Frigiditatea: definiţie, cauze, simptome, tratament
Frigiditatea: definiţie, cauze, simptome, tratament
Frigiditatea: definiţie, cauze, simptome, tratament
Frigiditatea este lipsa dorinței sexuale la femei, sau, în termeni medicali, lipsa libidoului. Este una dintre afecțiunile care dăunează cel mai mult vieții de cuplu, fiindcă ridică semne de întrebare în privința afecțiunii și a dorinței de a continua relația.
Femeile care suferă de frigiditate refuză să întrețină relații sexuale, de orice tip, și de multe ori refuză orice fel de apropiere fizică intimă. În cazurile în care acceptă totuși contactul sexual, nu resimt nicio plăcere pe parcursul lui și nu reușesc să ajungă la orgasm.
Ce este frigiditatea?
Frigiditatea este incapacitatea femeii de a răspunde la stimulii sexuali; aversiunea din partea femeii la actul sexual; incapacitatea femeii de a atinge orgasmul (anorgasmie), în timpul contactului sexual.
Această tulburare poate să rezulte din probleme psihologice sau emoţionale, cum ar fi stresul, anxietatea, depresia, oboseala, îngrijorarea, sentimentul de vină, frica de contactul sexual dureros şi teama de o posibilă sarcină. De asemenea, această tulburare se poate dezvolta din alte cauze, cum ar fi faptul că femeia nu doreşte un partener, nu doreşte mediul în care are loc raportul sexual şi din cauza consumului de alcool şi de droguri.
Termenul „frigiditate” se referă, în limbajul de zi cu zi, la o absenţă sau la o scădere a plăcerii în timpul contactului sexual sau, uneori, la o insatisfacţie sexuală. În acest context, frigiditatea poate corespunde:
- unei absenţe a orgasmului sau anorgasmie;
- unei absenţe a dorinţei sexuale (se mai numeşte şi tulburarea hipoactivă a dorinţei sexuale) sau unei scăderi a libidoului.
Există, desigur, multe grade şi manifestări ale frigidităţii, începând de la absenţa totală a senzaţiilor în timpul contactului sexual şi până la contradicţia dintre intensitatea dorinţei şi senzaţiile fizice prea „sărace”, femeia simţind prea puţină plăcere sau chiar deloc, iar astfel nu ajunge la orgasm.
Disfuncțiile sexuale afectează aproximativ 30% până la 40% dintre femei, cea mai frecventă fiind lipsa dorinței sexuale. Problemele legate de sex tind să crească pe măsură ce femeile îmbătrânesc, dar le pot afecta în orice etapă a vieții. Disfuncția sexuală poate fi temporară sau cronică (de lungă durată).
Cauze frigiditate
Frigiditatea poate avea atât cauze fizice, cât și psihice. Pe plan fizic, durerea în timpul actului sexual, un vagin insuficient lubrifiat, un partener violent sau prea grăbit sunt câteva dintre cauze. Frigiditatea pe termen scurt sau cu o gravitate mai mică poate apărea și în cazul unei oboseli cronice, a stresului și a insomniei. În plus, schimbările hormonale sau afecțiunile ginecologice pot avea și ele influență asupra libidoului.
Cât despre cauzele psihice, acestea pornesc în primul rând din subconștient și pot fi: experiențe neplăcute în trecut (durere, viol, etc.), teama de boli cu transmitere sexuală, teama de o eventuală sarcină, lipsa de încredere în sine, sentimente de vinovăție și rușine față de sex. Pe de altă parte, frigiditatea poate să apară și atunci când relația se află într-un impas, când comunicarea nu este optimă, când a avut loc un conflict recent, situații legate de infidelitatea in cuplu sau când femeia nu se simtă iubită și apreciată.
Sexualitatea implică sute de emoţii şi comportamente, care variază de la cele romantice şi sentimentele de senzualitate şi dorinţă, până la sentimente de siguranţă şi apropiere. Prin urmare, şi cauzele frigidităţii pot să varieze de la cele emoţionale, fizice, medicale şi până la cele care au legătură cu stilul de viaţă.
