Ingrijirea parului fin cu tendinta de ingrasare: cum obtii si mentii volumul

Părul tău este foarte fin și are totodată și tendință de îngrășare? Iată cum să îl îngrijești pentru a-l fortifica și pentru a scăpa de aspectul uleios, dar și cum îl coafezi, pentru a avea un volum de invidiat.

Femeile cu părul foarte moale sunt veșnic nemulțumite de lipsa de volum, așa cum femeile cu părul gras tânjesc după un scalp fără sebum în exces. Ce te faci însă dacă ai ambele probleme – și părul foarte fin, dar și scalpul uleios? Răspunsul este simplu: înveți să îl îngrijești corespunzător.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Cum obții volum dacă ai părul subțire?

Folosește produse de întreținere a părului deteriorat

Pe măsură ce firul de păr devine mai subțire și se degradează, îți va fi tot mai greu să obții o coafură cu volum. Există însă soluții. 

În primul rând, trebuie să începi să îți îngrijești părul astfel încât să îi fortifici textura. Asta înseamnă că vei folosi zilnic produse de întreținere a părului deteriorat, vei face tratamente pe bază de cheratină, vei limita coafarea cu aer cald și, totodată, te vei vopsi mai rar și cu produse mult mai puțin agresive. De asemenea, e recomandat să te asiguri că organismul beneficiază de biotină și de alte vitamine și minerale necesare pentru un păr frumos și sănătos. În acest sens, poți începe să administrezi suplimente alimentare pentru unghii și păr.

Schimbă-ți coafura

Apoi, trebuie să înveți să îți coafezi părul astfel încât să obții o coafură cu volum. Asta înseamnă că îl vei spală cu un șampon care oferă volum, dar și cu un balsam din aceeași gamă. Nu îți freca podoaba capilară cu prosopul, ci tapotează ușor părul cu un prosop absorbant, astfel încât acesta să elimine apă în exces.

Apoi, în timp ce vei usca părul cu foehnul, e recomandat să ții capul în jos, pentru un plus de volum. Ideal ar fi să folosești uscătorul de păr la o temperatură cât mai mică, chiar dacă aerul rece nu e tocmai plăcut atunci când ai părul ud. Aerul cald înmoaie și mai tare firele de păr, așa că îți poți lua gândul de la coafura cu volum.

Fă-ți bucle

Buclele sunt o modalitate excelentă de a adăuga volum părului. Poți folosi un ondulator bun, dar bigudiurile sunt cele mai bune pentru a da volum podoabei capilare. Bigudiurile uriașe sunt cel mai bun prieten al stilistului, dar sunt grozave și pentru uz casnic.

Pentru a utiliza bigudiurile, stiliștii recomandă mai întâi să-ți usuci părul, apoi să rulezi secțiuni de păr de câțiva centimetri de la vârfuri până la rădăcină. Părul trebuie să fie complet uscat înainte de a îndepărta bigudiurile.  

Taie-ți părul mai scurt

Tunsoarea este și ea extrem de importantă atunci când vorbim despre volum. Nu te poți aștepta să ai un volum de invidiat dacă ai o tunsoare lungă, dreaptă. Vorbește cu hair-stylistul tău și vezi ce opțiuni sunt bune pentru tine.

Este posibil ca aceasta să-ți propună să-ți scurtezi părul. Cu cât părul subțire și fin este mai lung, cu atât este mai plat. Cu cât părul este mai scurt, cu atât va avea mai mult volum. Tăierea părului, chiar și cu doar câțiva centimetri, poate fi de ajutor.  

Unele dintre cele mai bune tunsori pentru părul fin sunt:

  • Bobul lung: părul care cade între bărbie și umeri este întotdeauna la modă și se potrivește cu orice formă a feței.  
  • O tunsoare asimetrică: până la umeri, la spate mai puțin scurt decât în față.  
  • Bob și pixies: sunt două tunsori foarte bune dacă ai părul fin.

Schimbă-ți cărarea

Un alt pont de preț constă în schimbarea cărării. Dacă ai avut dintotdeauna cărarea pe partea stângă, acum e momentul să o muți pe partea dreaptă. Vei observa că parul tău va căpăta volum fără să aplici vreun produs de styling.

Cum obții volum dacă părul are și tendință de îngrășare?

Dacă parul tău este subțire are și tendința de îngrășare, lucrurile se pot complica puțin, întrucât un scalp uleios nu va permite firelor de păr să își mențină volumul.

Folosește un șampon potrivit tipului tău de păr

Multe femei cu păr fin se confruntă cu rădăcini cu tendința de îngrășare. În timp ce șamponul poate reduce aceste uleiuri, este probabil ca vârfurile tale să aibă nevoie doar de balsam.  
Trucul este să găsești un echilibru între cele două și să vezi ce funcționează cel mai bine pentru propriul păr:

  • Udă-ți părul și aplică șampon numai pe scalp și rădăcini.
  • Masează scalpul, apoi clătește cu apă călduță din abundență.
  • Aplică balsam pe cele două treimi inferioare ale părului, evitând zona scalpului.
  • La final, clătește părul cu apă din abundență. 

