8 beneficii mai puțin cunoscute ale vitaminei D

Cu toții știm că vitamina D este importantă pentru sănătatea oaselor, dar beneficiile acestei vitamine nu se opresc aici. Supranumită și „vitamina soarelui”, datorită capacității sale de a fi asimilate de către corp prin expunerea la lumina solară, vitamina D are un rol extrem de important pentru sănătate. 

Beneficiul principal al vitaminei D este de a facilita asimilarea calciului, motiv pentru care este esențială pentru dezvoltarea optimă și menținerea sănătății sistemului osos. Din acest motiv, deficiența de vitamina D poate duce la deteriorarea oaselor, la afecțiuni inflamatorii cronice sau chiar la deformarea anumitor oase. 

 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cu toate acestea, vitamina D oferă mult mai multe beneficii corpului, pe care le poți descoperi mai jos. 

1. Contribuie la întărirea mușchilor

Pe lângă impactul pozitiv asupra sistemului osos, vitamina D poate contribui la întărirea masei musculare. Lipsa vitaminei D în corp poate crește riscul de slăbire musculară, ceea ce crește riscul de lovituri și accidentări. Acest aspect este în special important pentru sănătatea persoanelor vârstnice și a celor cu dizabilități profunde, care sunt mult mai expuse la accidentări din cauza flaxității musculare. 

Consumul de vitamina D poate îmbunătăți rezistența musculară, ceea ce ajută la menținerea stabilității, a echilibrului și, astfel, la prevenirea leziunilor musculare ce pot apărea în urma accidentărilor.  

2. Protejează sistemul imunitar și luptă împotriva inflamației în corp

Potrivit specialiștilor în sănătate, vitamina D este un aliat redutabil al imunității. Poate susține și proteja sistemul imunitar prin îndepărtarea bacteriilor și a virusurilor nocive, ceea ce previne infecțiile care pot periclita integritatea sistemului imunitar. Această proprietate este cu atât mai importantă în contextul pandemic actual. 

Potrivit unei meta-analize1 a 25 de studii clinice randomizate pe beneficiile suplimentelor cu vitamina D în comparație cu substanțe placebo, s-a descoperit că vitamina D poate reduce riscul de infecție respiratorie acută, prin suplimentare zilnică sau săptămânală, în special la indivizii cu deficiență. Totalitatea studiilor din meta-analiză indică faptul că sezonul rece este unul dintre principalii factori pentru deficiența de vitamina D, din cauza expunerii limitate la soare, precum și pentru diverse infecții respiratorii, așadar este importantă suplimentarea cu vitamina D în special pe timpul iernii. 

3. Poate contribui la sănătatea orală

Pentru că vitamina D ajută organismul să absoarbă calciu, aceasta joacă un rol esențial în susținerea sănătății dinților, prin reducerea riscului de carii și de gingivită. În plus, vitamina D acționează ca un agent antiinflamator și stimulează producția de peptide antimicrobiene, ceea ce, de asemenea, are un impact benefic asupra sănătății dinților. 

4. Poate ajuta în prevenirea diabetului de tip 1 și de tip 2

Deși cercetările nu sunt, în momentul de față, concludente, există anumite studii conform cărora aportul de vitamina D poate contribui la prevenirea diabetului de tip 1 și 2. Acestea sugerează că, deși vitamina D, de sine stătătoare, nu poate scădea nivelul glicemiei în sânge, un consum combinat de >1,200 mg calcium și >800 IU vitamina D ar putea fi eficient în scăderea riscului de diabet. 

5. Poate contribui la gestionarea hipertensiunii

Potrivit cercetărilor, vitamina D joacă un rol important în managementul tensiunii arteriale mărite, unul dintre principalii factori declanșatori ai bolilor cardiovasculare. Oamenii de știință sunt de părere că până și o deficiență pe termen scurt de vitamina D ar putea să crească tensiunea arterială și contribui la leziuni cardiovasculare. Aceștia adaugă faptul că, din cauza legăturii directe între deficiența de vitamina D și hipertensiune, suplimentarea cu vitamina D, în scop terapeutic, poate fi de real ajutor în gestionarea acestei afecțiuni. 

