Histerosalpingografia: procedura care analizeaza uterul si trompele uterine

Dacă încerci să rămâi însărcinată, știi că multe părți ale corpului și sistemului tău reproducător trebuie să funcționeze perfect pentru a-ți atinge obiectivul. Când vine vorba de cauzele infertilității la femei - care pot fi extrem de multe - medicul poate recomanda o procedură numită histerosalpingografie (HSG), care îl ajută să depisteze eventualele probleme la nivelul uterului și trompelor uterine.

Ce este histerosalpingografia

Histerosalpingografia (HSG) este un tip de examen radiologic care îi permite medicului să vadă mai bine uterul și trompele uterine ale pacientei. Această investigație cu raze X utilizează o substanță de contrast, astfel încât uterul și trompele uterine să apară cât mai clar pe imaginile obținute cu ajutorul razelor X.

Procedura cu raze X care permite vizualizarea acestor organe folosită în acest scop se numește fluoroscopie, iar aceasta creează imagini video, adică organele sunt surprinse în mișcare și nu imagini fixe.

Medicul radiolog poate privi substanța de contrast cum circulă prin sistemul reproducător al pacientei. El va putea apoi să vadă dacă există un blocaj în trompele uterine sau alte anomalii structurale în uterul pacientei.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

În ce constă o histerosalpingografie

Medicul sau tehnicianul introduce un cateter subțire prin colul uterin, iar acesta eliberează o substanță lichidă de contrast, care se scurge în uter. Substanța aceasta urmărește forma cavității uterine și a trompelor uterine și le face astfel vizibile pe imaginile obținute cu ajutorul razelor X.

Procedura de histerosalpingografie are mai multe etape. Pacienta stă întinsă pe spate, cu picioarele așezate ca pentru o examinare pelvină. După introducerea speculului, colul uterin este curățat.

Colul uterin este injectat cu un anestezic local, așa că este posibil să simți o ușoară înțepătură. Pentru introducerea substanței de contrast se poate folosi una dintre cele două metode:

  • colul uterin este prins cu un dispozitiv, ca să stea nemișcat, iar un instrument numit canulă este apoi introdus în cervix (col);
  • fie un tub subțire de plastic este introdus prin orificiul cervixului (colului uterin); tubul are la capăt un mic balon, care este umflat apoi, iar acest balon menține tubul nemișcat, în uter.

Speculul este îndepărtat, iar pacienta este așezată sub un aparat cu raze X și lichidul este introdus prin canulă sau tub în uter și în trompele uterine. Dacă trompele uterine sunt blocate, substanța lichidă de contrast le va face să se extindă.

Imaginile cu raze X se obțin pe măsură ce substanță de contrast umple uterul și trompele uterine. Dacă este necesar, pacientei i se va cere să își schimbe poziția. Dacă nu există blocaje, lichidul de contrast se va varsă lent către capetele trompelor uterine și este absorbit în corp.
 
La final, după obținerea imaginilor, se îndepărtează canula sau tubul subțire.

Scopul procedurii sau de ce se recomandă o histerosalpingografie

Dacă ai avut avorturi spontante multiple

Medicul tău ginecolog poate recomanda acest examen radiologic dacă întâmpini dificultăți și nu reușești să rămâi însărcinată sau dacă ai avut probleme legate sarcină, cum ar fi avorturi spontante multiple. Histerosalpingografia este foarte importantă, pentru că poate să ajute la diagnosticarea cauzei infertilității pacientei.

În plus, histerosalpingografia se recomandă și în cazul în care pacienta a suferit avorturi spontane repetate care rezultă din probleme uterine congenitale sau dobândite, cum ar fi:

  • Fibroame uterine
  • Polipi endometriali (uterini).
  • Aderențe
  • Probleme congenitale (anomalii uterine)
  • Tumori

Infertilitatea poate fi cauzată (când vorbim de uter și trompele uterine) de:

  • anomalii structurale în ceea ce privește uterul, care pot fi congenitale (genetice) sau dobândite la un moment dat;
  • un blocaj în interiorul trompelor uterine;
  • țesutul cicatricial existent în uter;
  • fibroamele uterine;
  • tumorile uterine sau polipii uterini.

Dacă ai suferit o intervenție chirurgicală la nivelul trompelor uterine

În plus, dacă pacienta a suferit o intervenție chirurgicală la nivelul trompelor uterine, medicul ei poate recomanda o histerosalpingografie, pentru a verifica dacă aceasta operație a avut succes.

