Samponul uscat te ajuta sa economisesti timp - dar este sanatos pentru parul tau?

Spălarea zilnică a părului nu numai că îți consumă o grămadă de timp pentru că, după ce te speli, trebuie să te și coafezi, însă nu este un obicei sănătos pentru părul tău. 

Spălând foarte des părul, vei usca scalpul, îndepărtând toate uleiurile naturale pe care acesta le secretă pentru menținerea părului hidratat și sănătos.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Există persoane care nu suportă însă ideea de a nu își spală zilnic podoaba capilară întrucât au părul foarte gras și acesta capătă un aspect inestetic, de păr foarte murdar, chiar dacă a fost spălat cu două zile în urmă. Ei bine, pentru acest tip de persoane a fost creat șamponul uscat.

Ce este șamponul uscat

Șamponul uscat este, de fapt, o pudră, de regulă pe bază de talc, care absoarbe uleiurile naturale secretate de scalp, fără a fi necesară folosirea apei. Acest tip de șampon se aplică la rădăcina firelor de păr. După aplicare, scalpul se masează delicat preț de cel mult un minut. Următorul pas este să-ți piepteni părul. După această procedură, vei observa că parul tău nu mai pare gras și are aspectul de păr proaspăt spălat.

Acest produs cosmetic este însă extrem de controversat, unii hairstyliști recomandându-l, în timp ce alții îl blamează cu înverșunare. Pentru ca tu să iei cea mai înțeleaptă decizie cu privire la acest produs cosmetic și la folosirea sa, îți vom prezenta atât avantajele, cât și dezavantajele folosirii șamponului uscat.

Avantajele șamponului uscat

Elimină excesul de sebum

Cel mai important avantaj al folosirii șamponului uscat este că elimină excesul de sebum în două minute, ajutându-te să economisești timp.

Te ajută să eviți uscarea regulată cu foehnul

Un alt avantaj al folosirii șamponului uscat este că scutește părul de coafarea cu aer cald, care este, de cele mai multe ori, indispensabilă după spălarea podoabei capilare în mod clasic. Foehnul, ondulatorul și placa de îndreptat părul sunt folosite aproape după fiecare spălare a părului pentru aranjarea acestuia. În cazul șamponului uscat, acest procedeu nu este necesar. Cu cât folosești mai rar aerul cald pentru coafare, cu atât mai sănătos va fi părul tău, așa că șamponul uscat te ajută să previi vârfurile despicate.

Menține coafura impecabilă

Menține coafura impecabilă, așa că dacă ai fost la coafor și te-ai ales cu bucle perfecte, naturale și voluminoase, le vei putea avea câteva zile la rând datorită șamponului uscat, care va amână spălarea părului.

Te ajută să ai părul hidratat

Șamponul uscat menține părul hidratat întrucât elimină uleiurile de la rădăcină, nu și de pe lungimea firelor de păr. Pe de altă parte, spălarea părului deshidratează și lungimile.

Oferă volum coafurii tale

Mulți specialiști în hairstyle, dar și bloggeri de beauty folosesc șamponul uscat strict pentru a oferi volum, chiar și în cazul părului proaspăt spălat. Asta pentru că șamponul uscat oferă o textură aparte părului de la rădăcină, menținând volumul ore în șir.

Prelungește timpul dintre spălări

Mulți hairstiliști nu recomandă spălarea părului în fiecare zi, iar motivul este unul foarte bine întemeiat. Când te speli mult prea des pe păr, se îndepărtează de pe scalp uleiurile care îl mențin sănătos și echilibrat. Dacă scalpul tău devine prea uscat, glandele tale sebacee (glandele producătoare de ulei) cresc producția de sebum (ulei) pentru a reface umiditatea pierdută, rezultând un scalp prea gras și vârfuri uscate și fragile.Cu ajutorul unui șampon uscat, poți amâna spălarea părului cu încă una sau două zile.  

Reduce mirosul și transpirația

Există o mulțime de situații care pot provoca un scalp transpirat și urât mirositor: mersul cu bicicleta, creșterea ritmului cardiac etc. Dacă nu ai timp pentru un duș, încearcă să aplici șampon uscat pe rădăcini! Ingredientele absorbante din șamponul uscat te vor ajuta să scapi de transpirație și mirosuri.

Prelungește culoarea părului

Ai cheltuit recent o avere la salonul tău pentru un tratament de colorare a părului? Iată un sfat de care ar trebui să ții cont: folosește cât mai des șamponul uscat! Când părul vopsit se udă, devine mai poros, făcându-l mai susceptibil la decolorarea culorii. Pentru a îți menține culoarea părului vibrantă pentru mai mult timp, trebuie să menții vreme îndelungată acele uleiuri naturale pe păr - și una dintre cele mai bune modalități de a face acest lucru este folosirea unui șampon uscat pentru a prelungi perioada în care ar trebui să te speli pe păr.
 

Economisește timp, apă, energie și bani

Șamponul uscat este o alegere inteligentă nu numai pentru părul tău, ci și pentru portofelul tău și mediul înconjurător. Acest lucru se datorează faptului că folosirea șamponului uscat îți permite să prelungești timpul între spălări, economisind multă apă și energie, economisind în același timp și bani la factura de utilități. Este un câștig pentru toată lumea!

