Cum sa iti dai seama ca cei din jurul tau iti consuma energia

În termeni științifici, energia este capacitatea de a face anumite munci, anumite activități. Alții o definesc ca fiind vitalitatea de care au nevoie pentru activitatea fizică și mentală susținute. Însă mai există o formă de energie, cunoscută sub numele de energie spirituală.

Energia spirituală este prezența practic oriunde. Probabil ai observat și tu cum energia dintr-o camera se schimbă de fiecare dată când o anumită persoană întră în încăpere. Fiecare dintre noi aduce o anumită energie persoanelor dragi, pe care le iubim, colegilor și chiar străinilor cu care intrăm în contact, scrie seizepositivity.com.

Așa că este bine să învățăm să recunoaștem acei oameni care își iau energia “furând-o” de la ceilalți. Aceștia sunt precum niște "vampiri energetici" care storc toată energia pozitivă a celor din jur.

Există "vampiri energetici", adică persoane care nu reușesc să prospere dacă nu fură energie de la alții. Acest lucru este adesea neintenționat, deoarece este posibil ca și vampirii energetici să sufere din cauza unor experiențe disfuncționale care îi seacă de energie și ii lasă fără putere de multe ori.

Cum recunoaștem vampirii energetici?

•    Nu își asumă responsabilitatea pentru faptele lor

Vampirii energetici sunt adesea carismatici. Ei pot scăpa de probleme atunci când se folosesc de propriul farmec. Sunt vicleni și pot plasa responsabilitatea problemei altcuiva, în aproape orice situație. Nu acceptă niciodată să-și asume vreo vină în vreun dezacord sau problemă. De multe ori rămâi tu vinovatul, în locul lor.

De exemplu:

„Nu pot să cred că nimeni nu poate face acest lucru corect. Ce rușine!”

„Tocmai am fost acolo. El s-a supărat pe mine și încă nu știu ce am făcut!”

•    Sunt mereu implicați într-un fel de dramă

Vampirii energetici se regăsesc întotdeauna în mijlocul unei catastrofe, trecând de la o  țintă la alta cu comportamentul lor emoțional și dramatic. Când iei contact cu aceștia, îți aruncă această dramă în speranța că o vei absorbi și o vei remedia tu.

De exemplu:

„De ce sunt întotdeauna cel pe care toată lumea se enervează? Nu merit asta!”

„Pur și simplu nu mai pot suporta asta. Nu i-am făcut nimic, dar a încetat să mai vorbească cu mine. De ce nu poate fi toată lumea la fel de amabilă ca tine?"

•    Întotdeauna se vor poziționa pe o treaptă superioară ție

Vampirilor energetici nu le place niciodată să fie depășiți și nu sunt dornici să împărtășească lumina reflectoarelor. Aceasta este una dintre multele lor tendințe narcisiste. Se luptă să simtă fericire autentică pentru o altă persoană. În schimb, preferă să fure energie pentru a-și hrăni nevoile emoționale.

De exemplu:

„Este o veste foarte bună. De fapt, am aplicat azi pentru o nouă slujbă și chiar am nevoie de ajutor cu CV-ul meu. Te deranjează să te uiți ?”

“Sunt atât de mândru de tine! Mai ai încă trei diplome ca să mă ajungi din urmă!”

•    Îți diminuează problemele și le evidențiază pe ale lor

Vampirii energetici se hrănesc din energia emoțională. Și dacă ești trist sau supărat, sursele tale de energie scad. Pentru a absorbi energie de la tine, vampirii energetici vor muta atenția discuției asupra lor, transformându-ți consternarea în hrana lor emoțională.

De exemplu:

„Știu că slujba ta nu e bine plătită, dar cel puțin este distractivă. Trebuie să mă ajuți să-mi găsesc una nouă”

„Ești foarte solicitat la locul de muncă și te înțeleg, dar chiar trebuie să vorbesc cu tine în seara asta despre această problemă pe care o am”

•    Se comportă ca niște martiri

Vampirii energetici își pun problemele pe umerii altor oameni. Ei nu își asumă responsabilitatea pentru contribuțiile lor la dificultățile pe care le întâmpină. Ceea ce caută este sprijin emoțional, pentru a le spori stima de sine.

De exemplu:

„El este întotdeauna atât de nemulțumit. Fac tot ce pot, dar nu este suficient niciodată"

„Această zi a început rău și s-a înrăutățit!”.

•    Folosesc firea ta bună împotriva ta

Oamenii sensibili și plini de compasiune sunt ținte principale pentru vampirii energetici. Ei sunt buni ascultători, sunt empatici, au o inimă bună și o energie pozitivă. În acest fel, vampirii energetici îți folosesc firea bună împotriva ta, drenându-te de vitalitate.

De exemplu:

Îți monopolizează timpul la fiecare ocazie socială, astfel încât să poată stoarce cât mai multă energie de la tine.

Știu că te vei simți vinovat refuzându-le invitațiile la cafea sau la cină, așa că te întreabă regulat.

