Cele mai surprinzatoare iluzii mintale si sindroame

Iluziile mintale apar în toate formele și dimensiunile; de la episoadele tranzitorii până la bolile mintale incurabile. Dar toate au un lucru în comun: detașarea de realitate. Ele nu ascultă de rațiune și nu se bazează pe fapte.

Iată treisprezece dintre cele mai ciudate iluzii mintale:

1. Sindromul Alice în Țara Minunilor

Numit așa după romanul lui Lewis Carroll, această iluzie afectează percepțiile spațiului și timpului. Pacientul poate vedea unele obiecte mai mici decât sunt în realitate și altele mai mari decât sunt cu adevărat. De asemenea, îi este dificil să aprecieze timpul. Este o iluzie relativ comună, nu neapărat asociată cu boala mintală. De regulă, iluziile apar noaptea. Cauzele acestui sindrom încă nu sunt cunoscute cu exactitate. Migrena tipică, epilepsia lobului temporal, tumorile cerebrale, medicamentele psihoactive sau infecțiile cu virusul Epstein-barr pot să se afle în spatele acestui sindrom, atrag atenția oamenii de știință.

Cel mai adesea, iluzia este cauzată de migrene, de care Lewis Carroll a suferit și le-a folosit că inspirație pentru poveste.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

2. Sindromul Cotard

Cunoscut și sub numele de "Walking Corpse Sindrom", sindromul Cotard apare atunci când pacientul crede că este mort, că nu există sau că și-a pierdut organele interne. În mod obișnuit, cei care suferă de acest sindrom neagă că există; în mod firesc, aceasta înseamnă că îi este foarte dificil să înțeleagă realitatea.

Oamenii cu sindromul Cotard devin foarte retrași și au tendința să nu se îngrijească de ei înșiși. Iluzia este adesea întâlnită la persoanele care suferă de schizofrenie, dar au fost raportate cazuri și la pacienți cu tulburări de dispoziție, tulburări psihotice și afecțiuni medicale. Cele mai multe cazuri de sindrom Cotard sunt mai sensibile la tratamentul electroconvulsiv (ECT) decât la tratamentul farmacologic.  

3. Iluzia Capgras

Asemănătoare sindromului Cotard, iluzia Capgras se manifestă prin convingerea că o persoană apropiată pacientului a fost înlocuită de un impostor care pare identic cu ea, dar nu este aceeași persoană. Iluzia este numită așa după medicul francez Joseph Capgras care a descris-o pentru prima dată. Ea este adesea asociată cu schizofrenia, dar poate apărea, de asemenea, din cauza leziunilor cerebrale și a demenței. Această iluzie este cea mai răspândită dintre sindroamele delirante de identificare greșită și apare în cazuri psihiatrice și non-psihiatrice, inclusiv la pacienții cu leziuni cerebrale.

Pe lângă schizofrenie și tulburări schizoafective, boala Alzheimer, demența, demența cu corpi Lewy, epilepsia, accidentul cerebrovascular, tumorile hipofizare și pacienții cu boala Parkinson avansată, pacienții se pot confrunta și cu iluzia Capgras.

4. „Folie à deux”

„Folie à deux” înseamnă literalmente "nebunia împărtășită de doi". Mult mai bună decât denumirea medicală de "tulburare psihotică comună". Aceasta apare atunci când doi (sau mai mulți) oameni care trăiesc în mod obișnuit în imediata vecinătate împărtășesc aceleași iluzii. Un pacient, care are o tulburare psihotică cu deliruri, influențează un alt individ nonpsihotic sau mai mulți pe baza unei credințe delirante. Acestă iluzie este frecvent întâlnită la doi indivizi, dar în cazuri rare, poate include grupuri mai mari.  

Această tulburare a fost listată pentru prima dată în Manualul de diagnostic și statistică al tulburărilor mintale, ediția a treia (DSM-III) ca tulburare paranoidă comună. În următoarea ediție (DSM-IV), termenul s-a schimbat în tulburare psihotică comună. În cea mai recentă ediție, DSM-5, este inclusă în secțiunea despre alte spectre specificate de schizofrenie și alte tulburări psihotice. 

5. Inserarea gândului

Inserarea gândului este iluzia că ideile, gândurile pe care le are pacientul îi sunt inserate în minte de altcineva, nu sunt ale lui. Persoana crede uneori că ideile îi vin de la altcineva și uneori nu știe de unde provin acestea. Această iluzie este adesea un simptom al schizofreniei.

6. Sindromul Paris

Sindromul Paris este o experiență tranzitorie care îi afectează pe turiștii care vizitează Parisul, care constată că Orașul Luminii nu se ridica la nivelul așteptărilor lor. Aceștia pot prezenta halucinații, iluzii de persecuție, anxietate și alte simptome somatice. Sindromul Paris poate părea o glumă, dar în jur de 20 de turiști japonezi pe an sunt spitalizați din această cauză. Unii cred că acest sindrom apare din cauza șocului de diferență culturală, deoarece japonezii au o viziune deosebit de idealizată asupra Parisului. Tratamentul obișnuit pentru sindromul Paris este întoarcerea acasă.

7. Sindromul Ierusalim

Parisul nu are monopolul de a face ca vizitatorii să fie afectați de o boală mintală. Unii vizitatori ai Ierusalimului pot deveni obsedați de oraș după sosire. Cei care se confruntă cu acest sindrom pot suferi de anxietate, încep să poarte o togă, încep să cânte imnuri sau să strige versete din Biblie. Unii chiar fac în public anumite slujbe, prost practicate.