Dacă pacienta a avut o procedură de ligaturare (legare) a trompelor uterine, adică o procedură care "sigilează" trompele, medicul poate recomanda acest examen radiologic pentru a se asigura că trompele uterine sunt închise complet.

Este incomodă histerosalpingografia?

Investigația provoacă de obicei crampe uterine ușoare sau moderate timp de aproximativ 5-10 minute. Cu toate acestea, unele femei pot avea crampe timp de câteva ore. Aceste simptome pot fi reduse foarte mult prin administrarea de medicamente utilizate pentru crampe menstruale înainte de procedură sau atunci când acestea apar.  

Cum te pregătești pentru o histerosalpingografie

Programează-ți investigația în zilele șapte până la 10 zile după prima zi a menstruației, dar înainte de ovulație. Acesta este cel mai bun moment pentru histerosalpingografie. Medicul îți poate recomanda să iei un analgezic (calmant) cu o oră înainte de procedură. În unele cazuri, el îți poate prescrie și un antibiotic pe care să îl iei înaintea histerosalpingografiei. Pentru că este posibil să nu te simți bine după procedură, este bine să nu conduci autoturismul și este recomandat să rogi pe cineva să te ducă acasă.

Riscurile asociate cu histerosalpingografia

Problemele severe după o histerosalpingografie sunt rare. Acestea pot fi o reacție alergică la substanța de contrast, o leziune la nivelul uterului sau o infecție pelvină.

Atenție! Sună-ți imediat medicul dacă ai oricare dintre aceste simptome: secreții sau scurgeri vaginale urât mirositoare, vărsături, leșin, durere abdominală severă sau crampe severe, sângerări vaginale abundente, febră sau frisoane.

Chiar dacă histerosalpingografia este considerată o procedură foarte sigură, există un set de complicații recunoscute, unele grave, care apar în mai puțin de 1% dintre cazuri. 

Infecția pelvină

Cea mai frecventă problemă gravă cu histerosalpingografia este infecția pelvină. Acest lucru apare de obicei atunci când o femeie a avut o boală sexuală anterioară (cum ar fi o infecție anterioară cu chlamydia). În cazuri rare, infecția poate deteriora trompele uterine sau poate face necesară îndepărtarea acestora. Pacienta ar trebui să-și sune medicul dacă are o durere care nu cedează sau se confruntă cu febră în decurs de 1-2 zile de la investigație.

Leșin 

Rareori, pacienta poate avea amețeli în timpul sau la scurt timp după procedură.

Expunerea la radiații 

Expunerea la radiații de la histerosalpingografie este foarte scăzută. Nu s-a demonstrat că această expunere dăunează, chiar dacă pacienta concepe mai târziu în aceeași lună.  

Alergia la iod 

Rareori, o femeie poate avea o alergie la contrastul cu iod utilizat în histerosalpingografie. Pacienta ar trebui să-și informeze medicul dacă este alergică la iod, coloranți de contrast intravenos sau fructe de mare. 

Pacientele care sunt alergice la iod ar trebui să aibă histerosalpingografia efectuată fără o soluție de contrast care conține iod. Dacă o femeie prezintă o erupție cutanată, mâncărime sau umflare după procedură, trebuie să-și contacteze medicul.

Spotting 

Spotting-ul apare uneori timp de 1-2 zile după histerosalpingografie. Cu excepția cazului în care se solicită altfel, pacienta ar trebui să-și informeze medicul dacă prezintă sângerări abundente după procedură. 

Reacții după histerosalpingografie

După aceasta procedură, te poți aștepta să ai unele scurgeri/secreții vaginale lipicioase, pe măsură ce o parte din substanță lichidă de contrast se scurge din uter. Lichidul poate avea și urme de sânge.

Este bine să folosești un absorbant în cazul în care secreția vaginala apare și nu un tampon intern. Este posibil să ai următoarele simptome: ușoare sângerări vaginale, crampe, senzație de amețeală, leșin sau stare de rău de la stomac.

Când nu este recomandată histerosalpingografia

Histerosalpingografia nu se efectuează dacă femeia este însărcinată, are o infecție pelvină, are sângerări uterine abundente în timpul procedurii.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie
The American College of Obstetricians and Gynecologists - Hysterosalpingography (HSG)
https://www.acog.org/womens-health/faqs/hysterosalpingography
Radiology Info - Hysterosalpingography
https://www.radiologyinfo.org/en/info/hysterosalp

 
 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0