7 lucruri pe care sa le schimbi in stilul tau de viata pentru a fi mai fericit si mai sanatos

Poate că ți-ai propus mai demult să fii mai fericit și mai sănătos. Dacă vrei să faci o schimbare în viața ta, pentru a-ți fi mai bine pe toate planurile, există câteva modalități care te vor ajuta să îți atingi obiectivele. Odată ce ai înțeles ce schimbări sau ce alegeri trebuie să faci în stilul tău de viață, lucrurile devin mai ușoare. Iată cum crești nivelul de endorfine și devii mai fericit.

1. Oferă-te voluntar pentru a-i ajuta pe cei aflați la nevoie

Uneori, prinși în tumultul vieții de zi cu zi, se întâmplă să uităm că există alți oameni care au nevoie de ajutorul nostru. Însă atunci când ajungem să le oferim altor persoane o mână de ajutor, acest aspect vine la pachet cu un sentiment de satisfacție care nu poate fi reprodus în alt mod. Gândește-te la un moment în care ai fost alături de cineva și amintește-ți cum te-ai simțit atunci, când ai putut să ajuți cu ceva care pentru tine poate nu a fost cine știe ce efort, dar pentru persoana respectivă a însemnat enorm. 

Cum stai cu fericirea?

Încearcă să faci din această noțiune de a te pune în slujba celorlați o parte din rutina ta săptămânală sau lunară, depinde unde te oferi să faci voluntariat și cât timp ai. Există multe cauze pentru care poți face voluntariat, așa că gândește-te ce competențe ai și în ce domenii ai putea fi de ajutor, deși multe cauze necesită doar motivație, nu vreun set special de talente.

Unde poți face voluntariat?

Ca exemplu, poți face voluntariat pentru organizații precum Crucea Roșie – acolo va trebui să faci un curs de voluntar, care este obligatoriu, dar gratuit – sau pentru Armata Salvării – aici este util să ai permis de conducere. De asemenea, există fundații și ONG-uri care au programe de voluntariat pentru copii bolnavi sau din medii defavorizate ori vârstnici și programe în care îți poți pune la bătaie abilitățile profesionale (construcții, traduceri, predarea unor lecții etc.).

2. Trezește-te mai devreme

Se pare că dacă începi să te trezești chiar și cu 30 de minute mai devreme decât în mod normal, acest lucru te poate ajuta să te simți mai calm, să simți că ai un control mai bun asupra activităților zilnice și să fii, în general, mai fericit. Dacă te trezești devreme în fiecare zi vei intra într-un ritm care va mai reduce stresul din viața ta. Nu degeaba se spune, conform proverbului, „Cine se trezește de dimineață, departe ajunge”.

Nu dormi mai puțin de 6 ore

Atenție, însă, acest lucru nu înseamnă că trebuie să dormi doar 4 ore pe noapte și să fii mereu obosit, pentru că nu vei mai obține beneficii, dimpotrivă. Fă-ți programul de somn în așa fel încât să prinzi cele 7-8 ore de somn pe noapte; sunt persoane care se descurcă bine cu mai puțin somn, însă, pentru a nu-ți afecta sănătatea, n-ar trebui să dormi mai puțin de șase ore pe noapte. 

Ca să îți fie mai ușor să adormi și să ai un somn mai odihnitor, ia ultima masă cu măcar trei ore înainte de culcare, iar cu o oră înainte de a merge la somn nu bea alcool, nu fuma și nu mai sta cu ochii în ecrane, ci găsește-ți o activitate relaxantă, care să inducă somnul: o baie, o lectură, o conversație liniștită.

3. Cheltuie banii pe experiențe

Cercetătorii au descoperit că faptul că să dăm banii pe diverse obiecte nu ne face într-adevăr fericiți. Poate că ne vom simți bucuroși sau încântați pe o perioadă scurtă, însă ceea ce ne crește nivelul de fericire este să ne cheltuim banii pe experiențe. Așa că rezervă-ți chiar acum o excursie de două zile (sau mai multe, dacă este posibil), într-un loc cu o priveliște minunată și în care ai ce să vizitezi, în funcție de preferințele tale și anulează comanda pe care ai făcut-o pentru vreun set de haine sau de electronice de care nu ai cu adevărat nevoie.

Călătoriile te ajută să te relaxezi

Călătoriile te ajută să ieși din agitația cotidiană, să descoperi locuri frumoase, să afli cum trăiesc și se comportă oamenii în alte zone ale țării sau ale lumii. O vacanță pe gustul tău te ajută să te relaxezi, să gestionezi mai bine stresul și să îți limpezești mintea.

4. Nu uita să râzi, să plângi, să faci sex

Acestea sunt trei modalități prin care se pot elibera endorfinele (hormonii care cresc nivelul de fericire), aspect care îți va îmbunătăți starea de spirit în cel mai scurt timp. Dar plânsul te poate face să te simți bine? Ei, bine, da, acest lucru are sens într-un fel. Dacă îți vine să plângi și te abții, aduni în tine durerea și frustrarea, așa că lacrimile pot fi de ajutor în eliberarea tensiunilor psihice.

