Cum ne dăm seama ce tip de ten avem

Ai tenul uscat, dar parcă vara e mai gras? Asta înseamnă că e mixt sau normal? Petele roșii înseamnă că am o afecțiune dermtologică sau pur și simplu am tenul iritat? Știm că îți pui aceste întrebări deseori, fiindcă 8 din 10 femei recunosc că nu știu exact ce tip de ten au, și că acesta diferă de la anotimp la anotimp, se modifică în caz de stres sau dereglări hormonale. Îți dezvăluim astăzi câteva trucuri care să te ajute să îți dai seama ce tip de ten ai.

Primul pas: urmărește-ți tenul și supune-l la un test

Cea mai bună perioadă pentru determinarea tipului de ten este una cu temperatură medie, fără expunere prea mare la soare sau umezeală, la frig extrem sau la vânt. Și asta fiindcă așa cum am spus mai sus, chiar și o persoană cu ten gras poate avea perioade scurte pe timpul iernii când tenul este atât de deshidratat de la frig, încât pare mai mult uscat decât gras. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Un alt truc este să te folosești de 2 zile de weekend pentru a urmări transformările normale prin care trece tenul tău. Cum faci asta? Vineri seara, demachiază tenul, curăță-l în profunzime și hidratează-l, așa cum faci de obicei. Apoi, în zilele de sâmbătă și duminică, nu folosi deloc machiaj, produse de curățare sau de hidratare, chiar dacă se poate să simți nevoia. Spală fața doar cu multă apă plată la temperatura camerei, de 2-3 ori pe zi. 

În acest mod vei observa cum se comportă tenul tău, independent de produsele cometice care îl pot influența. Urmărește unde apare exces de sebum, dacă există zone uscate, dacă tenul te strânge sau se descuamează, dacă este lucios sau mat, și notează toate aceste lucruri într-un carnețel. Duminică seara poți relua ritualul tău normal de înfrumusețare.

Al doilea pas: în funcție de notițe, identifică tipul tău de ten

Cum recunoști tenul normal

Tenul normal este în general echilibrat, rareori apar coșuri sau puncte negre. Este întâlnit destul de rar în cazul adulților, fiind mai degrabă un tip de ten caracteristic copiilor, înainte de pubertate. Nu prezintă nici zone cu exces de sebum pe parcursul zilei, dar nici zone uscate, cu descuamări sau senzație de strângere.

Cum recunoști tenul mixt

Tenul mixt mai este și numit tipul de ten „zona T”. Și asta fiindcă este un ten echilibrat, care prezintă exces de sebum doar în zona T, și asta după mai mult de 4-5 ore de la curățare. Dacă spre după-amiază ai fruntea, nasul și bărbia mai lucioase, cu o piele ușor uleioasă, însă tot restul feței nu prezintă modificări, te încadrezi în această categorie.

Cum recunoști tenul uscat

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tenul uscat nu prezintă exces de sebum decât foarte rar, în timpul verii în caz de căldură extremă sau în urma folosirii unor produse comstice extrem de hidratante. În general, tenul uscat are nevoie de hidratare în cel mult 1-2 ore de la curățare, altfel apar zone uscate, cu descuamări și senzație de piele care strânge. Pielea se simte mai mult rigidă decât elastică, iar ridurile par mai evidențiate.

Cum recunoști tenul sensibil

Tenul sensibil necesită o îngrijire specială cu produse dedicate. Acest tip de ten prezintă deseori roșeață, urme și iritații și reacționează imediat la aproape orice tip de produs. Dacă pielea ta se înroșește foarte repede, uneori de ustură sau strânge chiar și fără să o agresezi foarte tare, înseamnă că ai un ten cu nevoi speciale.

Cum recunoști tenul gras

Principala caracteristică a tenului gras este excesul de sebum, chiar și la 2-3 ore după curățare. Tenul devine rapid lucios, pielea este uleioasă și se formeză deseori coșuri și puncte negre. Machiajul se strânge și ai nevoie de produse matifiante și de pudră pentru a ține totul sub control.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0