Materialismul poate distorsiona perceptia despre fericire

Oamenii materialiști tind să fie mai nefericiți, să se simtă mai puțin competenți și să aibă relații sociale mai slabe decât persoanele care nu au o obsesie pentru bunurile materiale. Cum ne afectează materialismul și care sunt sursele de fericire durabilă?

Materialismul, ca măsură a importanței pe care o avem pentru posesiunile noastre materiale, este adesea văzut într-o lumină negativă. Există un motiv întemeiat pentru acest lucru, deoarece a fi prea materialist este adesea asociat negativ cu starea de bine. De altfel, mai multe studii științifice au descoperit că oamenii materialiști tind să fie mai puțin fericiți decât semenii lor care nu fac o obsesie din a aduna bani și bunuri materiale.

Nu este greșit ca oamenii să își dorească o stare materială mai bună pentru a avea mai mult confort, pentru a se simți mai în siguranță și pentru a le fi de ajutor celor aflați în nevoie. De asemenea, este normal ca oamenii să își acopere necesitățile cu ajutorul cumpărăturilor. Însă dorința nestăvilită de a acumula cât mai multe obiecte, proprietăți etc. poate deveni la un moment dat nesănătoasă.

Fericirea poate fi denaturată de materialism

O modalitate de a examina materialismul este prin prisma percepției de sine. Potrivit diverselor studii, autopercepția și autoevaluarea depind nu numai de natura absolută a realizărilor și performanței unei persoane, ci și de modul în care aceasta se compară social cu ceilalți. 

Vrei să afli mai multe despre tine?

Cercetătorii spun că oamenii își doresc unele lucruri nu pentru ei neapărat, ci pentru că sunt dorite de alte ființe umane. Pe măsură ce rețelele de socializare consacrate sunt integrate tot mai mult în rutinele noastre zilnice, consumul nostru de dorințe ale altor persoane poate avea efecte negative asupra percepției noastre față de noi înșine, precum și asupra fericirii noastre. Din acest motiv, multe persoane pot avea punctul de referință al fericirii denaturat.

Creșterea oportunităților de a ne compara cu alții, provocată de prezența pe rețelele de socializare, înseamnă și o ocazie de a privi fericirea cu alți ochi și de a lucra la construirea unei mai bune înțelegeri a lucrurilor care ne aduc cu adevărat o bucurie durabilă.

Comparația socială nu va dispărea, dar ne putem ancora în mod deliberat așteptările în ceea ce găsim în mod natural distractiv și vesel, mai degrabă decât în dorințe trecătoare influențate de forțe exterioare, cum ar fi marketingul și oamenii de pe rețelele de socializare. 

O modalitate eficientă de a face acest lucru este de a investi mai degrabă în experiențe decât în posesiuni. Cu alte cuvinte, în loc să ne bazăm pe materialism, și să cumpărăm mereu diverse obiecte pentru a fi în pas cu moda sau pentru a nu rămâne mai prejos decât cei din jur, este mai important să ne bazăm alegerile pe ceea ce ne dorim cu adevărat și să căutăm a trăi experiențe care să ne îmbogățească spiritual și emoțional.

Conform cercetărilor, oamenii sunt mult mai mulțumiți atunci când cumpără experiențe decât atunci când cumpără obiecte materiale. Acest lucru se aplică chiar și perioadei de așteptare: anticiparea entuziasmată a unei experiențe care urmează să vină (de exemplu, o vacanță mult-dorită) provoacă, în general, mai multă fericire decât orice perioadă de așteptare pe care o îndurăm pentru a primi o achiziție materială (de exemplu, o mobilă nouă).

În general, cumpărarea de lucruri bazate pe experiență (în comparație cu bunurile fizice) are o utilitate de durată mai lungă și investiția făcută ne va bucura mai mult. De exemplu, investind într-un curs de gătit ne va deschide o paletă largă de experiențe, nu numai cu colegii de clasă de la curs, ci și în viitor, cu toate persoanele pe care le vom impresiona cu talentul nostru la gătit.

Există o excepție notabilă de la argumentul experiență vs lucruri și anume bunurile materiale care sunt de natură experiențială. Dacă un chitarist, de exemplu, își cumpără o chitară nouă absolut senzațională, el își cumpără de fapt un mijloc de a construi experiențe și amintiri pe care le poate savura pe termen lung.

Pentru a beneficia cu adevărat de achizițiile materiale, e bine să îți răspunzi la două întrebări fundamentale: 

1. Suma cheltuită pe acel obiect îți aduce vreo îngrijorare sau te face anxios?
2. Obiectul pe care vrei să-l cumperi îți aduce bucurie de lungă durată sau doar un entuziasm de scurtă durată?

Sigur că uneori trebuie să cumperi lucruri chiar dacă te îngrijorează cumpărarea lor, pentru că este neapărată nevoie de ele, însă, dacă e vorba de ceva de care nu ai nevoie, ci vrei să faci cumpărătura din diverse alte motive, oprește-te și analizează puțin acest impuls.

Ce lucruri sunt asociate cu adevărata fericire?

Deși fericirea poate arăta diferit de la o persoană la alta, dacă analizăm în profunzime această stare e posibil să constatăm că există unele elemente comune ale fericirii de durată a tuturor, iar materialismul nu este una dintre ele.

Familia este una dintre sursele de fericire de durată. La fel, pentru fiecare persoană noțiunea de familie poate însemna altceva: pentru unii oameni, un partener de viață potrivit este o sursă de fericire pe termen lung, pentru alții, copiii lor sunt fericirea supremă. Sunt și persoane pentru care întreaga familie înseamnă un bunic sau o mătușă sau un prieten din copilărie. Oricum ar fi, ideea de familie, indiferent din ce persoane este formată (că e vorba de legături de sânge sau nu), de apartenență și înțelegere este una dintre cele mai de durată surse de fericire.

O altă sursă de fericire reală, pe termen lung, este relația cu natura. Încearcă să faci o excursie la munte, de exemplu, în care să fii foarte atent pentru a observa frumusețea din jurul tău. Trage în piept aerul curat, bucură-te de culoarea cerului, de uimitoarele detalii ale copacilor și florilor, ascultă cântecul păsărilor și simte vântul în păr. Există frumusețe peste tot în natură și îți va îmbunătăți mereu starea de spirit dacă îți faci timp să o observi.

Și credința este o sursă de fericire durabilă. Indiferent în ce crezi – în tine, într-o idee, într-o divinitate –, acest lucru îți poate aduce curaj, liniște și chiar un scop în viață.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Psychreg - Does Materialism Distort Our Perception of Happiness?
https://www.psychreg.org/materialism-distort-perception-happiness/
Happiness – Why is family important for happiness/
https://www.happiness.com/magazine/relationships/why-is-family-important-for-happiness/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0