Acidul Gama-Linoleic (GLA) - Ce Rol Are in Organism?
Acidul Gama-Linoleic (GLA) - Ce Rol Are in Organism?
Acidul Gama-Linoleic (GLA) - Ce Rol Are in Organism?
Acidul Gama-Linoleic – Informații generale
- Ce este acidul gama-linoleic - GLA
- Rolul acidul gama linoleic în organism
- Proprietățile acidului gama-linoleic
Administrarea suplimentelor cu acid gama-linoleic
Importanța acidul gama-linoleic pentru organism
Acidul Gama-Linoleic – Informații generale
Acidul gamma-linoleic este o substanță grasă cu o serie de efecte benefice pentru sănătate. Organismul folosește acest acid pentru producerea prostaglandinei, substanță similară hormonilor, folosită pentru reglarea funcțiilor sistemului imunitar. În medicină, acest acid gras are o serie de întrebuințări, începând de la tratarea alergiilor și a eczemelor și până la ameliorarea simptomelor specifice menopauzei.
Ce este acidul gama-linoleic - GLA
Acidul gama-linoleic (GLA) este un acid gras nesaturat din familia acizilor grași Omega 6. Acizii grași Omega-6 sunt considerați acizi grași esențiali pentru sănătatea umană, dar organismul nu-i poate produce. Alături de acizii grași Omega-3, acizii grași Omega-6 joacă un rol crucial în funcționarea creierului și în creșterea și dezvoltarea normală. Cunoscuți și sub denumirea de acizi grași polinesaturați (PUFA), ei ajută, printre altele, la stimularea creșterii pielii și a părului, la menținerea sănătății oaselor, la reglarea metabolismului și la menținerea sistemului reproducător. În cantități foarte mari, acidul gama-linoleic se regăsește în semințele luminiței de seară (luminița-nopții), plantă de culoare galbenă care se deschide seara, iar dimineața, odată cu închiderea ei, se și ofilește.
Rolul acidul gama-linoleic în organism
Acidul gama-linoleic are o serie de funcții în organism.
Reglarea proceselor metabolice
Acidul gama-linoleic poate regla procesele metabolice din organism, de aceea este important să asigurăm organismului aportul necesar pentru buna sa funcționare.
Normalizarea nivelului zahărului în sânge
Acidul gama-linoleic este renumit pentru abilitatea sa de a echilibra nivelul de zahăr din sânge. Mai mult decât atât, acesta poate reduce riscul de diabet, combătând rezistența la insulină.
Proprietățile acidului gama-linoleic
Cmplexul acizilor grași Omega-6
Acidul gama-linolenic este un acid gras nesaturat, care face parte din complexul acizilor grași Omega-6. Acizii grași Omega fac, la rândul lor, parte din categoria acizilor polinesaturați. Omega-6 au următoarele beneficii pentru organism: reduc riscul cardiac, reduc colesterolul din sânge, reduc riscul de cancer, refac țesuturile și, totodată, calmează inflamația din țesuturile musculare.
Rolul acidului gama-linoleic la realizarea schimburilor dintre celulele organismului
Acidul gama-linoleic este convertit de organism în substanțe care reduc inflamația și, totodată, încetinesc procesul de multiplicare accelerată a celulelor, atunci când acest proces este prea rapid.
Manifestări ale deficienței de acid gama-linoleic în organism
Deficitul de acid gama linoleic este destul de rar întâlnit, asta pentru că în general, oamenii consumă Omega-6 în cantității excesive. Dacă, însă, există o problemă în timpul procesului de convertire a acizilor Omega-6 în acid gamma linolenic, poate apărea deficitul.
Afecțiuni dermatologice
Lipsa de acid gama-linoleic din organism se manifestă, de multe ori, prin afecțiuni dermatologice. Eczemele, iritațiile cutanate, dermatita atopică, dar și alte afecțiuni dermatologice pot fi cauzate de lipsa de acid gama linolenic din organism.
Lipsa de concentrare și atenție
Și problemele de concentrare și deficitul de atenție pot fi puse pe seama lipsei de acid gama-linoleic din organism.
Tulburările nervoase
Tulburările nervoase sunt, de multe ori, asociate cu o carență de acid gama linolenic, însă e nevoie de studii suplimentare pe această temă.
Dezechilibre hormonale și imunitare
Întrucât sistemul imunitar este reglat de acidul gama-linoleic, lipsa acestui acid Omega-6 din organism poate avea ca efect slăbirea sistemului imunitar. Și din punct de vedere hormonal, deficitul de acid gama-linoleic poate provoca o serie de probleme.
Factori de risc pentru carența de acid gama-linoleic
Carența de acid gama-linoleic este foarte rară, iar atunci când apare există anumite condiții sau anumiți factori care favorizează această situație. Afecțiunile glandei tiroide, consumul excesiv de alcool, precum și diabetul pot crește riscul de deficit de acid gama-linoleic.
Alimentația dezechilibrată
O alimentație dezechilibrată, săracă în grăsimi, reduce consumul de Omega-6, deci și de acid gama-linoleic.
