Cum iti redecorezi casa pentru sezonul rece
Temperaturile sunt în continuă scădere și simți nevoia să îți rearanjezi casa, astfel încât să fie în ton cu sezonul rece? O poți face cu un buget redus, dacă ai puțină îndemânare și iei în calcul sugestiile noastre referitoare la decorațiuni și confort.
În zilele reci de toamnă și de iarnă, petreci mult mai mult timp în casă decât în celelalte anotimpuri. Așadar, vrei să îți transformi căminul într-un loc cât mai călduros și primitor cu decorațiuni care să-ți dea o stare de bine. Poți face asta mizând pe detaliile care chiar fac diferența.
Ce schimbări să faci în casă în sezonul rece?
Iată cum îți poți transforma casa în căminul ideal pentru sezonul rece:
Folosește perne și pături din belșug
În sezonul rece petreci mai mult timp pe canapea, urmărind filme sau citind cărți. De aceea, e important să transformi canapeaua într-un loc cât mai confortabil. În acest sens, poți schimba fețele de pernă cu unele mai groase, cu texturi potrivite sezonului rece și în tonuri tomnatice precum portocaliul său roșul. De asemenea, ar fi bine să investești în câteva pături pufoase și călduroase, pe care să le ții la îndemână, pe canapea și pe fotoliu, astfel încât să te învelești când simți nevoia. Și patul din dormitor ar trebui să aibă pe aproape, în sezonul rece, una sau mai multe pături groase, eventual tricotate.
Creează o atmosferă mai caldă cu ajutorul lumânărilor
Focul este un alt element care contribuie la crearea senzației de căldură. Dacă nu te afli printre fericiții posesori ai unui șemineu, poți aduce un plus de căldură și intimitate folosind decorațiuni cu lumânări. Achizionează-ți câteva lumânări voluminoase în tonuri calde, de galben, portocaliu sau vișiniu (sau orice culori te înveselesc pe tine), pe care le poți folosi pentru decorarea mesei, dar și pentru decorarea unui colț din living ori a băii.
Pe de o parte, dacă folosești lumânările pe masă, poți face o piesă centrală - pune 2‑3 lumânări de dimensiuni diferite într-un bol sau pe o farfurie și așază pe aceeași farfurie conuri de brad și frunze uscate. Pe de altă parte, poți folosi lumânările și pe post de decorațiuni cu care să înveselești un colț din living. Ia-ți un suport de lumânări de tip felinar de dimensiuni mari, pune lumânări de diverse forme și mărimi în interiorul acestuia și aprinde-le în serile reci de toamnă sau iarnă. Acesta va ilumina în mod plăcut un colț de încăpere, creând o atmosferă aparte.
În baie poți așeza lumânările decorative în jurul căzii și pe chiuveta din baie. O baie caldă într-o seară răcoroasă de toamnă sau iarnă, după ce ai umblat prin frig, este mult mai plăcută la lumina lumânărilor.
Pregătește aranjamente florale de sezon
Spicele uscate de grâu, dar și florile de câmp uscate, pot fi folosite pentru realizarea unor decorațiuni florale de sezon. Pune-le într-un coșuleț din răchită și, eventual, înfășoară-le cu o instalație luminoasă și vei obține o decorațiune potrivită pentru măsuța de cafea, de exemplu.
De exemplu, poți folosi floarea-soarelui mică, crizanteme uscate, trandafiri uscați, lavandă, hortensii, alături de ierburi decorative precum grâu, rogoz, frunze de stejar uscate sau ramuri de pin. Alte elemente ar putea fi conuri de brad, fructe uscate (portocale, mere, lămâi), bețe de scorțișoară, anason stelat sau ghinde, totul pus într-o vază din ceramică, sticlă, metal sau chiar un coș rustic.
E important să tunzi tulpinile florilor uscate și ierburilor la dimensiunea dorită, astfel încât să fie proporționale cu vasul ales. Dacă folosești un burete floral, înfige-l în bază pentru a fixa mai bine florile. Începe cu plantele mai mari, cum ar fi frunzele uscate de stejar, ramurile de pin sau ierburile decorative, pentru a forma structura principală. Pune florile uscate cele mai mari în centru sau în punctele focale ale aranjamentului și asigură-te că le distribui uniform pentru un aspect echilibrat, apoi pune și flori mai mici și decorațiuni gen conuri și fructe uscate. Dacă dorești un aspect mai festiv, adaugă panglici, clopoței mici sau globuri discrete.
Umple fructiera cu fructe de sezon
Așază pe masa din bucătărie o fructieră în care să pui mere, pere, portocale, nuci etc. Astfel, creezi o armosferă specifică sezonului rece - și ai la îndemână o gustare potrivită între mese..
Decorează-ți ușa de la intrare
Dacă locuiești la bloc, o coroniță decorativă pentru ușa de la intrare este suficientă, însă dacă locuiești la casă, poți merge mai departe. Poți face singur o coroniță decorativă tomnatică, folosind fie spice de grâu uscate, fie crenguțe de pom, ghinde, frunze uscate sau conuri de brad. Dacă nu ai răbdare sau îndemânare, poți achiziționa o asemenea coroniță din comerț. Dacă locuiești la casă, poți așeza decorațiuni și pe treptele de la intrare, folosind dovleci, tărtăcuțe sau știuleți de porumb.
