Curiozități despre sănătatea ta

1. Curiozități fizice și psihice
   a. Ne putem păcăli mintea înainte de a merge la cumpărături
   b. Gropițele din obraji sunt de fapt un mic defect
   c. Învățatul în timpul somnului nu este un mit
   d. Îți poți schimba culoarea ochilor în timpul vieții
   e. Un zâmbet larg sprijină imunitatea
   f. Spune-mi câți ani ai ca să îți spun cum visezi!
2. Curiozități legate de creier
3. Alte curiozități despre sănătate și corpul uman

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Organismul nostru ne surprinde cu tot felul de abilități și cu reacții uimitoare - iar despre unele dintre ele poate că nici nu ai auzit. Așa că am adunat aici câteva curiozități, o parte dintre secretele acestei „mașinării” complexe: despre creierul uman, despre ochi, bacteriile din gură și multe altele. Corpul uman este un ansamblu capabil de tot felul de lucruri: pe unele le observi cu ușurință, pe altele nu, iar de altele poate nici nu știi că există. Citește mai jos despre creier, ochi, limbă, dar și despre vise și zâmbete.

Curiozități fizice și psihice

Ne putem păcăli mintea înainte de a merge la cumpărături

Un studiu a dovedit că persoanele care au mâncat un măr cu o oră înainte de a merge la cumpărături pentru alimente au cumpărat cu 25% mai multe fructe și legume decât ceilalți.  

Gropițele din obraji sunt de fapt un mic defect

Gropițele în obraji sunt adorabile, însă știai că sunt un defect genetic apărut când un anumit strat de țesut care leagă pielea de osul maxilarului nu se dezvoltă corect?

Învățatul în timpul somnului nu este un mit

Somnul joacă un rol crucial în consolidarea informațiilor deja învățate. Dacă studiezi înainte de culcare, creierul tău va organiza și fixa mai bine informațiile în timpul somnului. Mai mult decât atât, unele studii sugerează că expunerea la sunete, cuvinte sau fraze repetitive în timpul anumitor etape ale somnului poate ajuta la reîmprospătarea sau întărirea unor informații deja învățate. Acest lucru funcționează mai ales pentru asocieri simple, cum ar fi învățarea unor cuvinte într-o limbă străină.

Îți poți schimba culoarea ochilor în timpul vieții

Deși poate părea așa, nu este tocmai o veste bună. Specialiștii au observat că în cazul mai multor persoane care sufereau de herpes sau Ebola, culoarea irisului ochilor acestora s-a schimbat. De asemenea, este o schimbare frecventă în cazul pacienților cu cataractă sau glaucom. 

Un zâmbet larg sprijină imunitatea

Mai multe studii au arătat că zâmbitul stimulează sistemul imunitar. Explicația este că atunci când zâmbim autentic, corpul nostru se relaxează și permite sistemului imunitar să se concentreze pe apărarea organismului.

Spune-mi câți ani ai ca să îți spun cum visezi!

Există o legătură între experiențele vizuale din copilărie și modul în care oamenii visează. Deși până nu demult se considera că oamenii visează mai mult alb-negru, un studiu recent dezvăluie contrariul, sau mai bine zis completează informația. Aparent, majoritatea oamenilor din ziua de astăzi visează color, excepție făcând cei care au crescut cu televizoare alb-negru.

Curiozități legate de creier

  • Creierul uman este unul dintre cele mai fascinante și complexe organe ale corpului. Iată câteva curiozități, inclusiv unele mai puțin cunoscute:
  • Creierul nu simte durere. Deși este organul care procesează durerea, creierul în sine nu are receptori de durere. De aceea, neurochirurgii pot opera pe un creier în stare de veghe fără ca pacientul să simtă durere.
  • Creierul reprezintă doar aproximativ 2% din greutatea corporală, dar consumă 20% din energia totală a corpului - chiar și în stare de repaus.
  • Creierul este mai activ în timpul somnului. Deși am putea crede că în somn creierul „se odihnește”, el este de fapt foarte activ. Somnul este momentul când procesează informațiile din timpul zilei, consolidează amintirile și elimină toxinele.
  • Creierul uman produce suficientă energie pentru a alimenta un bec. Un creier în funcțiune generează aproximativ 23 de wați de energie electrică - suficient pentru a aprinde un bec mic.
  • Capacitatea creierului pentru stocare este aproape nelimitată. Creierul uman are peste 86 de miliarde de neuroni, iar fiecare neuron poate forma până la 10.000 de conexiuni sinaptice cu alți neuroni. Aceasta înseamnă că stocarea memoriei nu este limitată de „spațiu”, ci mai degrabă de modul în care informațiile sunt accesate.
  • Creierul este 73% apă. Chiar și o deshidratare de doar 2% poate afecta memoria, concentrarea și alte funcții cognitive. De aceea, hidratarea este esențială pentru sănătatea creierului.
  • Semnalele electrice din creier pot călători cu o viteză de până la 430 km/h. Acesta este motivul pentru care reacțiile noastre pot fi incredibil de rapide.
  • Creierul uman poate înșela percepția asupra timpului. Când trăim momente intense sau suntem foarte concentrați, creierul poate percepe timpul mai lent sau mai rapid decât în mod normal. Aceasta este o iluzie creată de procesarea diferită a informațiilor.
  • Creierul continuă să se schimbe toată viața. Contrar credinței populare, creierul este capabil să creeze noi conexiuni neuronale chiar și la vârste înaintate - un proces numit neuroplasticitate. Acesta este motivul pentru care putem învăța lucruri noi toată viața.
  • Jumătate din creier poate fi eliminată, iar persoana poate supraviețui. Deși sună incredibil, oamenii pot supraviețui și funcționa relativ normal cu o emisferă cerebrală eliminată. Acest lucru se întâmplă uneori în cazul unor intervenții chirurgicale drastice, iar restul creierului compensează pierderea.
  • Creierul se micșorează pe măsură ce înaintăm în vârstă. După vârsta de 30 de ani, creierul începe să piardă un mic procent din dimensiune în fiecare an, dar acest lucru nu înseamnă neapărat o scădere a funcțiilor cognitive dacă rămânem activi mintal.
  •  „Efectul placebo” funcționează datorită creierului. Creierul uman este capabil să elibereze substanțe chimice care reduc durerea sau îmbunătățesc starea de bine atunci când crede că un tratament este eficient, chiar dacă tratamentul este în realitate inactiv.
  • Creierul nostru este capabil să completeze golurile din vedere. Există o mică zonă din câmpul nostru vizual unde nervul optic se conectează la retină, numită „punct orb”. Cu toate acestea, creierul umple automat aceste goluri, astfel încât să nu le percepem.
  • Amintirile nu sunt perfecte! De fiecare dată când ne amintim ceva, creierul „rescrie” acea amintire, ceea ce o face susceptibilă la modificări. De aceea, amintirile noastre se pot schimba în timp fără să ne dăm seama.

