Acneea agravată pe timpul iernii

Acneea este o afecţiune a glandelor sebacee, care conduce la apariţia mai multor tipuri de leziuni ce se pot clasifica în doua categorii: leziuni neinflamatorii (comedoane deschise sau puncte negre şi comedoane închise sau puncte albe) şi leziuni inflamatorii: papulo-pustule şi noduli (coşurile propriu-zise). Marea majoritate a adolescenţilor se confruntă cu acneea, în diverse grade de severitate, iar în ultimii ani se întâlnesc din ce în ce mai multe cazuri la adulţii tineri.

Cum îngrijim şi tratăm această afecţiune odată cu terminarea anotimpului rece

În cursul anotimpului rece, s-a constatat că acneea se agravează la aproximativ o treime dintre persoanele care suferă din cauza acestei afecţiuni. Frigul este un factor care predispune la deshidratarea pielii, iar o piele deshidratată, suferă mai mult. Faptul că tenul este gras (adică prezintă o creştere a secreţiei de sebum faţă de ceea ce este considerat normal) sau cu tendinţă la îngrăşare, nu înseamnă şi că el este şi hidratat adecvat.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

În anotimpul rece scade secreţia de sebum, pierderea transcutanată de apă este mai intensă şi funcţia de barieră a pielii este afectată. Adăugând la acestea faptul că pentru unele persoane îngrijirea pielii nu mai este o prioritate în cursul anotimului rece, putem avea o imagine pentru manifestarea mai zgomotoasă a acneei în acesta perioadă.

Dacă ne aflăm în această situaţie, este momentul să luăm măsuri

Cea mai bună soluţie ar fi să consultăm medicul dermatolog, pentru a primi recomandări personalizate de îngrijire şi de tratament, adecvate tipului şi severităţii formei de acnee. Dar până ajungem la dermatolog, există câţiva paşi de bază pe care îi putem urma pentru îngrijirea tenului acneic, care a suferit pe parcursul anotimpului rece. Primul pas ar fi să îngrijim pielea feţei utilizând produse din gamele speciale pentru tenul gras şi acneic. Aici ne referim la produse pentru curăţarea şi hidratarea pielii.

Atât fetele (femeile), chiar dacă aplică sau nu machiaj, cât şi băieţii (bărbaţii) ar trebui să cureţe tenul de două ori pe zi, atât dimineaţa, cât şi seara, pentru a îndeparta sebumul în exces, celulele exfoliate, dar şi impurităţile care ajung din mediul înconjurător la nivelul tenului în decursul unei zile. Produsele pentru igiena tenului gras şi acneic se împart în două categorii: produse de curăţare ce necesită clătire (cum ar fi gelurile) şi produse de curăţare ce nu necesită clătire (emulsie sau lapte demachiant ori soluţii micelare). Acestea nu conţin săpun, ci agenţi speciali de curăţare, care să nu îndepărteze în totalitate filmul lipidic (sebumul), ci numai atât cât este nevoie. Ar fi de preferat să alegeţi un produs de curăţare cu un pH apropiat de cel al pielii, şi anume un pH 5.5.

După curăţarea tenului se pot aplica loţiuni pentru tenul gras, care ajută la o mai bună hidratare. Tot de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, este indicat să utilizăm creme noncomedogenice de îngrijire a tenului gras. Acestea conţin substanţe keratolitice (de exemplu acidul salicilic, alfahidroxiacizi ori lipohidroxiacizi) care ajută la îndepărtarea comedoanelor, cât şi substanţe cu efect antiinflamator ori de scădere a secreţiei de sebum – cum ar fi acidul linoleic, zincul, şi multe altele. Unele creme conţin şi anumiţi agenţi antibacterieni.

La produsele mai sus amintite, pot fi adăugate creme sau geluri de gomaj sau exfoliere blândă. Acestea este indicat să fie utilizate de 1-2 ori pe săptămănă. Ele conţin mici cristale abrazive, care, prin mişcări rotatorii la nivelul tenului, curăţă superficial tenul, îndepărtând celulele moarte şi o parte din dopurile keratozice. Astfel, ele ajută la eliminarea unor comedoane şi pot preveni blocarea glandelor sebacee cu sebum şi celule descuamate.
 
Îngrijirea tenului acneic în acest mod trebuie menţinută pe o perioadă mai lungă, cel puţin 2-3 luni. Iar dacă rezultatele sunt satisfăcătoare, aceleaşi produse pot rămâne în ritualul de îngrijire a feţei, pentru a preîntâmpina apariţia altor pusee (perioade de acutizare) de acnee.
 

Alte forme de tratament

În cazul în care îngrijirea dermato-cosmetologică mai sus amintită nu dă roadele aşteptate, întrucât forma de acnee este una moderată sau severă, sau ne dorim rezultate mai rapide chiar în cazul unei forme de acnee mai blânde, este recomandat să fie introduse în terapie şi creme tratament, cu agenţi medicamentoşi speciali de tipul antibioticelor topice, retinoizilor, peroxidului de benzoil. Pentru aceasta este nevoie de evaluare dermatologică şi sfatul avizat al medicului dermatolog, în funcţie de forma de acnee a fiecărei persoane în parte. Medicul va decide dacă este nevoie şi de un tratament medicamentos oral care să ajute mai repede vindecarea leziunilor.

O altă recomandare pentru ameliorarea tenului cu leziuni de acnee ar fi peelingurile chimice, care se efectuează în cabinete de dermatologie. Înca este sezonul peelingurilor şi ar fi păcat să nu profităm de avantajele pe care le oferă aceste tipuri de tratament. Prin aplicarea pe faţă a unor soluţii ce exfoliază pielea, peelingurile chimice ameliorează leziunile inflamate din acnee (coşurile), pe care le “usucă” mai repede, favorizează îndepărtarea comedoanelor (punctele albe şi negre) prin „destuparea” dopurilor keratozice şi ameliorează aspectul general al tenului, redându-i o strălucire sănătoasă, îmbunătăţind textura pielii, cicatricele şi petele pigmentare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Desigur, şi dieta poate fi un factor cu rol agravant sau benefic pentu unele persoane ce suferă de acnee. Pentru acestea se recomadă evitarea consumului de lapte dulce, ciocolată şi dulciuri, băuturi energizante. În această perioadă a anului, consumarea fructelor şi legumelor proaspete ajută la refacerea cantităţilor de vitamine, oligominerale şi antioxidanţi necesare pentru funcţionarea cât mai bună a pielii şi a întregului organism.

Având la îndemână aceste produse, nu ne rămâne decât să începem terapia pentru tenul acneic care a suferit pe perioada iernii, pentru a îl pregăti pentru mult aşteptata vară!

 

 

Sursa foto: Shutterstock


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0