Apiterapia: 10 produse ale stupului care fac minuni

Mierea, polenul și alte produse ale stupului au fost folosite în mod tradițional de români de sute de ani, pentru proprietățile lor calmante, antiseptice, de prevenție și vindecare. De altfel, România este prima țară din lume care a inițiat studiile în acest domeniu, în 1970, și a înființat primul institut medical de apiterapie.

Apiterapia folosește diverse produse ale stupului: mierea de albine, polenul, pastura, veninul de albine, ceara de albine, propolis, lăptișorul de matcă, larvele de matcă, apilarninul și chiar aerul de stup și zumzetul albinelor.

[{ads-medicina-alternativa-first}]

 

Propolisul este un puternic agent antibacterian

Recent, Agenția farmaceutică din România a inclus propolisul pe lista oficială a medicamentelor. Și asta fiindcă este cea mai concentrată sursă de polifenoli din natură și poate fi folosit ca alternativă pentru antibioticele de sinteză chimică. Albinele folosesc propolisul pentru curățarea stupului, iar noi ne putem bucura de aceleași efecte antiseptice și antibacteriene pentru organismul nostru.

 

Polenul, în loc de supliment cu multivitamine și minerale

Polenul este extrem de bogat în antioxidanți, vitamine și minerale. O linguriță de polen luată zilnic, timp de 2 săptămâni, îți oferă aceeași cantitate de vitamine și minerale ca un tratament cu suplimente farmaceutice, urmat timp de o lună.

 

Pastura, ideală în caz de hepatită

Pastura este polenul tratat de către albine cu zeci de lactobacili, care pornesc procesul de fermentare. Datorită efectului lactobacililor, dar și conținutului de vitamine și minerale, pastura poate face minuni în caz de hepatită, de afecțiuni digestive, afecțiuni cardiovasculare sau neurologice.

 

Veninul de albine, utilizat în industria cosmetică

Numeroase companii utilizează veninul de albine în compoziția produselor cosmetice pentru îngrijirea feței. Veninul de albine s-a dovedit eficient împotriva ridurilor și îmbătrânirii premature.

 

Mierea de albine, cel mai bun îndulcitor natural

Mierea de albine nu este doar sănătoasă, ci și delicioasă. Este o comoară în bucătăriile noastre, fiindcă transformă orice preparat într-un deliciu. Pe lângă gustul plăcut, mierea are și efecte puternice calmante, antiseptice, coagulante și antioxidante.

 

Ceara de albine, benefică pentru piele

Ceara de albine este utilizată în produse naturiste pentru îngrijirea pielii, în special în caz de afecțiuni dermatologice, iritații, eczeme, erupții cutanate, dermatită și psoriazis. Este folosită și ca bază pentru alte substanțe active care se aplică la nivelul tegumentului.

 

 

Aerul de stup calmează afecțiunile respiratorii

Aerul de stup nu este un remediu foarte cunoscut, însă a început să fie integrat recent în diverse tratamente, în special în caz de afecțiuni respiratorii: astm, bronșită, răceală, sinuzită. Aerul de stup acționează ca un aromatizator, însă conține și vapori de polen, propolis, ceară și miere.

 

Lăptișorul de matcă este extrem de hrănitor

Lăptișorul de matcă este folosit intensiv în industria cosmetică dar și în compoziția suplimentelor alimentare. Conține zeci de nutrienți, cu efect imediat de completare a carențelor nutritive.

 

Larvele de matcă au efect antiviral

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Studii recente au demonstrat că larvele de matcă conțin în pielea provizorie multiple substanțe cu rol antiviral. De aceea, sunt utilizate în tratamentele gripelor.

 

Zumzetul albinelor calmează și vindecă

Unele țări arabe folosesc acest tip de terapie în tratamentul hipoacuzicilor, însă apiterapeuți din întreaga lume îl includ în procesul de vindecare a afecțiunilor psihice. Sunetul făcut de albine în stup este echilibrat ca nivel al decibelilor, având astfel un efect calmant, de inducere a somnolenței, de reducere a anxietății și agitației.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0