9 beneficii ale coenzimei Q10

Suplimentele cu coenzima Q10 au o mulțime de beneficii susținute de studii. Hai sa vedem care sunt 9 dintre cele mai importante și dacă este potrivită pentru tine.

Coenzima Q10, cunoscută și sub numele de CoQ10, este un compus care ajută la generarea de energie în celulele tale. Corpul tău produce CoQ10 în mod natural, dar producția sa tinde să scadă odată cu vârsta. Din fericire, poți obține CoQ10 și din suplimente sau alimente.

Anumite condiții de sănătate, precum bolile de inimă, tulburările cerebrale, diabetul și cancerul au fost legate de niveluri scăzute de CoQ10. Nu este clar dacă nivelurile scăzute de CoQ10 cauzează aceste boli, însă un lucru este cert: numeroase cercetări au dezvăluit gama largă de beneficii pentru sănătate ale coenzimei. 

Iată o listă a celor 9 beneficii principale ale CoQ10

Poate ajuta la tratarea insuficienței cardiace

Insuficiența cardiacă este adesea o consecință a altor afecțiuni cardiace, cum ar fi boala coronariană sau hipertensiunea arterială. Aceste condiții pot duce la o deteriorare oxidativă crescută și la inflamarea venelor și arterelor.

Insuficiența cardiacă apare atunci când aceste probleme afectează inima până la punctul în care aceasta nu poate să se contracte, să se relaxeze sau să pompeze sânge în mod regulat prin corp.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Într-un studiu care a inclus 420 de persoane cu insuficiență cardiacă, tratamentul cu CoQ10 timp de doi ani le-a îmbunătățit simptomele și le-a redus riscul de a muri din cauza problemelor cardiace.

Se pare că tratamentul cu CoQ10 ar putea ajuta la restabilirea nivelurilor optime de producție de energie, la reducerea daunelor oxidative și la îmbunătățirea funcției inimii, toate acestea putând ajuta la tratarea insuficienței cardiace.

Ar putea juca un rol în prevenirea cancerului

Se știe că stresul oxidativ provoacă leziuni celulare și afectează funcționarea normală a celulelor.

Dacă corpul tău nu poate lupta eficient împotriva daunelor oxidative, structura celulelor tale poate fi deteriorată, crescând riscul de cancer.

CoQ10 poate proteja celulele de stresul oxidativ și poate promova producția de energie celulară, promovând sănătatea și regenerarea acestora.

S-a demonstrat că pacienții cu cancer au niveluri mai scăzute de CoQ10. Nivelurile scăzute de CoQ10 au fost asociate cu un risc de cancer cu până la 53,3% mai mare și indică un prognostic slab pentru diferite tipuri de cancer.

Un studiu a sugerat, de asemenea, că suplimentarea cu CoQ10 poate ajuta la reducerea riscului de reapariție a cancerului.

Este bună pentru creier

Mitocondriile sunt principalii generatori de energie ai celulelor creierului. Funcția mitocondrială tinde să scadă odată cu vârsta. Disfuncția mitocondrială totală poate duce la moartea celulelor creierului și la boli precum Alzheimer și Parkinson. Din păcate, creierul este foarte susceptibil la daune oxidative datorită conținutului său ridicat de acizi grași și a cererii mari de oxigen.

Această deteriorare oxidativă îmbunătățește producția de compuși nocivi care ar putea afecta memoria, cogniția și funcțiile fizice.

CoQ10 poate reduce acești compuși dăunători, încetinind progresia bolii Alzheimer și Parkinson.

Ar putea ajuta la controlul diabetului

Stresul oxidativ poate duce la deteriorarea celulelor. Acest lucru poate duce la boli metabolice precum diabetul. Funcția mitocondrială anormală a fost, de asemenea, legată de rezistența la insulină.

S-a demonstrat că CoQ10 îmbunătățește sensibilitatea la insulină și reglează nivelul zahărului din sânge. Suplimentarea cu CoQ10 ar putea ajuta, de asemenea, la creșterea concentrațiilor de CoQ10 în sânge de până la trei ori la persoanele cu diabet, care prezintă de obicei niveluri scăzute ale acestui compus.

CoQ10 ar putea ajuta de asemenea la prevenirea diabetului, stimulând descompunerea grăsimilor și reducând acumularea de celule adipoase care ar putea duce la obezitate sau diabet de tip 2.

CoQ10 ar putea proteja plămânii

Dintre toate organele tale, plămânii au cel mai mult contact cu oxigenul. Acest lucru îi face foarte susceptibili la daune oxidative.

Daunele oxidative crescute în plămâni și protecția antioxidantă slabă, inclusiv nivelurile scăzute de CoQ10, pot duce la boli pulmonare precum astmul și boala pulmonară obstructivă cronică.

Mai mult, s-a demonstrat că persoanele care suferă de aceste afecțiuni prezintă niveluri mai scăzute de CoQ10.

