Cum sa fii mai extravertit si sa iti faci prieteni mai usor?

Un om poate fi extravertit, introvertit sau ambivert și e normal să existe această diversitate. Pentru un introvertit, însă, poate fi mai greu să relaționeze, mai ales într-o lume care îți impune la tot pasul să fii extravertit. Dacă te recunoști, iată câteva ponturi care te vor ajuta să ieși din carapace!

Relațiile cu cei din jur nu sunt tocmai punctul tău forte? Ți-ai dori mai mulți prieteni însă ești prea timid pentru a lega noi relații? Nu este imposibil, dacă lucrezi un pic cu tine. Persoanele introvertite, care nu se manifestă cu ușurință atunci când sunt în prezența altora, pot întâmpina probleme la capitolul legat prietenii. 

Asta nu înseamnă însă că trebuie să se resemneze cu statutul de introvertit și să tânjească după prieteni fără să facă nimic în acest sens, ci că trebuie să găsească strategii eficiente prin care să își facă prieteni mai ușor, în ciuda timidității sau a greutății de a relaționa - căci nu toți introvertiții sunt timizi, așa cum se crede în general.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Poți învăța să fii mai extravertit?

Răspunsul este da, important este să vrei și să faci câteva schimbări în felul în care acționezi. Dacă nu reușești singur, cere ajutorul unor apropiați care par să lege relații cu ușurință sau, dacă nimic nu te ajută, caută un psiholog care să te ghideze în câteva ședințe. Iată ce poți încerca pentru a fi mai extravertit:

Asumă-ți riscuri

Ai tendința de a te gândi prea mult la consecințe orice ai face și de a despica firul în patru, așa că niciodată nu iei inițiativa? Învață să îți asumi riscuri indiferent de potențialele consecințe. Ieși din zona de confort și bucură-te de experiența trăită, în ciuda disconfortului pe care îl ai - la final, satisfacția pe care o vei avea pentru că ți-ai învins temerile va fi o răsplată suficientă.

Nu spune nimeni să începi să faci lucruri necugetate, doar ca să scapi de eticheta de introvertit! A fi introvertit nu este o anomalie, este o caracteristică a ta, pe care trebuie doar să o modelezi pentru a lucra în folosul, nu în dezavantajul tău. E bine de știut că și un extravertit are uneori de lucru cu el însuși tocmai pentru că această caracteristică poate fi uneori în dezavantajul lui. 

Așadar, acceptă invitațiile la petreceri, ieșirile cu colegii în oraș și fă, la rândul tău, invitații, oamenilor cu care simți că te poți înțelege. Nu este nimic rău în a fi selectiv legat de persoanele care îți formează anturajul, e chiar sănătos. Treptat, viața socială va înceta să fie o corvoadă și va deveni suportabilă, pentru ca apoi, după o perioadă de acomodare, să devină chiar plăcută. 

Impune-ți, pentru început, să nu refuzi niciodată o invitație în oraș sau la masă. Bineînțeles, excepție fac cazurile în care chiar nu vrei să ieși cu persoana care te invită și nu o dorești în viața ta sub nicio formă. Însă atunci când persoana ți se pare în regulă, și doar teama de necunoscut și nesiguranța te fac să stai pe gânduri, spune „da”.

Învață să faci complimente, dar și să le accepți

Complimentele sunt excelente pentru a sparge gheața atunci când vrei să începi o conversație. Alege întotdeauna complimentul cu atenție, astfel încât să fie și să și sune sincer și natural, nu forțat. Spre exemplu, unei femei îi poți admira pantofii și o poți întreba de unde i-a achiziționat, iar de aici discuția va decurge de la sine. În cazul unui bărbat, un compliment adus ceasului său ori mașinii poate conta foarte mult. 

La fel, acceptă complimentele altora, nu începe să bați în retragere și să contrazici persoana. Se știe că felul în care ne percepem noi diferă, uneori chiar foarte mult, de felul în care ne percep ceilalți. Dacă ție nu îți place părul tău, să spunem, iar cineva îți face un compliment legat de păr și simți că omul este sincer, mulțumește-i, nu te apuca să îi spui cât îți detești tu podoaba capilară. Aceeptă că el te vede, pur și simplu, cu alți ochi.

Analizează motivele care te țin departe de oameni

Pe lângă faptul că ești o persoană introvertită din naștere, e posibil să ai și alte motive pentru care îți este greu să legi prietenii. Odată ce stabilești care este motivul în cazul tău, te poți strădui să îl elimini. Fie că este vorba despre stima de sine scăzută, fie că este vorba despre experiențe din trecut neplăcute, care te-au făcut să te simți respins, important este să mergi mai departe și să privești către viitor. Este bine să înveți din greșeli, însă nu trebuie să înveți lecția greșită. Dacă cineva te-a rănit, această experiență neplăcută trebuie să te facă să fii mai precaut cu privire la oamenii pe care îi alegi să îți fie aproape, nu să fii suspicios cu privire la toți cei din jur.

