Magneziul poate preveni crampele musculare?

Unele dovezi sugerează că magneziul sub formă de supliment alimentar poate fi util pentru a preveni și a trata apariția crampelor musculare.

Crampele musculare, cunoscute și sub denumirea de cârcei, sunt contracții dureroase și vizibile ale unui mușchi sau ale unei părți a acestuia. În majoritatea cazurilor, crampele pot dura de la câteva secunde până la câteva minute, însă pot fi extrem de incomode.

Crampele la picioare sunt raportate la până la 60% dintre adulți și 7% dintre copii. Acestea sunt supărătoare și pot provoca dureri severe și tulburări de somn, precum și durere reziduală în mușchii afectați. Până la 20% dintre persoanele care se plâng de crampe la picioare au simptome în fiecare zi, care sunt suficient de severe pentru a necesita intervenție medicală. În prezent, nu s-a dovedit că tratamentele pentru crampele picioarelor sunt sigure și eficiente, dar există o nevoie clară de opțiuni de tratament. Pentru unele persoane, magneziul pare a fi o opțiune.

Din ce cauze apar crampele musculare?

Potrivit oamenilor de știință, cauzele exacte ale crampelor musculare la nivelul picioarelor sunt în mare parte necunoscute, dar printre factorii declanșatori se numără exercițiile fizice, sarcina, prezența crampelor nocturne la nivelul picioarelor, deshidratarea, anumite medicamente (raloxifen, naproxen).

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Uneori, crampele musculare ale picioarelor pot fi un simptom al unei afecțiuni medicale de bază, cum ar fi o afecțiune neurologică (boala neuronilor motori), o infecție (tetanosul), o boală de ficat, tromboză venoasă profundă. Ingerarea de toxine precum plumbul sau mercurul poate provoca, de asemenea, crampe musculare.

Orice se poate confrunta cu cârceii, dar anumite persoane sunt mai expuse riscului:

  • persoanele supraponderale și cele obeze;
  • sportivii;
  • pacienții care iau anumite medicamente;
  • adulții mai în vârstă, în special cei trecuți de 65 de ani;
  • femeile însărcinate.

Când să mergi la medic?

Crampele care apar la persoanele tinere, sănătoase și care se rezolvă spontan nu necesită de obicei asistență medicală. Când apar crampe musculare la nivelul picioarelor ca urmare a exercițiilor fizice sau a statului în picioare prea mult timp, corpul are nevoie de odihnă. În aceste cazuri, simptomele ar trebui să se rezolve de la sine.

În cazul în care crampele musculare la nivelul picioarelor devin persistente, o persoană poate observa, de asemenea, că nu doarme bine sau că se simte limitată în activitățile zilnice. Deși nu sunt grave, aceste simptome persistente pot afecta calitatea vieții.

Dacă o persoană are crampe musculare împreună cu alte simptome, cum ar fi umflarea sau decolorarea pielii, ar trebui să solicite ajutor medical de urgență, deoarece poate fi un simptom de tromboză venoasă profundă. În cazul în care crampele musculare ale piciorului devin recurente sau încep să afecteze calitatea vieții și activitățile zilnice ale unei persoane, e bine să se facă o programare la medic.

Cum se diagnostichează crampele musculare?

Diferențierea crampelor la picioare de alte afecțiuni poate fi dificilă mai ales la persoanele în vârstă, deoarece termenul „crampă” poate fi folosit pentru a descrie o varietate de tipuri de durere. Medicii trebuie să ia în considerare și alte cauze, cum ar fi sindromul picioarelor neliniștite, mioclonusul nocturn, afecțiunile miopatice și neuropatice.

Examenul fizic identifică rar crampele picioarelor, deoarece acestea sunt involuntare, imprevizibile și apar de obicei noaptea, însă constatările la examinare pot indica o potențială cauză medicală de bază. Nu există teste de sânge de rutină recomandate pentru diagnosticarea crampelor musculare și nu există nicio asociere dovedită cu anomalii electrolitice.

