VIDEO: Frumusețea pielii de la interior spre exterior

Pentru o piele sănătoasă și radiantă, în ciuda trecerii timpului, trebuie să intervii într-o manieră holistică: pe lângă procedurile cosmetice, pielea are nevoie și de suplimente alimentare care să o hrănească de la interior.

Factori care pot accelera procesul de îmbătrânire a pielii

Problemele asociate cu îmbătrânirea pielii variază de la neplăceri cosmetice minore la unele majore, cu consecințe psihosociale profunde. Îmbătrânirea pielii este un proces biologic complex care afectează diferite straturi ale pielii, dar modificările majore se văd la suprafață, în derm. Pielea ridată prezintă o acumulare mai mare de fibre elastice modificate și degradarea fasciculelor de colagen din derm. 

Majoritatea modificărilor care apar la nivelul pielii pot fi atribuite acțiunii unor factori intrinseci și extrinseci. Îmbătrânirea intrinsecă determină modificări ale stratului de celule epiteliale, în timp ce îmbătrânirea extrinsecă provoacă acumularea anormală de țesut elastic în derm.

Există două procese de îmbătrânire independente clinic și biologic, care apar simultan. Primul este îmbătrânirea înnăscută sau intrinsecă, care afectează și pielea, dar influențează și o varietate de organe interne, prin degenerarea lentă și ireversibilă a țesuturilor. Al doilea proces este îmbătrânirea extrinsecă sau fotoîmbătrânirea, care rezultă în urma expunerii, pentru o perioadă lungă de timp, la soare sau la ultraviolete. 

Specialiștii spun că până la 80% dintre situațiile de îmbătrânire a tenului pot fi atribuite expunerii fără protecție la soare, deși alți factori, cum ar fi fumatul, pot contribui de asemenea, la apariția ridurilor premature ale feței. Printre factorii extrinseci care contribuie la procesul biologic de îmbătrânire a pielii, regăsim fumatul, care dăunează prin afectarea directă a microcirculației, sintezei de colagen colagenul și fibrelor elastice din derm și fac ca piele să se usuce, să devină mai puțin fermă și elastică. Nicotina, monoxidul de carbon, gudronul, dar și alte substanțe toxice duc la efecte vasoconstrictoare și hipoxice asupra pielii. 

Descoperă soluțiile experților DOC

De asemenea, stilul de viață are un impact major asupra îmbătrânirii. Lipsa exercițiilor fizice, consumul de alcool, dieta nesănătoasă, poluarea și stresul contribuie la accelerarea îmbătrânirii. Stilul de viață este, de fapt, unul dintre factorii care influențează direct sănătatea și aspectul pielii. Tocmai de aceea, „recomand să se evite pe cât posibil, chiar și spațiile unde se fumează, pentru că, din păcate, indirect, are de suferit atât pielea, părul, cât și plămânii. Fără alcool, fără țigări și cât mai multă odihnă. Oboseala și lipsa somnului sunt devastatoare pentru calitatea tenului”, a menționat Dana Argeșan, make-up artist și expert DOC.

Soarele îmbătrânește pielea?

Deși expunerea la soare este foarte esențială pentru sinteza vitaminei D, expunerea neprotejată și pentru o lungă perioadă de timp la razele ultraviolete (UV) este considerată a fi unul dintre factorii responsabili de îmbătrânirea prematură a tenului și pielii expuse excesiv, mai ales la nivelul mâinilor, umerilor, gambelor, gâtului și decolteului. Perturbarea mecanismelor de refacere a colagenului, cât și a elastinei fac ca pielea să își piardă capacitatea de a se repara singură. 

Aplicarea produselor de protecție solară pe părțile expuse ale pielii poate ajuta la protejarea de razele UV dăunătoare. Cremele și loțiunile care încorporează factori de potecție solară sunt produsele care combină mai multe ingrediente care protejează pielea prin absorbția, blocarea sau împrăștierea radiațiilor UV. Pentru a obține un beneficiu maxim, trebuie utilizat un produs care conține protecție solară cu un factor de protecție de minimum 15 (SPF15). Astfel, „protecția solară este unul dintre cele mai bune produse de anti-aging, pentru că soarele îmbătrânește prematur tenul și pielea”, așa cum menționează și Dana Argeșan, make-up artist.

Cum previi îmbătrânirea prematură apielii

Pentru o piele fără cusur, este important ca, pe lângăun consum mare de lichide pe zi, să se adopte o alimentațiesănătoasă, să se gestioneze stresul și să fie practicate regulat exercițiile fizice.
De asemenea, utilizarea consecventă a protecției solare la nivelul întregii suprafețe de piele expusă și reaplicarea acesteia sistematic, conform indicațiilor, dar și purtarea ochelarilor de soare, pentru a proteja pielea mai delicată din jurul ochilor, dar și structurile țesutului ocular ajută la prevenirea îmbătrânirii pielii, evitând expunerea la radiațiile nocive ale soarelui și amânând, astfel, îmbătrânirea pielii. 

