Bolile de piele, prezente la jumatate din populatia Europei

Date colectate de la 44.689 de adulți din 27 de țări europene arată că 47,9% dintre persoanele cu vârste de 18 ani sau mai mult au raportat cel puțin o boală de piele.

Pielea este cel mai mare organ al corpului, care îl acoperă și îl protejează. Pielea are multe funcții, printre care păstrarea lichidelor și prevenirea deshidratării, contribuția la perceperea senzațiilor, ținerea la distanță a bacteriilor, virusurilor și a altor cauze de infecție, stabilizarea temperaturii corpului și sintetizarea vitaminei D ca răspuns la expunerea la soare.

Bolile de piele includ toate afecțiunile care irită sau inflamează pielea, provocând inclusiv erupții cutanate sau alte modificări ale aspectului pielii. Unele boli ale pielii sunt minore, în timp ce altele provoacă simptome severe. Dar care este prevalența acestor boli la nivel european?

Bolile de piele, des întâlnite în populația europeană

Academia Europeană de Dermatologie și Venerologie (EADV) a dezvăluit descoperirile inițiale din sondajul „Burden of Skin Diseases in Europe” în timpul celui de-al 30-lea Congres anual, rezultatele indicând că aproape jumătate (47,9%) din populația generală europeană cu vârsta peste 18 ani a declarat că s-a confruntat cu cel puțin o afecțiune dermatologică în ultimele 12 luni. 

Studiul este cel mai mare de acest gen întreprins vreodată în Europa, pentru care au fost colectate date de la 44.689 de adulți din 27 de țări europene, inclusiv toate țările din Uniunea Europeană, precum și Marea Britanie, Norvegia și Elveția.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Descoperirile preliminare arată că, dintre cei 21.401 de membri ai populației generale, 47,9% dintre persoanele cu vârsta de 18 ani sau mai mult au raportat cel puțin o afecțiune a pielii. În medie, acele persoane afectate au declarat o medie de două boli de piele. Proiectarea acestor cifre la populația totală a NEUKS (Norvegia, Uniunea Europeană, Regatul Unit și Elveția) de 408 milioane de locuitori cu vârsta de 18 ani arată că peste 195 de milioane de adulți din Europa au raportat singuri cel puțin o afecțiune a pielii.

Infecțiile fungice, cele mai raportate boli de piele

Cele mai frecvente afecțiuni ale pielii printre cei chestionați în cadrul sondajului s-au dovedit a fi infecțiile fungice ale pielii, care afectează cam una din 10 persoane (9,07%). Alte afecțiuni obișnuite, fiecare afectând mai mult de una din 20 de persoane, au fost dermatita atopică – eczema – (5,34%), alopecia (5,22%) și acneea (5,49%). 

În plus, simptomele cutanate sau senzațiile neplăcute ale pielii, inclusiv cea de mâncărime, ca o solicitare specifică în timpul consultațiilor, au fost raportate de 20% dintre persoanele cu vârsta de 18 ani sau mai mult.

Sondajul realizat de EADV face lumină în ceea ce privește afecțiunile cutanate

Înainte ca EADV să întreprindă acest studiu, nu se știau prea multe despre prevalența bolilor de piele în populația generală din Europa. În plus, există o lipsă de date solide, obiective și omogene la nivel european privind impactul acestor boli de piele asupra calității vieții, inclusiv stigmatizarea, sau asupra percepției și a accesului la medicii dermatologi.

Prin urmare, EADV a realizat acest sondaj pe populația adultă pentru a evalua prevalența afecțiunilor dermatologice sau venerologice în Europa și pentru a afla motivele unui consult dermatologic, impactul afecțiunilor pielii asupra pacienților, percepția publicului asupra afecțiunilor pielii, căile de îngrijire a bolilor de piele, tratamentul prescris și care este gradul de încredere în medicii dermatologi.

Academia Europeană de Dermatologie și Venerologie intenționează să analizeze pe deplin datele și să stabilească pașii necesari în continuare. Potrivit investigatorilor, faptul că unul din doi oameni din Europa trăiește zilnic cu povara unei boli de piele înseamnă că pielea este cel mai afectat organ din corp și, prin urmare, bolile de piele ar trebui să devină o prioritate de sănătate publică. 

Cele mai frecvente tipuri de boli de piele

Unele dintre cele mai frecvente afecțiuni ale pielii includ:

Acneea

Când foliculii blocați ai pielii duc la acumularea de sebum, bacterii și piele moartă în pori, apare acneea.

Alopecia areata

Această afecțiune înseamnă pierderea părului pe zone mici de piele.

Dermatită atopică (eczemă)

Boala este caracterizată de piele uscată, mâncărime care duce la umflare, crăpare sau descuamare.

Psoriazis

Psoriazisul este o boală cronică în care pielea devine solzoasă în anumite zone, se poate umfla și înroși sau se poate simți fierbinte.

Fenomenul Raynaud

Această afecțiune este caracterizată de fluxul sangvin redus periodic la degetele de la mâini, de la picioare sau alte părți ale corpului, care provoacă amorțeală sau schimbarea culorii pielii.

Rozaceea

Rozaceea este caracterizată de zone de piele înroșită, groasă și cu coșuri, de obicei pe față.

Vitiligo

Această afecțiune face ca unele zone de piele să piardă pigment, deci să se decoloreze.

Cancer de piele

Când celulele anormale ale pielii au o creștere necontrolată, apare cancerul de piele.

Cum se tratează bolile de piele?

Multe boli de piele răspund bine la tratament, deci este importantă evaluarea medicului. În funcție de afecțiune, medicii pot prescrie antibiotice, antihistaminice, creme, unguente sau geluri cu diverse medicamente sau chiar proceduri chirurgicale. 

De asemenea, simptomele afecțiunilor pielii pot fi reduse prin modificarea stilului de viață, în funcție de recomandările medicului. În general pot fi de folos evitarea sau limitarea anumitor alimente, cum ar fi zahărul sau lactatele, gestionarea stresului, practicarea unei igiene corespunzătoare și evitarea consumul excesiv de alcool și a fumatului.

Multe afecțiuni ale pielii sunt cronice, deci de lungă durată, ceea ce înseamnă că, deși tratamentul poate reduce simptomele, boala nu se vindecă și există mereu un pericol de apariție a unui nou episod. Unele afecțiuni ale pielii dispar fără tratament sau este posibil, de asemenea, să aibă perioade lungi de remisie (adică luni sau ani întregi fără simptome).

Se poate preveni apariția bolilor de piele?

Unele boli de piele nu pot fi prevenite – de exemplu, psoriazisul nu este contagios, nu se ia de la alte persoane, este o boală a sistemului imunitar. Alte afecțiuni cutanate pot fi prevenite prin igienă corespunzătoare (cum ar fi spălarea corectă a mâinilor cu apă și săpun), prin evitarea împărțirii cu alte persoane a obiectelor personale, dezinfectarea regulată a obiectelor folosite la comun cu alți oameni, limitarea contactului cu substanțe iritante sau prin folosirea cremelor cu factor de protecție solară. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
EurekAlert! - Almost half of people in Europe have a skin problem or disease, new EADV survey reveals
https://www.eurekalert.org/news-releases/930052
EADV Congress 2021 - Celebrating outstanding science at EADV’s 30th Anniversary Congress
https://www.eadvcongress2021.org/
Cleveland Clinic – Skin Diseases
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21573-skin-diseases


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0