Malabsorbția intestinală
Malabsorbția intestinală, care poate apărea din diferite cauze, poate fi responsabilă pentru instalarea carenței de acid gama-linoleic.
Administrarea suplimentelor cu acid gama-linoleic
Pentru combaterea deficitului de acid gama-linoleic, dar și din motive terapeutice, se poate suplimenta aportul de acid gama-linoleic din organism prin suplimente.
Surse de acid gama-linoleic pentru organism
Sursele de acid gama-linoleic pentru organism sunt fie alimentele bogate în acid acid, fie suplimente alimentare care conțin acest acid.
Alimente ce conțin acid gama-linoleic
Alimentele care conțin acid gama-linoleic din belșug sunt:
• Uleiul de cânepă
• Uleiul de primulă
• Uleiul de limba-mielului
• Uleiul de coacăz negru
• Spirulina
• Ovăzul.
Organismul are capacitatea de a sintetiza o cantitate redusă de acid gama-linoleic, însă pentru dezvoltare și funcționare optimă, are nevoie de surse suplimentare. Alimentele enumerate mai sus sunt suficiente pentru a suplimenta aportul de gama-linoleic necesar, însă se pot folosi, de asemenea, și suplimente alimentare în acest sens.
Suplimente alimentare ce conțin acid gama-linoleic
Dacă nu se regăsesc în alimentația ta uleiurile vegetale bogate în acid gama-linoleic ori dacă suferi de un deficit de acid gama-linoleic, poți folosi suplimente alimentare pentru a compensa lipsa acestui acid.
Administrarea corectă a acidul gama-linoleic
Pentru administrarea corectă a acidului gama-linoleic, se recomandă respectarea indicațiilor oferite de medic, precum și a celor oferite de producător, care se regăsesc pe eticheta suplimentului alimentar.
Doza zilnică recomandată de acid gama-linoleic pentru organism
Suplimentarea aportului de acid gama-linoleic cu doze de până la 2,8 grame pe zi este sigură pentru un adult. În funcție de scopul pentru care este administrat, acidul gama-linoleic se poate folosi în diferite doze.
De pildă, pentru durerile provocate de leziunile dureroase în diabet, se recomandă administrarea unei doze zilnice de 360-480 mg de acid gama-linoleic. Pentru tratarea artritei, a dermatitei ori a astmului, dozele recomandate sunt de la 500 mg până la 3 g pe zi. Discută cu medicul tău despre administrarea de acid gama-linoleic sub formă de suplimente și respectă recomandările acestuia.
Interacțiunea acidului gama-linoleic din organism cu alte medicamente și vitamine
Suplimentele pe bază de acid gama-linoleic pot interacționa cu medicamentele anticoagulante (ibuprofen). Se recomandă citirea prospectului pentru evitarea situațiilor neplăcute.
Supradozarea și durerile de cap sau senzația de greață
Dacă nu se depășește doza de 2,8 grame pe zi, acidul gama-linoleic rareori produce efecte adverse. În caz de supradozaj, apar simptome precum: tulburări digestive (diaree, balonare, flatulență), greață, dureri de cap și probleme de coagulare a sângelui.
Importanța acidului gama-linoleic pentru organism
Acidul gama-linoleic are o serie de funcții în organism, precum și de beneficii, de aceea trebuie să ne asigurăm că nu ducem lipsa acestui acid gras Omega-6.
Beneficiile acidului gama-linoleic pentru organism
Beneficiile acidului gama-linoleic pentru organism fac din acesta un aliat de preț în tratarea sau ameliorarea multor afecțiuni sau condiții.
Întărirea sistemului imunitar
Acidul gama-linoleic este folosit de organism pentru obținerea prostaglandinelor. Prostaglandinele, la rândul lor, joacă un rol important în procesul inflamator, declanșat de sistemul imunitar cu scopul vindecării. Așadar, un nivel optim de acid gama-linoleic, asigură sistemului imunitar suportul de care acesta are nevoie pentru a funcționa la capacitate maximă. Mai mult decât atât, suplimentarea aportului de acid gama-linoleic mărește nivelul de limfocite, despre care se știe că sunt o componentă-cheie a sistemului imunitar.
Efectul antioxidant, antiinflamator
Acidul gama-linoleic are efect antioxidant, care combate efectele stresului oxidativ cauzat de radicalii liberi, dar totodată are și efect antiinflamator, care reduce inflamația din organism.
Ameliorarea durererilor și inflamațiilor în artrita reumatoidă
Cercetătorii analizează impactul pe care acidul gama-linoleic îl are asupra simptomelor artritei reumatoide. Cu toate că nu există studii de amploare care să confirme eficacitatea acestui acid în calmarea durerilor articulare, medicii sunt de părere că acidul gama-linoleic ameliorează durerile specifice artritei.
Reglarea nivelului colesterolului în organism
Acidul gama-linoleic ar putea să reducă și nivelul de colesterol „rău“ din organism, oferind astfel protecție cardiovasculară.