Cauzele emoţionale ale frigidității
- experienţe sexuale dramatice din trecut, cum ar fi incestul, violul sau o agresiune sexuală,
- distanţare emoţională de partenerul sexual,
- probleme de comunicare în cuplu,
- probleme emoţionale nerezolvate,
- certuri,
- tabuuri personale
- faptul că femeia simte repulsie faţă de actul sexual.
Uneori, în timp ce fac sex, femeile au sentimente de vină, de ruşine, de anxietate, se confruntă cu depresia sau cu plictiseala. Teama de bolile cu transmitere sexuală şi teama de o sarcină nedorită pot duce, de asemenea, la un libido scăzut. Chiar şi lipsa de încredere şi o stimă de sine scăzută pot duce la frigiditate.
Cauzele de natură fizică ale frigidităţii
Există un număr mare de factori fizici care pot fi o cauză a frigidităţii. Unii dintre aceşti factori includ:
- performanţă sexuală redusă a bărbatului,
- uscăciunea vaginală,
- disconfortul sau durerea în timpul actului sexual,
- preludiul inadecvat,
- insomnia,
- oboseala sau extenuarea,
- deteriorarea sau atrofierea nervilor din cauza unui traumatism sau a unei intervenţii chirurgicale,
- dezechilibre hormonale,
- abuzul de substanţe interzise,
- problemele din sfera ginecologică.
Cauzele medicale ale frigidităţii
- Medicaţia: un număr mare de medicamente eliberate pe bază de prescripţie medicală, cum e cazul antidepresivelor, antihipertensivelor şi contraceptivelor orale afectează gradul de excitaţie, libidoul şi orgasmul, deoarece au efecte asupra unor substanţe chimice din creier şi asupra hormonilor sexuali.
- Menopauza - este unul dintre principalele motive din spatele dorinţei sexuale scăzute sau frigidităţii la femei. Menopauza este, în esenţă, caracterizată de o scădere a secreţiei de estrogen, testosteron şi progesteron (hormoni extrem de importanţi), care duce la un declin al libidoului.
Cum este diagnosticată disfuncția sexuală la femei?
Medicul ginecolog va adresa pacientei întrebări pentru a-i face un istoric complet de sănătate, incluzând intervenții chirurgicale anterioare, boli și tratamente actuale. Operațiile anterioare, cum ar fi histerectomia sau ooforectomia, pot contribui la disfuncția sexuală. Un examen fizic poate exclude orice problemă ginecologică, deci medicul poate face un examen pelvian și un test Papanicolau.
În unele cazuri, pot fi necesare alte teste, cum ar fi imagistica, pentru a se verifica dacă există tumori, chisturi sau alte excrescențe neobișnuite. Testele de sânge pot ajuta la diagnosticarea dezechilibrelor hormonale. Culturile vaginale pot fi colectate pentru a căuta o infecție.
Medicul va căuta, de asemenea, și posibile cauze psihologice, de aceea este important ca pacienta să vorbească deschis și sincer despre provocările sexuale pe care le întâmpină, să-și împărtășească temerile sau anxietățile. În unele cazuri, medicul îi poate recomanda să discute cu un psihoterapeut.
Ce tratament există pentru frigiditate?
Primul pas este să se descopere cauza. Iar acest lucru poate fi făcut fie prin comunicare între parteneri, fie prin consultul la un specialist în psihoterapie. După identificarea cauzei, tratamentul poate să fie fizic, dacă și cauza este de natură fizică: tratarea afecțiunii ginecologice, modalități de diminuare a durerii, lubrifianți, medicație care să regleze nivelul hormonal etc.
Tratamentul pentru disfuncția sexuală va depinde de cauză. Poate include modificări ale activităților sexuale curente, oprirea sau schimbarea medicamentelor acolo unde este posibil, adăugarea unui medicament nou sau intervenție chirurgicală. Poate fi necesară trimiterea la un specialist cu experiență în tratarea disfuncției sexuale. Pentru cauzele psihice, tratamentul se realizează prin psihoterapie, atât individuală, cât și de cuplu.
