Ce este "autismul virtual" si cum il recunosti

Micutul tau petrece foarte mult timp in fata unui ecran? Ar putea avea un risc mai mare de "autism virtual", un termen recent care a fost scos la iveala de psihologi.

O parte dintre copiii care au fost diagnosticati cu autism sau cu tulburari de spectru autist ar putea avea foarte mult de beneficiat de pe urma faptului ca nu au fost expusi la ecranele unor dispozitive electronice.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Noi studii de caz clinice au constatat ca multi copii mici care petrec prea mult timp in fata unui ecran - cum ar fi cel al televizorului, in fata jocurilor video, a tabletelor si a calculatoarelor - au simptome etichetate drept "autism". Atunci cand parintii indeparteaza aceste ecrane pe o perioada de cateva luni, simptomele copilului dispar. Termenul pentru acest fenomen este "autism virtual" sau autismul indus de ecranele unor dispozitive electronice si a fost inventat de un psiholog clinician roman.

Specialistii au observat ca intr-un spital de copii a crescut procentul de pacienti cu autism internati a. Cauza era necunoscuta, asa ca, analizand datele colectate de la pacientii internati, s-a descoperit o tendinta puternica: copiii prezentati cu autism petreceau 4 ore sau mai mult de 4 ore pe zi, uitandu-se la un anumit tip de ecran - televizor, computer, tableta sau telefon inteligent.

Asa ca specialistii din intreaga lume, nu doar din Romania, ci si din Franta si Statele Unite ale Americii, au vrut sa afle ce se afla in spatele acestei cresteri exponentiale a copiilor diagnosticati cu autism. Una dintre intrebarile pe care si le-au pus specialistii a fost daca indepartarea ecranelor si a dispozitivelor electronice din viata copiilor mici poate sa scada riscul de autism sau poate chiar sa reduca simptomele dupa ce micutii au fost diagnosticati cu autism.

Ce au observat specialistii

Doi medici francezi, cu o expertiza in dezvoltarea copilului, dr. Isabelle Terrasse si dr. Anne-Lise Ducanda, au incercat sa gaseasca raspunsuri la aceasta intrebare despre pericolele pe care le au ecranele dispozitivelor elecronice in ceea ce priveste copiii cu varste intre 0 si 4 ani.

Intentia acestor medici este sa ii avertizeze pe parinti si pe expertii din domeniul sanatatii despre raspandirea "autismului virtual" si sa propuna solutii. Cercetarea celor doi medici francezi a aratat ca unii dintre copiii cu varste cuprinse intre 0 si 4 ani, care au fost diagnosticati cu autism, au avut de beneficiat de pe urma faptului ca nu au mai fost expusi la aceste ecrane electronice. Practic, "sursa" autismului lor virtual a fost eliminata.

Dr. Isabelle Terrasse si dr. Anne-Lise Ducanda au observat apoi copiii care au fost diagnosticati cu autism, in spitale. Simptomele acestor copii au disparut in intregime la o luna dupa ce a fost eliminat timpul petrecut in fata unor ecrane. "Autismul virtual" este termenul pe care cei doi medici francezi l-au folosit pentru a descrie acest fenomen ingrijorator. Cercetatorii francezi au concluzionat ca timpul petrecut in fata ecranelor (laptop, tableta, calculator, smartphone) a impiedicat dezvoltarea creierului acestor copii si i-a impiedicat sa isi dezvolte o viata sociala normala, scrie madinamerica.com.

Efectele ecranelor asupra copiilor

Creierul unui copil mic nu se poate dezvolta fara acest simt al atingerii si al interactiunii cu obiecte si alti oameni. Lumina si zgomotul care vin din ecranele dispozitivelor electronice capteaza atentia copilului, insa acestea nu duc la dezvoltarea sanatoasa a creierului, atrag atentia psihologii.

Ecranele sunt atat de atragatoare, incat copilului ii este greu sa isi indrepte atentia si catre altceva. Pe scurt, micutul devine distras de ecran si dependent. Ecranul, totodata, izoleaza copilul de interactiunile umane care sunt necesare pentru a crea abilitatile de comunicare si pentru dezvoltarea limbajului. Mai rau, spun psihologii, zgomotul si lumina ce provin de la aceste ecrane - chiar si desenele animate - pot genera emotii dureroase carora copilul abia le poate face fata. Aceste sentimente pot duce la un comportament violent si agresiv la un copil mic.

Cat timp are voie sa petreaca in fata unui ecran

Copiii mici sunt expusi la ecranele din locuintele noastre mai mult decat este recomandat, de exemplu, De Academia Americana de Pediatrie. Aceasta institutie recomanda ca micutii sub varsta de 2 ani sa nu fie expusi deloc la astfel de ecrane ale dispozitivelor electronice, iar copiii mai mari de doi ani ar trebui sa aiba o perioada limitata la 2 ore pe zi petrecute in fata unui ecran.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0