

Cele mai surprinzatoare iluzii mintale si sindroame
Cele mai surprinzatoare iluzii mintale si sindroame
Cele mai surprinzatoare iluzii mintale si sindroame
Iluziile mintale apar in toate formele si dimensiunile; de la episoadele tranzitorii pana la bolile mintale incurabile. Dar toate au un lucru in comun: detasarea de realitate. Ele nu asculta de ratiune si nu se bazeaza pe fapte.
Iata douasprezece dintre cele mai ciudate iluzii mintale:
1. Sindromul Alice in Tara Minunilor
Numit asa dupa romanul lui Lewis Carroll, aceasta iluzie afecteaza perceptiile spatiului si timpului.
Pacientul poate vedea unele obiecte mai mici decat sunt in realitate si altele mai mari decat sunt cu adevarat. De asemenea, ii este dificil sa aprecieze timpul. Este o iluzie relativ comuna, nu neaparat asociata cu boala mintala. Uneori oamenii raporteaza ca se confrunta cu aceasta ca si copii sau chiar inainte de a adormi.
Cel mai adesea, iluzia este cauzata de migrene, de care Lewis Carroll a suferit si le-a folosit ca inspiratie pentru poveste.
2. Sindromul Cotard
Cunoscut si sub numele de "Walking Corpse Sindrom", sindromul Cotard este atunci cand pacientul crede ca este mort, ca nu exista sau ca si-a pierdut organele interne.
In mod obisnuit, cei care sufera de acest sindrom neaga ca exista; in mod firesc, aceasta inseamna ca ii este foarte dificil sa inteleaga realitatea.
Oamenii cu sindromul Cotard devin foarte retrasi si au tendinta sa nu se ingrijeasca de ei insisi. Iluzia este adesea intalnita la persoanele care sufera de schizofrenie.
3. Iluzia Capgras
Asemanatoare sindromului Cotard, iluzia Capgras este convingerea ca o persoana apropiata pacientului a fost inlocuita de un impostor care pare identic cu ea, dar nu este aceeasi persoana.
Iluzia este numita asa dupa medicul francez Joseph Capgras care a descris-o pentru prima data. Ea este adesea asociata cu schizofrenia, dar poate aparea, de asemenea, din cauza leziunilor cerebrale si a dementei.
4. ”Folie à deux”
“Folie à deux” inseamna literalmente "nebunia impartasita de doi". Mult mai buna decat denumirea tehnica de "tulburare psihotica comuna".
Este atunci cand doi (sau mai multi) oameni care traiesc in mod obisnuit in imediata vecinatate impartasesc aceleasi iluzii.
5. Inserarea gandului
Inserarea gandului este iluzia ca ideile, gandurile pe care le are pacientul ii sunt inserate in minte de altcineva, nu sunt ale lui.
Persoana crede uneori ca ideile ii vin de la o alta persoana si uneori nu stie de unde provin acestea. Aceasta iluzie este adesea un simptom al schizofreniei.
6. Sindromul Paris
Sindromul Paris este o experienta tranzitorie care ii afecteaza pe turistii care viziteaza Parisul, care constata ca Orasul Luminii nu se ridica la nivelul asteptarilor lor.
Acestia pot prezenta halucinatii, iluzii de persecutie, anxietate si alte simptome somatice. Sindromul Paris poate parea o gluma, dar in jur de 20 de turisti japonezi pe an sunt spitalizati din aceasta cauza.
Unii cred ca este datorita socului de diferenta culturala, deoarece japonezii au o viziune deosebit de idealizata asupra Parisului. Tratamentul obisnuit pentru sindromul Paris este intoarcerea acasa.
7. Sindromul Ierusalim
Parisul nu are monopolul de a face ca vizitatorii sa fie afectati de o boala mintala. Unii vizitatori ai Ierusalimului pot deveni obsedati de oras dupa sosire.
Cei care se confrunta cu acest sindrom pot suferi de anxietate, incep sa poarte o toga, incep sa cante imnuri sau sa strige versete din Biblie. Unii chiar fac in public anumite slujbe, prost practicate.
Estimarile plaseaza numarul persoanelor care necesita internare in spital datorita acestui sindrom la aproximativ 40 pe an. La fel ca si in cazul sindromului Paris, tratamentul obisnuit este sa se intoarca acasa.
8. Sindromul Othello
Sindromul reprezinta convingerea ca partenerul pacientului il inseala, in ciuda faptului ca nu exista nicio dovada. Este mult mai mult decat o gelozie obisnuita, deoarece pacientul sufera de ganduri obsesive puternice.
Cei care sufera de sindromul Othello isi pot verifica continuu partenerul, il pot urmari, il pot interoga unde a fost si, in cazuri extreme, pot ajunge la violenta.
9. Sindromul Ekbom
Sindromul Ekbom este cosmarul cosmarurilor. In aceasta forma deosebit de urata de hipocondrie, pacientii cred ca trupul lor a fost infestat de paraziti.
Nu este neobisnuit ca persoanele care sufera de aceasta boala sa contacteze specialistii in controlul daunatorilor sau dermatologii, mai degraba decat psihologii sau psihiatrii.
Este numit asa dupa neurologul suedez Karl Axel Ekbom, care a scris despre el in anii 1930.
10. Licantropia clinica
Licantropia clinica este convingerea ca persoana s-a transformat sau este in curs de transformare intr-un animal. Si nu doar in lupi, ci si in broaste, pisici, cai, pasari, hiene si chiar albine. Aceasta iluzie este foarte rara.
11. Paramnezie reduplicativa
Aceasta afectiune este de obicei cauzata de leziuni ale creierului si are ca rezultat faptul ca persoana crede ca un loc sau o locatie a fost duplicata si/sau mutata in alta parte.
Soldatii cu leziuni la cap au raportat ca ei cred ca spitalul in care se recupereaza este de fapt in orasul lor natal, cand de fapt nu este nici pe departe asa. Impartaseste unele caracteristici cu sindroamele Cotard si Capgras in faptul ca oamenii, locurile sau lucrurile au fost inlocuite sau sunt transformate cumva.
12. Sindromul persoanelor duble
Aici cineva crede cu adevarat ca are o dublura care arata ca el, dar care are o personalitate diferita si o viata diferita. Dublura poate fi un strain, sau poate fi un membru al familiei.
In unele cazuri, pacientii pot deveni furiosi pe cineva care le-a furat infatisarea, ceea ce poate duce la atacuri psihologice sau fizice. Sindromul este cel mai frecvent observat la persoanele cu tulburare bipolara sau schizofrenie, desi este foarte rar.
Sursa foto: Shutterstock