6. Poate ajuta în procesul de pierdere în greutate

Specialiștii atrag atenția asupra faptului că obezitatea este un factor de risc cunoscut pentru deficiența de vitamina D, ceea ce înseamnă că vitamina D poate contribui la procesul de slăbire. Conform unui studiu2 din 2009, publicat în British Journal of Nutrition, femeile supraponderale sau obeze, cu deficiență de calciu și de vitamina D, slăbesc mult mai greu față de cele care consumă un supliment combinat de vitamina D și calciu. Aparent, această combinație are un efect de suprimare a apetitului, ceea ce face procesul de pierdere în greutate mult mai ușor. 

7. Poate combate depresia

Expunerea la soare ne ajută să ne binedispunem, iar același efect îl poate avea și consumul de vitamina D. Potrivit oamenilor de știință, există o legătură directă între depresie și deficiența de vitamina D. În timp ce cercetătorii sunt de acord că este nevoie de mai multe studii clinice pentru a defini cu exactitate mecanismul din spatele acestei legături, mai precis dacă lipsa de vitamina D este o cauză sau un efect al depresiei, aceștia recomandă prevenirea deficienței de vitamina D și monitorizarea regulată a nivelului de vitamina D la pacienții cu depresie. Așadar, dacă ești predispus la depresie sau stări de anxietate, ia în calcul faptul că vitamina D poate fi metodă facilă și la îndemână de ameliorare a simptomelor.

8. Poate reduce riscul de anumite forme de cancer

Specialiștii în sănătate atrag atenția asupra faptului că, deși cercetările sunt emergente, există dovezi potrivit cărora vitamina D ar putea avea proprietăți anticancerigene. Există un interes crescut asupra felului în care suplimentarea cu vitamina D ar putea îmbunătăți speranța de viață a pacienților cu cancer.  

Formele de cancer pentru care există cele mai multe informații cu privire la acest aspect includ cancerul colorectal, de sân, de prostată și cancerul pancreatic. 

Oamenii de știință sunt în special interesați de această legătură dintre vitamina D și riscul mai scăzut de cancer pentru că anumite cercetări sugerează că incidența și rata de mortalitate în urma anumitor forme de cancer sunt mai scăzute în țările sudice, unde nivelul de expunere la soare este mult mai crescut, față de țările nordice. Cu toate acestea, este nevoie de cercetări suplimentare pentru a identifica o legătură cauzală specifică între expunerea la soare și riscul diminuat de cancer. 

De asemenea, anumite cercetări experimentale indică faptul că celulele canceroase din tumorile șoarecilor de laborator evoluează și se multiplică mai lent la specimenele care primesc mâncare suplimentată cu vitamina D. 

Prin urmare, dacă urmărești să previi cancerul, mai ales dacă ai un istoric de boală în familie, este recomandat un consum în regulat a unui supliment pe bază de vitamina D, în special pe durata anotimpului rece.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1.    Studiul Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data, publicat în 2017, în BMJ, autori: Adrian R Martineau et al.
Link:https://www.bmj.com/content/356/bmj.i6583?ijkey=6723348431cc5e0729c739a9454ef98f47c2a90e&keytype2=tf_ipsecsha 
2.    Studiul Calcium plus vitamin D supplementation and fat mass loss in female very low-calcium consumers: potential link with a calcium-specific appetite control, publicat în 2008, în BJN, autori: Genevieve C Major et al.
Link: https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/calcium-plus-vitamin-d-supplementation-and-fat-mass-loss-in-female-very-lowcalcium-consumers-potential-link-with-a-calciumspecific-appetite-control/623D71E0A965E910C48903089FA7B56C 

Health - 9 Vitamin D Benefits You Should Know—and How to Get More in Your Diet

https://www.health.com/nutrition/vitamins-supplements/vitamin-d-benefits 
 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0