Un studiu a demonstrat că suplimentarea cu CoQ10 a redus inflamația la persoanele care aveau astm, precum și nevoia acestora de medicamente cu steroizi pentru a-l trata.

Un alt studiu a arătat îmbunătățiri ale performanței la efort la cei care suferă de BPOC. Acest lucru a fost observat printr-o mai bună oxigenare a țesuturilor și a ritmului cardiac după suplimentarea cu CoQ10.

Ar putea reduce durerile de cap

Funcția mitocondrială anormală poate duce la o absorbție crescută de calciu de către celule, la producția excesivă de radicali liberi și la scăderea protecției antioxidante. Acest lucru poate duce la energie scăzută în celulele creierului și chiar migrene.

Deoarece CoQ10 trăiește în principal în mitocondriile celulelor, s-a demonstrat că îmbunătățește funcția mitocondrială și ajută la scăderea inflamației care poate apărea în timpul migrenelor.

Un studiu a arătat că suplimentarea cu CoQ10 are de trei ori mai multe șanse decât un placebo de a reduce numărul de migrene la 42 de persoane.

Un studiu mai amplu a arătat că 1.550 de persoane cu niveluri scăzute de CoQ10 au avut dureri de cap mai puține și mai puțin severe după tratamentul cu CoQ10.

Ar putea ajuta la fertilitate

Fertilitatea femelelor scade odată cu vârsta din cauza scăderii numărului și calității ovulelor disponibile. CoQ10 este direct implicată în acest proces. Pe măsură ce îmbătrânești, producția de CoQ10 încetinește, făcând ca organismul să fie mai puțin eficient în protejarea ovulelor de daune oxidative.

În mod similar, spermatozoizii masculini sunt susceptibili la efectele daunelor oxidative, ceea ce poate duce la reducerea numărului de spermatozoizi, calitatea slabă a spermei și infertilitate.

Mai multe studii au concluzionat că suplimentarea cu CoQ10 poate îmbunătăți calitatea, activitatea și concentrarea spermei prin creșterea protecției antioxidante.

Ar putea ajuta la menținerea tenului tânăr

Pielea ta este cel mai mare organ din corpul tău și este expusă pe scară largă la agenți dăunători care contribuie la îmbătrânire. Acești agenți pot fi interni sau externi. Unii factori dăunători interni includ leziuni celulare și dezechilibre hormonale. Factorii externi includ agenți de mediu, cum ar fi razele UV.

Aplicarea CoQ10 direct pe piele poate reduce daunele cauzate de agenții interni și externi prin creșterea producției de energie în celulele pielii și promovarea protecției antioxidante.

De fapt, s-a demonstrat că CoQ10 aplicat direct pe piele reduce daunele oxidative cauzate de razele UV și chiar reduce profunzimea ridurilor.

În cele din urmă, persoanele cu niveluri scăzute de CoQ10 par să aibă mai multe șanse de a dezvolta cancer de piele.

Ar putea ajuta la creșterea performanțelor sportive

Stresul oxidativ poate afecta funcția musculară și, prin urmare, performanța exercițiilor fizice.

În mod similar, funcția mitocondrială anormală poate reduce energia musculară, împiedicând mușchii să se contracte în mod eficient și să susțină exercițiul.

CoQ10 poate ajuta la performanța exercițiilor fizice prin scăderea stresului oxidativ în celule și îmbunătățirea funcțiilor mitocondriale.

Un studiu a investigat efectele CoQ10 asupra activității fizice. Cei care au suplimentat cu 1.200 mg de CoQ10 pe zi timp de 60 de zile au prezentat o scădere a stresului oxidativ.

În plus, suplimentarea cu CoQ10 poate ajuta la creșterea puterii în timpul exercițiului și la reducerea oboselii, ambele putând îmbunătăți performanța la exercițiu.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: 

The effect of coenzyme Q10 on morbidity and mortality in chronic heart failure: results from Q-SYMBIO: a randomized double-blind trial - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25282031/

Coenzyme Q10 restores oocyte mitochondrial function and fertility during reproductive aging - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26111777/

Characteristics of the Aging Skin - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24527317/

A randomized, double-blinded, placebo-controlled, crossover, add-on study of CoEnzyme Q10 in the prevention of pediatric and adolescent migraine - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21586650/

Oxidative stress and antioxidant defense in plasma after repeated bouts of supramaximal exercise: the effect of coenzyme Q10 - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21681167/

Malondialdehyde and coenzyme Q10 in platelets and serum in type 2 diabetes mellitus: correlation with glycemic control - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19530339/

Lipid peroxidation, DNA damage and coenzyme Q10 in lung cancer patients--markers for risk assessment? - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22126471/

An evaluation of the role of mitochondria in neurodegenerative diseases: mitochondrial mutations and oxidative pathology, protective nuclear responses, and cell death in neurodegeneration - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9974149/

Increased oxidative stress in patients with chronic obstructive pulmonary disease (COPD) as measured by redox status of plasma coenzyme Q10 - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16289557/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0