Sanatatea este antrenorul succesului?
Sanatatea este antrenorul succesului?
Sanatatea este antrenorul succesului?
Cu toții am auzit: ca să ai succes, nu e de ajuns să ai noroc, e important să muncești inteligent, să te documentezi despre domeniul de interes, să aduni informații cât mai multe și relevante și să treci la treabă, cu motivație și disciplină. Filozofia aceasta aduce din partea mea o completare: sănătatea este antrenorul succesului.
Am întâlnit în cariera mea de antrenor personal foarte multe persoane de succes pe plan familial și în carieră, și fără excepții toate aveau la bază un principiu solid: sănătatea e mai bună decât orice și fără sănătate nu reușești să faci nimic. În drumul nostru către succes, sănătatea joacă poate cel mai important rol pentru ca noi să putem continua ce am început. De aceea, în acest articol o să prezint 3 pași importanți care mențin concentrarea și disciplina când vine vorba de succes și ce ar trebui făcut pentru îmbunătățirea sănătății.
Pași spre succes: așteptări, motivație, acțiune
Iată ce e bine să te întrebi:
Ce intenții ai?
Dacă, atunci când vrei să pornești pe drumul succesului, orice ar însemna asta în viziunea ta, ești neclar în ceea ce vrei să obții, vei consuma energie foarte multă, posibil te va apuca și anxietatea, ceea ce va duce la slăbirea imunității. Când ești clar în ceea ce vrei, în ce privește intențiile, vei putea să te concentrezi la maximum și astfel energia ta să fie pozitivă, constructivă și generatoare de stare de bine.
Care este motivul pentru care vrei să obții ceva?
Definește motivul numărul 1 pentru care ești dispus să sacrifici energie și timp pentru a fi de succes în ce ți-ai propus. De unde vine acel motiv? Ce anume generează această motivație pentru ca tu să fii implicat 100% în ceea ce vrei să obții? Care este „de ce-ul” tău?
Cum gândești?
Se spune că devenim ceea ce gândim, ceea ce este adevărat: gândurile noastre conduc către crearea de situații și condiții pozitive sau negative. Sigur că în viață ni se pot întâmpla lucruri rele independent de ce gândim, dar de multe ori exact această gândire păgubosă ne îndepărtează de succes.
Da, ai nevoie în primul rând de un plan foarte clar în direcția a ceea ce vrei să faci. Acest plan trebuie desfăcut în pași mici și siguri, pentru că micile victorii te vor ajuta să rămâi concentrat și energic, conectat la scopul principal. Monitorizează progresul și nu uita să te bucuri de reușite deoarece acestea aduc încredere și stare de bine. Însă, îl al doilea rând, contează foarte mult să gândești în termeni pozitivi, de tip „voi reuși să mă țin de...”, „sunt capabil să fac...”, „e normal să apară bariere, dar voi căuta soluții” etc.
Și totuși, ce legătură au toate aceste sfaturi legate de succes cu sănătatea? Păi, să vedem: tu ai putea avea succes dacă nu ai avea, pe lângă intenții, plan de acțiune, motivație și disciplină, și o stare de sănătate cât mai bună? Ai putea să te ocupi de planul tău de succes, fie că vrei să slăbești, să te antrenezi mai mult, să îți schimbi locul de muncă, să câștigi mai mulți bani etc. dacă nu ești sănătos? Când sănătatea îți dă bătăi de cap în fiecare zi sau foarte des, e imposibil să acționezi pe termen lung pentru a-ați atinge scopurile. De aceea, în viață, sănătatea fizică și psihică trebuie să aibă prioritate.
Cum să îți îmbunătățești sănătatea chiar de azi?
Sănătatea generală este un echilibru delicat între starea fizică, psihică și socială, iar îmbunătățirea acesteia necesită o abordare holistică. Nu te aștepta ca de pe o zi pe alta să ai o sănătate de fier dacă până acum ai avut obiceiuri nesănătoase și n-ai fost atent la ce mănânci, dacă te odihnești destul sau dacă faci destulă mișcare. E bine de înțeles și acceptat că, prin adoptarea treptată a unor obiceiuri bune și o perspectivă pozitivă asupra vieții, poți ajunge să îți îmbunătățești semnificativ sănătatea fizică și psihică.
Contează foarte mult ce și cât mănânci
O alimentație potrivită este fundamentul sănătății fizice și influențează foarte mult și starea psihică. Alegerea alimentelor potrivite va oferi organismului nutrienții de care are nevoie pentru a funcționa optim. Fructele, legumele, cerealele integrale, nucile și semințele ar trebui să fie baza meniurilor tale zilnice. Include proteine, grăsimi sănătoase și carbohidrați complecși în fiecare masă pentru a menține un nivel constant al energiei. Evită alimentele extrem de procesate, adică produsele bogate în zaharuri rafinate, în grăsimi trans și aditivi și în făină albă, deoarece, consumându-le, îți sporești riscul de boli cronice: diabet, obezitate, cancere etc.