Reducerea riscului de demineralizare osoasă
Demineralizarea osoasă, cunoscută sub denumirea de osteomalacie, se face vinovată de o serie de probleme ale oaselor, începând de la dureri difuze și până la fragilitate osoasă ce se concretizează în fracturi multiple.
Reglarea metabolismului
Acidul gama-linoleic are capacitatea de a regla funcțiile metabolice ale organismului, de aceea este foarte important ca acesta să facă parte din dieta noastră.
Rolul acidului gama-linoleic în funcționarea creierului
Creierul este alcătuit în proporție de 60% din grăsimi. Acizii grași Omega-3 și Omega-6 sunt esențiali pentru buna funcționare a creierului. Un aport sănătos de acid gama-linoleic îmbunătățește puterea de concentrare și tratează deficitul de atenție.
Reducerea simptomatologiei în menopauză și perioada premenstruală
Uleiul de primulă a fost folosit de secole pentru a trata simptomele menopauzei. Există unele dovezi, deși mici, ale unor astfel de beneficii. Potrivit unui studiu din 2013 din Advanced Pharmaceutical Bulletin, femelele de șobolani cărora li s-au îndepărtat ovarele au experimentat cornificare vaginală după ce au primit suplimente cu acid gama-linoleic timp de 21 de zile. Cornificarea vaginală apare atunci când creșterea nivelului de estrogen face ca celulele de suprafață sa devină mai mari și mai plate ca parte a ciclului menstrual.
Acest lucru indică faptul că GLA are efecte asemănătoare estrogenului și sugerează că suplimentele cu acid gama-linoleic pot atenua simptomele menopauzei prin depășirea nivelurilor scăzute de estrogen. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a stabili dacă aceeași doză utilizată la șobolani - 10 miligrame per kilogram (mg/kg) pe zi - ar putea declanșa același efect la femeile aflate la menopauză.
Rolul GLA în tratarea unor afectiuni oculare – sindrom Sjogren
Acidul gama-linoleic (GLA) este eficient în ameliorarea unor afecțiuni oculare, printre care și a sindromului Sjogren, caracterizat de uscăciunea oculară. Studiile făcute în ultimii ani arată că inflamația oculară este redusă de administrarea de acid gama-linoleic.
Reducerea riscului de afecțiuni cardiace
Riscul de afecțiuni cardiovasculare este redus de acidul gama-linoleic prin scăderea nivelului de colesterol „rău” (LDL) din sânge, precum și prin reducerea trigliceridelor. Ateroscleroza poate fi combătută cu ajutorul acestui acid gras.
Rolul GLA în tratarea diabetului
Dacă enzimele care transformă acizii grași în acid gama-linoleic nu funcționează cum trebuie, apare rezistența la insulină, deci prediabetul. Tragem așadar concluzia că suplimentarea aportului de acid gama-linoleic poate avea un rol preventiv atunci când vorbim despre diabet. Mai mult decât atât, studiile arată că administrarea unei doze de 360 mg de acid gama-linoleic pe zi, timp de 6 luni, are abilitatea de a ameliora manifestările diabetului, în special pe cele ale neuropatiei diabetice 1.
Efectele secundare ale acidului gama-linoleic
Administrat în doze prea mari, ori în anumite condiții, acidul gama-linoleic poate avea efecte secundare. Acest lucru se întâmplă destul de rar, suplimentele cu acid gama-linoleic fiind, de regula, sigure.
Contraindicații pentru persoanele cu tulburări convulsive
Persoanele cu tulburări convulsive ar trebui să evite suplimentele cu acid gama-linoleic, mai ales dacă urmează și un tratament pe bază de anticonvulsive. Este obligatoriu ca pacientul cu asemenea tulburări să consulte medicul, dacă dorește administrarea suplimentelor alimentare.
Contraindicații înainte de intervenții chirurgicale
Este contraindicată administrarea de acid gama-linoleic înainte cu 2 săptămâni de o intervenție chirurgicală, întrucât acesta crește riscul de hemoragie, prin subțierea sângelui.
Riscul de naștere prematură
Nu se recomandă administrarea suplimentelor cu acid gama-linoleic în timpul sarcinii sau alăptării. Nu există dovezi științifice clare care să indice că există risc de naștere prematură sau de alte complicații, însă e mai bine să se evite situațiile de această natură.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Library of Medicine - Gamma-linolenic acid, Dihommo-gamma linolenic, Eicosanoids and Inflammatory Processes
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4975646/
National Center for Complementary and Integrative Health - Evening Primrose Oil
https://www.nccih.nih.gov/health/evening-primrose-oil
1 Studiul „Gamma Linolenic Acid Exerts Anti-Inflammatory and Anti-Fibrotic Effects in Diabetic Nephropathy”, Yonsei Med J. 2012,
Do-Hee Kim, Tae-Hyun Yoo, Soon Ha Lee, Hye Young Kang, Bo Young Nam, Seung Jae Kwak, Jwa-Kyung Kim, Jung Tak Park, Seung Hyeok Han and Shin-Wook Kang
https://eymj.org/DOIx.php?id=10.3349/ymj.2012.53.6.1165
Te-ar mai putea interesa și...