

Afectiuni ale glandelor salivare - care sunt cele mai comune & cum le tratezi
Afectiuni ale glandelor salivare - care sunt cele mai comune & cum le tratezi
Afectiuni ale glandelor salivare - care sunt cele mai comune & cum le tratezi
Glandele salivare sunt cele care produc saliva si o elibereaza in cavitatea bucala. Exista o serie de boli care pot afecta glandele salivare, incepand de la sindromul Sjogren si pana la tumorile canceroase. Iata cum se manifesta aceste boli, dar si cum pot fi tratate!
Cele mai importante 3 perechi de glande salivare sunt urmatoarele:
- Glandele parotide – sunt amplasate in partea de sus a obrazului, in apropierea urechii. Acestea secreta saliva in zona in molarilor.
- Glandele submandibulare – asa cum sugereaza si numele, acestea sunt amplasate in partea de jos a fetei, sub barbie si saliva produsa de acestea este eliberata in zona dintilor de jos, din fata.
- Glandele sublinguale – acestea sunt amplasate sub limba si elibereaza saliva in partea de jos a cavitatii bucale.
Pe langa aceste glande salivare principale, exista inca 600-1000 de glande salivare de dimensiuni reduse, care se regasesc la nivelul intregii cavitati bucale.
Atunci când există o problemă cu glandele sau canalele salivare, este posibil să resimtiti simptome precum umflarea glandei salivare, gură uscată, durere, febră și un gust neplăcut în gură.
Care sunt cele mai frecvente afectiuni ale glandelor salivare
Sialolitiaza si sialadenita
Aceste doua afectiuni sunt caracterizate de obstructionarea glandelor salivare.
Sialolitiaza apare atunci cand mici formatiuni de calciu apar la nivelul glandelor salivare, blocand astfel saliva. Pietrele sau sialolitii salivari sunt calculi calcificati în glandele salivare, localizate cel mai frecvent în canalul Wharton al glandei submandibulare. Cauzele litiazei glandelor salivare includ deshidratarea intensa, fumatul și expunerea la radiații, ca in cazul radioterapiei pentru cancer.Pietrele salivare nu cauzează de obicei simptome atunci când se formează și uneori pot dispărea singure. Pietrele pot varia ca dimensiune, dar de obicei sunt dure și albe. Pietrele mai mari pot bloca fluxul de salivă în glandă.
Sialadenita este infectia glandei salivare care apare in urma obstructionarii ductului salivar de o piatra care se formeaza sau de o tumora.
Majoritatea tumorilor salivare sunt necanceroase, iar blocajele mici pot trece fără tratament. Cazurile severe pot necesita îndepărtarea unei glande salivare, mai ales daca se formeaza infectia- sialadenita. Printre bacteriile care cauzeaza aceasta infectie se numara E. coli, stafilococul auriu, precum si virusul gripal.
Sindromul Sjogren
O alta afectiune frecvent intalnita a glandelor salivare este sindromul Sjogren. Acesta apare atunci cand celulele albe din sange ataca celulele glandelor salivare. Afectarea glandelor salivare din sindromul Sjogren nu poate fi inversată, dar simptomele pot fi controlate și, rareori, boala intră în remisie. Există două forme de sindrom Sjogren: boala primară apare atunci când aveți ochi uscați și gură uscată, iar boala secundara apare adesea pe fondul unor altor boli autoimune, precum lupusul.
Infectiile virale
Infectiile virale acute pot afecta si glandele salivare, cauzand simptome precum inflamatia faciala, dureri severe si dificultati la mestecarea si inghitirea alimentelor. Oreionul este adesea responsabil pentru infectiile situate la nivelul glandelor salivare.
Chisturile
Chisturile la glanda parotida apar uneori la bebelusii care au defecte la nivelul urechilor.
Tumori benigne sau maligne
Tumorile benigne la nivelul glandelor salivare sunt extrem de rare, insa pot afecta glandele submandibulare, precum si glandele minore.