Important este și să mănânci cât îți trebuie, nu să mănânci prea mult! Degeaba te străduiești să mănânci sănătos dacă nu faci combinații adecvate de alimente și de-a lungul zilei consumi o cantitate exagerată de mâncare. Da, nucile sunt sănătoase, de exemplu, însă dacă mănânci prea multe riști să te îngrași, deoarece sunt și foarte calorice. Da, fructele sunt sănătoase, dar asta nu înseamnă să mănânci câte un kilogram zilnic, pentru că au și fructoză, care, la fel, dacă este prea multă, duce la dezechilibre în ce privește sănătatea.
Consumul de apă în cantități suficiente este esențial pentru detoxifierea organismului, menținerea energiei și funcționarea corectă a sistemului digestiv, deci bea suficientă apă de-a lungul zilei în mai multe reprize, nu doar când ți-e foarte sete.
Și activitatea fizică regulată îți e de folos
Exercițiile fizice nu sunt doar pentru menținerea unei greutăți optime, ci contribuie semnificativ la sănătatea generală. De aceea, alege un tip de exercițiu potrivit: poate fi vorba de mers pe jos, yoga, alergare, ciclism sau antrenamente de forță. Important este să găsești ceva ce îți place și să stabilești o rutină, ca să faci cel puțin 30 de minute de exerciții moderate pe zi, cinci zile pe săptămână. Flexibilitatea și mobilitatea sunt esențiale pentru prevenirea accidentărilor și menținerea unei posturi corecte. Pe lângă faptul mișcarea te ajută din punct de vedere fizic, exercițiile fizice eliberează endorfine, care reduc și stresul și îmbunătățesc starea de spirit. Foarte important, mișcarea regulată te ajută să fii disciplinat, o trăsătură esențială în drumul spre succes.
Odihnește-te!
Somnul este vital pentru regenerarea organismului și pentru menținerea unei stări psihice optime. Lipsa somnului poate duce la oboseală, probleme de concentrare și risc crescut de boli cronice. Așadar, pentru sănătatea ta fizică și psihică, creează un mediu propice somnului, lasă deoparte cofeina și mesele copioase seara și relaxează-te înainte de culcare (citește o carte, aprinde o lampă de aromaterapie, meditează sau ascultă muzică liniștitoare etc.).
Nu lăsa stresul să te copleșească!
Stresul cronic afectează sănătatea generală, atât corpul, cât și mintea, deci este esențial să găsești modalități eficiente de a-l gestiona. Concentrarea asupra momentului prezent poate reduce anxietatea și stresul. Stabilirea unor priorități te poate ajuta să eviți supraîncărcarea. Activitățile care îți fac plăcere pot fi un excelent mod de a te deconecta.
Menține relații sociale sănătoase
Legăturile emoționale puternice contribuie la starea de bine și fizică, dar și psihică, oferindu-ți sprijin emoțional și reducând sentimentul de singurătate. Fie că ai un partener de viață, fie că locuiești cu părinții sau cu alte persoane, e important să ai pe cine îmbrățișa și cu cine vorbi. Mai ales dacă locuiești singur contează să menții relații bune cu câteva persoane dragi cu care să fii mereu în legătură. Și animalele de companie pot fi excelente pentru sănătatea generală. Participarea la activități sociale - voluntariat, grupuri de interese comune sau cluburi de lectură, de drumeții etc. - îți poate îmbunătăți semnificativ sănătatea generală.
Renunțarea la obiceiurile dăunătoare este crucială
Fumatul este asociat cu multiple probleme de sănătate, inclusiv boli cardiovasculare și cancer. Excesul de alcool poate afecta ficatul, creierul și alte organe. Petrecerea unui timp excesiv în poziții statice afectează postura și metabolismul. Faptul că nu mergi regulat la medic pentru a-ți verifica sănătatea poate avea consecințe grave. Cum să ai succes în orice dacă tu nu reușești să te stăpânești pe tine?
Dezvoltă o mentalitate optimistă
Dacă trăiești de multă vreme în pesimism și negare nu va fi ușor să scapi de aceste atitudini, dar nici imposibil. O mentalitate optimistă poate avea un impact semnificativ asupra sănătății tale psihice, deci caută să fii recunoscător pentru ce ai în loc să te plângi de ce nu ai, elimină sau să limitează influențele negative din viața ta și setează-ți obiective realiste. Mintea activă este un factor cheie în menținerea sănătății psihice, deci caută să înveți mereu câte ceva nou pentru a-ți stimula creierul. Așa cum corpul are nevoie de mișcare, la fel e și cu creierul. Activitățile educaționale stimulează conexiunile neuronale și previn declinul cognitiv. Jocurile de tip sudoku, rebus sau alte activități care implică gândirea logică sunt benefice pentru creier.
Adaptează-te schimbărilor!
Flexibilitatea în fața schimbărilor contribuie la o stare mintală echilibrată. Acceptă ceea ce nu poți schimba, deci lucrează mai degrabă la adaptarea la situații, decât la a fi rigid în fața lor și, în loc să te plângi de probleme, concentrează-te pe soluții.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIDDK - Changing Your Habits for Better Health
https://www.niddk.nih.gov/health-information/diet-nutrition/changing-habits-better-health
Harvard Health Publishing - Healthy lifestyle habits
https://www.health.harvard.edu/healthbeat/healthy-lifestyle-habits
Te-ar mai putea interesa și...