Atunci când vine vorba despre redecorarea casei la schimbarea de sezon, cel mai indicat e să îți lași imaginația să contureze decoruri noi, pornind de la ceea ce ai deja, nu e nevoie să faci cheltuieli exorbitante. Dacă totuși cumperi mai multe lucruri, este o investiție bună, deoarece chiar dacă ai dat acum mai mulți bani, le vei folosi și te vei bucura de ele și în anii următori.
Cum îți poți face acasă un potpourri?
Un potpourri făcut acasă este o modalitate minunată de a aduce arome naturale și plăcute în locuință. Este simplu de realizat și poți personaliza amestecul în funcție de preferințe.
- Flori uscate: Trandafiri, lavandă, iasomie, hibiscus sau orice altă floare cu aromă plăcută
- Fructe uscate (opțional): Felii de portocală, lămâie sau mere (se pot usca la cuptor sau deshidrator)
- Condimente: scorțișoară (batoane), cuișoare, anason stelat, nucșoară rasă
- Plante aromatice: frunze de mentă, rozmarin sau eucalipt uscat
- Uleiuri esențiale (opțional): lavandă, portocală, scorțișoară, trandafir etc., pentru un plus de intensitate aromatică
- Fixativ natural: rădăcină de iris (pulbere) sau sare Epsom, care ajută la menținerea mirosului pentru o perioadă mai lungă
Dacă nu ai flori sau fructe deja uscate, le poți usca acasă. Fructele se taie felii subțiri și se usucă în cuptor la 90°C, timp de 2-3 ore. Florile se pot usca natural, agățându-le cu capul în jos într-un loc bine ventilat, sau le poți deshidrata într-un cuptor la temperatură joasă. Pune florile uscate, fructele, condimentele și plantele aromatice într-un bol mare. Adaugă câteva picături de ulei esențial pe fixativul natural sau direct pe ingrediente, pentru a intensifica aroma.
Lasă apoi amestecul la maturat: transferă potpourri-ul într-un recipient ermetic (de exemplu, un borcan) și lasă-l să stea timp de 1-2 săptămâni, agitând borcanul ocazional, pentru ca aromele să se combine. După ce aroma s-a intensificat, pune amestecul într-un bol decorativ sau în săculeți de pânză pentru dulapuri. Potpourri-ul poate fi refăcut periodic prin adăugarea de uleiuri esențiale sau ingrediente proaspăt uscate.
Sugestii de combinații aromatice pentru potpourri
Pentru relaxare: lavandă, trandafiri, anason stelat, ulei esențial de lavandă
Pentru o senzație de sărbătoare: scorțișoară, portocale, cuișoare, mere uscate, ulei esențial de scorțișoară
Pentru o senzație de prospețime: lămâie, mentă, rozmarin, ulei esențial de eucalipt
Cum îți faci acasă o coroniță de Crăciun?
O coroniță de Crăciun făcută acasă adaugă un farmec personal decorațiunilor de sărbători. Este simplu de realizat, iar materialele pot fi personalizate în funcție de stilul preferat.
Ca bază pentru coroniță îți trebuie un serc din sârmă, spumă, paie sau crenguțe (poți împleti crengi de salcie, viță-de-vie sau alte crengi flexibile). Apoi, ai nevoie de crenguțe verzi de brad, pin, tuia, eucalipt sau alte plante verzi. Pentru decor e nevoie și de conuri de brad, fructe uscate (portocale, lămâi), scorțișoară, anason stelat, globuri mici, panglici, fundițe sau clopoței. Îți mai trebuie și sârmă florală (subțire, flexibilă) sau fir de ață rezistent, foarfecă sau clește de tăiat și lipici (opțional, pentru fixarea decorațiunilor).
Dacă folosești crengi naturale, împletește-le într-un cerc și fixează-le cu sârmă florală sau ață. Dacă folosești o bază cumpărată, asigură-te că este rezistentă și gata de decorat. Apoi, adaugă verdeața. Taie crenguțele de brad sau alte plante în bucăți mici, de aproximativ 10-15 cm. Fixează fiecare crenguță pe bază, suprapunându-le ușor pentru a crea un aspect plin și uniform și prinde crenguțele cu sârmă florală, înfășurând-o în jurul bazei și strângând bine.
Prinde conurile de brad, fructele uscate sau batoanele de scorțișoară folosind sârmă florală sau lipici, distribuind aceste elemente uniform pentru un aspect echilibrat. Adaugă globuri mici, panglici sau clopoței pentru un efect festiv. Creează o fundă mare din panglică și prinde-o în partea de jos sau de sus a coroniței, în funcție de preferințe. La final, verifică dacă toate elementele sunt bine prinse, taie eventualele fire de sârmă rămase vizibile și ajustează crenguțele pentru a obține un aspect simetric. Atașează o panglică rezistentă sau un cârlig pe partea din spate a coroniței pentru a o agăța pe ușă, perete sau oriunde dorești.
Recomandările noastre
- Alege un stil personalizat: poți opta pentru un aspect tradițional (verde, roșu, auriu) sau modern (argintiu, alb, culori pastel);
- Folosește materiale reciclate: conuri, crenguțe și panglici din decorațiunile de anul trecut;
- Păstrează coronița proaspătă: dacă folosești plante naturale, stropește-le periodic cu apă pentru a le menține verdele intens.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Good Housekeeping - 80 Homemade Christmas Ornaments to Spruce up Your Tree
https://www.goodhousekeeping.com/holidays/christmas-ideas/g393/homemade-christmas-ornaments/
House & Garden - Interior designers' advice on getting your house ready for winter
https://www.houseandgarden.co.uk/article/how-to-get-your-house-winter-ready
Te-ar mai putea interesa și...