Al treilea trimestru de sarcină este adesea asociat cu apariția crampelor musculare la picioare, deși este dificil de făcut diferența între sarcină drept cauză principală și insuficiența venoasă. În ciuda incidenței ridicate a apariției cârceilor în timpul sarcinii, cercetările efectuate în acest domeniu sunt minime.

Cum se tratează crampele musculare?

Crampele musculare ale picioarelor pot fi foarte dureroase și incomode. Pentru a ușura neplăcerile, se poate întinde mușchiul, se poate face un masaj de profunzime, se poate aplica o compresă caldă sau rece în zona afectată.

Medicul nu va recomanda, de obicei, medicamente pentru tratamentul de rutină al crampelor la picioare, deoarece există foarte puține dovezi ale faptului că medicamentele funcționează. Cu toate acestea, în unele cazuri, medicul poate lua în considerare medicamente precum carisoprodol, diltiazem, gabapentin, orfenadrină, verapamil. 

La gravide, magneziul și multivitaminele pot ajuta. Eficacitatea și siguranța magneziului a fost stabilită pentru eclampsie și preeclampsie, aritmie, astm sever și migrenă. Există unele dovezi¹ privind eficacitatea suplimentării cu magneziu în tratamentul crampelor la picioare la femeile gravide, dar nu și la alte persoane. O sub-analiză a trei dintre studiile care au implicat doar femeile însărcinate a arătat o diferență semnificativă între grupul care a luat magneziu și grupul placebo în ceea ce privește numărul mediu de crampe la nivelul picioarelor, experimentate într-o săptămână.

Magneziul este bine tolerat în general, având efecte adverse mai frecvente doar pentru sistemul gastrointestinal (diaree, greață, vărsături, flatulență și constipație).

Cum se previn crampele musculare?

Cum spuneam, în cazul în care cârceii par a fi cauzați de probleme medicale grave, cum ar fi tromboza venoasă profundă sau ingestia de toxine, persoana afectată trebuie să solicite asistență medicală de urgență.

Însă pentru crampele benigne, menținerea hidratării adecvate și menținerea unei diete sănătoase pot ajuta la prevenirea crampelor musculare ale picioarelor. De asemenea, înainte de a face mișcare, o persoană ar trebui să aibă grijă să întindă mușchii și să bea apă.

Ce alimente și suplimente sunt utile în prevenirea crampelor musculare?

Mulți oameni cred că administrarea suplimentelor de magneziu poate ajuta la prevenirea crampelor musculare. De fapt, există și unele companii de suplimente de vitamine și minerale care comercializează suplimente de magneziu în scopul de a preveni crampele musculare. Cu toate acestea, este important de reținut că acestea sunt dovezi anecdotice și că studiile nu au confirmat încă dacă magneziul este eficient sau nu pentru prevenirea crampelor musculare la nivelul picioarelor.

Dacă o persoană dorește să-și administreze un supliment cu magneziu pentru prevenirea crampelor, e bine ca înainte de a face acest lucru să ceară sfatul medicului de familie. Unele alimente furnizează și ele magneziu, printre acestea numărându-se migdalele, spanacul, nucile caju, arahidele, laptele de soia, fasolea neagră, edamame, cartofii copți cu tot cu coajă, orezul brun fiert și iaurtul simplu, cu conținut scăzut de grăsimi.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NPS Medicinewise - Magnesium, a treatment for leg cramps?
https://www.nps.org.au/news/magnesium-a-treatment-for-leg-cramps#r2
Pub Med - Effect of magnesium therapy on nocturnal leg cramps: a systematic review of randomized controlled trials with meta-analysis using simulations
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24280947/
1. Studiul „Effect of magnesium therapy on nocturnal leg cramps: a systematic review of randomized controlled trials with meta-analysis using simulations”, apărut în Fam. Pract. 2014 Feb;31(1):7-19. doi: 10.1093/fampra/cmt065. Epub 2013 Nov 26, autori: Paul Sebo et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0