Tratamentul hipertensiunii

Unele schimbări în stilul de viață pot ajuta de multe ori la reducerea valorilor tensiunii arteriale mărite. Însă, la anumite persoane, este nevoie de tratament medicamentos pentru hipertensiune.

Când un pacient este diagnosticat cu hipertensiune, medicul îl va sfătui cu privire la schimbările pe care ar trebui să le facă în stilul de viață și dacă are nevoie sau nu de tratament medicamentos. Modificările în stilul de viață reprezintă prima linie când este vorba de tratamentul pentru hipertensiune.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

În principiu, toți pacienții cu hipertensiune sunt sfătuiți să facă schimbări sănătoase în stilul de viață, iar prescrierea medicației depinde de rezultatele analizelor și de riscul pe care îl are fiecare pacient în a dezvolta complicații care pot duce la infarct miocardic sau la accident vacular cerebral (AVC).

  • Dacă tensiunea arterială este, de cele mai multe ori, peste 135/85 mmHg, dar riscul de a dezvolta alte probleme medicale este scăzut, pacientul este sfătuit să facă anumite schimbări în stilul de viață.
  • Dacă tensiunea arterială este de cele mai multe ori peste 140/90 mmHg (sau 135/85 mmHg acasă) și riscul de a dezvolta alte probleme medicale este crescut, pe lângă sfatul de a schimba stilul de viață, pacientului i se poate prescrie și un tratament medicamentos pentru a reduce tensiunea arterială.
  • Dacă tensiunea arterială este în mod constant peste 160/100 mmHg, pe lângă sfatul de a schimba stilul de viață, medicul va prescrie, de asemenea, și tratament medicamentos pentru a scade tensiunea arterială.

Metode de tratament pentru hipertensiune

Activitatea fizică regulată

Se recomandă ca pacienții cu hipertensiune să facă 30 de minute de activitate fizică pe zi, adică exerciții aerobice de intensitate moderată. Acestea pot include mersul pe jos în pas alert, alergarea ușoară, mersul pe bicicletă sau înotul și este cu atât mai bine dacă persoana face acest gen de activități fizice de 5-7 ori pe săptămână.

TESTARE PCR COVID-19

Pierderea în greutate

Pierderea în greutate este una dintre cele mai eficiente modificări ale stilului de viață pentru controlul tensiunii arteriale. Pierderea chiar și a câtorva kilograme dacă pacientul este supraponderal sau obez poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale. În general, tensiunea arterială se reduce câte puțin cu fiecare kilogram pierdut.

În afară de pierderea de kilograme, e importantă atenția la grăsimea abdominală. Purtarea unei greutăți prea mari în jurul taliei (peste 102 cm în cazul bărbaților și peste 88 de cm în cazul femeilor) crește riscul de hipertensiune arterială. 

Reducerea sodiului din alimentație

Chiar și o mică reducere a sodiului din alimentația zilnică poate îmbunătăți sănătatea inimii și poate reduce tensiunea arterială cu aproximativ 5 până la 6 mm Hg în cazul hipertensivilor. Efectul aportului de sodiu asupra tensiunii arteriale variază, dar, în general, sodiul adăugat zilnic în mâncare ar trebui să nu fie mai mult de 2,3 g. Pentru a scădea sodiul, e indicat ca pacientul să citească etichetele alimentelor și să aleagă produse cu conținut scăzut de sodiu, să consume mai puține alimente procesate și să folosească mai puțină sare și mai multe ierburi sau condimente pentru a da gust mâncării.

Reducerea stresului

Gestionarea stresului poate ajuta la controlul tensiunii arteriale. Există mai multe metode pentru a ține stresul sub control și fiecare persoană trebuie să le găsească pe cele care i se potrivesc. Pentru unii pacienți, sunt de folos exercițiile de respirație și meditația, pe alții îi ajută aromaterapia, drumețiile pe munte sau întâlnirile cu persoane dragi.

Consumul de alcool și de droguri, fumatul și obiceiurile alimentare nesănătoase utilizate ca strategii pentru combaterea stresului nu sunt de folos, pentru că vor contribui la problemele cauzate de hipertensiune, așa că trebuie evitate. Renunțarea la fumat, de exemplu, reduce riscul de hipertensiune, de boli cardiovasculare și multe alte probleme de sănătate.

Unele suplimente alimentare

O amplă analiză din 2017 a 21 de studii a arătat că drojdia de orez roșu a fost eficientă nu doar în reducerea valorii colesterolului total și în scăderea valorii colesterolului LDL, ci și în scăderea tensiunii arteriale, când suplimentele cu acest tip de drojdie au fost combinate cu terapia cu statine. Într-o revizuire a 23 de studii, suplimentele de potasiu au arătat o scădere modestă, dar semnificativă a tensiunii arteriale, comparativ cu un placebo. O analiză-umbrelă a 7 metaanalize cuprinzând 4.676 de persoane a demonstrat că suplimentele de L-arginină au redus semnificativ tensiunea arterială totală la persoanele cu niveluri ridicate.

E indicat ca pacientul hipertensiv să ceară sfatul medicului curant legat de ce suplimente alimentare i-ar putea fi utile ca tratament pentru hipertensiune. Acestea pot fi luate ca adjuvant, numai cu acordul medicului, pentru a nu interfera cu medicamentele.

Medicamentele antihipertensive

Persoanele cu tensiunea arterială mai mare de 130 cu 80 mmHg pot primi de la medic recomandare de medicație ca tratament. Efectele adverse asociate cu medicamentele antihipertensive sunt, în general, minore. Antihipertensivele se pot recomanda în monoterapie sau pacientul poate primi o combinație de cel puțin două medicamente.

Mai multe tipuri de medicamente sunt disponibile pentru a ajuta pacientul să scadă tensiunea arterială, iar printre acestea se numără diureticele, beta-blocante și alfa-blocante, blocante ale canalelor de calciu, vasodilatatoare, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei, blocante ale receptorilor angiotensinei.

Alegerea medicamentului depinde de fiecare individ în parte și de alte afecțiuni pe care le poate avea persoana hipertensivă. Orice pacient care ia medicamente antihipertensive ar trebui să citească atent prospectele, în special înainte de a lua medicamente care se eliberează fără prescripție medicală, cum ar fi descongestionantele, deoarece pot interacționa cu medicamentele folosite pentru a scădea tensiunea arterială.

Atenție, pacientul va lua medicamentele așa cum i le-a recomandat medicul curant, respectând dozele și perioada. Dacă pacientul se confruntă cu efecte nedorite în timpul tratamentului, acesta nu va întrerupe tratamentul, ci i se va adresa medicului. E posibil ca medicul să schimbe doza sau să schimbe medicamentul, însă pacientul nu își va face singur modificări după ureche.

Monitorizarea regulată a tensiunii arteriale

Ca parte a tratamentului pentru hipertensiune, monitorizarea tensiunii arteriale la domiciliu poate ajuta pacientul să aibă o evidență a valorilor tensionale zilnice și să se asigure că schimbările de stil de viață funcționează. Vizitele regulate la medicul curant sunt, de asemenea, importante pentru controlul tensiunii arteriale. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic - 10 ways to control high blood pressure without medication
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/in-depth/high-blood-pressure/art-20046974
Drugs.com - Medications for High Blood Pressure (Hypertension) 
https://www.drugs.com/condition/hypertension.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0