Vrei sa iti pui gene false banda ori gene fir cu fir, dar ai ochi sensibili? Ce trebuie sa
Vrei sa iti pui gene false banda ori gene fir cu fir, dar ai ochi sensibili? Ce trebuie sa stii inainte
Vrei sa iti pui gene false banda ori gene fir cu fir, dar ai ochi sensibili? Ce trebuie sa stii inainte
Medicii dermatologi nu recomandă neapărat aplicarea genelor false bandă ori al aplicării genelor fir cu fir. Chiar dacă acestea arată bine, genele false ori extensiile de gene pot fi asociate cu alergii și cu iritații ale pielii și pot cauza neplăceri, uneori putând cauza probleme permanente la nivelul genelor naturale ale femeii.
Tipuri de gene false
Nu știi ce fel de gene ar trebui să-ți pui? Există o mulțime de tipuri diferite de gene false din care să alegi. Fiecare are propriile sale avantaje și dezavantaje. Genele sintetice, de mătase sau de nurcă: sunt aplicate una câte una folosind un adeziv semipermanent special formulat în acest scop. Aplicarea unui set complet de gene poate dura aproximativ două ore.
- Gene cu aspect natural: au un aspect delicat și pot oferi un plus de lungime și grosime. Sunt indicate pentru zilele când vrei să adopți un aspect natural.
- Gene pline: Aceste gene sunt evident mult mai groase decât genele naturale. Deși aceste gene pot părea prea grele pentru a le purta zi de zi.
- Gene lungi și scurte: această categorie de gene are un model îndrăzneț de gene mai lungi și mai scurte. Unele pot conține gene încrucișate, altele pot fi drepte, dar diferența pronunțată în lungimea vârfului este cea mai mare caracteristică a lor.
- Gene fir cu fir: acestea au lungimi diferite și sunt atașate individual până când linia genelor este plină. Procedeul de aplicare este mai greoi, dar par mai naturale acolo unde pleoapa se întâlnește cu linia genelor. Genele fir cu fir sunt de obicei disponibile în seturi de 30-60 de șuvițe de lungimi diferite, ceea ce le face una dintre cele mai bune opțiuni pentru un aspect personalizabil.
- Gene false bandă - așa cum sugerează și numele, genele false bandă au o bandă orizontală de fire false care sunt purtate pe întreaga linie superioară a genelor tale. Genele false bandă funcționează bine atâta timp cât găsești un stil care se potrivește formei ochilor tăi.
Reacții adverse gene false bandă ori gene fir cu fir
Dacă știi că ai ochii extrem de sensibili și te tentează ideea de a apela la gene false ori la extensii de gene aplicate fir cu fir, este important să te informezi și să ții cont de unele probleme care pot să apară în urma aplicării acestora.
Cele mai frecvente probleme asociate cu aplicarea genelor false includ: leziuni și infecții oculare, reacții alergice și deteriorarea genelor naturale. Dar să le luăm pe rând.
Efecte adverse în ce privește pielea și ochii
Chiar dacă arată extraordinar, extensiile de gene au câteva riscuri posibile pentru pielea și ochii persoanei care apelează la acestea. Este foarte important să îți ții ochii închiși în timpul procedurii, pentru a evita ca adezivul sau vaporii adezivului să pătrundă în ochi. În caz contrar, acest lucru poate cauza o reacție neplăcută, care poate varia, de la lăcrimatul excesiv al ochilor și până la senzația gravă de arsură.
O reacție alergică la extensiile de gene este similară cu alte alergii de contact, cunoscute și sub numele de dermatită de contact. Simptomele pot apărea în câteva minute până la câteva ore după ce cosmeticiana ți-a pus extensiile.
O reacție alergică la extensiile de gene poate apărea la unul sau ambii ochi. Printre simptomele clasice se numără roșeața, mâncărimea și umflarea, care apar pe pleoapă sau pe ochi. Adezivii folosiți pentru a lipi genele fir cu fir de genele naturale ale femeii conțin substanțe chimice și unele ingrediente care pot fi iritante sau care pot dauna pielii.
Adezivii pentru extensii de gene fir cu fir și cei pentru gene false care conțin, potrivit specialistilor americani, formaldehidă pot declanșa o reacție alergică, așa ca este important ca tehnicianul care aplică genele să folosească neapărat un adeziv fără formaldehidă, care sa nu îți irite zona ochilor.
Administrația Federală a Medicamentelor (FDA) din Statele Unite ale Americii (SuA) consideră extensiile de gene și adezivii acestora ca fiind produse cosmetice; ca atare trebuie să adere conform cerințelor de siguranță și etichetare pentru produse cosmetice.
Dacă ai o reacție la o substanță chimică folosită în timpul procesului de aplicare a genelor fir cu fir, este posibil să vezi efectele adverse în decurs de două-trei zile.
Aceste efecte adverse pot fi:
- ochii înroșiți (ai vinișoare roșii vizibile pe globul ocular)
- usturime
- mâncărimi
- durere
- erupție cutanată
- roșeață și inflamația ochilor ori a pleoapelor
- umflarea zonei, care poate fi destul de severă.
Sfatul dermatologilor este următorul: dacă ți se aplică gene fir cu fir și observi orice fel de senzație de arsură sau simți că ochii îți lăcrimează în timpul aplicării genelor, roagă-l pe tehnician să se oprească imediat!
