Camforul, esență vindecătoare

Dintre multele leacuri ale bunicii, camforul era una din armele imbatabile când venea vorba de răceli și gripe, prevenire sau tratare. Pe vremuri, multe bunici puneau puțin praf de camfor pe o cârpiță sau o stropeau cu ulei camforat și o legau în sezonul rece, de gâtul nepoților școlari.

 

Ori dacă prindeai vreun guturai, îți aplicau un masaj zdravăn pe spate, piept, gât și picioare cu un unguent camforat sau o soluție hidroalcoolică camforată, pe care o numeau pompos “frecție” care te răcorea până la frisonul de frig, însă, apoi, că prin minune, te trezeai dimineață că nou, sănătos și dornic de joacă. In ziua de astazi, insa specialistii recomanda multa precautie sau chiar interzic aplicarea camforului pe pielea copiilor din cauza posibilelor efecte secundare.  Sunt preferate unguntele de la farmacie care contin combinatii de uleiuri esentiale,in special mentol si eucaliptol,  in doze bine controlate, astfel incat sa nu irite pielea si sa nu provoace alte efecte nedorite.

Cele mai comune utilizări ale camforului

De altfel, datorită proprietăților lui antiseptice, camforul chiar a fost printre cele mai vechi medicamente naturale din lume, descoperit și folosit mai ales de chinezi și asiatici, zonă de unde este originar copacul ce îl generează. Căci de fapt camforul, așa cum îl știm noi, sub forma unui cristal alb lăptos este o rășină a unui arbore, înrudit cu cel al scorțișoarei. Camforul (Cinnamomum camphora) este o terpenă (compus organic) care este utilizat în mod obișnuit în creme, unguente și loțiuni. Uleiul de camfor este uleiul extras din lemnul arborilor de camfor și prelucrat prin distilare cu abur.

Arborele de camfor parfumat (Cinnamomum camphora) și produsele sale, precum uleiul de camfor, au fost folosite  din cele mai vechi timpuri. Având o istorie bogată de utilizare tradițională, a fost folosit în special ca fumigant în perioadele de molima   și considerat ca un ingredient valoros atât în parfum, cât și în lichidul de îmbălsămare. In prezent, poate fi folosit extren, local pentru a calma durerea, iritația și mâncărimea.

[{ads-medicina-alternativa-first}]

Camforul era un ingredient prețios în vremurile medicinei empirice datorită proprietătilor antimicrobiene, antivirale, antiinflamatoare, analgezice, revulsive, antipruriginoase, stimulatoare a circulației sanguine, expectorante, antinevralgice, antifebrile, antireumatice și lista poate continuă, căci în vremuri de demult, cu lipsuri mari și boli multe, camforul chiar era un fel de panaceu universal.

Este un medicament fără prescripție medicală și poate fi cumpărat chiar și fără prescripția unui medic. Cu toate acestea, FDA din SUA a interzis substanțele legate de camfor din orice formă medicinală sau comestibilă, luand in considerare proprietățile sale de a genera dependență.

Privit acum de către oamenii de știință, camforul este recunoscut că eficient în menținerea sănătătii plămanilor și sistemului osteoarticular. În afecțiunile respiratorii, camforul actionează în decongestionarea căilor respiratorii și a plămanilor, în pneumonie, sincope respiratorii, gripă, bronșite, larngite și are puterea de a scădea natural febră.

Camforul a mai pierdut ceva teren în favoarea uleiurilor de eucalipt și mentol, considerate mai sigure, din cauză că are și unele efecte secundare foarte importante. La copiii mici, camforul poate acționa că paralizant al laringelui și favorizează convulsiile. În general, nu se recomandă femeilor insărcinate, pentru că traversează bariera placentara și de asemenea, este interzis persoanelor epileptice și astmatice.

 
 

Dacă pe vremuri camforul era folosit și în uz intern, medicii recomandă astăzi prudența în ceea ce privește acest mod de administrare, recomandându-l mai degrabă în aplicații externe. Luat pe cale orală, camforul poate provoca dificultăți de respirație, convulsii și moartea. Ingestia a 2 g camfor este suficienta pentru a produce efecte toxice la adulti. Simptomele inițiale pot apărea în decurs de 5 până la 15 minute după ingestie și includ greață și vărsături, arsuri orale și epigastrice, o senzație de căldură și o durere de cap.Dozele mari de camfor, fie inhalat, fie pe piele, pot fi, de asemenea, riscante. Ele pot provoca iritații ale pielii la unele persoane, mai ales la copii sau convulsii.

Camfor, în uzul extern

În problemele de dermatologie, camforul are efecte benefice în urticarie și prurit, diverse iritații și inflamații ale pielii, dar chiar și în calmarea pustulelor acneei și în degerături.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Reumaticii sau cei care munceau fizic din greu foloseau camforul în diverse tincturi și unguente pentru calmarea articulațiilor inflamate și dureroase, ori la relaxarea picioarelor și întinderilor musculare. Uleiul de camfor accelereaza  circulația sângelui și ajută la ameliorarea stresului și a edemului articulațiilor, relaxeaza contracturile de la nivelul coloanei.

O reteta populara in multe tari consta itr-o  o linguriță de de camfor la o cană de ulei de cocos incalzit. Dar asigurați-vă că uleiul nu fierbe. Lasă-l să se răcească și masati genunchii sau regiunea spatelui dureroasa de două ori pe zi

Uleiul eteric de camfor este și astăzi folosit în diferite soluții hidroalcoolice sau uleioase, așa zisul alcool camforat. Alături de vaselină în principal, regăsim unguentul camforat. Medicina naturistă recomandă băile terapeutice cu adaos de camfor mai ales reumaticilor sau celor ce suferă de diverse dureri generate de afecțiuni osteoarticulare, sportivilor, dar și în afecțiuni respiratorii, unde se recomandă și inhalații în concentrație foarte redusă și ședințe de aromaterapie.

La adulții sănătoși, băile terapeutice și inhalațiile cu mic adaos de camfor au efecte benefice în dezobstrurarea căilor nazale și respiratorii și declanșarea expectorației. La nivelul nasului , cateva picaturi din uleiul de camfor creează o senzație de racorire, face respirația mai ușoară și confortabilă prin curățarea congestiei.

Alcoolul camforat se obține prin dizolvarea cristalelor de camfor (10 g) în alcool alimentar 96° (90 ml) și se folosește extern, sub formă de comprese. Câteva picături aplicate pe tâmple pot face minuni împotriva durerilor de cap sau migrenelor. Totul este să îi tolerezi mirosul, cu totul particular si sa ai grija la cantitatea aplicata.

Din punct de vedere științific, camforului i-au fost atribuite numeroase activități biologice, inclusiv proprietăți antibacteriene, antifungice, antimutagene, antitusive și insecticide, dar este important de menționat că bioactivitatea a fost determinată în multe cazuri folosind un ulei esențial bogat în camfor și nu camfor pur. Datorită procentului ridicat de camfor, aceste activități pot fi atribuite incorect camforului, în timp ce sinergismul pare mult mai probabil cum ar fi in cazul asocierii acestuia cu  1.8 cineolului ( eucaliptolul), prezent in uleiul de  eucalipt.

 

Surse:

Camphor—A Fumigant during the Black Death and a Coveted Fragrant Wood in Ancient Egypt and Babylon—A Review 2017, Weiyang ChenIlze Vermaak, and  Alvaro Viljoen*

Li T., Du P., Sun Y., Lin L., Liu Y. Synthesis of vitcamphor derivatives of camphor and its preliminary anti-inflammatory activity. HHBE. 2011;6027903:88–91

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0