Ce se petrece in creier cand ne formam un obicei nou

Pe cat de greu ne este sa renuntam la un obicei vechi, pe atat de dificil ne este sa ne formam unul nou – iata ce se petrece, concret, in creier atunci cand deprindem un obicei nou.

Cercetatorii de la Institutul Tehnologic Massauchusetts au facut un studiu pentru a afla ce modificari se petrec in creier atunci cand se formeaza un obicei.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Studiile au aratat ca atunci cand ne formam un obicei nou, regiunea din creier implicata in formarea aceastuia este aceeasi asociata si cu abilitatea de a lua decizii.

Cu toate ca un obicei pare o actiune pentru care nu depunem niciun efort, de fapt implica o serie de miscari in creier, chiar daca acestea sunt insesizabile. Studiul facut pe soareci a aratat ca atunci cand facem un lucru nou, apare un tipar nou al semnalelor transmise in creier. Odata ce acest tipar al semnalelor prinde radacini, obiceiul s-a format si creierul nu mai depunde efort atunci cand se intreprinde actiunea respectiva.

Un alt studiu, facut de aceasta data de catre cercetatorii de la Universitatea California din San Diego, a aratat, de asemenea, ca circuitele creierului folosite pentru actiunile de tip obicei sunt declansate in zona din creier responsabila pentru luarea deciziilor, adica in cortexul orbitofrontal. Substantele neurochimice denumite endocanabinoide permit obiceiurilor sa se instaleze, ajutand circuitul care permite luarea deciziilor sa ia o pauza.

Endocanabinoidele sunt substante chimice produse in mod natural de organismul omului, dar si de unele animale. Receptorii endocanabinoidelor se regasesc atat in corp, cat si in creier, iar sistemul endocanabinoid este implicat intr-o serie de procese psihologice printre care apetitul, sensibilitatea la durere, starea de spirit si memoria. Totodata, acest sistem mediaza si efectele psihoactive ale canabisului.

Endocanabinoidele reduc activitatea neronala in general, astfel permitand formarea obiceiurilor.

Specialistii sustin ca este extrem de important sa mentinem un echilibru intre obiceiuri si actiunile intreprinse in urma luarii unor decizii. Pentru functionarea zilnica trebuie sa fim capabili sa realizam actiuni de rutina rapid si eficient, iar obiceiurile servesc acestui scop. Pe de alta parte insa, avem de-a face si cu circumstante schimbatoare in viata de zi cu zi, iar in asemenea momente avem nevoie sa renuntam la obiceiuri si sa luam decizii de moment.

 

Obiceiurile devin o problema in unele situatii, cum ar fi in caz de tulburare obsesiv-compulsiva sau de dependenta. Pacientii care sufera de o asemenea tulburare psihica au nevoie sa intrerupa obiceiul si sa inlocuiasca circuitul specific obiceiului cu cel al luarii deciziilor.

Poate fi de ajutor, in renuntarea la un obicei, tratarea sistemului endocabinoid astfel incat comportamentul decizitional sa il inlocuiasca pe cel specific obiceiurilor. Tratamentul poate fi medicamentos sau poate fi bazat pe terapie cognitiv comportamentala.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0