Lotiunea astringenta si lotiunea tonica: adevar si mit despre produsele de acest tip

Ca parte din tratamentul care te ajută să reduci simptomele tenului gras, mai ales dacă acest tip de piele este problematic, medicul dermatolog sau cosmeticiana îți poate recomanda să folosești un tonic pentru față, care poate fi o loțiune tonică special concepută pentru ten gras ori o loțiune astringentă.

Sebumul este important pentru a păstra sănătatea pielii, dar, dacă se produce prea mult, poate duce la ten gras, pori înfundați și acnee. Tenul gras are nevoie de îngrijire atentă, prin spălarea cu apă caldă și un săpun blând sau cu loțiuni de curățare, geluri sau spume pe bază de ceai verde, sulfat de zinc, ceramide, acid hialuronic etc. De asemenea, este nevoie de o loțiune tonică sau de una astringentă, care să elimine toate impuritățile, să revitalizeze pielea și să o pregătească pentru aplicarea produselor de îngrijire.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Nu toată lumea poate tolera loțiunea astringentă

La unii pacienți, loțiunile astringente naturale pot face ca porii dilatați să se micșoreze și pot îndepărta mici fragmente de machiaj sau de murdărie, care ar putea să înfunde sau să blocheze porii. Chiar și așa, este posibil ca aceste produse astringente să nu dea rezultate în cazul tuturor pacienților.

De exemplu, unele persoane vor descoperi că, atunci când folosesc loțiune astringentă, la nivelul feței apar mâncărimi (prurit) sau furnicături. Dacă se întâmplă acest lucru și în cazul tău, mai ales dacă ai folosit o loțiune astringentă cu alcool, mâncărimile și furnicăturile de pe față ar putea fi un semn al iritației pielii, care ar putea duce la o producție mai mare de sebum.

Dacă vrei să eviți posibilele iritații ale pielii, ar trebui să încerci orice produs nou (pe care nu l-ai folosit până acum) din clasa loțiunilor astringente pe o zonă mică: dacă observi că te mănâncă pielea, că ai furnicături în acea zonă ori că apar iritații, nu mai folosi acel produs. Totodată, este extrem de important să discuți cu mediul dermatolog despre orice fel de problemă a tenului, chiar dacă ți se pare banală.

Adevăruri despre loțiunea astringentă

Adevăr: Loțiunea astringentă poate usca pielea

Produsele cum sunt loțiunile astringente pot avea efecte foarte puternice asupra pielii, în sensul că o pot usca foarte mult. Dacă ai pielea uscată sau sensibilă, evită loțiunea astringentă pe bază de alcool ori cea pe bază de alte substanțe chimice iritante. În cazul în care nu știi exact ce fel de produs ți se potrivește, întreabă medicul dermatolog sau farmacistul.

Adevăr: Loțiunea astringentă poate irita și mai mult pielea

Dacă ai acnee și ai pielea uscată, o loțiune astringentă poate să irite și mai mult erupțiile acneice, ducând la exfolierea pielii și la înroșirea acesteia. Așa că mare atenție la produsele pe care le folosești. Totodată, dacă suferi de eczemă sau rozacee, evită loțiunile astringente pe bază de alcool. În locul acestora, încearcă o loțiune tonică hidratantă sau o cremă hidratantă fără uleiuri ori poți să îl rogi pe medicul dermatolog să îți recomande un produs potrivit tipului tău de ten.

Adevăr: Uneori ajută dacă tratezi doar zonele grase ale pielii

Dacă ai pielea grasă și ai de gând să folosești un produs precum loțiunea astringentă, pe bază de alcool, ia în considerare și acest pont: tratează punctual doar acele zone sau arii uleioase ale pielii. Acest lucru te poate ajuta să previi iritațiile ulterioare.

Adevăr: Protecția solară este necesară după loțiunea astringentă

Întotdeauna, dimineața înainte de a ieși din casă, după o loțiune astringentă, aplică - tot ca parte din rutina ta zilnică de îngrijire a pielii - un produs care protejează pielea împotriva razelor soarelui (cu factor de protecție solară). În acest mod, produsul cu rol de ecran solar te va ajuta să îți protejezi pielea de daunele provocate de radiațiile UV ale soarelui.

Ce diferențe există între o loțiune astringentă și o loțiune tonică?

O loțiune tonică pentru față este similară cu o loțiune astringentă. Este tot o formulă lichidă (de obicei, o apă), folosită pentru a îndepărta substanțele iritante de la suprafața pielii și pentru a echilibra nuanța sau pigmentul pielii. În timp ce loțiunile astringente sunt folosite, de regulă, pentru tenul gras și cu tendință acneică, loțiunea tonică poate fi folosită pe mai multe tipuri de piele, inclusiv pe pielea sensibilă, uscată și mixtă.

Ce ingrediente conține o loțiune astringentă?

O loțiune astringentă conține, în generral, alcool, hamamelis, acid citric, acid salicilic.