Dezavantajele șamponului uscat

Agravează mătreața

Dacă ai mătreață sau un scalp foarte uscat, șamponul uscat va agrava problema ta. Pudra absoarbe uleiurile de la nivelul scalpului, deshidratându-l complet, ceea ce nu este deloc indicat în cazul tău.

Ar putea afecta strălucirea podoabei capilare

Afectează strălucirea părului tău. Să nu te mire, atunci când folosești șampon uscat, să observi că părul și-a pierdut strălucirea pe care o avea.

De asemenea, un șampon uscat de calitate slabă, poate lasă reziduuri pe părul tău. Dacă ai un păr închis la culoare, trebuie să fii foarte atentă pentru a preveni aspectul “prăfuit” pe care părul îl poate capătă și pe care, mai mult ca sigur, nu ți-l dorești.

Poate irita scalpul sensibil

Găsirea unui șampon uscat bun care să bifeze toate cerințele tale poate fi dificilă, mai ales pentru cei care se confruntă cu sensibilitatea scalpului. Multe șampoane uscate de pe piață conțin ingrediente despre care se știe că provoacă reacții alergice comune în dermatita de contact, cum ar fi parabeni, sulfați și parfumuri artificiale. Spre deosebire de șamponul obișnuit pe care îl clătești la duș, șamponul uscat rămâne în păr toată ziua (sau noaptea), expunând scalpul la aceste ingrediente dăunătoare ore întregi.

Totuși, nu toate șampoanele uscate sunt iritante pentru scalpul sensibil. De aceea, o variantă ar fi să optezi doar pentru un produs cu ingrediente blânde care ar putea să împrospăteze părul fără a provoca iritații, precum biotina și pudra de tulpină de bambus.

Îți poate usca părul

Majoritatea șampoanelor uscate pe care le găsești pe rafturile din magazine vin în cutii cu spray cu aerosoli. Nu numai că cutiile auto-dozabile sunt dăunătoare pentru mediu, dar tind să conțină și alcooli „cu lanț scurt”, cum ar fi etanolul, propanolul și izopropanolul. În timp ce aceste ingrediente sunt excelente pentru a ajuta părul să se usuce rapid, proprietățile lor cu acțiune rapidă usucă adesea părul și scalpul în acest proces. Rezultatul? Ai fire fragile care sunt mai susceptibile la rupere.

Utilizarea excesivă poate provoca mâncărimea scalpului

Dacă ai obiceiul de a folosi șampon uscat câteva zile la rând, ar trebui să-ți regândești rutina, atrag atenția specialiștii. Utilizarea excesivă a șamponului uscat poate provoca acumularea de produs pe scalp, care la rândul său poate duce la inflamarea scalpului, mâncărime și chiar căderea părului. Pentru a îți menține scalpul și părul sănătoase, majoritatea experților recomandă să utilizezi șampon uscat o dată sau de două ori pe săptămână.

Te poate expune la substanțe chimice nocive

Șamponul uscat poate face minuni pentru părul tău, dar nu toate formulele sunt create la fel. De exemplu, sunt șampoane uscate convenționale care vin adesea în cutii cu aerosoli.

Aerosolii necesită un propulsor pentru a forța substanțele chimice să se transforme într-un spray fin. De cele mai multe ori, acest propulsor este gaz petrolier lichid (de obicei o combinație de propan și izobutan), un produs secundar al rafinării gazelor naturale și a petrolului, care nu este ideal pentru sănătatea noastră și pentru mediu.

Mai mult, ingrediente nesănătoase pot fi întâlnite în șamponul uscat pe care îl folosești. Pentru a te asigura că șamponul uscat folosit de tine nu conține aluminiu, citește întotdeauna eticheta cu atenție și alege, dacă este cazul, o alternativă bazată pe produse naturale, chiar dacă prețul este mai mare.

Alte ingrediente la care trebuie să fii atentă atunci când alegi șamponul uscat sunt:

  • Parabeni. Parabenii sunt un grup de substanțe chimice utilizate pe scară largă în produsele cosmetice pentru a prelungi perioada de valabilitate a acestora. S-a dovedit științific că imită acțiunea estrogenului, ceea ce înseamnă că pot interfera cu hormonii corpului și pot provoca efecte adverse asupra sănătății.
  • Talc. Talcul este o substanță minerală care a fost asociată cu un risc crescut de cancer ovarian. În ciuda acestui fapt, talcul este încă folosit în multe produse, precum șamponul uscat.
  • Clorura de cetrimoniu. Clorura de cetrimoniu aparține unei familii de molecule cunoscute sub numele de surfactanți cationici. În șamponul uscat, este folosit pentru a elimina static părul și pentru a netezi cuticulele. Deși poate fi util pentru îmblânzirea firelor încrețite, acest ingredient comun din șamponul uscat este cunoscut pentru că poate cauza iritații și reacții alergice. În plus, poate fi letal atunci când este ingerat pe cale orală.
  • Parfum artificial. Dacă șamponul tău uscat are „parfum” enumerat pe eticheta ingredientelor, gândește-te de două ori înainte de a-l folosi. Înainte de a-l pune în coș, verifică eticheta șamponului uscat, pentru a te asigura că parfumurile provin din surse naturale.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Cancer Society - Talcum Powder and Cancer
https://www.cancer.org/healthy/cancer-causes/chemicals/talcum-powder-and-cancer.html


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0