2 ore si jumatate de exercitii moderate pe saptamana pot incetini progresia bolii Parkinson

Boala Parkinson poate cauza tremor, rigiditate si dificultate la mers. Insa un nou studiu sugereaza ca exercitiile fizice regulate pot incetini progresia acestei boli. Chiar si cei intr-un stadiu de boala avansat pot avea beneficii de pe urma acestei activitati, spune autorul studiului.

Studiul a inclus un numar de 3,400 de pacienti bolnavi de Parkinson din America de Nord, Olanda si Israel care au fost monitorizati pe o perioada de timp mai mare de doi ani. Pe toata perioada studiului pacientilor le-au fost evaluate schimbarile aparute datorita progresiei bolii ca si durata de timp: cat dureaza ca pacientul sa se ridice de pe scaun, sa faca 10 pasi si apoi sa revina in pozitia sezut. Rezultatele au fost publicate in versiunea online a Jurnalului despre boala Parkinson.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

“Am ajuns la concluzia ca bolnavii de Parkinson care mentin 150 de minute de exercitiu fizic pe saptamana au un declin al calitatii vietii si al mobilitatii mai mic pe parcurusl celor doi ani comparat cu pacientii care nu au facut exercitiu fizic deloc sau sub cele 150 minute saptamanale” a spus coordonatorul investigatiilor Miriam Rafferty de la Universitatea Northwestern si Institutul de Reabilitare din Chicago.

“Declinul mai mic s-a observat la pacientii care au inceput studiul ca si deja-practicanti ai exercitiilor fizice regulate dar si la cei care au inceput sa faca exercitii fizice timp de 150 minute pe saptamana dupa prima vizita la specialist legata de initierea in studiu” a spus Miriam intr-un comunicat de presa. Studiul nu s-a axat pe descoperirea acelor exercitii fizice potrivite pentru bolnavii de Parkinson insa s-a descoperit ca orice tip de exercitii fizice practicate timp de 150 minute pe saptamana pot aduce beneficii pacientilor.

 

 

“Persoanele care sufera de aceasta boala ar trebui sa isi gaseasca singure tipul de exercitii potrivite lor si sa le practice cu placere, chiar si cei cu simptome mai avansate” a adaugat Rafferty.

Studiul a mai evidentiat faptul ca persoanele care sunt intr-un stadiu mai avansat al bolii pot avea cele mai mari beneficii marind durata exercitiului cu 30 de minute pe saptamana. Aceste descoperiri pot fi foarte importante in a facilita practicarea acestor exercitii. In momentul de fata persoanelor cu dizabilitati mari le poate fi limitata participarea independenta la programele de grup, sustin cercetatorii.

“Cea mai importanta parte a studiului este cea care sugereaza ca pacientii care inca nu si-au atins nivelul de exercitii recomandat pot incepe oricand pentru a incetini declinul calitatii vietii si mobilitatii care poate aparea atunci cand suferi de aceasta boala progresiva” a spus Rafferty.

 

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0