Concret, pentru o piele sănătoasă și frumoasă este necesar să acordăm atenție atât unei îngrijiri interior, cât și la exterior: „Abordarea trebuie să fie foarte holistică. Nu poți să te rezumi strict la o cremă foarte bună și să ai așteptări maxime, pentru că nu are cum să îți acopere toate aceste nevoi. Trebuie să fie această abordare pe toate planurile: atât prin proceduri cosmetice, cât și prin suplimente alimentare”, a specificat Dana Argeșan, make-up artist.

Îngrijirea zilnică a pielii ajută la menținerea elasticității pielii și, astfel, poate schimba temporar starea pielii întocmai cum arată și rezultatele unui studiu1 publicat în anul 2000. Totodată, expertul DOC a adăugat și că: „Mai sunt persoane care se confruntă cu riduri apărute efectiv, prematur, ceea ce este o consecință a faptului că nu-și hidratează tenul cum trebuie. În momentul în care hidratezi doar la suprafață, ci nu o abordezi holistic, nu intervii pe partea de proceduri cosmetice, dar și pe partea de suplimente alimentare, atunci încerci să soluționezi doar o parte a problemei, soluționezi efectul, dar nu și cauza.
    
Totodată, studiile indică și faptul că este posibilă întârzierea îmbătrânirii pielii și îmbunătățirea stării și aspectului pieliiprin administrarea unor suplimente nutritive.„Nu numai că le recomand, dar chiar și eu iau coenzima Q10, Omega3 și Omega 6, pentru că am și văzut rezultate atât din proprie experiență, pe tenul meu, cât și pe clientele mele, cărora le-am sugerat acest fapt, tocmai pentru a avea un tratament complet pentru o calitate foarte bună a tenului”, a mărturisit Dana Argeșan, make- up artist. 

Vitaminele C, E și complexul de vitamine B sunt printre cei mai importanți antioxidanți pentru o piele frumoasă și sănătoasă. Studiile clinice au demonstrat că protecția antioxidantă este mai mare în cazul în care se administrează în combinație vitamine C și E decât dacă acestea ar fi luate individual.Vitamina A sau retinolul au, de asemenea, efecte antioxidante.

Totodată, pentru consolidarea din interior, a sănătății pielii, părului și unghiilor, poți încerca o combinație de ingrediente naturale. Un complex nutraceutic, precum O'HISA ce conține ingrediente naturale perfect biocompatibile (ulei de cătină, ulei extravirgin de măsline, acid hialuronic vegetal, zinc și vitaminele din grupul B) mențin pielea tânără și frumoasă, reduc riscul de îmbătrânire prematură, îmbunătățesc aspectul pielii, dar și al părului și unghiilor, stimulează producția de colagen, proteina care îi conferă pielii fermitate și elasticitate, menține hidratarea în țesuturi. În plus, reprezintă soluția pentru piele uscată, grasă, sensibilă, cu acnee, dar în același timp, acționează și ca filtru solar.

De asemenea, sunt eficiente în combaterea îmbătrânirii pielii și suplimentele alimentare care conțin uleiuri bogate în ingrediente rare – acizi grași Omega de excepție, care contribuie din interior la menținerea elasticității și strălucirii pielii. De exemplu, acizii grași EPA (acidul eicosapentaenoic) și DHA (acidul docosahexaenoic) previn afecțiunile cutanate, protejează pielea de radiațiile UV dăunătoare, prin efectul antiinflamator și ajută la revitalizarea și reîntinerirea ei, reducând sinteza necontrolată de melanină (ca, de exemplu, în cazul petelor hipercrome).

Omega 7, care se găsește în uleiul de cătină, este cunoscut pentru proprietățile sale anti-aging: păstrează hidratarea în țesuturi și la nivel intracelular, menține tinerețea și frumusețea pielii, stimulează producția de colagen și regenerarea celulară.

De aceea, întocmai cum a remarcat și Dana Argeșan, make-up artist: „aceste sumplimente alimentare au această concentrație de care corpul are nevoie. Niște creme și niște măști aplicate la domiciliu nu pot înlocui efectul pe care-l au aceste suplimente, ci evetual îl pot completa.”

Mai multe despre cum poți menține sănătatea pielii, poți afla urmărind video-ul de mai jos în care am discutat cu expertul DOC Dana Argeșan, make-up artist, pe marginea acestui subiect: 


 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1.Studiul  „Biophysicalassessment of persistent effects of moisturizersaftertheirdailyapplications: evaluation of corneotherapy”,  publicat în Dermatology 200.4 (2000): 308-313, autori: Tabata, N., et al.
The New England Journal of Medicine: „Understading premature skinaging”, https://www.nejm.org/doi/pdf/10.1056/NEJM199711133372011
NCBI: „Anti-agingandSunscreens: ParadigmShift in Cosmetics”, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6773941/
Dermato-endocrinology: „Skin anti-agingstrategies”, https://www.tandfonline.com/doi/full/10.4161/derm.22804

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0