Ce ingrediente conține o loțiune tonică?

Unele dintre cele mai folosite ingrediente pe care le găsești în loțiunea tonică sunt: acidul salicilic, acidul lactic, glicerina, acidul glicolic, acidul hialuronic, apa de trandafiri, hamamelisul. 

Cere sfatul unui medic dermatolog dacă nu ești sigur ce ar trebui să utilizezi și află ce loțiune tonică pentru față ori ce loțiune astringentă este mai indicată pentru tipul tău de piele. Medicul îți poate recomanda produse care să conțină ingrediente pe care le poți folosi în siguranță și care să nu provoace iritații ale pielii.

Cum se folosește loțiunea tonică?

Loțiunea tonică ar trebui folosită dimineața și seara. O aplici pur și simplu pe față, cu o dischetă demachiantă, evitând zona din jurul ochilor. Dimineața, loțiunea tonică poate fi folosită pentru a curăța pielea, îndepărtând orice urme de sebum acumulate peste noapte.

Seara, loțiunea tonică este cea care vine în completarea procesului de îndepărtare a machiajului. Începe prin a folosi un demachiant și aplică apoi loțiunea, pentru a îndepărta restul de machiaj ori resturile de produse cosmetice și pentru a pregăti fața pentru o cremă.

Cum folosești loțiunea astringentă?

Un produs astringent se aplică, de regulă, după curățarea pielii. Loțiunea astringentă poate să usuce pielea foarte mult, așa că se folosește doar o dată pe zi, fie dimineața, fie seara. Dacă ai pielea extrem de grasă, poți să aplici loțiunea tonică astringentă dimineața și seara, după ce pe o perioadă de câteva zile ai folosit-o o singură dată pe zi. Dacă simți că fața se înroșește, este caldă sau iritată, oprește imediat folosirea produsului.

Dacă ai piele grasă, un produs astringent poate fi indicat, deci îl poți include în rutina zilnică de îngrijire a pielii. Dacă, însă, ai pielea uscată, sensibilă, ori ten mixt, mai bine alegi în locul produsului astringent o loțiune tonică.

Apa de hamamelis, astringent natural

Produsele astringente care conțin alcool, așa cum sunt unele loțiuni, tind să usuce prea mult pielea, așa că este esențial să citești cu atenție ingredientele trecute pe ambalaj ori pe prospect. Cu toate acestea, potrivit unui studiu, produsele astringente naturale, așa cum este și Hamamelis virginiana sau „nucul vrăjitoarelor”, pot avea proprietăți calmante pentru tenul gras.

Hamamelis virginiana are un conținut mare de tanini, care face ca produsul obținut din această plantă (apa de hamamelis) să fie un astringent natural, fiind totodată un tonic cu proprietăți antiinflamatoare. Mulți pacienți cu tenul gras pot folosi loțiuni pe bază de

Hamamelis virginiana, pentru că aceste produse pot fi un tonic bun pentru față, mai ales pentru cei cu pielea grasă. În plus, cremele și unguentele pe bază de hamamelis sunt folosite ca produse cosmedice pentru cei cu acnee.

Cum știi ce tip de ten ai?

Pentru a ști ce loțiune să folosești, e necesar să știi ce fel de ten ai:

Pielea uscată are adesea pori mici, se simte strânsă și aspră și devine și mai uscată și chiar decolorată în timpul lunilor de iarnă. Acest tip de piele este, de asemenea, predispus la crăpare, iritație, roșeață, pete uscate și mâncărime. Cele mai bune tonere pentru tenul uscat sunt cele cu glicerină sau acid hialuronic, deoarece acestea pot oferi hidratare.

Pielea grasă are pori dilatați, arată strălucitoare din cauza excesul de sebum și, atunci când este ștearsă cu un șervețel, sunt vizibile reziduurile de grăsime. Cele mai bune tonere pentru tenul gras sunt acidul salicilic, hamamelisul și alfa-hidroxiacizii (AHA).

Tenul mixt este puțin mai complicat pentru că, după cum sugerează și numele, ai tendința de a avea atât ten gras, cât și uscat sau normal. Pielea mixtă este adesea caracterizată ca o piele care are pori mai mari și mai mult sebum în zona T (fruntea, nasul și bărbia), dar celelalte zone ale pielii, cum ar fi obrajii și părțile laterale ale feței, au pori mai mici și mai puțin sebum. În acest caz, ai nevoie de două tonere, unul pentru porțiunile de ten gras și altele pentru cele uscate.

Pielea sensibilă se irită foarte ușor din cauza produselor de înfrumusețare, dar și, pur și simplu, când este atinsă la demachiere sau la spălat, dacă este curățată cu apă fierbinte sau atunci când se consumă alimente picante. Deoarece multe lucruri pot irita acest tip de piele, roșeața și mâncărimea sunt caracteristice. Cele mai bune tonere pentru pielea sensibilă sunt cele cu aloe vera sau mușețel.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0