Alte curiozităţi despre sănătate şi corpul uman

Când te naşti, ai 300 de oase. Acum, dacă eşti adult, ai 206 oase. Diferenţa dintre cele două valori nu înseamnă că oasele tale au dispărut, ci înseamnă că s-au sudat cu alte oase. La naștere, multe dintre „oasele” unui bebeluș sunt de fapt făcute din cartilaj, un material flexibil. În timp, acest cartilaj este înlocuit cu os printr-un proces numit osificare. În timpul copilăriei și adolescenței, unele oase separate se unesc pentru a forma structuri mai mari și mai puternice. 

Ochiul uman poate distinge până la 10 milioane de culori diferite, dar creierul nostru nu poate să şi le amintească pe toate. Oricum, în viața de zi cu zi, nu avem nevoie să discernem între milioane de nuanțe, iar condițiile de iluminare și contextul afectează percepția culorilor.

Urechile noastre și nasul continuă să se mărească pe parcursul vieţii. Cartilajul urechilor și nasului nu crește propriu-zis în dimensiune, dar se poate modifica odată cu vârsta. Acest țesut elastic devine mai puțin flexibil și începe să se degradeze treptat, ceea ce duce la alungirea urechilor și nasului. Studiile sugerează că urechile pot crește, în medie, cu aproximativ 0,22 mm pe an. Această creștere este subtilă, dar devine vizibilă la vârste mai înaintate. 

În fiecare zi, corpul uman pierde cam 500 de milioane de celule ale pielii. Pielea noastră este compusă din mai multe straturi, iar stratul exterior (epidermul) este format din celule moarte de keratină care se descuamează constant. Acest proces este natural și face parte din mecanismul de regenerare a pielii. Pielea se reînnoiește complet la fiecare 28-40 de zile. În acest timp, celulele noi sunt produse în straturile profunde ale epidermului și migrează la suprafață, unde înlocuiesc celulele moarte. 

„Amprenta” unei limbi este cu adevărat unică. Aminteşte-ţi acest lucru data viitoare când scoţi limba la cineva.

Un singur fir de păr poate să susţină greutatea unui măr care atârnă. Totuși, oamenii de ştiinţă care au studiat acest aspect nu au specificat care sunt dimensiunile mărului.

Numărul de bacterii din gura unei persoane este egal cu numărul de oameni care trăiesc pe Pământ sau chiar mai mare.

Unghiile care sunt moi şi fragile, fără lunulă (acea zonă albă, în formă de semilună, care se află la baza unghiei) ar putea indica o glandă tiroidă hiperactivă.

Un om petrece aproape 5 ani din viaţa sa clipind. Din fericire, putem face multe alte lucruri în timp ce clipim.

100.000 de reacţii chimice au loc în fiecare secundă în creierul uman.

Zâmbetul declanşează mişcările a 17 muşchi de pe faţa noastră, pe când plânsul activează 43 de muşchi. 

Smalţul care se găseşte în compoziţia dinţilor noştri este cea mai dură substanţă din corpul uman.

Acidul acetilsalicilic şi alcoolul pot fi absorbite direct în sânge prin mucoasa stomacului.

Rinichii filtrează sângele de până la de 300 de ori pe zi.

În primele 6 săptămâni de viaţă intrauterină, nu există nicio diferenţă între embrionul de gen masculin şi cel de gen feminin.

Corpul uman conţine 30.000 de miliarde de globule roşii (din componenţa sângelui).

Inima bate de 100.000 de ori pe zi, pompând 5,5 litri de sânge pe minut, ceea ce înseamnă cam 3 milioane de litri de sânge într-un an.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
OSG - 10 Amazing Facts About the Human Body
https://osgpc.com/amazing-facts-about-the-human-body/
The University of Queensland - 10 amazing facts about the brain 
https://qbi.uq.edu.au/10-amazing-facts-about-brain


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0