Cat de sigura este cerneala de tatuaj pentru sanatate?

cerneala-tatuaj-daunatoare

Tatuajele sunt populare in special in randul tinerilor si sunt recunoscute ca o modalitate de exprimare a propriei personalitati. In plus, recent au fost introduse si tipurile de machiaj cosmetic, cu rolul de a corecta defecte ale fetei sau de a infrumuseta anumite trasaturi.

Tatuajele  există de peste 5000 de ani și de-a lungul timpului au evoluat pentru a reprezenta o practică cosmetică obișnuită la nivel mondial. În prezent, reacțiile adverse sunt relativ rare și, în general, imprevizibile și includ predominant reacții mediate de imunitate și infecții ale pielii. Împreună cu standarde de sănătate mai bune și mandate mai stricte de sănătate publică, cum ar fi furnizarea de ace de unică folosință, complicațiile infecțioase majore legate de hepatită și infecțiile retrovirale umane au scăzut semnificativ. Când apar, infecțiile cutanate sunt asociate cel mai frecvent cu Staphylococcus aureus sau Streptococcus pyogenes.

Cat de periculoasa este cerneala pentru tatuaje?

Desigur, nu trebuie uitat nici pericolul infectarii cu HIV sau Hepatite virale in urma contactului acelor cu pielea. Insa mai multe studii au depistat in unele cerneluri mai multe substante chimice periculoase, chiar si cu rol cancerigen.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Rapoarte recente  au fost necesare a fi realizatet de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene in vederea noilor reglementari si au  identificat in cerneala si metale grele cum ar fi arsenic, plumb, nichel, dar si conservanti, compusi organici, bacterii, precum si alte substante cu potential daunator. In cadrul studiului s-a descoperit si ca intre 5% si 10% dintre recipientele cu cerneala au fost infectate cu bacterii.

In decembrie 2020 Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a publicat in acest sens un nou regulament  al Parlamentului European și al Consiliului privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice (REACH), în ceea ce privește substanțele prezente în cernelurile pentru tatuaje sau în machiajul permanent. De aceste aspecte se va ocupa Agenția Europena pentru Produse Chimice,care  stabilește restricții la producerea, introducerea pe piață și utilizarea anumitor substanțe ca atare, în amestecuri sau în articole.

Asa cum se arata in Regulament, numărul de persoane din Uniune care poartă tatuaje sau machiaj permanent a crescut constant, în special în rândul populației tinere. Procedurile utilizate pentru tatuare sau pentru machiajul permanent (denumite în mod colectiv „tatuare”), fie că implică utilizarea acelor sau aplicarea altor tehnici, precum microblading-ul, produc inevitabil leziuni la nivelul barierei pielii. Prin urmare, cernelurile sau alte amestecuri utilizate la tatuare sunt absorbite în corp. Amestecurile utilizate pentru tatuare constau în general din coloranți și ingrediente auxiliare precum solvenți, stabilizatori, agenți tensioactivi, agenți de reglare a pH-ului, emolienți, conservanți și agenți de îngroșare. Amestecurile sunt introduse în pielea umană, în globul ocular sau în mucoase. Coloranții rămân, în mare parte, în apropierea zonei în care se administrează amestecul, astfel încât tatuajul sau machiajul permanent rămân vizibile. Cu toate acestea, într-un interval de câteva ore sau de câteva zile, ingredientele solubile din amestec ajung în întregul corp. În consecință, pielea și alte organe sunt expuse la efectele acestor substanțe solubile o perioadă lungă de timp. Unele dintre aceste substanțe au proprietăți periculoase, care prezintă un risc potențial pentru sănătatea umană. În plus, metabolizarea coloranților în piele, descompunerea cauzată de expunerea la radiațiile solare și la iradierea laser pot conduce, de asemenea, la eliberarea substanțelor chimice periculoase din zona corpului în care se află tatuajul sau machiajul permanent.

Autoritatile pun si problema cresterii numarului de persoane care isi realizeaza un tatuaj. In prezent aproape 1 din 3 adulti din Statele Unite ale Americii au un tatuaj, in timp ce in urma cu 4-5 ani, raportul era de 1 din 5.

Ce efecte pot avea substantele periculoase?

Cernelurile pentru tatuajul permanent pot cauza cancer, mutatii genetice, au efecte toxice asupra reproducerii, si in multe cazuri genereaza alergii. Multe persoane se confrunta cu mancarime si inflamatie atunci cand se expun vara la soare cu zonele tatuate si in cazurile mai grave pot aparea chiar si granuloame, noduli sau umflaturi locale, chiar si la mai multe zile dupa realizarea tatuajului.

 
 

In cazul tatuajelor cosmetice, se pune in special problema alergiilor. Dr. Zwerling, un oftalmolog din Carolina de Nord, care a studiat timp de mai multi ani machiajul permanent, afirma ca: "acesti pigmenti mai noi care apar nu au fost in prealabil testati si, pentru ca multi au origine organica, pot avea chiar un risc mult mai mare de complicatii. Pigmentii organici pot provoca reactii alergice severe." Și Dr. Arisa Ortiz, MD, dermatolog si profesor asistent la clinica de dermatologie a Universitatii din California, San Diego, spune ca “cernelurile rosii sunt deosebit de problematice. Ele pot provoca reactii alergice si inflamatorii”.

Nu exista inca nicio legatura dovedita intre cernelurile de tatuaj si cancer, dar exista motive de ingrijorare, deoarece substantele cancerigene pot fi printre ingrediente. Autorii raportului european considera ca pana acum poate fi o coincidenta faptul ca tumorile cutanate apar la locul sau in apropierea tatuajului, insa   posibila legatura ar trebui studiata in continuare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA
 
Particulele de cerneală injectate în piele pot călători prin sistemul limfatic și în sânge., dar organismul  elimina  o parte din cerneală prin intermediul unor celule speciale de reparare numite macrofage. Macrofagele transportă cerneala către cei mai apropiați ganglioni limfatici.
 Inflamația locală acută este cea mai frecventă complicație, dar pot apărea infecții, dermatită alergică de contact și alte răspunsuri inflamatorii sau imune care nu sunt bine caracterizate. Deoarece mulți pacienți cu reacții imune la tatuaje nu reacționează la testarea pielii sau a plasturilor, se postulează că antigenele conținute în coloranți sau pigmenți sunt molecule atât de mici încât trebuie să fie haptenizate pentru a deveni imunogene.
Cerneala roșie este asociată mai frecvent cu reacții pe termen lung, inclusiv fenomene granulomatoase și pseudolimfomatoase sau leziuni asemănătoare morfeei și vasculită. Exacerbarea psoriazisului preexistent, a dermatitei atopice și a piodermei gangrenoase poate apărea după tatuare. Nu există o asociere bine definită între cancer și tatuaje.
Tratamentul complicațiilor legate de tatuaje poate include măsuri distructive locale (crioterapie, electro-chirurgie, dermabraziune, distrugere chimică, distrugere laser ablativă), excizie chirurgicală și termoliză a pigmentului utilizând terapia cu laser Q-switched.

In concluzie, evaluati de doua ori hotararea de a face un tatuaj si identificati un salon specializat, care garanteaza o procedura sterila!

 

Sursa foto: Shutterstock

Surse:  Cutaneous non-allergic complications in tattoos: An overview of the literature, 2020,  Sanne Huisman 1Sebastiaan A S van der Bent 2Karen I Maijer 1Darryl C K S Tio 1Thomas Rustemeyer 1

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0