Un nou studiu identifică prevalența globală a genotipurilor hepatitei C

Un studiu publicat recent de către cercetătorii englezi dezvăluie că genotipul 1 al virusului hepatitei C este cel mai prevalent la nivel mondial, reprezentând 45% din toate infecțiile cu hepatita C.

Hepatita C a fost descoperită încă din 1989 și este o boală cauzată de infecția cu virusul hepatitei C (VHC). Aceasta poate afecta în mod special ficatul, împiedicându-i capacitatea de a-și îndeplini funcțiile esențiale. Hepatita C poate de asemenea afecta și alte zone ale corpului precum sistemul digestiv, sistemul limfatic, sistemul imunitar și creierul. 

Conform statisticilor oferite de Organizația Mondială a Sănătății, între 130 și 150 de milioane de oameni au infecție cronică cu virusul hepatitei C la nivel global iar aproximativ 500.000 de oameni mor anual din cauza bolilor de ficat asociate cu hepatita C. 

În derularea studiului, au fost incluse 117 țări, reprezentând aproximativ 90% din populația din întreaga lume. Rezultatele evaluării au demonstrat că genotipul 1 al virusului hepatitei C  este cel mai răspândit. Având în vedere că acesta reprezintă 46% din toate cazurile de infecție cu hepatita C, înseamnă că 83,4 milioane de persoane din întreaga lume sunt infectate cu genotipul 1 al virusului hepatitei C. 

Pe locul doi se situează genotipul 3, care reprezintă 30% din toate cazurile de infecție cu hepatita C (peste 54,3 milioane de persoane), fiind urmat de genotipurile 2, 4 și 6 care însumează 23% din toate cazurile de hepatita C. Genotipul 5 se situează pe ultimul loc și reprezintă un procent aproape inexistent de îmbolnăvire (1%).
Cercetătorii care au participat la acest studiu au adăugat faptul că deși genotipurile 1 și 3 sunt cele mai răspândite, prevalența celorlalte genotipuri poate crește oricând. 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0