Coenzima Q10: ingredientul minune pentru frumusete

Coenzima Q10 este o substanță prezentă în fiecare celulă a corpului. A fost descoperită inițial în inima unei vite de Dr. Frederick Crane și echipa sa de cercetători. Însă Dr. Peter Mitchell a fost cel care a extins cercetările asupra corpului uman și a primit Premiul Nobel în Chimie pentru evidențierea rolului important pe care îl are coenzima Q10 în organism.

Ce este coenzima Q10 (CoQ10) și ce beneficii are

Corpul uman produce coenzima Q10 în mod natural, iar celulele folosesc această substanță pentru a genera energie necesară creșterii și întreținerii celulelor. CoQ10 se găsește în inimă, ficat, rinichi și pancreas. Cele mai mici cantități se găsesc în plămâni. CoQ10 scade în organism pe măsură ce înaintăm în vârstă.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Benefică pentru inimă

Însă poate cel mai important rol al Q10 este cel de antioxidant – protejează organismul de moleculele dăunătoare și întârzie îmbătrânirea. De asemenea, este implicată în procesele de digestie, ajută la protejarea sănătății inimii și a mușchilor scheletici.

Nivelul de Q10 poate să fie mai scăzut în cazul anumitor tratamente medicamentoase, la persoanele în vârstă, în cazul afecțiunilor cardiace, diabetului, bolii Parkinson, în anumite boli genetice, SIDA sau cancer. Este recomandată în special pacienților cu boli cardiovasculare (hipertensiune, insuficiență cardiacă) și celor în vârstă.

Deficitul de coenzimă Q10 poate fi asociat cu o multitudine de boli, inclusiv insuficiența cardiacă. Severitatea insuficienței cardiace se corelează cu severitatea deficitului de coenzimă Q10. Potrivit unui studiu recent, coenzima Q10 reduce mortalitatea de orice cauză și spitalizarea pentru insuficiență cardiacă 1.

Poate să reducă tensiunea arterială

Coenzima Q10 poate favoriza lărgirea vaselor de sânge prin creșterea disponibilității oxidului nitric, arată studii mai vechi.  O meta-analiză a persoanelor cu diabet zaharat, hipertensiune arterială și colesterol ridicat a arătat că suplimentarea cu coenzima Q10 timp de 4 până la 24 de săptămâni a redus tensiunea arterială sistolică cu 10 milimetri de mercur (mmHg) la 21 mmHg, dar nu și tensiunea diastolică 2. Sunt necesare studii suplimentare pentru a determina relația dintre coenzima Q10 și tensiunea arterială.

Ar putea reduce progresia bolilor neurodegenerative

Cauza declanșării bolilor Parkinson și Alzheimer este necunoscută, dar specialiștii spun că stresul oxidativ poate fi un factor care contribuie la apariția acestor maladii. Prin reducerea stresului oxidativ, suplimentarea cu CoQ10 a fost sugerată pentru a reduce progresia acestor boli.

Doar câteva studii clinice au testat coenzima Q10 pentru Parkinson sau Alzheimer, iar rezultatele au fost contradictorii. Un studiu mai vechi multicentric randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo pe 80 de pacienți a constatat că 1.200 mg pe zi de coenzimă Q10 a fost asociată cu până la 44% mai puțin declin funcțional la pacienții cu boala Parkinson, inclusiv activitățile vieții zilnice. 

Un alt studiu efectuat pe 28 de pacienți cu boala Parkinson a demonstrat, de asemenea, o ameliorare ușoară a simptomelor cu doze zilnice orale de 360 mg de coenzima Q10.  Totuși un studiu recent arată că nu se știe dacă CoQ10 poate traversa bariera hematoencefalică la oameni pentru a-și aplica efectele 3.

Reduce atacurile migrenoase

Un studiu preliminar efectuat pe 32 de pacienți care au luat zilnic 150 mg de coenzima Q10 a demonstrat eficacitatea în reducerea frecvenței atacurilor de migrenă. Un studiu mai vechi randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, pe 42 de pacienți care au luat coenzima Q10 la 300 mg pe zi, a găsit beneficii similare. Rata de răspuns (adică scăderea frecvenței durerilor de cap cu 50% sau mai mult) a fost de 47,6% în grupul cu coenzima Q10 și de 14,4% în grupul placebo.  

