Top reguli ca sa aplici corect cremele cu SPF

Când este utilizată corect, poate proteja pielea de razele UV dăunătoare ale soarelui, reducând riscul de arsuri solare, cancer de piele 1 și semne premature de îmbătrânire. Nu e de mirare că specialiștii sunt de părere că folosirea cremei de protecție solară este cel mai important pas al rutinei de îngrijire a pielii.

Din păcate, detaliile precum ce cremă să alegeți, cât de mult să aplicați și când trebuie reaplicată, pot fi confuze. De aceea, am pregătit acest articol.

Pe principiul "a preveni este mai bine decât a trata”, acționați inteligent și folosiți cremele de protecție solară. Și pentru că sunt atâtea tipuri existente pe piață, întrebările sunt: "Ce și cum le alegem?". Pigmentul tenului sau vârsta sunt doar câteva indicii ce te pot ghida către formula potrivită, cu indicele potrivit de SPF.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Sunteți cu totul de acord că este absolut esențială folosirea cremelor cu protecție solară, mai ales că aceste produse au fost clasate ca fiind cele mai eficiente produse antiaging. Așadar, dacă vă doriți o piele netedă, lipsită de pete și arsuri solare, vă recomand să folosiți pe toată durata anului (indiferent de sezon) acest gen de cremă.

Lecția#1 - Textura cremei cu SPF

Avantajul este că, găsindu-le în texturi diferite, pot fi aplicate foarte eficient pe corp, dar și pe față. Respectiv pe corp pot fi aplicate sub formă de cremă, spray sau ulei, pe față sub formă de cremă și spray, pe scalp sub formă de gel sau spray, iar în jurul ochilor și pe buze (deseori se neglijează aceste zone) cu textură sub formă de stick pentru că nu migrează. 

Crema de protecție solară ar trebui să fie ultimul pas în rutina ta de îngrijire a pielii de dimineață înainte de a te machia. Asta înseamnă că trebuie să o aplici după ce ai aplicat serul și crema hidratantă.
Poți opta pentru o cremă hidratantă cu SPF pentru fața ta — totul ține de preferințele personale — dar tot ai nevoie de acest strat de bază de protecție solară chiar dacă machiajul tău are SPF. Majoritatea fondurilor de ten conțin doar SPF 15 sau mai puțin și adesea nu aplicăm suficient pentru o protecție completă.

De reținut este că, de cele mai multe ori, la buza inferioară, apare cancerul de piele, dacă nu este protejată corespunzător. Ingredientele chimice ale acestor creme au rolul de a absorbi lumina ultravioletă (UV). 

În schimb, cele pe baza ingredientelor naturale au rolul de a forma un strat protector ce reflectă lumina UV. Cel mai simplu de identificat în ce categorie se situează crema pe care urmează să o alegi este conținutul de oxid de zinc și dioxid de titanium care este specific pentru cele naturale. 

Cele chimice conțin câteodată și ingrediente naturale, însă trebuie să vă orientați după lista totală de ingrediente, pentru că, dacă aceasta este formată din ingrediente cu terminații gen "oxi", "avo", “etal", clar este o formulă chimică. Nu uitați de parabeni și alcool în cazul unui ten sensibil.

Specialiștii recomandă cremele de protecție solară minerale în detrimentul cremelor solare chimice, deoarece sunt mai puțin susceptibile de a provoca iritații și sunt eficiente imediat după aplicare.  

Pe de o parte, blocanții minerali conțin de obicei oxid de zinc sau dioxid de titan, care se așează pe piele și acționează ca o barieră care reflectă razele UV. Cremele chimice de protecție solară, pe de altă parte, conțin filtre precum octisalate sau avobenzone, care pătrund în piele și o protejează prin absorbția razelor UV.

Lecția#2 - Medicamentele și expunerea la soare

Atenție sporită la consumul de medicamente și la expunerea la soare. Unele dintre acestea pot fotosensibiliza pielea și automat condiționează aplicarea în permanență a cremelor cu protecție solară. Medicamente precum cele care au ca substanță activă  isotretinoinum, cum sunt acestea, sau cele precum acestea au tendința de a sensibiliza pielea, iar cel mai indicat, la fel ca în cazul persoanelor cu pielea sensibilă, al celor blonde sau roșcate natural, este să se aplice o cremă de protecție SPF de minimum 50.

Lecția#3 - Decodarea indicelui de protecție solară

SPF-ul înseamnă "sun protection factor", iar indicele ce însoțește orice cremă de protecție indică intervalul de expunere. Respectiv, dacă o cremă are indicele 30 înseamnă că poți sta 30 de minute la soare fără risc. Acest indice ar trebui să fie cel minim pentru persoanele care nu prezintă o situație particulară. Însă trebuie luate în calcul și condițiile în care expuneți pielea protejată.

