Ce sa faci si ce sa nu faci in noul an?

Am intrat într-un nou an calendaristic, iar odată cu el vin și unele schimbări pe care ți-ai propus, probabil, să le faci de ceva timp. Noul an oferă și motivația și entuziasmul necesar pentru noi obiective, așa că profită de această perioadă pentru a reconsidera o serie de elemente.

În noul an, este în regulă să mai spui uneori și „Nu” și să îți acorzi mai mult timp pentru tine, pentru lucrurile care îți fac cu adevărat plăcere. Fie că este vorba de obiective precum a fi mai organizat în noul an, de a te antrena la sală, de a citi mai multe cărți sau a-ți găsi un alt loc de muncă, acordă-ți mai mult spațiu personal și fă lucrurile care îți plac cu adevărat.

Ce relație ai cu înfățișarea ta?

Câteva idei de schimbări pentru noul an

Îți propunem în cele ce urmează câteva lucruri pe care să le faci sau, dimpotrivă, să nu le mai faci în noul an.

Încetează să mai faci acel antrenament pe care îl detești

Acesta este anul tău pe care să îl trăiești cum vrei, deci gândește-te la ce obiective clare să îți propui, care să nu fie lucruri pe care le detești. De exemplu, amintește-ți că nu ești nevoit să alergi pentru a slăbi și nu ești nevoit să faci ore de cycling în interior pentru a fi sănătos sau „cool”. Dacă nu îți place într-adevăr să alergi, atunci de ce o faci? Dacă răspunsul este „pentru că așa zice lumea” sau „pentru că așa am auzit că te menții în formă”, acestea nu sunt motive serioase. 

Același lucru este valabil pentru toate celelalte activități și antrenamente de la sală. Folosește noul an pentru a găsi alte exerciții sau activități fizice pe care îți face plăcere să le faci și care vor avea efecte benefice, îți vor face corpul mai sănătos, iar creierul să funcționeze mai bine. 

De exemplu, te poți apuca de dans, singur acasă - punând muzica preferată, o oră pe zi, sau să mergi la o sală cu un profesor de dans, pentru a socializa și a-ți face prieteni noi. Sau, te poți apuca de yoga, care te ajută și să fii în formă din punct de vedere fizic, dar și să ai mai multă claritate mintală. Totul este să-ți acorzi răbdare și să îți asculți impulsul de a nu face ceva autoimpus, care nu îți creează plăcere. Pentru că mai devreme sau mai târziu, vei opri singur acea activitate, dar până atunci vei acumula frustrari - și mai pierzi și timpul.

Renunță puțin câte puțin la tehnologie, în fiecare zi

Nu trebuie să te despărți definitiv de tehnologie, și, dacă locul tău de muncă depinde ea, nici nu ai cum. Dar în noul an e bine să faci lucruri mărunte pentru a te deconecta de la gadgeturi și pentru a te reconecta cu tine, cu cei pe care îi iubești și cu mediul sau orașul în care trăiești. 

Poate iți acorzi mai multe minute pentru tine dimineața, citind câteva pagini dintr-o carte sau făcând câteva exerciții de stretching în loc să intri pe rețelele de socializare sau poate vei învăța să nu îți mai încarci telefonul mobil în priza de lângă patul în care dormi. Ai putea chiar să încerci o zi liberă fără tehnologie, tablete, telefoane și laptop, în fiecare săptămână, pentru a vedea cum e să stai departe de un ecran.

Învață să pregătești o rețetă nouă sănătoasă, pe care o adori

Cu siguranță pe lista de obiective îl poți pune și acesta în noul an - în definitiv, trebuie doar să găsești o rețetă care să fie și gustoasă, și hrănitoare. Chiar dacă vei încerca de mai multe ori până când preparatul va ieși perfect, odată ce ai găsit o rețetă a unui preparat pe care îl iubești, o poți include în meniul tău săptămânal și, astfel, vei dobândi obiceiuri alimentare sănătoase în lunile care vor urma. 

Renunță la alimentele pe care nu le suporți

Dacă te-ai săturat până peste cap de frunzele de kale sau de bame sau de broccoli, ai putea recunoaște că este momentul să încetezi să mai încerci. Nu te hrăni forțat cu alimente și mai ales legume pe care le urăști, doar pentru că sunt sănătoase; acest lucru se va întoarce împotriva ta și îți va da peste cap planul legat de dietă sau de menținere. Important este să găsești ingrediente sănătoase pe care să le trasnformi în alimente de care să te bucuri. Așa că poți renunța la cele care nu te fac să te simți bine și poți descoperi altele care îți plac mai mult, la fel de sănătoase. Sunt o mulțime de legume, de exemplu, în afară de cele enumerate mai sus care pot fi preparate în diverse moduri, astfel încât să nici nu te îngrașe, dar să fie și bune la gust.

