Ce beneficii are piperul negru pentru sănătate?
Ce beneficii are piperul negru pentru sănătate?
Ce beneficii are piperul negru pentru sănătate?
Piperul negru are diverse beneficii pentru sănătate datorită unui compus numit piperină, care are proprietăți antiinflamatoare, antibacteriene și de stimulare a funcției creierului.
Multă lume folosește piperul negru pentru a condimenta preparatele din carne sau legume, precum și ouăle sau diverse salate. O linguriță de piper negru are cam 5 calorii, 10 mg de calciu, 30 mg de potasiu, 10 mcg de luteină și zeaxantină, 12 mcg vitamina A și cantități mai mici din diverse alte vitamine și minerale.
În prezent, nu există reguli dietetice privind cantitatea de piper negru pe care ar trebui să o consume o persoană de orice sex sau grupă de vârstă. Cu toate acestea, ghidurile dietetice internaționale menționează că adăugarea de ierburi și condimente în mâncare poate contribui la un plus de aromă, mai ales dacă o persoană încearcă să-și reducă aportul alimentar de zahăr, sare și grăsimi saturate.
Potențialele beneficii ale piperului negru pentru sănătate
Piperul negru are o serie de proprietăți și beneficii potențiale pentru corp și creier, datorită compusului piperină, astfel:
Piperul negru este bogat în antioxidanți
Piperina, compusul vegetal din piper negru, are puternice proprietăți antioxidante. Organismul creează radicali liberi, molecule instabile care pot deteriora celulele, atât în mod natural, cât și ca răspuns la stresul din mediu. Excesul de radicali liberi poate duce la probleme grave de sănătate, inclusiv boli inflamatorii, boli de inimă și anumite tipuri de cancer.
Cercetările au arătat că dietele bogate în antioxidanți ar putea diminua daunele provocate de radicalii liberi. De exemplu, o revizuire a unor studii în eprubete și pe rozătoare au constatat că suplimentele de piper negru și piperină pot preveni sau încetini progresul daunelor provocate de radicalii liberi și de boli precum ateroscleroza, diabetul și cancerul.
Piperul negru are beneficii antiinflamatorii
Deși nu există studii clinice ample cu privire la beneficiile antiinflamatorii ale piperului negru și piperinei, mai multe studii efectuare pe rozătoare sugerează că piperina poate ajuta la ușurarea inflamației. De exemplu, în timpul unui studiu¹ având ca scop răspunsul la întrebarea dacă piperina ar putea sau nu să suprime leziunile cardiace asociate cu doxorubicina, un medicament anti-cancer, cercetătorii au descoperit că șoarecii de laborator injectați cu piperină au avut o inflamație mai ușoară.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că unele suplimente de piperină pot ajuta la scăderea inflamației cronice cu care se confruntă persoanele cu sindrom metabolic, dar sunt necesare mai multe cercetări cu participanți umani pentru a ajunge la concluzii ferme.
Piperul negru are proprietăți antibacteriene
Câteva recenzii și studii indică potențialul antibacterian al piperinei. De exemplu, o analiză de proporții reduse a studiilor care implică proprietățile antibacteriene ale piperului negru împotriva bacteriilor gram-pozitive, cum ar fi Staphylococcus aureus, cercetătorii au concluzionat că acest condiment ar putea fi un ingredient puternic pentru viitoarele terapii împotriva bolilor infecțioase și a agenților patogeni de origine alimentară.
O altă analiză la scară mai mare a examinat studii de laborator și umane care implică numeroasele proprietăți farmacologice ale piperinei, inclusiv proprietăți antibacteriene. La fel, un studiu² în eprubetă a constatat că piperina poate ajuta la combaterea agenților patogeni multirezistenți. Cu toate acestea, oamenii de știință sugerează că sunt necesare mai multe cercetări pentru a emite concluzii mai clare.
