentru suprafața corpului care este afectată de psoriazis:

Intensitate

Secțiunea de intensitate se referă la cât de vizibile sunt semnele bolii pe piele (culoarea modificată, aspectul solzos, nivelul de îngroșare a pielii), astfel:

0: simptome absente
1: simptome ușoare
2: simptome moderate
3: simptome severe
4: simptome foarte severe

Zonă

Secțiunea de zonă arată măsura în care psoriazisul afectează:

capul și gâtul
membrele superioare
trunchiul
membrele inferioare

Suprafață afectată

Medicii atribuie unul dintre scorurile de mai jos fiecărei regiuni, în funcție de suprafața de piele afectată de boală:

0: absența simptomelor
1: 1-9% suprafață afectată
2: 10–29% 
3: 30–49% 
4: 50-69% 
5: 70-89% 
6: 90-100% 

Cum se calculează scorul PASI?

  • Scoruri A: Se adună scorurile de intensitate pentru fiecare dintre cele patru zone ale corpului.
  • Scorurile B: Aceste scoruri variază de la 0 la 6 și corespund procentului din fiecare regiune corporală afectată de psoriazis; va exista un scor B pentru fiecare dintre cele patru zone ale corpului.
  • Scoruri C: Se înmulțește scorul A cu scorul B pentru fiecare zonă a corpului pentru a obține patru scoruri C.
  • Scoruri D: Se înmulțește fiecare scor C cu cantitatea de suprafață corporală pe care o ocupă zona respectivă, adică 0,1 pentru cap și gât, 0,2 pentru brațe, 0,3 pentru trunchi și 0,4 pentru picioare. Rezultă astfel patru scoruri D.

Scorul PASI va rezulta din adunarea celor patru scoruri D.

Dacă toate acestea par dificil de urmărit, e bine de știut că scorul precis se calculează de către medic. Dacă un pacient dorește să își calculeze singur scorul PASI, poate căuta pe internet un calculator automat. Totuși, pentru a obține un scor exact, se recomandă ca acesta să fie calculat de medicul dermatolog.

Care sunt avantajele scorului PASI?

Aflarea scorului PASI îi îndrumă pe medici în prescrierea tratamentului pentru fiecare pacient în parte. Când scorurile PASI nu scad ca răspuns la tratament, medicii pot prescrie un alt medicament care poate fi mai eficient. 

Scorul PASI este, de asemenea, un instrument important care ajută oamenii de știință să dezvolte și să testeze medicamente care reduc simptomele psoriazisului. Scorurile se corelează cu calitatea vieții pacientului, care este un indicator puternic al eficacității tratamentului.

Un studiu mai vechi a găsit o corelație semnificativă între scorul PASI și calitatea vieții la persoanele care au primit tratament pentru o formă de boală moderată până la severă. Această corelație înseamnă că, dacă o anumită terapie a dus la o reducere de cel puțin 75% a scorurlui PASI, aceasta a dus și la o îmbunătățire substanțială a calității vieții pacientului.

Care sunt dezavantajele scorului PASI?

Neajunsul major al scorului PASI este inconsecvența care decurge din subiectivitatea implicată în evaluarea simptomelor și estimarea procentelor. De exemplu, un medic poate considera că psoriazisul afectează 65% dintr-o zonă a corpului, în timp ce un alt medic poate raporta o acoperire de 80% a aceleiași zone. Dacă unii medici sau cercetători care calculează scorul PASI sunt lipsiți de experiență, acest lucru ar putea contribui în continuare la variația dintre indici. De aceea, scorul PASI ar trebui calculat de medici cu experiență în acest test.

Autorii unui studiu din 2020 care a analizat fiabilitatea scorurilor PASI afirmă că subiectivitatea în măsurarea scorului PASI poate duce la o variație destul de mare. Ei subliniază, de asemenea, că acest test nu oferă o imagine completă a stării unui pacient cu psoriazis (de exemplu, nu ia în considerare simptome precum mâncărimea și durerea).

Atunci când se compară fiabilitatea altor sisteme de notare a psoriazisului, autorii studiului observă că scorul PASI este cel mai de încredere și cel mai bun instrument de măsurare care există în prezent. Cu toate acestea, ei recomandă dezvoltarea unui instrument de evaluare mai detaliat și mai obiectiv.

Obiectivul medicilor este scăderea cât mai mare scorului PASI 

În studiile clinice, cercetătorii folosesc adesea rate de răspuns procentuale PASI pentru a indica rezultatele tratamentului. De exemplu, PASI 75 înseamnă că scorul PASI al unei persoane a scăzut cu 75% față de valoarea inițială, ceea ce indică o îmbunătățire semnificativă a stării pacientului respectiv.

Din punct de vedere istoric, scopul tratamentului a fost realizarea PASI 75. Cu toate acestea, odată cu îmbunătățirea opțiunilor de tratament, cercetătorii se concentrează din ce în ce mai mult pe obținerea unui scor PASI 90 sau PASI 100, ceea ce înseamnă concret o reducere de 90% sau de 100% a acestor scoruri, deci o ușurare a simptomelor și o îmbunătățire extraordinară a calității vieții apcientului.

Dacă un pacient cu psoriazis respectă progrămările de consultație la medicul dermatolog și respectă tratamentul indicat, evitând declanșatorii potențiali ai bolii, acesta poate reuși să-și reducă semnificativ simptomele și să obțină un răspuns PASI 75, 90 sau chiar 100.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
DermNet NZ - PASI score 
https://dermnetnz.org/topics/pasi-score/
NCBI - Is Clear Always Clear? Comparison of Psoriasis Area and Severity Index (PASI) and the Physician’s Global Assessment (PGA) in Psoriasis Clearance
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7477033/
1. Studiul „Is Clear Always Clear? Comparison of Psoriasis Area and Severity Index (PASI) and the Physician’s Global Assessment (PGA) in Psoriasis Clearance”, apărut în Dermatol Ther (Heidelb). 2020 Oct; 10(5): 1155–1163. doi: 10.1007/s13555-020-00435-2, autori: Albert G. Wu, Jade Conway et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0