Printre simptomele sindromului Ierusalim se numără:

  • anxietate
  • impulsul de a merge singur prin Ierusalim
  • mărșăluind către un loc sfânt
  • rostind o predică în acel loc sfânt, îndemnând oamenii la o viață mai bună

Estimările plasează numărul persoanelor care necesită internare în spital din cauza acestui sindrom la aproximativ 40 pe an. La fel ca și în cazul sindromului Paris, odată ce pacienții părăsesc Ierusalimul și ajungă să fie din nou în preajma familiilor lor și a oamenilor care îi cunosc, revin la normal. Ei își reiau cursul noral al vieții și nici o urmă de boală mintală nu pare să-i urmeze. Întregul proces al sindromului Ierusalim, de la început până la sfârșit, durează de la cinci la șapte zile.  

8. Sindromul Othello

Sindromul reprezintă convingerea că partenerul pacientului îl înșeală, în ciuda faptului că nu există nicio dovadă. Este mult mai mult decât o gelozie obișnuită, deoarece pacientul suferă de gânduri obsesive puternice.

Cei care suferă de sindromul Othello își pot verifica continuu partenerul, îl pot urmări, îl pot interoga unde a fost și, în cazuri extreme, pot ajunge la violență.

9. Sindromul Ekbom

Sindromul Ekbom este coșmarul coșmarurilor. În această formă deosebit de urâtă de hipocondrie, pacienții cred că trupul lor a fost infectat de paraziți. Nu este neobișnuit ca persoanele care suferă de această boală să contacteze specialiștii în controlul dăunătorilor sau dermatologii, mai degrabă decât psihologii sau psihiatrii.

Este numit așa după neurologul suedez Karl Axel Ekbom, care a scris despre el în anii 1930. Pacienții cu sindromul Ekbom prezintă o serie de comportamente previzibile în încercările lor de a-și elimina infestările, inclusiv căutarea de tratament de la medici și entomologi. Frecvent, aceștia se confruntă și cu afecțiuni psihologice comorbide. 

10. Licantropia clinică 

Licantropia clinică sau zoantropia este convingerea că persoana s-a transformat sau este în curs de transformare într-un animal. Și nu doar în lupi, ci și în broaște, pisici, cai, pasări, hiene și chiar albine. Această iluzie a fost observată în asociere cu mai multe afecțiuni neuropsihiatrice, inclusiv stări psihotice și afective primare, intoxicație și sevraj de droguri, boli cerebrovasculare, leziuni cerebrale traumatice, demență, delir și convulsii.

Licantropia nu formează un sindrom distinct, ci este un simptom al diferitelor boli psihiatrice. Este în mare măsură influențată de mediul socio-cultural al pacientului, astfel încât specia animală reprezintă adesea descrierea delirante a răului de către pacient1

11. Paramnezie reduplicativă

Această afecțiune este de obicei cauzată de leziuni ale creierului și are ca rezultat faptul că persoana crede că un loc sau o locație a fost duplicată și/sau mutată în altă parte. Soldații cu leziuni la cap au raportat că ei cred că spitalul în care se recuperează este de fapt în orașul lor natal, când de fapt nu este nici pe departe așa. Creierul unei persoane confuze sau inconștiente poate codifica anumite informații despre un loc, dar nu și le poate aminti. Când persoana devine conștientă, aceeași zonă este codificată diferit de creier. Inconștient, este un loc vechi. Dar în mod conștient, este un loc nou.

Deci, persoana cu paramnezie reduplicativă crede că sunt 2 locuri identice.

Cel mai frecvent, persoanele cu paramnezie reduplicativă au leziuni ale regiunilor frontale și temporale ale creierului. De asemenea, această problemă de sănătate este cauzată de afectarea părții drepte a creierului; această zonă a creierului este responsabilă de memorie și raționament. Împărtășește unele caracteristici cu sindroamele Cotard și Capgras și anume faptul că oamenii, locurile sau lucrurile au fost înlocuite sau sunt transformate cumva.

12. Sindromul persoanelor duble

Aici cineva crede cu adevărat că are o dublură care arată ca el, dar care are o personalitate diferită și o viață diferită. Dublura poate fi un străin, sau poate fi un membru al familiei. În unele cazuri, pacienții pot deveni furioși pe cineva care le-a furat înfățișarea, ceea ce poate duce la atacuri psihologice sau fizice. Sindromul este cel mai frecvent observat la persoanele cu tulburare bipolară sau schizofrenie, deși este foarte rar.

13. Sindromul Stendhal

Orașul Florența din Italia găzduiește unele dintre cele mai frumoase clădiri arhitecturale din lume. Și pentru unii, a fi în prezența acestor frumuseți uluitoare, devine copleșitor. Unii se plâng că suferă de depresie și pierderea identității. Sindromul Stendhal poartă numele unui romancier care a fost internat timp de o lună după ce a experimentat aceste simptome după ce a vizitat Santa Croce, biserica franciscană din Florența.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „A Rare Report of Clinical Lycanthropy in Obsessive-Compulsive and Related Disorders”, Cureus. 2021 Feb, Varchasvi Mudgal et al. 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7971710/
National Library of Medicine - Shared Psychotic Disorder
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31095356
National Library of Medicine - Alice in Wonderland syndrome: A rare neurological manifestation with microscopy in a 6-year-old child
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4302569
National Library of Medicine - A Case Report of Cotard’s Syndrome
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2695744


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0