Piperul negru are proprietăți de combatere a cancerului
Deși nu au existat studii la om până în prezent, mai multe studii de laborator sugerează că piperina poate avea proprietăți de combatere a cancerului. O analiză cuprinzătoare a condimentelor și a tratamentelor pentru cancer arată că studiile au constatat că piperina a suprimat replicarea celulelor canceroase în cancerul de sân, prostată și colon. Substanța pare promițătoare și ca agent terapeutic în tratarea osteosarcomului, un tip de cancer osos. La fel ca în cazurile de mai sus, este nevoie de mai multe studii pentru a investiga pe deplin acest efect.
Piperul negru ar putea crește colesterolul bun (HDL)
Cercetătorii care au efectuat un studiu al purceilor care au fost împarțiți aleatoriu în două grupuri, unul cu o dietă suplimentată cu piper negru, altul cu o dietă fără piper, au observat modificări în timpul perioadelor de creștere și de îngrășare.
Ei au descoperit că la purceii care au avut o alimentație suplimentată cu piper negru s-a observat o creștere semnificativă a lipoproteinelor cu densitate mare (adică a colesterolului bun) comparativ cu alți purcei. Savanții cred că aceste rezultate ar putea justifica studii suplimentare pentru a explora efectele potențiale benefice asupra metabolismului lipidelor la om.
Piperul negru poate ajuta la controlul glicemiei
Un mic studiu cu participanți umani asupra efectelor unui supliment care conținea mai multe ingrediente alimentare bioactive - inclusiv piperina - asupra rezistenței la insulină a constatat o îmbunătățire a sensibilității la insulină. Aceasta înseamnă că hormonul insulină a fost mai capabil să regleze absorbția glucozei. Cu toate acestea, deoarece suplimentul conținea mai multe ingrediente alimentare, nu este clar dacă piperina singură ar fi produs aceleași rezultate.
Piperul negru ar putea crește absorbția nutrienților și sănătatea intestinală
Unele cercetări sugerează că piperul negru poate contribui la creșterea absorbției nutrienților, precum și la afișarea unui comportament asemănător prebioticelor, ajutând la reglarea microbiotei intestinale și la îmbunătățirea sănătății gastrointestinale.
Piperul negru contribuie la stimularea funcției creierului
Mai multe studii pe animale au arătat că piperina poate îmbunătăți funcția creierului, în special pentru simptomele asociate cu afecțiuni degenerative ale creierului, cum ar fi boala Alzheimer. Cercetătorii au descoperit că piperina a contribuit la îmbunătățirea memoriei la șobolani cu Alzheimer, precum și la reducerea formării de plăci amiloide. Acestea sunt fragmente de proteine dăunătoare care se dezvoltă mai întâi în zonele creierului legate de memorie și funcția cognitivă.
Și un studiu cu participanți umani a descoperit o asociere între boala Alzheimer și nivelurile de piperină, dar cercetătorii au declarat că nu au putut găsi un motiv pentru această legătură și au declarat că sunt necesare mai multe investigații.
Ce riscuri și efecte secundare are consumul de piper negru?
Nu există prea multe dovezi științifice care să sugereze că piperul negru are riscuri majore pentru sănătate și efecte secundare, însă consumul de prea mult piper poate provoca senzații de arsură în gură și în gât, precum și dureri de stomac sau dureri intestinale, efecte valabile și pentru alte condimente consumate în exces.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Piperine Alleviates Doxorubicin-Induced Cardiotoxicity via Activating PPAR-γ in Mice
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6942876/
1. Studiul „Piperine Alleviates Doxorubicin-Induced Cardiotoxicity via Activating PPAR-γ in Mice”, apărut în PPAR Res. 2019; 2019: 2601408, doi: 10.1155/2019/2601408, autori: Jie Yan, Si-Chi Xu et al.
NCBI - Antimicrobial and Synergistic Effects of Commercial Piperine and Piperlongumine in Combination with Conventional Antimicrobials
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6627571/
2. Studiul „Antimicrobial and Synergistic Effects of Commercial Piperine and Piperlongumine in Combination with Conventional Antimicrobials”, apărut în Antibiotics (Basel). 2019 Jun; 8(2): 55, doi: 10.3390/antibiotics8020055, autori: Eunice Ego Mgbeahuruike et al.
Te-ar mai putea interesa și...