Rutina de vară pentru pielea ta

Ne place să avem un ten luminos și strălucitor, lipsit de imperfecțiuni, indiferent de sezon. Tenul ar putea avea însă nevoi diferite în anotimpul cald, când razele soarelui, temperaturile ridicate și umezeala ar putea veni cu noi provocări - hiperpigmentare, acnee, pori înfundați.

În timp ce unele produse din rutina ta ar trebui să rămână constante pe tot parcursul anului, altele ar putea avea nevoie să fie schimbate. De asemenea, nu uita că vara trebuie să ne protejăm pielea de razele UV, pentru a preveni leziunile și îmbătrânirea.

TESTARE PCR COVID-19

Dacă vrei să ai un ten perfect vara și să previi unele probleme comune, ia în calcul sfaturile noastre pentru rutina ta să fie eficientă și rapidă, indiferent de tipul de piele.

Ce produse trebuie să incluzi în rutina ta vara?

Pe scurt, ar trebui să păstrezi (sau să începi) aplicarea retinolului și antioxidantului, să tratezi și să previi acneea și problemele de pigmentare, să reiei protecția solară și să te gândești dacă trebuie să îți schimbi demachiantul și hidratantul, susțin dermatologii.

Amintește-ți doar că, în funcție de tipul de piele și de modul în care reacționează la mediu, este posibil să nu trebuiască să faci deloc schimbări radicale - și este complet în regulă. Ce este mai important este să acorzi atenție modului în care pielea ta reacționează în mod unic la sezonul de vară și să îți  ajustezi rutina după cum este necesar.

Dacă pielea ta este predispusă la acnee, optează pentru un produs de curățare antibacterian

Nimeni nu se bucură de senzația lipicioasă a transpirației, cu atât mai puțin atunci când este urmată de o erupție de acnee. Cu toate acestea, problema nu este transpirația însăși, ci mai degrabă înmulțirea bacteriană pe care o favorizează: pielea transpirată oferă un mediu cald, bogat în umiditate, care permite bacteriilor naturale să se dezvolte și să provoace coșuri. Aceste erupții se pot produce atât pe față, cât și pe corp.

Dacă acneea apare pe spate, pe fund sau pe partea din față a coapselor, utilizează un gel de duș antibacterian pentru a neutraliza bacteriile. Caută produse care conțin peroxid de benzoil, un agent antibacterian recomandat  pentru tratamentul acneei. 

Un alt ingredient de combatere a acneei este acidul hipocloros, care este o formă diluată de înălbitor. Acest acid ușor are proprietăți antibacteriene, antifungice și, eventual, chiar antivirale și poate avea beneficii terapeutice pentru acnee, eczeme ale scalpului și cicatrici cheloide, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul de dermatologie clinică și estetică.

Dacă pielea ta este grasă, alege un cleanser cu acid salicilic

În sezonul cald este posibil să observi mici puncte negre pe nas, bărbie și frunte. La unii oameni, ca răspuns la căldură, corpul lor începe să producă în exces sebum [ulei], ducând la pori înfundați, care apar sub formă de mici puncte negre pe piele.

Experții recomandă o spălare facială cu un produs exfoliant pentru a menține porii curați, folosind produse cu o combinație de doi acizi: acidul glicolic și acidul salicilic. Acidul glicolic este un alfa hidroxi acid (AHA) solubil în apă, care ajută la exfolierea celulelor moarte de pe suprafața pielii; între timp, acidul salicilic este un beta hidroxi acid (BHA) solubil în ulei, care ajută la reducerea sebumului.

Aplică protecție solară zilnic, indiferent de tipul de piele

Toate tipurile de piele beneficiază de o aplicare generoasă de protecție solară cu spectru larg, deoarece ajută la blocarea atât a razelor UVA, cât și a razelor UVB care cauzează cancer de piele și contribuie la îmbătrânire. 

Indiferent dacă este însorit sau înnorat afară, folosește un SPF 30 cu spectru larg și cumpără un produs cu oxid de zinc, după cum sugerează dermatologii. Cel mai bun ingredient protector împotriva soarelui este oxidul de zinc, care este, de asemenea, foarte calmant pentru piele. 

Reține că, conform Societății Americane a Cancerului (ACS), nici o protecție solară nu este capabilă să blocheze 100% din razele UV. ACS îți recomandă să eviți să te expui la soare între orele 10:00 și 16:00, să optezi pentru îmbrăcăminte confortabilă, dar care acoperă pielea expusă și să rămâi la umbră ori de câte ori este posibil.

Pentru a netezi ridurile, continuă (sau începe) să utilizezi un retinoid

Retinoizii sunt derivați ai vitaminei A, care stimulează producția de colagen pentru a reduce efectiv aspectul liniilor și ridurilor, conform Harvard Health Publishing. Retinolii sunt forme mai slabe de retinoizi și sunt disponibili fără prescripție medicală; majoritatea retinoizilor necesită o rețetă de la un dermatolog.

Razele UV ale soarelui pot face însă pielea mai sensibilă, așa cum notează Skin Cancer Foundation, dar dr. Hooper are o soluție simplă: aplică retinolul pe timp de noapte și lasă-l să acționeze în timp ce dormi.

Indiferent de tipul de piele, asigură-te că utilizezi hidratantul și demachiantul potrivit

O concepție des întâlnită este că toată lumea ar trebui să treacă vara de la produse de curățare și hidratante mai grele, cremoase, la produse sub formă de  spumă sau gel, mai ușoare. Nu înseamnă că acest lucru se aplică obligatoriu și în cazul tău. Rutina ta depinde de nevoile unice ale pielii tale, care se pot schimba de la o zi la alta.

Nu există recomandări unice pentru îngrijirea pielii de vară. Dacă pielea ta este la fel atât în sezonul de vară, cât și în cel de iarnă, atunci nu este necesar să treci de la produse cremoase la geluri sau spume mai ușoare. 

Aceasta poate fi, de asemenea, o decizie care se poate lua pe moment. Dacă se întâmplă să îți simți tenul uscat, folosește ceva hidratant. Dacă îl simți gras, sari peste cremă. Un indiciu că folosești produse prea grele pentru tenul tău este dacă dezvolți milia - mici umflături albe sau chisturi sub piele. Acestea conțin o acumulare de keratină și sunt inofensive, dar pot rămâne sub piele în jur de luni de zile. Evită produsele care conțin ulei sau unt de karité în favoarea unor produse de curățare lichide sau spumante.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:

ADULT ACNE

Status Report on Topical Hypochlorous Acid: Clinical Relevance of Specific Formulations, Potential Modes of Action, and Study Outcomes

Support for the Safe Use of Zinc Oxide Nanoparticle Sunscreens: Lack of Skin Penetration or Cellular Toxicity after Repeated Application in Volunteers


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0