Ce alte beneficii mai are coenzima Q10

Studii recente îi atribuie efecte benefice și în cazul afecțiunilor oculare, astmului, oboselii cronice, stresului cronic, distrofiei musculare, bolii parodontale. S-a observat un efect benefic și în cazul copiilor cu cancer care au urmat programe de chimioterapie și la care efectele secundare au fost mai reduse.

Coenzima Q10 poate fi administrată sub forma unor suplimente alimentare sau poate fi procurată din alimentație, pentru a completa stocurile din organism, după o anumită vârstă. Capsulele QuattroCardio furnizează 100 mg de ubiquinol, o forma de coenzima Q10. Spre deosebire de coenzima Q10 din alimentație, suplimentele oferă o doză mult mai mare, beneficiile pentru organism și frumusețe fiind, de asemenea, mai puternice în urma administrării unor asemenea suplimente, comparativ cu adoptarea unei diete care conține alimente cu conținut de coenzima Q10.

Coenzima Q10 în cosmetică

Coenzima Q10 este unul dintre ingredientele pe care le vedem deseori pe ambalajele produselor cosmetice, în special a cremelor pentru ten, cu efect anti-aging. Efectele acestui ingredient asupra pielii sunt reale, atestate de multiple studii clinice.

La persoanele peste 30 de ani, a căror piele începe să îmbătrânească, nivelul Q10 scade, odată cu capacitatea celulelor de a produce colagen, elastină și alte molecule importante pentru elasticitatea pielii. În plus, pielea cu mai puțină coenzima Q10 este mai sensibilă în fața radicalilor liberi și a toxinelor din mediu. Elasticitatea pielii depinde în mare măsură de fibrele tinere de colagen și fibroblastele, celule producătoare de colagen din stratul dermului, al căror număr scade în timpul procesului de îmbătrânire.

În timpul îmbătrânirii, nivelurile de coenzima Q10 în organe, inclusiv în piele, scad și ele, astfel încât este necesar să se furnizeze coenzima Q10 pentru a atinge niveluri normale între 0,50 și 1,65 μg/mL în organism. Administrarea locală de coenzima Q10 s-a dovedit a fi eficientă în reducerea ridurilor din pielea care a fost expusă la razele UV.

Unul dintre primele studii realizate pe acest segment a avut loc în 1999 în Germania, când s-a observant că aplicarea de produse cu coenzima Q10 reduce în timp riscul de apariție a ridurilor din jurul ochilor (laba gâștei).

Producătorii de creme și loțiuni pentru ten recurg la coenzima Q10 deoarece este un ingredient accesibil ca preț, ale cărui molecule sunt suficient de mici încât să pătrundă adânc în piele, până în straturile unde poate acționa benefic. Multe dintre cremele recomandate peste 25 de ani, anti-îmbătrânire și intensive, de noapte, conțin coenzima Q10. Se studiază în prezent și posibile combinații între

Q10 și alte substanțe active, care să potențeze efectele benefice, cum sunt retinoizii.

Coenzima Q10 reduce și efectele nocive ale razelor UV, care scad nivelul de antioxidanți din epidermă și grăbesc fotoîmbătrânirea pielii. Unele studii au demonstrat chiar și că, aplicate pe termen lung, cremele cu Q10 susțin producția proprie a organismului a unor celule din piele care protejează împotriva soarelui.

Coenzima Q10 ar trebui administrată după vârstă de 30 de ani, adică începând cu momentul în care organismul încetinește producția acesteia, sub formă de supliment alimentar pentru efecte puternice.

Suplimentele acestea pot opri procesul de pierdere a colagenului și elastinei, amânând efectele naturale ale îmbătrânirii pielii.

