A avea prea mult timp liber este nociv pentru sanatate? (studiu)

Se pare că a avea prea mult timp liber este la fel de nociv pentru sănătate cu a avea prea puțin, sugerează un studiu publicat în Journal of Personality and Social Psychology.

Multe persoane simt că au prea puțin timp liber și că nu apucă să facă tot ce și-ar dori sau, pur și simplu, nu apucă să se odihnească așa cum ar trebui. Pe măsură ce timpul liber al unei persoane crește, starea de bine a persoanei respective crește – dar numai până la un punct. Prea mult timp liber poate fi, de asemenea, un lucru rău, potrivit cercetărilor¹ publicate de Asociația Americană de Psihologie.         

Când devine timpul liber un inamic?

Oamenii se plâng adesea că sunt prea ocupați și își exprimă dorința de mai mult timp liber. Dar este mai mult timp liber asociat cu o fericire mai mare? Cercetările arată că lipsa orelor în care o persoană poate să facă ce vrea duce la un stres mai mare și o stare de spirit mai scăzută. Este clar că a avea prea puțin timp liber nu este sănătos, însă nici a avea prea mult timp liber nu este întotdeauna mai bine.

Autorii studiului au analizat date obținute de la 21 736 de persoane care au participat la American Time Use Survey între anii 2012 și 2013. Participanții au oferit o descriere detaliată a ceea ce au făcut în ultimele 24 de ore – indicând ora din zi și durata fiecărei activități – și au raportat pe unde se situa starea lor de bine. Cercetătorii au descoperit că, pe măsură ce timpul liber creștea, la fel se întâmpla și cu starea de bine. Aceasta s-a stabilizat, însă, la aproximativ două ore și a început să scadă după cinci ore. Corelațiile în ambele direcții au fost semnificative statistic.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cercetătorii au analizat, de asemenea, date de la 13 639 de americani angajați în câmpul muncii care au participat la Studiul național al forței de muncă în schimbare între anii 1992 și 2008. Printre numeroasele întrebări ale sondajului, participanții au fost întrebați despre timpul lor discreționar (de exemplu: „În medie, în zilele în care lucrezi, cam câte ore/minute petreci cu activități de timp liber?”) și starea de bine subiectivă a acestora, care a fost măsurată ca satisfacție de viață (de exemplu: „Luând în considerare toate lucrurile, ce simți despre viața ta în aceste zile? Ai spune că te simți 1=foarte mulțumit, 2=oarecum mulțumit, 3=oarecum nemulțumit sau 4=foarte nemulțumit?”)

Încă o dată, cercetătorii au descoperit că un volum mai mare de timp liber a fost asociat semnificativ cu o stare de spirit mai bună, dar numai până la un punct. După acel punct, timpul liber în exces nu a fost asociat cu o mai mare stare de bine.

Pentru a investiga în continuare fenomenul, savanții au efectuat două experimente online care au implicat peste 6 000 de participanți. În primul experiment, cei înscriși au fost rugați să-și imagineze că au o anumită cantitate de timp discreționar în fiecare zi timp de cel puțin șase luni. Participanții au fost desemnați aleatoriu să aibă un timp discreționar scăzut (15 minute pe zi), moderat (3,5 ore pe zi) sau mare (7 ore pe zi), după care au fost rugați să raporteze măsura în care ar experimenta plăcere, fericire și satisfacție.

Participanții din grupul de timp discreționar scăzut și cei din grupul de timp mare au raportat o stare de bine mai redusă decât cei din grupul de timp discreționar moderat (3,5 ore pe zi). Cercetătorii au descoperit că aceia cu timp liber discreționar scăzut s-au simțit mai stresați decât cei cu o cantitate moderată, contribuind la o stare de spirit scăzută, iar cei cu niveluri ridicate de timp liber s-au simțit mai puțin productivi decât cei din grupul moderat, ceea ce i-a făcut și pe aceștia să aibă o stare psihică mai puțin bună.

În al doilea experiment, cercetătorii au analizat rolul potențial al productivității. Participanții au fost rugați să-și imagineze că au o cantitate moderată (3,5 ore) sau mare (7 ore) de timp liber pe zi, dar au fost, de asemenea, rugați să-și imagineze că își petrec acel timp fie în activități productive (de exemplu, antrenamente fizice sau hobby-uri), fie în activități neproductive (de exemplu, statul la televizor sau utilizarea computerului). 

Cercetătorii au descoperit că participanții cu mai mult timp liber au raportat niveluri mai scăzute ale stării de bine la angajarea în activități neproductive. Cu toate acestea, la angajarea în activități productive, cei cu mai mult timp liber s-au simțit la fel de bine cu cei care aveau o cantitate moderată de timp liber.

Timpul liber petrecut în mod productiv este cel mai satisfăcător

Potrivit autorilor studiului, deși investigația lor s-a centrat pe relația dintre timpul liber și starea de bine subiectivă, explorarea suplimentară a modului în care indivizii își petrec timpul liber s-a dovedit revelatoare. Astfel, descoperirile sugerează că a avea prea mult timp liber pe care nu îl ocupă cu activități importante îi poate face pe oameni la fel de nefericiți ca atunci când nu au deloc sau prea puțin timp liber la dispoziție.

Dezideratul, concluzionează cercetătorii, este să se obțină o cantitate moderată de timp liber care să fie petrecut după bunul plac. În cazurile în care oamenii se pomenesc cu cantităţi excesive de timp discreționar, cum ar fi pensionarea sau concedierea, ar beneficia de petrecerea noului lor timp liber într-un scop precis: de exemplu, găsirea unui alt loc de muncă în cazul persoanelor concediate sau găsirea unor activități stimulante în cazul persoanelor ieșite la pensie.

Ce să faci în timpul liber pentru o stare de spirit mai bună?

Iată câteva idei despre ce să faci în timpul liber pentru a ți-l petrece mai productiv:

  • Citește o carte bună, dintr-un domeniu care te interesează ca pasiune (beletristică, bricolaj, dezvoltare personală etc.).
  • Mergi la o plimbare fie singur, fie cu o persoană cu care te înțelegi bine sau cu animalul de companie.
  • Interesează-te de monumentele istorice din zona în care locuiești, vizitează-le și află mai multe despre însemnătatea lor.
  • Caută o organizație în cadrul căreia să faci voluntariat regulat sau punctual.
  • Fă-ți o listă cu ce ar trebui aranjat sau renovat prin casă și apucă-te treptat de treabă.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
APA PsycNet – Having too little or too much time is linked to lower subjective well-being
https://doi.apa.org/doiLanding?doi=10.1037%2Fpspp0000391
1. Studiul „Having too little or too much time is linked to lower subjective well-being”, apărut în Journal of Personality and Social Psychology, 2021; DOI: 10.1037/pspp0000391, autori: Marissa A. Sharif, Cassie Mogilner, Hal E. Hershfield
Wisestept – Best Things to do in Your Free Time
https://content.wisestep.com/things-to-do-in-your-free-time/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0