

Studiu: Hipertensiunea la o varsta inaintata ar putea avea beneficii?
Studiu: Hipertensiunea la o varsta inaintata ar putea avea beneficii?
Studiu: Hipertensiunea la o varsta inaintata ar putea avea beneficii?
Un nou studiu sugereaza ca hipertensiunea aparuta la persoanele foarte in varsta ar putea sa ofere o anumita protectie impotriva dementei.
Tensiunea arteriala crescuta, denumita si hipertensiune, dezvoltata la o varsta mijlocie mareste riscul de dementa mai tarziu, potrivit autorului studiului, cercetatoarea Maria Corrada. De asemenea, hipertensiunea creste si riscul de infarct miocardic si de accident vascular cerebral.
Dar echipa de cercetare a descoperit ca aparitia acesteia in jurul varstei de 80 sau 90 de ani a fost asociata cu reducerea riscului de declin mental. „Hipertensiunea la persoanele foarte in varsta nu afecteaza sanatatea mentala”, sustine Corrada, profesor de neurologie si epidemiologie la Universitatea Irvine din California.
Cativa factori ar putea explica posibila asociere intre hipertensiunea la varstnici si riscul scazut de dementa, a afirmat Corrada. In primul rand, pe masura ce imbatranim, tensiunea arteriala trebuie sa creasca pentru ca sangele sa ajunga la creier pentru o functionare normala. „Este vorba de exercitarea unei presiuni suficient de mari pentru oxigenarea corespunzatoare a creierului”, a declarat Corrada.
Oamenii de stiinta sustin ca este posibil, desi putin probabil, ca tensiunea arteriala sa scada pe masura ce apare dementa din cauza degradarii celulelor nervoase. Ceea ce ar putea sa insemne ca persoanele in varsta care nu dezvolta dementa au hipertensiune.
Hipertensiunea la persoanele foarte in varsta ar putea avea si alte beneficii, a spus Corrada. „Exista dovezi conform carora hipertensiunea reduce atat debilitatea cat si dizabilitatea”, a mai adaugat aceasta. Este evident ca varsta conteaza, a mai spus Corrada, desi studiul nu a demonstrat o relatie de tip cauza-efect intre hipertensiune si riscul scazut de dementa.
„Tot ceea ce stim si am aflat despre persoanele mai putin inaintate in varsta nu se aplica neaparat la cele intr-adevar foarte in varsta, segmentul de populatie care inregistreaza cea mai rapida crestere”, a spus aceasta.
Pentru a evita o epidemie de dementa, este important sa intelegem cum riscul de declin mental se poate schimba de-a lungul timpului, sustin oamenii de stiinta. Este necesar ca hipertensiunea sa fie impartita in doua categorii, precizeaza dr. Sam Gandy, specialist in neurologie din New York.
„In general, ne gandim la forma de hipertensiune care apare la adultii tineri, care netratata poate afecta inima, rinichii, ochii si vasele de sange”, sustine Gandy, director al Center for Cognitive Health (Centrului pentru Sanatate Cognitiva) al Spitalului Mount Sinai din New York.
A doua categorie ar fi hipertensiunea la varstnici, provocata de un creier „in suferinta” a mai spus acesta. „Creierul ar putea prin mecanismele neurologice sa conduca la cresterea tensiunii arteriale in incercarea de a imbunatati circulatia sangelui si de a scapa de suferinta”, a mai explicat Gandy.
Noile constatari ar putea sa explice de ce tratarea hipertensiunii la varstnici nu a reusit sa reduca incidenta dementei, a adaugat Gandy.
Pentru studiu, Corrada si colegii sai au monitorizat 559 de persoane cu varsta peste 90 de ani pe parcursul a aproape trei ani. Participantii nu sufereau de dementa la inceputul studiului. Cercetatorii au verificat istoricul tensiunii arteriale si daca s-a instalat dementa la fiecare sase luni pe parcursul desfasurarii studiului. Pe parcursul monitorizarii, 40% dintre participanti au dezvoltat dementa.
Hipertensiunea s-a definit ca presiunea sistolica mai mare sau egala cu 140 mm Hg si presiunea diastolica mai mare de 90 mm Hg, a declarat Corrada. Presiunea sistolica este primul numar care apare la masurarea tensiunii arteriale.
Cercetatorii au descoperit ca persoanele care au dezvoltat hipertensiune dupa varsta de 80 de ani erau cu 42% mai putin predispuse sa dezvolte dementa dupa varsta de 90 de ani, in comparatie cu persoanele cu tensiune arteriala normala. Iar persoanele care au dezvoltat hipertensiune dupa varsta de 90 de ani erau cu 63% mai putin predispuse sa dezvolte dementa fata de persoanele care nu sufereau de hipertensiune.
Potrivit studiului, legatura s-a pastrat chiar daca pacientii luau medicamente pentru scaderea tensiunii arteriale.
Aceste constatari sustin alte concluzii aparent inconsecvente legate de riscul de dementa. Spre exemplu, doua studii au aratat ca persoanele supraponderale peste 75 de ani se confrunta cu un risc mai scazut de disfunctie mentala, a spus Corrada.
Nu s-a descoperit inca de ce hipertensiunea si greutatea devin mijloace de protectie la o varsta inaintata, sustine Heather Snyder, director al operatiunilor stiintifice si medicale din cadrul Asociatiei pentru Alzheimer. „Trebuie sa intelegem mai bine legatura dintre sistemul cardiovascular si creier”, a precizat Snyder. Intre timp, a mai adaugat aceasta, faceti tot ce puteti pentru sanatatea inimii pe masura ce imbatraniti.
Riscurile hipertensiunii arteriale
Daca tensiunea ta arteriala este prea mare, indiferent de varsta, ea pune o presiune suplimentara pe vasele tale de sange, pe inima si pe alte organe precum creierul, rinichii si ochii.
Hipertensiunea arteriala care persista de mai multi ani iti poate creste riscul unui numar mare de afectiuni grave, care iti pot pune viata in pericol, cum ar fi:
• boala cardiovasculara
• infarctul miocardic
• accidentul vascular cerebral (AVC)
• insuficienta cardiaca
• boala arteriala periferica
• anevrismul aortic
• boala renala
• dementa vasculara.
Daca suferi de hipertensiune arteriala, reducerea ei chiar si cu valori mici te poate ajuta sa iti reduci riscul de a dezvolta aceste afectiuni.
In plus, nu uita ca ai un risc crescut de a suferi de tensiune arteriala crescuta daca:
• ai peste 65 de ani
• esti supraponderal sau obez
• ai o ruda care are hipertensiune arteriala
• mananci prea multe alimente sarate si nu consumi suficiente fructe si legume
• nu faci suficienta miscare
• bei prea mult alcool sau prea multa cafea (ori alte bauturi pe baza de cofeina)
• fumezi
• nu dormi suficient sau ai o slaba calitate a somnului.
Sursa articol: New York Times
Sursa foto: Shutterstock