•    Te fac să te culpabilizezi sau îți dau ultimatumuri

Vampirii energetici se bazează adesea pe sentimentele de vinovăție pentru a obține ceea ce își doresc. Știu că vinovăția este o armă bună împotriva oamenilor care sunt plini de compasiune și grijă. La fel, ultimatumurile sunt o modalitate eficientă de a deturna intenția unei persoane și de a o constrânge să facă ceva ce altfel ar refuza.

De exemplu:

„Nu știu cum vrei să trăiesc fără tine. Mă vei distruge"

„Dacă îți pasă cu adevărat de mine, îl vei suna și îi vei spune cât de mult îl iubesc”

•    Sunt codependenți

Codependența este un tip de relație în care fiecare acțiune este concepută pentru a provoca o anumită reacție din partea celuilalt individ. Este un cerc vicios de comportament, dar vampirii energetici rareori recunosc că sunt în el. Ei folosesc aceste relații - de multe ori romantice - pentru a repeta un ciclu de drame și nevoi emoționale.

De exemplu:

„Știu că este o relație toxică, dar este mult mai bine decât să îl părăsesc și să ies din nou la întâlniri”

„Dacă îl ignor doar câteva zile, îmi va cere iertare și va veni înapoi”

•    Ei critică sau agresează

La bază, vampirii energetici sunt adesea nesiguri. Ei pot folosi tactici și critici dezumanizante pentru a-și menține „prada” nesigură, de asemenea. 

De exemplu:

„Am fost prea prost ca să mă aștept la ceva mai bun de la tine. Toți ceilalți mă tratează ca pe un gunoi, așa că de ce nu ai face-o și tu?”

”De la început am știut că vei eșua, iată că am avut dreptate!”

Care sunt ”simptomele” unui abuz energetic?

Iată mai jos o serie de situații în care poți fi sigur(a) că cineva se "hrănește" cu energia ta spirituală:

1.  Când te simți epuizat și stors de puteri de fiecare dată când eșți în preajma unei anumite persoane sau când vorbești cu acea persoană la telefon.
2.  Când te simți obosit și extenuat/ostenit, indiferent de cât se sănătos mănânci și indiferent de cât de multe exerciții fizice faci.
3.  Celebra propoziție "Dacă mă iubești, ai face..." deja devine o rutină și o persoană din preajma ta îți spune des acest lucru? Ei bine, te seacă de energie, mai ales când îți spune frază de fiecare când lucrurile nu au succes, când nu se dezvoltă într-un mod satisfăcător.
4.  Narcisiștii sunt "vampiri" energetici care nu te apreciază, care te sperie și care te abuzează emoțional. Ca să stai departe de acești oameni, ai nevoie de mult curaj și de multă energie.
5.  Când participi (fără să vrei) la situații dramatice sau iei parte la dramele altora.
6.  Când ai relații intime, relații sexuale fără să fii fericit(a) sau fără să fii îndrăgostit(a) de acea persoană.
7.  Când nu poți să ieși dintr-o relație toxică sau o relație abuzivă.
8.  Când simți că familia ta este dezamăgită de ține. De asemenea, când simți că îți pare rău în legătură cu acest lucru.

9.  Când te conformezi unui grup social și când "te amesteci" în mulțime, doar ca să simți că aparții acelui grup, acelei mulțimi. Din păcate, sunt și oameni care te seacă de energie.
10.  Atunci când ești tratat(a) ca o persoană la care apelează toată lumea când are nevoie, ca o persoană care spune întotdeauna "da", când faci ceea ce alții îți spun ce să faci, chiar dacă tu nu vrei să faci acel lucru. Te simți furios sau furioasă când oamenii încearcă să te manipuleze, dar tu nu poți face nimic în această privință.

Vampiri energetici devin, în general, persoanele care își ignoră sau neglijează propriile nevoi, persoanele care își sacrifică timpul pentru a-i ajută pe alții, persoanele care sunt atașate de lucruri/ relații toxice, persoanele care au fost neglijate în copilărie, precum și cele care au trecut prin evenimente de viață traumatice precum relații abuzive, despărțiri, decesul cuiva drag.

Pentru a combate vampirismul energetic, poți face câteva lucruri:

•    Stabilește limite clare și nu permite încălcarea acestora atunci când vine vorba despre timpul și intimitatea ta.
•    Distanțează-te de persoanele care simți că îți "mănâncă" energia.
•    Arată empatie persoanei pe care o suspectezi că este vampir energetic – aceasta nu face nimic cu rea intenție.
•    Menține-ți gândirea pozitivă.
•    Preocupă-te de sănătatea ta emoțională și psihică, mergi la psiholog ori la biserică, pentru a-ți găsi liniștea.
 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:

https://www.nbcnews.com/better/health/how-spot-deal-energy-vampire-ncna896251

https://lonerwolf.com/types-energy-vampire/

10 patterns of emotional abuse domesticshelters.org/domestic-violence-articles-information/10-patterns-of-verbal-abuse

Emotional and verbal abuse womenshealth.gov/relationships-and-safety/other-types/emotional-and-verbal-abuse


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0