Bineînțeles, și cremele care conțin coenzima Q10 sunt benefice, însă eficiența acestora nu poate fi comparată cu cea a coenzimei ingerate sub formă de supliment.

Surse de coenzima Q10

CoQ10 se găsește în mod natural în corpul tău, în unele alimente, dar și ca supliment.

În organism

Organismul produce coenzima Q10, dar mult mai puțin decât ceea ce studiile au demonstrat ca fiind benefic. Cu toate acestea, nivelurile de coenzima Q10 scad odată cu îmbătrânirea, scăzând capacitatea organismului de a gestiona eficient inflamația și stresul oxidativ.

Stresul oxidativ apare atunci când radicalii liberi (molecule instabile) încep să deterioreze celulele și țesuturile din organism. Antioxidanții contracarează efectele radicalilor liberi.

Alimente

Printre cele mai bogate surse alimentare care au în compoziție coenzima Q10 se numără:

Doza zilnică medie de CoQ10 este de 5,4 mg pentru bărbați și 3,8 mg pentru femei.

Suplimente

Suplimentele cu coenzima Q10 se găsesc sub mai multe forme, inclusiv:

  • Capsule
  • Geluri moi
  • Sirop

Efecte adverse coenzima Q10

Nu sunt cunoscute contraindicații pentru coenzima Q10, deși nu sunt disponibile informații fiabile despre utilizarea acesteia la gravide sau la femeile care alăptează ori la copiii mici. Efectele adverse ale coenzimei Q10 sunt rare. În medie, disconfort gastrointestinal ușor este raportat la mai puțin de 1% dintre pacienți în studiile clinice. Din cauza potențialelor efecte hipoglicemiante și hipotensive ale coenzimei Q10, se recomandă monitorizarea, în special atunci când se utilizează ca adjuvant în tratamentul multor afecțiuni. 

Printre efectele secundare care pot să apară în urma administrării suplimentelor coenzima Q10 se numără:

  • Niveluri ridicate de enzime hepatice
  • Greaţă
  • Arsuri la stomac
  • Durere de cap
  • Durere în partea superioară a abdomenului
  • Ameţeală
  • Erupții cutanate
  • Insomnie
  • Oboseală
  • Iritabilitate
  • Sensibilitate la lumină

Dacă te-ai hotârât să iei suplimente cu coenzima Q10, este important să te consulți cu medicul pentru a afla dacă aceasta interacționează cu alte medicamente pe care le iei. Anumite medicamente, cum ar fi cele care sunt utilizate pentru a scădea colesterolul, tensiunea arterială sau nivelul zahărului din sânge, pot reduce efectele coenzimei Q10. Coenzima Q10 poate schimba modul în care organismul utilizează warfarina (un medicament care împiedică coagularea sângelui) și insulina.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Coenzyme Q10 for heart failure”, Cochrane Database Syst Rev. 2021,  Tareq Al Saadi, Yazan Assaf, Medhat Farwati, Khaled Turkmani, Ahmad Al-Mouakeh, Baraa Shebli, Mohammed Khoja, Adib Essali, Mohammed E Madmani
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8092430/
2 Studiul „The Effects of Coenzyme Q10 Supplementation on Blood Pressures Among Patients with Metabolic Diseases: A Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Controlled Trials”, High Blood Pressure & Cardiovascular Prevention volume 25, 2018, Reza Tabrizi, Maryam Akbari, Nasrin Sharifi, Kamran B. Lankarani, Mahmood Moosazadeh, Fariba Kolahdooz, Mohsen Taghizadeh & Zatollah Asemi
https://link.springer.com/article/10.1007/s40292-018-0247-2
3 Studiul „Coenzyme q10, aging and the nervous system: an overview”. Antioxidants (Basel). 2021;11(1):2. doi:10.3390/antiox11010002, Mantle D, Heaton RA, Hargreaves IP
https://www.mdpi.com/2076-3921/11/1/2
National Center for Complementary and Integrative Health - Coenzyme Q10
https://www.nccih.nih.gov/health/coenzyme-q10
National Library of Medicine - Coenzyme Q10: The essential nutrient
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3178961/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0