Tehnici de excitare
Pentru a crește libidoul, se va lua în considerare schimbarea rutinei sexuale. E indicat ca pacienta să discute deschis cu partenerul despre diferitele moduri în care se poate spori dorința și excitarea. De asemenea, se pot încerca materiale erotice (videoclipuri, cărți etc.), masaj și masturbare.
Consiliere psihologică
Câteva ședințe cu un profesionist în domeniul sănătății mintale poate ajuta la tratarea frigidității. Acesta poate ajuta la eliminarea barierelor emoționale sau psihologice care stau în calea sexului plăcut. Se poate face consiliere individuală sau consiliere de cuplu.
Terapia hormonală
În funcție de simptomele pacientei, medicul poate recomanda unele creme topice, medicamente administrate vaginal sau hormoni administrați oral ori aplicați pe piele.
Medicație
Flibanserinul și bremelanotida sunt medicamente indicate pentru a trata tulburarea de dorință sexuală hipoactivă (apetit sexual scăzut) la femei, însă doar cele aflate în premenopauză sunt candidate pentru acest tip de tratament.
Gestionarea durerii
Există mai multe abordări pentru reducerea durerii în timpul actului sexual. Se pot încerca alte poziții sexuale, lubrifianți vaginali sau tehnici de relaxare înainte de sex.
Consumul anumitor alimente
Anumite modificări ale dietei pot fi de ajutor pentru creșterea libidoului. Pacienta ar putea beneficia de pe urma consumului de avocado, ulei de măsline, ouă, soia, semințe de dovleac, nuci, varză, ghimbir, stridii și ciocolată.
Practicarea posturilor de yoga
Unele cercetări sugerează că yoga poate îmbunătăți funcția sexuală în cazul femeilor, mai ales a celor cu vârste de peste 45 de ani. Acest lucru se poate datora faptului că posturile de yoga ajută la întărirea podelei pelviene și a musculaturii abdominale, precum și la combaterea stresului și îmbunătățirea stării de spirit.
Care este perspectiva femeii care suferă de frigiditate?
Pentru unele femei, frigiditatea poate dispărea de la sine. De asemenea, poate apărea doar în anumite situații, cum ar fi după naștere sau în timpul schimbărilor hormonale. Pentru altele, disfuncția sexuală poate necesita o gestionare continuă, cu ajutorul medicului ginecolog, când cauzele sunt fizice, sau al psihoterapeutului, când cauzele sunt de natură psihică.
Se poate preveni frigiditatea?
Unele măsuri pot fi utile pentru prevenirea frigidității:
- Evitarea drogurilor și a excesului de alcool,
- Adoptarea unei alimentații hrănitoare, fără grăsimi trans, cu mai puțin zahăr și făină albă,
- Practicarea regulată a exercițiilor fizice,
- Menținerea unei greutăți corporale sănătoase,
- Mersul la psiholog în caz de probleme cu dispoziția sau dacă există imposibilitatea de a comunica eficient cu partenerul.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Jean Hailes - Expert tips to boost your libido
https://www.jeanhailes.org.au/news/expert-tips-to-boost-your-libido
Cleveland Clinic - What Help Is Available for Low Sex Drive in Women?
https://health.clevelandclinic.org/what-help-is-available-for-low-sex-drive-in-women/
Obstetrics & Ginecology - Bremelanotide for the Treatment of Hypoactive Sexual Desire Disorder
https://journals.lww.com/greenjournal/fulltext/2019/11000/bremelanotide_for_the_treatment_of_hypoactive.2.aspx
Studiul „Bremelanotide for the Treatment of Hypoactive Sexual Desire Disorder”, apărut în Obstetrics & Gynecology 134(5):p 899-908, November 2019. | DOI: 10.1097/AOG.0000000000003500, autori: Kingsberg, Sheryl A. et al.
Te-ar mai putea interesa și...