Include un antrenament cu exerciții de intensitate redusă în rutina ta de sport

Poate că ești fan al alergării (fie în aer liber, fie pe banda de alergare) sau al antrenamentelor HIIT, însă în noul an poate că este cazul să le acorzi genunchilor tăi o pauză. Nu îți sugerăm să renunți la aceste antrenamente sau la acele activități de intensitate moderată sau mare, ci pur și simplu îți sugerăm să aduci un plus de culoare rutinei tale care conține exerciții de mare impact și să incluzi și câteva exerciții cu impact redus, de întărire a musculaturii. Pilates sau yoga sunt două sugestii. Poți amesteca un pic lucrurile, pentru că acest lucru te va ajuta să prelungești viața articulațiilor tale și îți va permite să faci mai multe antrenamente în anii care vor urma. Discută cu un specialist sau cu un antrenor personal, care îți va recomanda ce fel de exerciții cu impact redus mai poți încerca.

Fă-ți mai mult timp pentru a lua micul dejun

Probabil ai auzit acest lucru toată viața ta, dar micul dejun este foarte important. Fie că ți-ai propus să slăbești, fie că încerci să adaugi mai multe proteine în alimentația ta, există multe multe opțiuni pentru a face din micul dejun o masă simplă, gustoasă și fără stres.

Încearcă să mănânci mai variat dimineață, incluzând proteine, carbohidrați complecși dar și grăsimi sănătoase, pentru a menține o glicemie constantă mare parte a zilei, o stare bună de energie și o gândire limpede. Nu spune nimeni că trebuie să mănânci imediat ce te trezești, ia prima masă când simți tu că ai nevoie de ea. Ouăle preparate în diverse moduri, consumate cu crudități, avocado și pâine integrală sunt o alegere foarte bună pentru prima masă a zilei.

Începe să faci exerciții cu greutăți

Ridicând greutăți la sală sau efectuând exerciții cu greutăți mici la tine acasă vei descoperi că îți poți modela frumos corpul și vei arăta tonifiat. Îți vei stimula și metabolismul, pentru că mușchii ard mai multe calorii decât grăsimea și te vei simți mai puternic. Cu alte cuvinte, nu doar că vei avea mușchi mai tari care vor arăta mai bine, ci îți vor influența pozitiv și mișcările pe care le faci zi de zi. La început poate părea intimidant, dar începi cu câteva gantere mici - sau dacă mergi la sală, ascultă sfatul antrenorului, iar în acest fel îți vei întări musculatura, contribuind astfel la o stare mai bună de sănătate. Poți crește efectul exercițiilor de la sală și acasă la tine, dacă îți iei niște greutăți sau poți să folosești și două sticle mici de jumătate de litru pline cu apă, atunci când stai la TV și urmărești un serial.

Ce să faci ca să te ții de schimbările pe care vrei să le faci în noul an?

Pentru a te ține de schimbările și rezoluțiile de Anul Nou, este esențial să le abordezi într-un mod structurat și realist. Împarte obiectivele mari în pași mai mici, pe care îi poți atinge mai ușor. Exemplu: în loc să spui „Vreau să fac sport în fiecare zi”, începe cu „Voi face sport de două ori pe săptămână.” Asigură-te că obiectivele tale sunt SMART: specifice (stabilește clar ce vrei să schimbi), măsurabile (definește cum vei ști că ai reușit), care pot fi atinse (fii realist cu resursele și timpul pe care le ai), relevante (obiectivele să fie importante pentru tine) și delimitate de timp (stabilește un termen realist pentru realizare).

Focalizează-te pe unul sau două obiective importante, pentru că mai multe vor fi greu de susținut. Încercarea de a schimba prea multe lucruri deodată poate duce la eșec și te vei pomeni că nu mai reușești să-ți atingi nici măcar unul dintre obiective. E bine să notezi într-o agendă ce vrei să realizezi, de ce și în ce moduri. Revenirea la această listă te poate ajuta în momentele de descurajare - pentru că vor apărea și acestea. Dacă un plan nu funcționează chiar cum credeai, ajustează-l fără să renunți la el de tot. Este normal să întâmpini obstacole, important este să găsești soluții pentru ele. De asemenea, sărbătorește fiecare reușită și așa îți va crește motivația. 

Cum stai cu fericirea?

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Better Up - 52 New Year’s resolutions ideas for 2025
https://www.betterup.com/blog/new-years-resolutions-ideas
University of Colorado Boulder - 8 tips for setting (and achieving) your goals
https://www.colorado.edu/health/blog/goal-setting


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0