Cât de grav este este să faci duş sau să dormi cu lentile de contact?
Cât de grav este este să faci duş sau să dormi cu lentile de contact?
Cât de grav este este să faci duş sau să dormi cu lentile de contact?
Aproape toți cei care poartă lentile de contact - 99% - dorm sau fac duş cu ele, conform unui sondaj din 2014 efectuat de Centers for Disease Control and Prevention (CDC).
Mai exact, sondajul a constatat că mai mult de 80% dintre oameni au făcut duș cu lentilele de contact și aproape jumătate au dormit cu ele. Acest comportament poate fi comun, dar este, de asemenea, riscant pentru sănătatea ochilor.
Purtarea în permanență a lentilelor de contact - chiar și în timpul somnului și al dușului - poate duce la consecințe, de la ușoare la foarte grave.
3 lucruri care se pot întâmpla atunci când nu îți scoți lentilele
1. Poți simți disconfort
Dacă te-ai culcat vreodată cu lentilele, probabil că te-ai trezit cu senzația de ochi uscați.
În general, dormitul cu lentilele de contact poate duce la efecte secundare neplăcute, cum ar fi ochii roșii sau iritați, spune oftalmologul Brian Boxer Wachler, de la Boxer Wachler Vision Institute din California. Aceste tipuri de simptome se ameliorează, în general, odată ce îndepărtezi lentilele.
2. Poți vedea în ceață
Alte efecte secundare ale purtării lentilelor de contact depășesc disconfortul temporar.
„Când dormi cu lentilele sau le porți fără pauză, ochii tăi nu produc suficiente lacrimi, astfel încât lentila de contact se usucă, ceea ce împiedică corneea să obțină oxigenul de care are nevoie”, spune Scott Drexler, profesor asistent de oftalmologie la Facultatea de Medicină a Universității din Pittsburgh.
Această lipsă de oxigen este cunoscută sub numele de hipoxie. Odată cu aceasta, corneea se umflă și s-ar putea să constați că vederea devine neclară, conform Michigan Medicine. Corneea este partea frontală, transparentă a ochiului, unde se aplică lentila de contact. Hipoxia poate duce la deteriorarea celulelor ochilor, explică dr. Pucker.
Există câteva lentile de contact care sunt aprobate de Agenția Federală pentru Hrană și Medicamente (FDA) a Statelor Unite pentru purtarea peste noapte, subliniază Dr. Pucker. Acestea sunt special concepute pentru a fi mai respirabile, permițând circulația oxigenului.
Totuși, cel mai bine este să le îndepărtezi înainte de culcare, spune dr. Wachler. Chiar și dormitul cu lentile aprobate poate duce la ulcere sau infecții ale corneei.
3. Poți face o infecție
Riscul de infecție crește dacă dormi sau faci duș cu lentilele de contact - în timpul somnului, de exemplu, crește de 6 până la 8 ori.
Dormitul cu lentilele creează un mediu uscat, neoxigenat, care facilitează absorbția și răspândirea bacteriilor. Lentila de contact uscată freacă epiteliul corneei (adică țesutul protector care acoperă corneea), creând potențial o deschidere mică, spune dr. Wachler. Această micro-deschidere este un portal care permite bacteriilor să intre în cornee.
Odată ajunse în cornee, bacteriile provoacă ulcere corneene, o infecție cunoscută sub numele de cheratită. Keratita este „de obicei ușoară”, notează dr. Drexler - câteva picături oftalmice pot trata problema.
Dar, în unele cazuri, cheratita provoacă cicatrici pe cornee, conform Academiei Americane de Oftalmologie (AAO). Cazurile severe pot duce la pierderea vederii, notează dr. Drexler.
„Nu vreau să sperii pe nimeni, dar am văzut pacienți care au avut nevoie de transplanturi de cornee din cauza unei infecții foarte urâte”, spune dr. Wachler.
Două tipuri de bacterii - Pseudomonas aeruginosa și Staphylococcus aureus - cauzează în mod obișnuit cheratita bacteriană, conform CDC, care specifică dormitul cu lentilele drept principal factor de risc. Infecțiile pot fi, de asemenea, fungice sau virale.
„Cu cât dormi mai mult cu ele, cu atât devine mai periculos”, spune dr. Drexler. Adică, pui de somn este probabil mai puțin grav decât o noapte întreagă de somn.
Semne ale unei infecții oculare
În general, dacă ai o infecție a ochilor, o vei recunoaște, spune dr. Pucker. Simptomele frecvente sunt:
• Sensibilitate la lumină
• Durere
• Ochi roșii
Dacă observi oricare dintre aceste simptome, primul pas este să îndepărtezi lentilele de contact. Acesta va rezolva o mică problemă, cum ar fi reziduuri prinse sub ele.
„Dar dacă [simptomele] persistă, ar trebui să consulți de urgență un medic de ochi - fie el optometrist sau oftalmolog - în aceeași zi pentru a te asigura că nu există probleme”, spune dr. Pucker.
Cât de periculos este dușul cu lentilele de contact?
"Bacteriile și ciupercile există în apa din jurul nostru. Acest lucru este valabil mai ales pentru apa de la robinet", spune dr. Drexler.
Când lentila ia contact cu apa, acesta îți poate schimba forma sau chiar se poate lipi de ochi, conform CDC. Și acest lucru poate provoca lezarea și deteriorarea corneei, care oferă microbilor un punct de intrare.
Ce trebuie să faci dacă ai dormit sau ai făcut duș cu lentilele ?
Pe de o parte, multe infecții sunt ușor de tratat sau s-ar putea să nu le iei deloc.
„Din fericire, infecțiile grave sunt rare și de multe ori se reduc la un moment de ghinion”, spune dr. Pucker. „Marea majoritate a oamenilor nu va avea probleme din cauza dușului cu lentilele de contact”, notează el. Și asta este adevărat și pentru somnul cu ele.
Dar dacă dezvolți o infecție, există un potențial de pierdere a vederii (chiar orbire). Sau este posibil să ai nevoie de un tratament medical sau chirurgical de durată.
Având în vedere aceste consecințe, cel mai bine este să îți scoți lentilele înainte de culcare și duș (chiar dacă va dura un minut sau două în plus).
„Lentilele de contact sunt în general sigure, dar persoanele care au probleme sunt cele care nu respectă regulile”, spune dr. Pucker.
Reguli de utilizare a lentilelor de contact
• Spală-ți mâinile: folosește săpun și apă pentru a-ți curăța mâinile înainte de a-ți pune lentilele sau de a le îndepărta.
• Fii atent la valabilitatea lor: încearcă să le înlocuiești la fiecare trei luni.
• Utilizează soluția specială - niciodată apă: nu folosi niciodată apă de la robinet, deoarece știm că apa de la robinet nu este cea mai curată. Nu îți uda niciodată lentilele de contact cu salivă.
• Nu economisi soluția: nu completa soluția din cutia lentilelor de contact. După ce le-ai pus, aruncă soluția și clătește carcasa cu mai multă soluție, conform Asociației Optometrice Americane (AOA). Apoi, las-o să se usuce la aer.
• Respectă un program: dacă porți lentile de unică folosință, aruncă-le la sfârșitul zilei. Dacă porți lentile de două săptămâni, nu le purta și pentru a treia săptămână. Pe măsură ce lentilele se învechesc, se murdăresc și se deteriorează, iar riscul unei probleme potențiale sau a unei infecții crește.
• În cele din urmă, urmează orice alte instrucțiuni de la medicul de ochi sau de pe cutia lentilelor de contact sau ambalajul soluției.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Eye Infections From Contact Lenses
Te-ar mai putea interesa și...