Dă-ți voie să greșești

Odată ce înțelegi că a greși este uman și firesc, îți va fi mult mai ușor să ieși din carapacea de introvertit. Nu trebuie să impresionezi pe nimeni, trebuie doar să interacționezi și să găsești acele persoane cu care îți face plăcere să îți petreci timpul, iar restul va veni de la sine.

Ce calități are un introvertit?

Așa cum am discutat, faptul că ești introvertit nu este un handicap, ci o trăsătură care vine cu multe beneficii. Introvertiții au adesea o serie de calități remarcabile, inclusiv:

Aplecare spre cunoaștere

Introvertiții sunt adesea mai orientați spre interior și au o ușurință pentru autoreflecție și autocunoaștere. Această capacitate îi ajută să înțeleagă mai bine propriile lor gânduri, sentimente și motivații. De asemenea, pot să perceapă subtilități și nuanțe pe care alții le-ar putea trece cu vederea și să ajungă la o înțelegere profundă și complexă în domeniile care îi interesează.

Ascultare atentă

Deoarece le place să observe și să asculte mai mult decât să vorbească, introvertiții sunt adesea ascultători excepționali. Un introvertit acordă atenție detaliilor și își poate oferi sprijinul într-un mod profund și empatic.

Creativitate

Multe studii au arătat că introvertiții tind să fie mai creativi în anumite domenii, precum scrierea sau programarea. Capacitatea lor de a petrece timp singuri fără să se simtă rău sau plictisiți le permite să se adâncească în gândire și să exploreze idei în profunzime.

Independență

Introvertiții se simt adesea confortabil cu propria lor companie și pot funcționa bine chiar și în absența interacțiunii sociale constante. Ei tind să își gestioneze foarte bine timpul și activitățile fără să aibă nevoie de prezența altora.

Loialitate

Odată ce un introvertit formează o legătură strânsă cu cineva, este loial și devotat. Chiar dacă nu sunt persoane extrem de expresive din punct de vedere social, introvertiții își pot arăta afecțiunea și sprijinul în moduri mai subtile, dar la fel de semnificative.

Ce calități are un extravertit?

Extravertiții au și ei o serie de calități remarcabile, care îi ajută în interacțiunile sociale și în alte aspecte ale vieții:

Sociabilitate

Un om extravertit este recunoscut pentru abilitatea sa de a se conecta ușor cu ceilalți și de a se simți energizat în prezența altora. Această sociabilitate îl face să fie ușor de abordat și să se bucure de interacțiuni sociale.

Energie și entuziasm

Extravertiții sunt adesea percepuți ca fiind plini de viață, entuziaști și energici. Ei sunt predispuși să își manifeste direct emoțiile și să se angajeze rapid în conversații și activități.

Comunicare eficientă

Capacitatea unui extravertit de a se exprima și de a comunica deschis îl face să fie bun vorbitor și să își facă părerea cunoscută în mod clar și convingător.

Adaptabilitate socială

Extravertiții tind să se simtă confortabil în diferite medii sociale și să navigheze cu ușurință prin diverse cercuri sociale. Ei sunt flexibili și se adaptează ușor la schimbări și la diferite contexte.

Abilități de leadership

Datorită abilităților lor de comunicare și influențare, extravertiții pot fi eficienți în roluri de lider; sunt deseori carismatici și îi inspiră și pe alții să îi urmeze în proiecte și inițiative.

Ce defecte tind să aibă un introvertit și un extravertit?

Pe lângă calitățile pe care le are fiecare persoană, există și un revers al medaliei.

Pe de o parte, un introvertit poate fi perceput ca fiind distant în interacțiunile sociale, ceea ce ar putea fi interpretat greșit ca lipsă de interes sau de implicare. De asemenea, poate fi reticent în a-și asuma roluri de conducere, poate avea dificultăți în a-și exprima sentimentele și poate supraanaliza orice, îngrijorându-se în exces.

Pe de altă parte, un extravertit poate fi impulsiv, neatent la detalii și chiar superficial, poate fi deranjant prin vorbitul excesiv și lipsa de ascultare atentă; de asemenea, poate fi dependent de interacțiunile cu cei din jur și, deci, poate avea mari dificultăți când vine vorba să petreacă timp singur.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Introverts vs. Extroverts: What’s the Difference?
https://health.clevelandclinic.org/introvert-vs-extrovert
Britannica - introvert and extravert 
https://www.britannica.com/science/introvert


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0