Plasturii cu gel folosiți pentru a izola pleoapele și genele inferioare (în timpul aplicării genelor false fir cu fir), care pot să conțină ingrediente cum ar fi colagenul, aloe vera și acidul hialuronic, pot, de asemenea, să provoace iritații, mai ales dacă ai pielea sensibilă. Așa că este bine să fii atentă în timpul procedurii și să îi spui tehnicianului dacă simți că nu te simți în regulă, dacă simți că este posibil să ai o reacție alergică la acești plasturi (eyepatch) cu gel.
Potrivit unui studiu din 2019, cea mai frecventă complicație asociată cu extensiile de gene a fost blefarita alergică 1. O persoană cu blefarită alergică poate prezenta:
- iritație
- roşeaţă
- mâncărime
- umflătură
Reacția alergică poate apărea pe ambele pleoape, dar poate fi mai gravă la una dintre ele. Poate avea loc la scurt timp după aplicarea genelor sau poate dura câteva ore sau zile să apară.
Efecte adverse la nivelul genelor
În unele situații, este posibil că extensiile de gene să determine subțierea genelor naturale ori ruperea acestora. Nu uita că, în timpul procedurii, pleoapele inferioare și linia genelor vor fi acoperite cu un plasture care poate avea, la rândul sau, adeziv pe el, și pe care tehnicianul va lucra, pentru a-ți aplica genele fir cu fir. Nu este un efect advers, însă este bine să ții minte acest lucru, pentru că în unele cazuri, chiar și acești plasturi pot cauza neplăceri la nivel ocular.
Dincolo de problemele ce pot să apară din cauza adezivilor folosiți la aplicarea genelor false bandă ori genelor fir cu fir, există un alt lucru pe care trebuie să îl ai în vedere: alopecia de tracțiune. Este vorba de situația când genele naturale cad, fie temporar, fie permanent (căderea genelor), din cauza tensiunii și din cauza stresului la care sunt supuse genele naturale ale femeii.
Există risc de infecție din pricina genelor false bandă
Genele false bandă reprezintă un mod temporar prin care poți spori lungimea și desimea genelor tale naturale, însă ele nu reprezintă o soluție permanentă ori o soluție pe care să o folosești zi de zi (aici nu ne referim la cele aplicate fir cu fir).
Dacă porți gene false bandă când dormi sau mai mult de o zi, din cauza lor se pot acumula bacterii sub adezivul folosit pentru aplicarea genelor, însă se pot aduna și pe genele false, cauzând astfel infecții oculare.
Dacă genele false bandă nu sunt îndepărtate cu grijă și dacă pleoapa nu este bine curățată cu un demachiant după întrebuințare, este posibilă o infecție în această zonă, chiar dacă persoana nu rămâne cu genele false peste noapte (nu doarme cu ele pe ochi).
Genele false bandă care nu se aplică fir cu fir pot provoca, la unele persoane, reacții neplăcute. Dacă, de exemplu, persoana observă roșeață pe pleoape ori observă că are mâncărimi la nivelul pleoapelor (ori, în cazurile mai grave, pe pleoape au apărut (pustule ori vezicule), dacă observă că usturimea ochilor persistă și că ochii lăcrimează atunci când poartă gene false, atunci probabil că persoana este alergică la adezivul folosit pentru genele false și nu la genele în sine. Recomandarea este să discuți cu un specialist ori cu un tehnician, pentru a-ți recomanda un adeziv care să fie special conceput pentru persoanele cu pielea sensibilă și cele cu ochii sensibili.
Verifică ingredientele adezivului pentru gene
Dacă ai ochii sensibili sau ești alergică, verifică ingredientele adezivului pentru gene. O componentă care poate cauza probleme este cianoacrilatul care se găsește în toți adezivii pentru gene. Pot apărea arsuri, umflături și mâncărime, dar acest lucru este rar. De asemenea, dacă ești alergic, ai grijă și la latex. O alternativă ar fi folosirea unor adezivi vegani, fără latex, hipoalergenici și fără cianoacrilat sau cu conținut scăzut de cianoacrilat.
Factori de risc aplicare gene false bandă ori gene fir cu fir
Unele persoane sunt mai predispuse decât altele să se confrunte cu reacții în urma aplicării extensiilor de gene. Specialiștii recomandă persoanelor cu anumite afecțiuni sau factori de risc să evite aplicarea de gene false. Printre acestea se numără persoanele care:
- au alopecie
- au tricotilomanie, o afecțiune care îi determină pe oameni să dorească să-și smulgă genele
- primesc tratament cu radiații sau chimioterapie
- au alergie la latex sau la orice ingrediente prezente în adeziv sau gene
- se confruntă deja cu inflamații sau iritații la nivelul ochilor sau au răni deschise
Recomandarea dermatologilor este ca genele false să fie folosite cât mai rar cu putință, pentru a preveni posibilele infecții și leziuni oculare.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock Bibliografie: 1 Studiul „Eyelid Cosmetic Enhancements and Their Associated Ocular Adverse Effects”, Med Hypothesis Discov Innov Ophthalmol. 2019, Maliha MASUD, Majid MOSHIRFAR, Tirth J. SHAH, Aaron T. GOMEZ, Michele R. AVILA, Yasmyne C. RONQUILLO https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6592309/ U.S Food & Drug - Eye Cosmetic Safety https://www.fda.gov/cosmetics/cosmetic-products/eye-cosmetic-safety
Te-ar mai putea interesa și...