Si tumorile maligne sunt la fel de rare. Persoanele afectate de o asemenea problema au in general peste 50-60 de ani.
Diagnosticare afectiuni ale glandelor salivare
Medicul va face examinarea fizica si anamneza, iar apoi poate solicita pacientului sa faca o serie de radiografii dentare, astfel incat sa observe mai bine posibilele probleme ale glandelor salivare. Un RMN sau o tomografie computerizata pot fi, de asemenea, de mare ajutor.
In stabilirea diagnosticului, medicul poate avea nevoie de o mostra de tesut pentru realizarea unei biopsii – de cele mai multe ori, asa se intampla daca medicul suspecteaza ca este vorba despre o afectiune autoimuna.
Tratament afectiuni ale glandelor salivare
In functie de diagnosticul stabilit, medicul va recomanda tratamentul adecvat.
De pilda, in caz de :
Sialolitiaza, litiaza glandei salivare, medicul poate indeparta piatra formata fie prin presarea cu degetele, fie prin interventie chirurgicala. Medicii ORL sau stomatologi pot elimina calculii mai mari printr-o procedură endoscopică cunoscută sub numele de sialendoscopie, care deschide ductul glandular și descompune masa de calciu.
Cel mai bun mod de a elimina glandele salivare blocate este de a crește producția de salivă, deci să beți multă apă. Dacă doar acest lucru nu ajută, încercați in parale si să sugeti bucati de lămâie sau limete. Căldura blândă din zonă poate ajuta la ușurarea inflamației și poate ajuta la eliminarea pietrei.
Sialadenita necesita tratament cu antibiotice, comprese calde si, daca aceste metode nu dau rezultate, tratament chirurgical.
Daca o infectie virala a cauzat problema glandelor salivare, pacientul nu poate face altceva decat sa astepte ca virusul sa fie eliminat de organism – in acest timp, el poate lua un tratament simptomatic cu antiinflamatoare nesteroidiene, sa bea apa multa, sa aplice comprese caldute.
Tumorile, fie ele maligne sau benigne, sunt indepartate chirurgical.
Sindromul Sjogren este tratat cu medicamente care stimuleaza salivatia. Deși nu exista un remediu pentru această afecțiune autoimună, modificarea dietei poate ajuta la tratarea simptomelor, poate oferi o calitate a vieții mai bună și vă poate îmbunătăți starea generală de sănătate. Sindromul Sjogren poate genera complicații grave dacă nu este tratat, inclusiv un risc crescut de limfom și mielom multiplu, infecții la nivelul mucoasei orale, cavități dentare. Dacă nu este tratat corect sindromul Sjogren poate duce la ulcerații ale corneei. Hidroxiclorochina (Plaquenil), un medicament conceput pentru tratarea malariei, este adesea utilă în tratarea sindromului Sjogren. De asemenea, pot fi prescrise medicamente care suprimă sistemul imunitar, cum ar fi metotrexatul (Trexall).
Exista o serie de suplimente care ajuta in sindromul Sjogren, pe langa medicatia de baza
- Cisteina
- Ulei de luminita noptii
- Acid gamma-linolenic (GLA)
- Acizi grași Omega-6 si Sulful.
Indiferent de afectiunea de care suferi, este important sa mergi la medic, sa urmezi tratamentul recomandat de acesta si totodata sa mentii o igiena impecabila a cavitatii bucale. Spalarea dintilor de doua ori pe zi si curatarea cavitatii bucale cu apa de gura reduce riscul de probleme la nivelul glandelor salivare.
Cum pot produce mai multă salivă?
Mestecatul și suptul stimulează fluxul de salivă. Încercați sa sugeti cuburi de gheață sau ingheațată fără zahăr, bomboane tari fără zahăr sau gumă de mestecat fără zahăr, care conține xilitol. In plus, puteti apela la produse de salivă artificiale care vă ajuta să produceți mai multă salivă si la pastele de dinți și apele de gură special create pentru gura uscată.
Sursa foto: Shutterstock