Ce boli se pot ascunde în spatele oboselii

Anemia, apneea în somn și boala celiacă sunt numai câteva dintre problemele de sănătate care se pot ascunde în spatele oboselii.

Oboseala obișnuită poate fi cauzată de mai mulți factori, printre care excesul de activitate fizică sau, dimpotrivă, lipsa completă a activității fizice, obiceiurile alimentare nesănătoase, cum ar fi o alimentație săracă în fructe și legume proaspete, dar bogată în prăjeli, tulburările de somn ocazionale, consumul excesiv de alcool, jet lag-ul (oboseala de după o călătorie cu avionul, provocată de diferența de fus orar) sau administrarea anumitor medicamente, cum ar fi unele antihistaminice sau pastile pentru tuse.

Orice boală gravă, cum ar fi cancerul sau accidentul vascular cerebral, ori recuperarea după anumite tratamentele medicale pot fi obositoare pentru organism. Însă oboseala poate avea legătură și cu unele probleme de sănătate care trebuie tratate.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Care este diferența dintre a fi obosit și a fi istovit?

Cu toții ne confruntăm uneori cu oboseala obișnuită, care poate fi rezolvată prin somn bun și odihnă. Însă atunci când ne simțim istoviți tot timpul, când oboseala devine cronică și nu mai este ușurată printr-un somn bun de noapte și prin odihnă, poate fi vorba de anumite afecțiuni care ne dau bătăi de cap, mai ales dacă avem și alte simptome.

Iată 10 probleme de sănătate despre care se știe că pot duce la apariția epuizării:

Anemia

Pe de o parte, unul dintre cele mai frecvente motive medicale care te poate face să te simți mereu obosit este anemia prin deficit de fier. Femeile cu cicluri menstruale abundente și femeile însărcinate sunt în special predispuse la anemie. Însă și bărbații pot fi afectați, la fel și femeile aflate în postmenopauză, atunci când cauza este mai probabil să fie probleme cu stomacul și intestinele, cum ar fi un ulcer sau administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).

Pe de altă parte, este posibil să ai prea mult fier, problemă cunoscută sub numele de supraîncărcare cu fier sau hemocromatoză, situație care poate provoca, de asemenea, oboseală. Aceasta este o afecțiune moștenită, relativ rară, care afectează bărbații și femeile cu vârste cuprinse între 30 și 60 de ani.

Apneea în somn

Apneea în somn este o afecțiune în care gâtul se îngustează sau se închide în timpul somnului și respirația se întrerupe pe perioade scurte în mod repetat. Acest lucru are ca rezultat sforăitul puternic și o scădere a nivelului de oxigen din sânge. Dificultatea la respirație înseamnă că te trezești des noaptea și te simți epuizat a doua zi. Problema este mai des întâlnită la bărbații de vârstă mijlocie supraponderali, la persoanele cu gât scurt și gros, precum și la fumători și la persoanele care consumă alcool în exces (consumul de alcool și fumatul înrăutățesc situația).

Tiroida subactivă

O glandă tiroidă subactivă înseamnă că ai prea puțin hormon tiroidian (tiroxină) în corp, ceea ce te face să te simți obosit. De asemenea, este posibil să iei în greutate, să îți simți mușchii dureroși și să ai pielea uscată. Boala este mai frecventă la femei, iar riscul de a o dezvolta crește pe măsură ce îmbătrânești. Medicul de familie poate diagnostica o tiroidă subactivă prin intermediul unui test de sânge.

Boala celiacă

Boala celiacă este cauzată de reacția sistemului imunitar la gluten. Glutenul este o proteină care se găsește în grâu și în alte cereale, precum și în produsele pe bază de cereale. Cercetările sugerează că multe persoane, în ciuda simptomelor, nu știu că au această afecțiune. În afară de oboseală, alte simptome ale bolii celiace sunt diareea, balonarea, anemia și pierderea în greutate. Medicul de familie poate face un test de sânge pentru a verifica dacă persoana cu aceste simptome suferă de boală celiacă.

Sindromul oboselii cronice

Sindromul de oboseală cronică (cunoscut și sub denumirea de encefalomielită mialgică) este caracterizat de o oboseală severă și invalidantă care durează cel puțin patru luni. Pot exista și alte semne ale acestei probleme de sănătate, precum durerile de cap, durerile musculare sau articulare, dificultăți de concentrare și de amintire și simptome asemănătoare gripei.

Diabetul

Unul dintre principalele simptome ale diabetului de tip 1 și tip 2 este că persoana afectată se simte foarte obosită. Alte simptome cheie ale bolii sunt senzația exagerată de sete, nevoia de a urina des (în special noaptea) și pierderea în greutate. Dacă bănuiești că ai putea avea simptome de diabet, e recomandat să ceri sfatul medicului de familie.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Febra glandulară

Febra glandulară este o infecție virală obișnuită care provoacă oboseală, alături de febră, dureri în gât și glande umflate. Majoritatea cazurilor de febră glandulară au loc la adolescenți și adulți tineri. Simptomele dispar de obicei în decurs de 4 până la 6 săptămâni, dar oboseala poate să persiste mai multe luni.

Depresia

Pe lângă faptul că te face să te simți foarte trist și dezolat, depresia te poate face să te simți și scurs de energie. Această afecțiune te va împiedica să adormi sau să ai un somn liniștit și, de asemenea, te poate face să te trezești dimineața mult prea devreme - din aceste motive, te vei simți mai obosit în timpul zilei.

Sindromul picioarelor neliniștite

Când o persoană are un impuls copleșitor de a-și mișca picioarele, acest lucru o poate ține trează noaptea. S-ar putea ca persoana să aibă, de asemenea, o senzație neplăcută sau o durere profundă în zona picioarelor. În plus, picioarele pot să zvâcnească spontan în timpul nopții. Aceste simptome duc la un somn întrerupt și de calitate slabă, așa încât persoana afectată se simte foarte obosită pe tot parcursul zilei.

Anxietatea

Anxietatea este uneori perfect normală, însă unii oameni au adesea sentimente de anxietate incontrolabile, care sunt atât de puternice încât le afectează viața de zi cu zi. În acest caz, este vorba de tulburare de anxietate generalizată, o afecțiune frecventă mai degrabă în rândul femeilor decât al bărbaților. Pe lângă faptul că se simt îngrijorați și iritabili, oamenii cu anxietate se simt de multe ori foarte obosiți.

 

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - 10 medical reasons for feeling tired
https://www.nhs.uk/live-well/sleep-and-tiredness/10-medical-reasons-for-feeling-tired/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0