Sexul produce endorfine

Când vine vorba de râs și de sex, știi deja că aceste activități sunt benefice pentru sănătate. Oamenii de știință spun că, chiar dacă nu simți că ai chef de sex, este vorba totuși de o activitate bună pentru starea ta de spirit, dar și pentru sănătatea fizică, așa că poți să-i dai o șansă chiar dacă nu ești în cea mai bună formă. Apropierea fizică de partener sporește sentimentele bune și consolidează conexiunea dintre voi. Sexul și exercițiile fizice sunt unele dintre cele mai eficiente metode naturale de a stimula endorfinele.

5. Bea lapte de migdale

Laptele de migdale are multe beneficii fantastice, pe când laptele integral de origine animală poate avea efecte neplăcute asupra corpului uman. Încearcă să reduci consumul de lactate (mai ales dacă ai intoleranță la lactoză) și folosește ca înlocuitor laptele de migdale. Sistemul tău cardiovascular și cel osos vor avea de câștigat de pe urma acestui tip de lapte, iar pielea va avea un aspect mai sănătos și mai frumos.

Și aportul de migdale ca atare este benefic, dar ai grijă să le consumi în cantități moderate, deoarece au foarte multe calorii. Poți să mănânci, de exemplu, un căuș de palmă de migdale crude sau coapte (fără ulei și sare) o dată pe zi. Migdalele sunt bogate în fibre, proteine, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, vitamina E, iar cercetările arată că au unele beneficii pentru sănătate.

Beneficiile migdalelor

De exemplu, se pare că migdalele pot contribui la scăderea colesterolului total mărit și la creșterea colesterolului bun HDL. O reviziuire recentă a mai multor studii a arătat că nutrienții din migdale pot ajuta la creșterea sau la menținerea nivelurilor de lipoproteine de înaltă densitate (HDL), cercetătorii recomandând un consum de 45 g de migdale pe zi de migdale pentru a proteja sănătatea inimii. Cum spuneam, migdalele au multe calorii, deci e bine să fii atent la câte consumi și cum le integrezi în mediul tău zilnic pentru a nu depăși numărul de calorii recomandate pentru înălțimea și vârsta ta, precum și nivelul de activitate fizică.

6. Zâmbește!

Știi că zâmbetul duce la eliberarea de endorfine în creier, adică acei hormoni care îți asigură o dispoziție mai bună? Dacă îți pui un zâmbet pe față pentru câteva minute, acest fenomen va rezolva rapid o situație în care poate te simțeai cu moralul scăzut. O unealtă bună pe care o poți folosi pentru a zâmbi mai mult este să scoți din sertar un album foto vechi (care nu conține fotografii care te-ar putea necăji) și să răsfoiești paginile. Vei ajunge să zâmbești atât de mult, încât te vei simți fericit în cel mai scurt timp.

Un clip cu pisici garantează apariția unui zâmbet

O altă metodă este să cauți filmulețe amuzante pe internet, în funcție de ce știi tu că te amuză pe tine – pentru că și sursele de amuzament diferă de la o persoană la alta. În general, dacă te uiți cinci minute la clipuri cu pisici sau câini care fac giumbușlucuri, apariția unui zâmbet larg este garantată!

7. Respiră corect

Respirația este o activitate pe care o facem automat, așa că nu e de mirare că se întâmplă uneori ca oamenii să uite cum să respire în mod corect. Ori de câte ori observi că respirația ta este accelerată sau că devine superficială, oprește-te din ceea ce faci și inspiră adânc pe nas. Ține aerul în plămâni două secunde, apoi expiră lent, lasă-l să iasă treptat. 

Repetă de câteva ori exercițiul, până când respirația se calmează și revine la ritmul normal. Te vei simți mai relaxat după acest exercițiu și nivelul de anxietate va scădea. Respiratul conștient este o activitate benefică pentru plămâni, pentru digestie, pentru sistemul circulator și, desigur, pentru a ține stresul sub control.

De ce să respiri pe nas?

Ca reguli, respirația se face pe nas, deoarece în acest mod plămânii funcționează mai eficient. Respirația pe nas permite, de asemenea, nărilor să filtreze toxinele și alergenii din aer (împiedicându-i astfel să pătrundă în organism), să încălzească puțin aerul prea rece și să umidifice aerul prea uscat. Respirația pe gură este utilă în situații speciale, atunci când se fac exerciții fizice intense sau dacă persoana este afectată de o răceală și are nasul înfundat.

Cel mai eficient mod de a respira este să simți că abdomenul se extinde, pentru că în acest fel ajunge mai mult aer în plămâni. Respirația se poate îmbunătăți și prin exerciții fizice efectuate regulat, prin evitarea fumatului și prin menținerea unei greutăți corporale normale.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIH - Almonds and Cardiovascular Health: A Review
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5946253/
Studiul „Almonds and Cardiovascular Health: A Review”, apărut în Nutrients. 2018 Apr; 10(4): 468. Published online 2018 Apr 11. doi: 10.3390/nu10040468, autori: Soumik Kalita et al.
Science Direct - Spending on doing promotes more moment-to-moment happiness than spending on having
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0022103119305256?via%3Dihub
Studiul „Spending on doing promotes more moment-to-moment happiness than spending on having”, apărut în Journal of Experimental Social Psychology, Volume 88, May 2020, 103971, https://doi.org/10.1016/j.jesp.2020.103971, autori: Amit Kumar et al.
American Lung Association - Five Ways You Might Be Breathing Wrong
https://www.lung.org/blog/you-might-be-breathing-wrong


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0