Dacă transpirați abundent sau dacă intrați în apă, indicele cremei nu mai garantează eficacitatea și crema trebuie reaplicată dacă nu este în varianta waterproof. Când alegeți crema, asigurați-vă că formula acesteia protejează împotriva UVA (acestea duc la cancer) și UVB (provoacă arsuri cutanate). Din păcate, statistic vorbind, se știe că aceste creme sunt aplicate doar în proporție de 50% față de normal și că nu se respectă indicele pentru reaplicare ceea ce înseamnă că riscul persistă. O soluție ar fi să mizați pe o cremă cu indice foarte mare, care are peste 50. 

Lecția #4 - Cum se aplică

Eficiența unei creme de protecție solară o face chiar aplicarea în sine. În cazul cremelor minerale, trebuie aplicată imediat ce te expui la soare, în timp ce texturile chimice au nevoie de un interval de 20 minute ca să acționeze, pentru a fi absorbite integral de piele. Ceea ce înseamnă că le puteți aplica înainte de a vă îmbracă și astfel puteți să o aplicați pe tot corpul.

Aplicați o cantitate generoasă de cremă pe  gât, față, urechi, picioare. Pentru zonele greu accesibile, cum ar fi spatele, cereți ajutorul cuiva sau folosiți un spray de protecție solară. Dacă aveți părul subțire, fie aplicați protecție solară specială pentru scalp, fie purtați o pălărie cu boruri largi. Pentru a vă proteja buzele, aplicați un balsam de buze cu un SPF de cel puțin 15.

Lecția#5 - Sporirea eficacității

Deși nu poate înlocui cremele de protecție, administrarea de vitamine adaugă un surplus de protecție. Suplimentele alimentare ce conțin o cantitate mare de antioxidanți ajută la prevenirea deteriorării pielii prin razele UV uneori chiar cu un SPF scăzut. Indiferent de sezon, vreme sau anotimp, stratul de ozon se rarefiază, drept consecință razele soarelui devin din ce în ce mai nocive pentru o piele neprotejată.

Lecția #6 - Când trebuie să aplici crema de protecție

Pentru siguranță pielii tale, trebuie să reaplici un strat de siguranță, dacă vei fi nevoit să mai petreci timp în continuare la soare. Pentru a identifica cât mai corect acest moment, întrucât intensitatea razelor UV este variabilă de la zi la zi, de la o locație la alta, ar trebui să deprinzi obiceiul de a folosi un dispozitiv inteligent de măsurare a acestei radiații, plasture și brățară, rezistente la apa și transpirație, care trebuie purtate pe tot parcursul zilei. Culoarea acestora se modifică în funcție de cantitatea radiațiilor acumulate, de la galben spre roz, semnalând momentul în care ar trebui să aplici mai multă crema cu factor de protecție solară sau chiar să  te acoperi cu haine cu mâneci sau pantaloni lungi ori să te retragi la umbră.

Ca regulă generală, ca să rămâneți protejați atunci când sunteți în aer liber, reaplicați protecție solară la fiecare două ore sau imediat după înot sau dacă transpirați foarte mult. Persoanele care se ard la soare, de obicei, nu au folosit suficientă protecție solară, nu au aplicat-o din nou după ce au stat în aer liber sau au folosit un produs expirat. 

Așa cum am mai precizat, pielea este expusă razelor UV dăunătoare ale soarelui de fiecare dată când ieșiți afară, chiar și în zilele înnorate și iarna. Deci, indiferent dacă sunteți în vacanță sau faceți o plimbare toamna, nu uitați să folosiți protecție solară.  

Lecția #7 Câtă cremă de protecție solară trebuie să aplicați

Specialiștii spun că este nevoie de aproximativ 30 de grame (cam cât două linguri de lichid) pentru a acoperi în mod corespunzător pielea adulților într-un costum de baie.  
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Academy of Dermatology Association - How to apply sunscreen
https://www.aad.org/public/everyday-care/sun-protection/shade-clothing-sunscreen/how-to-apply-sunscreen
American Academy of Dermatology Association Sunscreen FAQs
https://www.aad.org/media/stats-sunscreen
1 Studiul „Anti-aging and Sunscreens: Paradigm Shift in Cosmetics”, Adv Pharm Bull. 2019;9(3): 348-359,Shreya Shanbhag, Akshatha Nayak, Reema Narayan, Usha Yogendra Nayak
https://apb.tbzmed.ac.ir/Article/apb-24144

 


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0