Totodată, deoarece părul fin poate fi susceptibil să se încurce, ar trebui să utilizezi un balsam de volum înainte de a aplica șampon, deoarece balsamurile lasă adesea un reziduu pe păr și șamponul îl va îndepărta. 

Multe persoane care au părul plat fac o greșeală majoră: aplică balsamul de păr la rădăcină. Aceste produse tind să aibă formule onctuoase, hidratante, care sunt menite să hrănească părul. Deși asta este benefică pentru firele de păr de lungimi medii până la vârfuri, care tind să fie uscate, hidratarea cu balsam a rădăcinilor duce la aspectul de păr plat, fără volum.  

Apelează la șamponul uscat

Dacă scalpul ți se îngrașă și observi că părul tău își pierde din volum din această cauză, înseamnă că trebuie să începi să folosești un șampon uscat. Acesta nu numai că absoarbe uleiurile naturale de la rădăcină firelor de par, însă totodată oferă și un volum de invidiat coafurii tale. 

Mai mult decât atât, unele vedete de la Hollywood au recunoscut că folosesc șamponul uscat și pe părul curat, proaspăt spălat, pentru a obține un plus de volum.

Ai grijă și la serurile de păr!

Un alt produs care poate face mai mult rău decât bine rădăcinilor tale (din punctul de vedere al aparențelor) este serul de păr. La fel ca și balsamul, serurile de păr tind să aibă o formulă onctuoasă care pot afecta firele de păr. Dacă te hotărăști să folosești un astfel de produs, aplică-l pe lungimea firelor de păr până la vârfuri, mai degrabă decât pe scalp și rădăcini. Altfel, îți poate îngroșa părul.

Nu uita să periezi părul

Peria ta poate face o mare diferență în ceea ce privește felul în care ți se așază părul. Există multe opțiuni, dar câteva care sunt recomandate în mod special pentru părul foarte fin. Stiliștii recomandă perii rotunde cu un amestec de peri de mistreț și nailon. Combinația dintre cele două netezește, descurcă și creează volum.

Clătește părul cu oțet de mere

Probabil că ai mai auzit de acest remediu, iar stiliștii dau asigurări că este potrivit chiar și persoanelor cu părul foarte fin. Dacă utilizezi fixativ, gel de coafat sau spumă în mod regulat, părul tău poate suferi din cauza acumulării de produs. Așa că soluția este să-ți clătești părul cu o soluție pe care o obții combinând puțin oteț de mere și apă călduță.

De ce ai părul subțire?

Firul de păr poate fi subțire pur și simplu, fără să existe o cauză anume, însă poate deveni subțire și din cauza agresiunilor la care este supus: decolorări, vopsiri repetate sau coafarea zilnică cu aparatele cu aer cald. Printre factorii de risc se numără și:

Vârsta

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, probabilitatea ca părul să se subțieze crește, deoarece foliculii încetinesc și în cele din urmă încetează să producă fire noi. Adesea, acest lucru se întâmplă pe măsură ce părul tău începe să-și piardă culoarea. La femei, linia părului începe să se retragă.

Produsele de styling pe care le folosești 

Produsele excesiv de dure cu podoaba capilară, cum ar fi gelurile și spray-urile, precum și alte tratamente chimice pot provoca ca părul să se subțieze și să se rărească în timp. O altă cauză potențială a subțierii sau căderii părului este purtarea părului sub formă de coc, coadă de cal sau împletituri.  

Problemele hormonale

Atât bărbații, cât și femeile pot dezvolta dezechilibre hormonale care pot cauza rărirea sau căderea părului. Deși majoritatea oamenilor cred că estrogenul sau testosteronul sunt de vină pentru un dezechilibru hormonal, problemele cu tiroida pot duce, de asemenea, la rărirea părului.

Deficiența de nutrienți

Dacă îți lipsesc anumite vitamine și minerale, este posibil să te confrunți cu căderea părului. Pe lângă rărirea părului, lipsa suficiente de vitamine și minerale poate avea un impact grav asupra sănătății generale și asupra sistemului imunitar. 

Stresul 

Stresul îți afectează sănătatea în multe feluri, dar poate provoca, de asemenea, subțierea rapidă a părului.

Fumatul

Fumatul afectează nu doar sănătatea, ci și ciclul de creștere foliculară și pigmentarea fibrelor. Expunerea ambientală la fumul de tutun are ca rezultat acumularea de nicotină în foliculii de păr și firul de păr. 

Potrivit unui studiu recent, privind asocierea dintre fumat și sănătatea părului, prevalența problemelor capilare este mai răspândită la fumători decât la nefumători 1

Există și situații în care afecțiunile glandei tiroide pot fi vinovate pentru degradarea părului, de aceea e recomandat să mergi la medicul endocrinolog dacă ai de-a face cu o asemenea problemă.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „The Effects of Smoking on Hair Health: A Systematic Review”, Skin Appendage Disord. 2021 Jun, Arash Babadjouni, Delila Pouldar Foulad, Bobak Hedayati, Evyatar Evron, Natasha Mesinkovska 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34307472/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0